FIBA yaklaşık 1 yıldır üzerinde çalıştığı Avrupa'da yeni bir lig projesinde sona geldi.
Uzun süredir ULEB organizsayonu olan Euroleague'in, hem madi hemde rekabet açısından yetersiz olduğunu savunan FIBA yönetimi, 16 takımlı yeni bir lig kuracak. 16 takımdan 8'ine kalıcı lisans vermeyi düşünen yönetim, bu 8 adayı Fenerbahçe, Anadolu Efes, Panathinaikos, CSKA Moskova, Olympiakos, Real Madrid, Barcelona ve Maccabi olarak belirledi.
Kalan 8 kontenjanı ise, 8 lige eşit olarak dağıtmayı ve o liglerin en başarılı takımlarını almayı düşünüyor.
FIBA genel sekreteri 2 ay önce yaptığı açıklamada, NBA karşısında maddi olarak her yıl biraz daha zayıflayan Avrupa basketboluna, kuracağı yeni ligle her yıl 150 milyon euro vermeyi taahhüt etti. Bununla birlikte tahmini 80 milyon euro olarak belirledikleri reklam-tv geliri hedeflerinin bir kısmını da takımların başarı sıralamasına göre dağıtacaklarını açıkladı. Şuana kadar FIBA'nın tüm uzlaşma taleplerini geri çeviren ULEB yönetiminin, geçen sene takımlara dağıttığı paranın 32 milyon euro olduğu göz önünde bulundurulursa, kağıt üstünde FIBA karşısında bu sefer pek şansı olmayacak gibi duruyor. 2001'de de aynı krizi yaşayıp farklı 2 organizasyon oynatan FIBA-ULEB ikilisinden bu sefer dersine daha iyi çalışmıs taraf sanırım FIBA.
FIBA'nın gelecek haftadan itibaren CSKA, Efes ve Fenerbahçe'yle başlayarak 8 takımla görüşmelere başlayacağı söyleniyor. Haberlerde yazılan ya da konuşulanlara göre FIBA kulüplere 2 taslak projeyle gidecek.
İlk hedefleri uzun süredir konuşulan kapalı lig. CSKA, Maccabi ve Panathinaikos'un bu öneriye daha sıcak baktıkları söyleniyor. Real Madrid ve Barcelona ise daha önce gündeme gelen bu öneriye ACB'nin yayın gelirlerinin yüksek olması ve oyuncu sendikalarının karşı çıkması nedeniyle hala sıcak bakmadığı konusuluyor. Efes ve Fenerbahçe'nin ise bu konuda ne düşündüğü şuan için belli değil. FIBA'nın önereceği 2. taslak ise 16 takımdan oluşan formatı bu seneki Euroleague'e benzeyen bir lig. FIBA bu taslakta 2 handikap olduğunu düşünüyor. Birincisi ligde yer alacak takımlar yerel liglerine her yıl minimum 14-15 milyon dolarlık minimum bütçelerle başlayacak ve bunun haksız rekabet olusturmasından endişe ediliyor. 2. çekinceleri ise kapalı lig sistemiyle elde edebilecekleri yayın ve reklam gelirinin elde edilemeyecek olması.
Tüm bu önerilerin yanında FIBA'nın, kulüplere oyuncuların NBA çıkışlarını sınırlayan yeni bir kontrat sistemi ve bütçe standartı önerdiği de söyleniyor. Yıllardır artarak devam eden Avrupa basketbolunun kan kaybını durdurabilmek için şuan tek ihtimal FIBA'nın olaya el koyması gibi görünüyor.