Preston Shumpert

Re: Shumpert'ın Vatandaşlık Meselesi

Bu olay gerçekten beni çok yaraladı. Bu siteye bile girmek istemedim günlerce. Schumpert Türk olsa ne olur olmasa ne olur diyende olur. Hatta yönetimi savunmak için Bu yönetim Furkan'a talip oldu bu yönetimin vizyonunu gösterir diyenelrde olmuş. O zaman geçirsinler beni Basketbolun başıan Kobe Byrant ile Lebron'a da ben talip olayım siz bendeki vizyonu görün. Yönetim başarabildiğini göstermeli ve futbolda basketbolda hiç bir transfer girşimimiz olumlu sonuçlanmadı. Bakın bakalım basketbolda kimlerle uğraştık. Ömer Aşık ile görüşüldüğü söylentilerini alttan yayıp Ömer AŞığa resmi teklif bile yapmadılar. Engin Atsür'ü ikna edemediler Yerli kalbur üstü hiç bir oyuncuyu ikna edemediler. Tutku ve Ermal de büyük ihtimalle menageri teklif etmiştir klübe. Ya da Oktay Mahmuti getirtmiştir bilemiyorum.

Gs yönetimi transfer anlamında da fiyasko olduğunu yavaş yavaş göstermekte. Allahtan biz tam içlerini bilmiyoruz bunun dışında bizim bilmediğimiz ne gariplikler vardır. Sen ülkede önemli oyuncualra para verip alma sonra Furkan gibi bir oyuncuya 2 trilyon para gönder almak için. 2 treiyon nedir yahu bugün 2 trilyon hangi klübe versen oyuncusunu verir direk Furkana mı kaldık illa sadece?
Schumpert konusunda Hakan Üstünberk'in dediklerini ise şaşkınlıkla dinledim:) Yorum yapmayacağım.

Ne yapalım GS 10 senelik bir dönemide basiretsiz geçirecekmiş bizler alıştık artık korkum bunun tüm camiaya alışkanlık haline getirilmesi. Kümede kalmamızı bile büyük bir zafermiş gibi sunan bir yönetimle beraber salonalrdayız yönetime rağmen oradayız orada olacağız bakalım onlar yönetimden gidince kaç defa gelecekler GS'ın herhangi bir maçına?

Bu konu hakkında yazdıklarım yanlış anlaşılmış. Shumpert konusunda aynı hayal kırıklığını herkes kadar yaşıyorum ve bu noktada idari bir hata olduğu aşikar. Fakat benim demek istediğim bu noktada yapılan olumlu işleri de, basketbol şubesi özelinde futbol tam bir rezalet ayrı bir konu, belirtmek istedim. Şu anda süre gelen bir proje var demek istedim. Şu anda mevcut en potansiyelli yerli oyuncuya teklif yapılmış, hatta nerdeyse transferin bitme aşamasına gelmiş olması gelecek adına bir umut tur demek istemiştim.

Yapılan hataların yanında Oktay Mahmudi nin takımın başına getirilmesi ve geleceğe yöenlik 3 senelik bir planlama yapılmış olmasının önemli olduğunu söylemek istemiştim.

Bunları yönetim kurulunu savunmak adına deil kendi görüşlerim olduğu için yazdım. Şahsen bir kongre üyesi olarak bu yönetime geçen seçim oy vermedim ve bu gidişle gelecek seçimdede vericeğimi düşünmüyorum. Fakat bu konu gene üstüne basarak söylüyorum; bu sezon için basketbol şubesinin özelinde ( erkek ve bayan) yapılan olumlu ve umut veren işleri görmezden gelmemek gerek diye düşünüyorum.

Shumpert ın vatandaş olmaması büyük bir idari hatadır, koçlar ile çok ile çok geç anlaşılmıştır, geçen sene cemal nalga olayı büyük skandaldır fakat şu anda yapılan doğru işlerde var 3 benim gördüğüm iyi veya kötü ama en azından bir planlama var; belirtmek istediğim bu.

Cem bey bilginiz olabilir diye soruyorum da koçlarla niye bu kadar geç anlaşıldı? Koç resmi olarak açıklanmadan önce yerli oyuncuları anlarım ama niye yabancılarla sözleşme yapıldı, daha dogrusu koç belli değilken kim hangi plana göre sözleşme uzattı? Kendi adıma sözleşme uzatma güdüsünün sadece, yıllardan beri yabancıları tutmadıgı için eleştirilen yönetimin, bu eleştiriye tutulması en kolay yabancıya tutarak cevap vermeye çalıştıgını dusunuyorum. Butun hamleler baştan ciddi ve planlı olsa, gelişim gösteren en önemli yerlinin, Evren'in, sozlesmesi sezon ortasında yenilenmez miydi?

Her sene aynı hataları yapmaktan sıkılmadık galiba. Oyuncularla geç anlaş, koçlarla geç anlaş, koçların istemediği oyuncularla kontrat uzatmış ol vs vs. Hiç mi ders almıyoruz ya bu kadarı da olmaz pes artık!

Rancik'le anlaşıldığında Cem Akdağ ile devam edilmesi planlanmakta idi onun rapour doğrultusunda takımda kaldı diye biliyorum.Yani açık istibarattan takip ettiğim kadarı ile süreç bu şekilde gelişmişti.

Öte yandan madem öyle Cem hoca ile neden devam edilmedi yada yabancı oyunculara karar verecek kadar kesin kalıcı değilse neden onun önerileri doğrultusunda hamleler yapıldı sorunları yine açıkta kalıyor.

Ben Rancik konusunda Oktay hocanında kalsın diyeceğini düşünüyorum. Sonuçta Rancik'i en iyi tanıyan hocalardan. Rancik ile çok şey başardıalr ve Rancik bir çoğunun dediği gibi yaşlı bir oyuncu dğeil. Kobe ondan 2 yaş büyük öyle diyim:)

Kutay Bey ben de onu demek istiyorum işte. Olayın Rancik ile veya X ile de alakası yok. Plansızlık en büyük planımız. Cem Hoca'ya Bornova maçı sonu teşekkür edilseydi ve direk Oktay Mahmuti'ye imza attırılsaydı, o zaman çıkıp kimse tek kelime laf edemezdi. Oktay Hoca da takımını rahat rahat kurar, sezon biter bitmez Shumpert'a imzayı attırır, sonra bütün yaz Shumpert'ı Türk yapmak için vaktimiz olurdu.

Kadın takımında da Ceyhun Hoca geç geldi. Kendisi de dedi bazı transferlerin kendisinden önce yapıldığını. Böyle koçları getiriyorsan, önüne bütçesini koyacaksın, planını koyacaksın, ona göre hareket edeceksin.

Ama yok, çok becerikli yönetimimiz anca otursun beklesin. Kafalarına göre iş yapsınlar.

Kutay'ın dediği gibi madem Cem hocanın raporu dogrultusunda karar verildi o zaman raporu veren niye kalmadı? Bir de şu var Cem hocayla roportaj yapıldıgında(K.Secer falan yaptı galiba) en begendiği oyuncu Wilkinson diye hatırlıyorum sanki :)

Benim dusuncem yonetim 4 oyuncuyla da uzatmak isterdi ama Jasa aynı parayı daha yuksek hedefli takımlardan bulurum dusuncesindeydi, D-Was'a Roma, Wilkinson'a Kuban teklif yapınca hem maddi hem de organizasyon açısından rekabete giremedik. Çunku o zaman için butce/hedef daha mutevazıydi, Avrupa kupaları yoktu, Cem Akdağ'la idare etme politikasına devam edilecekti. Rancik ise kapasite ve kariyer olarak yabancılar içindeki en dusuk profilli oyuncuydu. Digerlerine gelen cazip teklifler gelmedi ki, yaşı itibarıyle kendini garanti altına alarak 2 yıllık bir sozleşme istedi. Yonetimde yukarıda yazdıgım gerekçeyle başka ciddi kuluplerle rekabet etmedigi tek yabancısıyla sözleşme yeniledi.

Sühan abi aslında Rancik tek başına o kadar sorun değil ama Andric ve Rancik yanyana olmuyor. O kadar bariz açıklar veriyoruz ki pota altında, öyle yardımla, kısa katkısıyla çözülebilecek gibi durmuyor. Ermal yerli oldugu için sabit, yapabilecek birsey yok. Andric ve Rancik'e de ok verirsek, bu şekilde nereye kadar gidebiliriz? Oyunculara karşı kişisel bir tutum yok. Birbirlerini tamalayabilecek oyuncular gibi gözükmediler şimdilik.

Timur Saglam' Alıntı:
Cem bey bilginiz olabilir diye soruyorum da koçlarla niye bu kadar geç anlaşıldı? Koç resmi olarak açıklanmadan önce yerli oyuncuları anlarım ama niye yabancılarla sözleşme yapıldı, daha dogrusu koç belli değilken kim hangi plana göre sözleşme uzattı? Kendi adıma sözleşme uzatma güdüsünün sadece, yıllardan beri yabancıları tutmadıgı için eleştirilen yönetimin, bu eleştiriye tutulması en kolay yabancıya tutarak cevap vermeye çalıştıgını dusunuyorum. Butun haleler baştan ciddi ve planlı olsa, gelişim gösteren en önemli yerlinin, Evren'in, sozlesmesi sezon ortasında yenilenmez miydi?

Timur bey, zaten bütün halelerin baştan planlı olmadığını bende söylüyorum ama neden geç olduğu hakkında bir bilgim yok. Benim için önemli nokta Oktay hoca ile 3 yıllık bir sözleşme yapılması ve bu noktadan sonra daha planlı hareket edilmesi. Sonuç olarak şunu demek istiyorum, başarılı olmamız için ya bütçeyi mevcut halinin iki katına çıkarıp ona göre bir takım kurulması gerekiridi yada takıma bir karakter oturtup zaman içinde daha kalıcı başarılar hedeflenebilirdi. Bence geç de olsa Oktay Hoca ile beraber ikinci yol seçildi. Bana göre bu sezon ligi en azından 3 üncü bitirmek rasyonel bir hedef, bu şekilde seneye euro league elemesi oynarız, daha güçlü bir sponsor bulabiliriz ve bu seneden gelen istikrar ve yapılacak doğru hamleler sonucu seneye şampiyonluğa oynayabiliriz ve en az fb kadar şansımız olur.

Rancik konusunda sizinle hemfikirim, tahminimce hem taraftar ile olan elektriği ve geçen seneki diğer yabancılardan daha az maliyetli oluşu önemli bir etken olmuştur. Evren konusunda oyuncununda bazı yanlış tercihleri olduğunu , ki kendisi bunu üstü kapalı söyledi, düşünüyorum ama tabiki bariz bir idari hata var.

Benim planlamadan kastım , geçte olsa, Oktay Mahmudi ve Ceyhun yıldızoğlu hamleleri ile beraber istikrarın hedeflenmesi, Galatasaray ın genlerinde olan basketbol kültürünün bir şekilde tekrar hayata geçirilmeye çalışılması.

Ben takım kadrosuna baktığımda gördüğüm kadarı ile bizden ilk gidecek yabancı Shipp olacak gibi. Yerine de 4,5 numara alınacaktır.

Kadro şu:

Taylor-Tutku
Göksenin-Evren-Melih
Schumpert- Caner-Haluk
Rancik- ???
Andric- Ermal

Yani görüldüğü gibi Shipp olmadanda takım o bölgenin rotasyonunu sağlayabilir ama 4 numara açığı çok belli. Aslında ribauntçu bir 3 numaramız olsa Rancik dahada sağlam durur sahada. Geçen sene Jasa ile o anlamda iyi uzlaşmıştı. Bu sene TRimur'unda dediği gibi Andric ve Ermal tam karşılamıyor Rancik'in beklentisini. Schumpert işte bu anlamda yerli olması seoznun kilidi idi. Ama futbol konusunda konuştuklarımız burada da önümüze çıkıyor. Hakan Üstünberk'in iyi niyetli olduğuna eminim ama iyi niyet yetmiyor işbilirlikde önemli hemde çok..

Cem dostum İstikrar konusunda dediklerin hele Kalli ve Rijkaard hamleleri yapan bu yönetim ve yaşanan süreç itibarı ile ironik duruyor:) Bizim bu yönetim boğazda bir kıyıdan bir kıyıya yüzeceğim diye yola çıkıp kız kuleisndne geri dönen yüzücülere benziyor. Oktay Hoca kısmen rahat çünkü yönetim basketboldan anlamıyorum diyor. Ama genede oyuncu transferinde öncelik kendi istekleri.

Sühan bey, futbol şubesinin durumu içler acısı o ayrı tabi, göya aldığı kararı , ki bence hiç bir karar alamadılar, açıklama basireti olmayan bir yönetim kurulu var. Basketbol takımı şu anda bana gelecek açısından moral verebilen mevcut tek oluşum o yüzden hep olumlu noktaları görmeye çalışıyorum :)

Ha bu noktadan sonra bu işide bir şekilde berbat ederlerse, sözün bittiği yer olur artık...

Bence hoca kadroda en azından eurocup maçlarına kadar bir değişiklik yapmaz. Rebound konsunda kısalarında havuza düşen topları takip etmeleri gerek, bu noktada Shipp çok önemli bir oyuncu ve hoca onu hem ikide hemde üç numarada kullanacaktır.

Sühan bey, dediğiniz gibi aslında Shipp'siz de yeterli bir dış rotasyonumuz var. Ama Taylor ve Shumpert dış skor yukunu kaldırabilirler mi, soru isareti yaratıyor. Shumpert'ı tartışan yok zaten de sorun Taylor'a sezon boyu guvenebilir miyiz, sorusunda. Shumpert kadar istikrarlı, tecrubeli, dengeli, cok yonlu biri değil. Bir maç parlayabilir oteki maç kaybolabilir de bilemiyoruz. Dışta skor yuku için 2 sağlam oyuncu olsa Shipp'i gözden cıkarabilirdik. Ama Taylor'a Shumpert kadar guvenip guvenemeyecegimizi bilmiyoruz. Misal, Chatman ve Shumpert olsa idare ederiz, sorun yaşamayız derdik.

Aklıma su da geliyor. Madem Taylor'dan oturu, dış skorer açıgı olabilecegini dusunuyoruz. O zaman 3.5 tabir edilen aynı oranda iç-dış oynayabilen birini alıp, iki tarafa da biraz destek sağlanabilir. Ha o kadar sağlam, guvenilir oyuncu bulmak kolay değil tabi.

Timur Saglam' Alıntı:
Sühan bey, dediğiniz gibi aslında Shipp'siz de yeterli bir dış rotasyonumuz var. Ama Taylor ve Shumpert dış skor yukunu kaldırabilirler mi, soru isareti yaratıyor. Shumpert'ı tartışan yok zaten de sorun Taylor'a sezon boyu guvenebilir miyiz, sorusunda. Shumpert kadar istikrarlı, tecrubeli, dengeli, cok yonlu biri değil. Bir maç parlayabilir oteki maç kaybolabilir de bilemiyoruz. Dışta skor yuku için 2 sağlam oyuncu olsa Shipp'i gözden cıkarabilirdik. Ama Taylor'a Shumpert kadar guvenip guvenemeyecegimizi bilmiyoruz. Misal, Chatman ve Shumpert olsa idare ederiz, sorun yaşamayız derdik.

Aklıma su da geliyor. Madem Taylor'dan oturu, dış skorer açıgı olabilecegini dusunuyoruz. O zaman 3.5 tabir edilen aynı oranda iç-dış oynayabilen birini alıp, iki tarafa da biraz destek sağlanabilir. Ha o kadar sağlam, guvenilir oyuncu bulmak kolay değil tabi.

Abi 3.5 için Quntyll Woods biçilmez kaftan ama gelmesi çok zor galiba bu saatten sonra...

Son durum nedir bu konuda, bilgisi olan var mı?

Yani biz gerekli girişimleri yaptık, başvurduk, hiçbir sorun yok. Sadece işlemler ilk resmi maça kadar tamamlanamadığı için bu sezon yabancı statusunde oynayacak. Ama vatandaşlığa geçti. Seneye değişen tek sey, lisanslar tescil edilirken zaten daha önceden(bu sene yani) yerli statusu kazandıgı için sorunsuzca tıpkı diğer yerli oyuncular gibi tescil edilecek değil mi?

Umarım, yabancı statusunde kaldı diye, işlemleri dondurup seneye bırakmamışızdır. B.Panorama programında A.Çakı'yla da bu konular konuşuldu. Seneye Banvit'li C.Davids'in de 3.yılı doluyor. Yönetmeliği arada değiştirdiler ama fillen Shumpert şu an hangisine tabi net mi? Bu işlerin önünü mutlaka tıkarlar, haklılarda vatandaşlığa geçme kadar, haksız rekabete yol açan, gerekçesi baştan sakat ve yersiz birsey daha yok herhalde. Sırf F.Bahçe'nin işi görüldü diye herşey esnetildi, o ara Olin ve Trabzon bundan faydalandı. Şimdi biz işimiz olmadı diye savsaklanırsak, seneye de Shumpert yabancı statusunde oynar diye korkuyorum.

Timur Saglam' Alıntı:
Son durum nedir bu konuda, bilgisi olan var mı?

Yani biz gerekli girişimleri yaptık, başvurduk, hiçbir sorun yok. Sadece işlemler ilk resmi maça kadar tamamlanamadığı için bu sezon yabancı statusunde oynayacak. Ama vatandaşlığa geçti. Seneye değişen tek sey, lisanslar tescil edilirken zaten daha önceden(bu sene yani) yerli statusu kazandıgı için sorunsuzca tıpkı diğer yerli oyuncular gibi tescil edilecek değil mi?

Umarım, yabancı statusunde kaldı diye, işlemleri dondurup seneye bırakmamışızdır. B.Panorama programında A.Çakı'yla da bu konular konuşuldu. Seneye Banvit'li C.Davids'in de 3.yılı doluyor. Yönetmeliği arada değiştirdiler ama fillen Shumpert şu an hangisine tabi net mi? Bu işlerin önünü mutlaka tıkarlar, haklılarda vatandaşlığa geçme kadar, haksız rekabete yol açan, gerekçesi baştan sakat ve yersiz birsey daha yok herhalde. Sırf F.Bahçe'nin işi görüldü diye herşey esnetildi, o ara Olin ve Trabzon bundan faydalandı. Şimdi biz işimiz olmadı diye savsaklanırsak, seneye de Shumpert yabancı statusunde oynar diye korkuyorum.

Aşamları olarak zorlaşacak bir değişiklik olmazsa eğer Shumper'in Türkiye'de geçirdiği tüm sezonlar başka takımlarda olsaydı iş belki karışırdı ama şu durumda sorun çıkmaz sanırım.

Seneye en az 2 yılı aynı takımda olmak üzere 3 sezon TBL de oynamış olmak şeklinde olacak düzenleme sonraki sene 3 sezon aynı takımda olmak şartı ile şeklinde olacak (hatta önce bu sezon için olacak falan denmişti sonra teknik hata oldu falan diyip yönetmeliği geri çektiler)

Ne Mert'miş arkadaş birniz de adınızı Şamil olarak değiştirin :) . Şamil Shumpert olsa kötümü olurdu yani gayette kafiyeli uygun :) .

''eee ne anladım ben bu işten'' diyesim geliyor çünkü yine yabancı statüsünde oynayacak bu sezon.