Preston Shumpert

Re: Shumpert'ın Vatandaşlık Meselesi

Tek yol eşitlik ilkesine falan aykırı diye yönetmelik maddesinin iptaline işlikin bir itiraz olabilir belki.

Yalnız federasyon kararları idari yargıya götürülebiliyor mu ki ?

Bu konuda kesinlikle sessiz kalmamalıyız.Sadece salonlarda değil, Ali Sami Yen'de ve Galatasaray adının olduğu her yerde tepkimizi koymalıyız ortaya.Bu konuda başkanın hala sessizliğini korumasıda üzüntü verici.Umarım bir an önce masaya yumruğu vurur.

Kutay Çamcı' Alıntı:
Tek yol eşitlik ilkesine falan aykırı diye yönetmelik maddesinin iptaline işlikin bir itiraz olabilir belki.

Götürülür tabii ki, hatta hali hazırda götürülmüşleri de var, ama sonuç ne olur, orası muamma.

çok acık ve net degil mi AZİZ-TURGAY işbirliği.ayrıca turgay demirelin bizim takımın kaptanlıgını yapmıs olmasından utnaç duyuyorum...

A.Çağlar TORUN' Alıntı:
[quote="Kutay Çamcı":2n8qa64u]Tek yol eşitlik ilkesine falan aykırı diye yönetmelik maddesinin iptaline işlikin bir itiraz olabilir belki.

Götürülür tabii ki, hatta hali hazırda götürülmüşleri de var, ama sonuç ne olur, orası muamma.[/quote:2n8qa64u]

Spor klüpleri bağlı bulundukları federasyonun işlemleri ile ilgili idari yargıya başvuramıyor diye biliyorum.Ancak tahkim CAS vs ...

TC vatandaşlığına geçmek yerli statüsünde oynamak için yeterli değil. Yerli statüsünde sayılmanın şartları farklı.

Mevzuat açık ve bağlayıcı

25. Yabancı Uyruklu Sporcu Sayısı
25.1. Ülkemizde tescilli her hangi bir kulüpte ümit, genç veya yıldız basketbol takımında
resmi müsabakalarda yer almamıs bir sporcu yabancı uyruklu sporcu olarak
sayılır.
stisna:
Kamu görevi, çalısma veya baska nedenlerle yurtdısında bulunan Türk ailelerinin
çocuklarında, ülkemiz ümit, genç veya yıldız takımlarından yetismis olma sartı
aranmaz.
25.2. Yabancı uyruklu sporcular her hangi bir ülke vatandası olabilir. Bu ülkelerden
birinin vatandası iken Türk vatandaslıgına geçmis ve ülkemiz Ümit, Genç ve Yıldız
takımlarında oynamamıs sporcular sadece yabancı uyruklu sporcu kontenjanında
yer alabilir.

stisna:
Madde 24.6. hariç

24.6'da 3 yıl oynamış tek bir oyuncu ile ilgili madde.

Yani federasyonda kim oluyor vatandaş olan oynar diye birşey yok malesef

Benim hic ama hic anlamadigim bir nokta var, bir oyuncunun 3 sene pes pese ayni takimda oynamasi, 3 sene Türkiye liglerinde oynayip, ama farkli takimlarda forma giymis bir oyuncuya göre nasil bir farklilik olusturuyor da yerli statüsüne gecme hakkini elde etmesini sagliyor?

Salih Coskun' Alıntı:
Benim hic ama hic anlamadigim bir nokta var, bir oyuncunun 3 sene pes pese ayni takimda oynamasi, 3 sene Türkiye liglerinde oynayip, ama farkli takimlarda forma giymis bir oyuncuya göre nasil bir farklilik olusturuyor da yerli statüsüne gecme hakkini elde etmesini sagliyor?
Anlaşılmayacak ne var bize sizin oyuncularınızı Türk yapamam diyemedi Turgay bey! böyle bi saçmalık yapmakta buldu yolu başkanın hakikaten bu duruma el atması lazım yoksa çok büyük hakkımız yenecek

Önemli degil. Ben de cok sinirliyim ya biktim artik her alanda hakkimizin yenmesine, daha dogrusu hakkimizin yenmesine göz yumulmasina!

HEr gün gs tvnin sorularını yorumlayıp hep aynı şeyleri söyleyeceğine bi gün de çıksın desin budur Galatasaray diye.

Arkadaşlar yönetmelik ayın dokuzunda çıkmış 10 günü geçmiş tepki verecek olanlar çoktan vermez mi idi ?

Ya bu Emirin kaç vatandaşlığı var 3 senede bir vatandaşlık mı değiştirilir arakadaş.Pasaport arsızı!

Yanlış yerlerden olaya giriyorsun halen. Federasyon diyor ki devşirme oyuncu da bu şartı arıyorum ben, bu şart varsa eğer Türk statüsünde oynatırım yoksa oynayamaz. Yani bir oyuncunun Türk vatandaşlığına geçmesi onun bu ligde anında Türk statüsünde oynayacağı anlamına gelmiyor, kanunen. Örnek vermek gerekirse Erwin Dudley, sezon içerisinde bu hakkı kazandı ama ertesi sezondan itibaren Türk statüsünde oynamaya başladı. Türk pasaportu aldığında bu ligde halen yabancı oyuncu olarak oynadığını söylersem o argümanını çöpe atmış oluyoruz zaten. Adam Türk oldu, e o zaman Türk statüsünde oynayacak artık şeklindeki düz mantık işlemiyor yani. Belirlenen prosedürü sağlamak zorunda oyuncu.

@Kutay abi;

İşin komik kısmı orası zaten. Bilmeme ihtimalleri oldukça kuvvetli, bakalım bir açıklama/hamle vs gelecek mi haftasonundan sonra; bekleyim görelim.

misafir' Alıntı:
Kutay Bey hiç aklımın ucundan bile geçmedi Federasyonun Türk Vatandaşlığını kazanan birisinin Türk statüsünde oynamasının önüne geçecek bir düzenlemesinin bulunabileceği.Bir önceki yazımda alaycı bir şekilde bu konuya değinmemin sebebi de Türk Vatandaşı olan kişinin sonrada kazansa bile diğer Türk Vatandaşlarıyla aynı statüde yer almasıdır.Demin dediğim gibi:
Federasyon Türk Vatandaşlığı'na geçmiş oyuncunun Türk kategorisinde oynamasını engelleyemez.Alt tarafı federasyon yahu bu :) Türk Vatandaşı isterse sonradan olsun, sonuçta artık Türk Vatandaşı olmuş oluyor.Sen sonradan Türk Vatandaşı oldun, 3 sene üst üste aynı takımda oynamadın.Ben seni Türk saymam diye hangi federasyon diyebilir?Diyorsa da bunun dayanağı, geçerliliği nedir?

Örneğin: Farz edelim bu forumun yönetimi üyelik şartlarından birisi olarak Galatasaray'lı olma şartı aramaktadır.Moderatörlerden biri çıkıp foruma üye olmak için sarı saçlı olmak ve kırmızı T-shirt giymek gerekir dedi.Bunun geçerliliği nedir?

Yıllardır gerçeli mevzuat bu övüyor veya yeriyor değilim ama bu konuda tek yetkili TBF TBF'nin mevzuatı bu sadece TC vatandaşlığına geçmiş olmanın yeterli olmayacağı açıkca belirtilmiş.

Sonradan TC vatandaşlığına geçecek oyuncunun yerli sayılması için üç yıl Türkiye de (ve artık aynı takımda oynama) şartı var.

Bu arada başka bir noktada bu istisna da sadece bir oyuncu için geçerli EFes Dudley'in yanına seneye Emir'i alamaz mesela.

Mevzuatın mantıklılığı yada mantıksızlığı ayrıca başka bir başlıkta tartışılılabilir dilerseniz dediğim gibi ona yönelik bir yorum yapmadım şu aşamada gerek de yok.

Yabancı statüsü ile ilgili mevzuata TBF karar verir ve bütünü ile geçerlidir.Başka metaforlar bunu değiştirmez malesef.

Bu mevzuat yılladır var uygulanıyor hiç bir klüpte mevzuat alehine hukuki bir girişimnde bulunmadı.Demek ki ya klüplerde kabul ediyor yada (büyük ihtimalle) klüpler bu tarz bir girişimin sonuçsuz olacağını biliyor

Ayrıca başka bazı liglerde de benzer önlemler var hatta yanılmıyorsam ACB'de vatandaşlığıa geçmiş oyuncuların kazanılmış haklarının dahi ortadan kalkabileceği bir düzenleme ile (şu an oynadıkları takımdan ayrıldıklarında haklarını kaybedecekler) vatandaşlığa geçme ile ilgili kısıtlamalar getirildi. Yine yanılmıyorsam ABD'lilerin başka ülke vatandaşlığı ile BOSman statüsü kazanmalarını da engelleyecek bir düzenleme.

YAni sadece Türkiye'de yok böyle bir sınırlama.

Federasyon bunu engelleyemez derken neye dayanarak sölüyorsunuz anlamış değilim bu konuda tek yetkili federasyon zaten .Spor klüpleri federasyonun tasarruflarına karşı genel hukuk yollarınıda kullanamaz. Siz herhangi federasyonu idare mahemesine veren klüp gördünüz mü .Ancak tahkime veya uluslararası spor mahkemesine gidilebilir ama bu şekilde sonuç alınabilecek olsa idi limdiye kadar giden olurdu daha önce de belirtiğim gibi.

Sözün özü şu an (ve uzun süredir) yürülükteki yönetmelik devam ettiği sürece sadece TC vatandaşı yapmak ile bir oyuncuyu bu statüde oynatmak mümkün değildir .

Bu hakkı kazanaması gündemde olan bir oyuncumuzun önü bir yönetmelik düzenlemesi ile kesilmiştir.

Şu aşamada neler yapılabilir.

O yakında dediğiniz karar çıktığında bunu konuşabiliriz.Dünyanın her yerinde ve ülkemizde klüpler federasyonlarla olan itilaflarını yargı yolu ile çözemiyorlar.

Bildiğim kadarı ile zaten lige tescil olmak için bu konuda da teminat veriyorlar.

Bu durumun da hiç bir istisnası hatırlamıyorum ben hatırlayan varsa söylesin onlarca federasyon bilncerce klüp var şu klüp şu klübe idari yargıda dava açtı yönetmeliğin yürütmesinin durdurulması ile ilgili diye.

Bu binlerce klübünde vardır herhalde hukuki danışmanı onu geçtim hukukçu yönetim kurulu üyesi.Böyle bir olasılık hiçbirinin aklına gelmedi demek ki.

Günün biri dediğiniz gün gelene kadar malesef durum bu klüpler federasyonun tasaruflarını ancak tahkim ve CAS gibi kurumlara götürebiliyorlar.

Federasyonun yabancı statüsünnü düzenlemesi bir kanunla düzenlenmiyor öyle ise alehine dava açıkabilirse bir kanunla düzenlenmeyen her tasarrufu ile ilgili de hukui dayanak olmadığı için vardır yapılacak hukui bir işlem sanırım. O zaman herkes bir yerlere dava açar sezon ortasında yanacı statüsü,ceza ile ilgili bir düzenleme şu bu değişir ve bir kaos çıkar zaten bu duurmu engelleme için spor klüpleri ile federasyonlar arasındaki itilaflar bu şekilde çözülmüyor (doğru yada yanlış)

Ayrıca normlar sıralamasına göre Anayasandaki eşitlik ilkesine aykırı bir durum varsa bu bir yasa ile düzenlenmiş olasa da .Anayasa zaten yasanında üzerinde değl mi ?

Ayrıca tekrar ediyorum bu durum ülkemize özgü değil İspanyada Bosman statüsüne geçmiş deniz aşırı ülke oyuncularının durumunu kısıtlayan bir düzenleme yeni yapıldı

Federasyonu mahkemeye vermek ligden ihraç sebebi değil mi ? Dünyanın herhangi bir yerinde yakın bir geçmişti federasyonunu mahkemeye veren kaç klüp oldu ?

YAni tahkim kurulunun kararı kesindir ibaresininin kaldırıldığını görene kadar izlenecek yollar bellidir.

Bununla birlikte madem mümkün (ki bence değil ama umarım öyledir ) diyorsunuz bundan sonra izlenmesi gereken hukuki ol nedir.Önereceğiniz yolun ligden men edilmemiz gibi bir sonuç doğurma olasılığı nedir paylaşırsanız sevinirim

Bu arada yakında demişsiniz bir tarih biçin ne kadar yakın somut olsun o zaman tekrar konuşalım 1 -2 ay mı bu yakın daha mı uzak ?

F.Bahçe ve etkisi altına aldıgı federasyonun bir oyunu daha.

Aynı durumu daha once de yaşamıştık. Aurelio'nun bir gunde Turk vatandaşlığına geçtiği yazda. Aurelio vatandaşlığa geçtikten sonra, başka oyuncular, açık yazalım ulkede 5 senesini dolduran Mondragon, vatandaşlığa geçemesin diye yine bir gunde yonetmelik değiştirilmişti. Başka ulke adına milli olmama şartı konulmuştu ki, Mondragon geçemesin diye. O zaman da yonetim ses cıkarmamıştı ya da çıkaramamıştı.

Beşiktaş ama gerekli mucadeleyi, kavgayı verdi ve Nobre'yi, baska bir fıkraya dayanarak 'ulke cıkarlaına hizmet, yuksek milli menfaat gerekçesi' vatandaşlığa geçirdi. Bu arada bastıran kulupler bazı oyuncuları da bu statuye sokabildiler. Başbakan'ın sempati duydugu Kasımpaşa, Fransergio'yu, Melih Gökçek'in Wederson'u da ''Turk'' oldu bu yolla.

Kontenjan, basarı bir yana boyle cifte standart, hukuksuzluk, diger kulupleri hor görme, küçük düşürme, federasyonun kendini ayıp kaçaçak ama 'satması' ve bunu herkesin gözü önünde yapması, buna tepki verilmeli. Gerekirse federasyonu, ligi ve soz konusu kulubu ve resmi kurumları hiçe saymalı, bu rezalette yer alan sahış ve kurumlar, resmi siteden kınanmalı, gerek taraftarlar gerekse de yonetim hukuka başvurabilir, uluslararası hukuk dahil, olmadı maçları protesto edilip, çıkılmayabilir.

Cunku sozkonusu olan sadece bu shumpert olayı değil, bunu yapan buna alışan yarın obur gun ne yapmaz! Bir gun gelecek bu mucadeleyi zaten vermek zorunda kalacagız. Efes'e de zamanında yapılanlar meydan da, Shumpert Turk yapılsa bile, bu tepki verilmeli bana kalırsa, yoksa uc kuruş menfaat için, bu zorbalığın kemikleşmesine, içselleştirilmesine sessiz kalırsak gelecek daha kotu olacaktır.

Yazdıklarımın tepkisellikle, takımdarlıkla ya da nefret gibi aşırı duygulanımla ilişkisi yoktur. Herkes herseyi biliyor ama ya korkuyor ya da cıkarı olmalı ki susuyor diye dusunuyor insan. Ulke basketbolunun ana sponsoru da sonuç itibarıla taraflı ve mevcut güçlerden yana ama G.Saray olarak kaybedecegimiz pek bir seyimiz de yok acıkcası. Bunu sadece basit bir hukuksal ikilik, kayırma olarak görmemek lazım. Basketbol camiasında yer alan her aklı başındaki insanın adalet duygusunu sarsmıstır bu olaylar. G.Saray açısından ise durum daha vahim, hemen hemen her alanda F.Bahçe tarafından yapılan saldırılara maruz kalan ve birsey yapamayan bir camia, artık bunlara aldırmaz olmuş, kabullenmiş. Biz daha çok 14-1'ler gorebiliriz, sportif basarı ya da para(sızlık)dan oturu değil, psiko-sosyal acıdan surekli darbeler alıp, birsey yapamadıgımızdan, 'öğrenilmiş çaresizlik' boyutuna geçmeye başlamamızdan ötürü.

Dostum, uzatmak da istemiyorum konuyu hani başlığa girenleri bunları okumak zorunda kalmasın diye ama son kez yazayım. Bir adam Türk vatandaşı olduğunda nasıl olur da Türk statüsünde oynayamaz dedin, böyle bir kanun mu olur diye serzenişte bulunarak. Dudley örneği vardı, onu koyduk ortaya bu görüşüne karşılık olarak. Türk pasaportuna sahip iken bu ligde yabancı oyuncu olarak oynadı, yani senin ilk cümlende söylediklerinin tam zıttı olarak. Peki bu nasıl mümkün? TBF, özerk bir kuruluş ve kendi düzenlemelerini kendisi yapma hakkına sahip gördüğün üzere. Seçimlerde/mali kurulda yaşanan hukuka aykırı durumlar nedeniyle Danıştay'a/ Anayasa Mahkemesi'ne gidilebiliyor. Hali hazırda şampiyonanın ardından patlayacak bir bomba var zaten, bu Anayasa Mahkemesine giden dosyalardan biriyle alakalı olarak, göreceğiz birlikte. Kanunen dediğim kısım da TBF'nin kendi koyduğu kuralları kapsayan bir oluşum. Anayasanın 120. maddesi değil yani oradaki kanunenin yaptığı atıf. Değiştirilememez gibi bir özelliği olmamakla birlikte TBF'nin koyduğu 'kanunlar'. (tırnak işaretine dikiz=)'

Selam ;

Kuvvetle muhtemelen özerk federasyon statüsünün hukuki altyapısı incelendiğinde gerekli cevapları bulacaksın. İncelemediğim için bilmiyorum; bu federasyonun ve benzer federasyonların verdiği birçok diskriminasyon kararı var - sanıyorum yugoslavyada hala uygulanan izlandanın da bu sezon için uygulamaya geçtiği Kadroda 19 yaş altı oyuncu bulundurma kararı da buna bir örnektir.- 19 yaş altı oyunculara açık pozitif ayrılmcılık yapılıyor ; Türkiye örneğinin negativ diskriminasyon olması herhangi birşey değiştirmez. Argümantasyonun ayrımcılık yapılamayacağına dair zira. Şöyle düşün; madem forum kuralları hakkında vermişsin örneği, bu foruma girmek için bazı kurallar vardır; lakin mesela adminler forumuna giremezsin - bir adminler forumu olduğunu düşünsek mesela- forum üyesi olma kurallarına uyduğun halde. Bunu , "niye başkası giriyor da ben giremiyorum " argümanıyla da anlatamazsın. Lokal otorite ; bazı düzenlemeler yapma hakkına sahiptirler. Ki ; bunun hukuki altyapısını da hazırlmaışlardır. Hepsi birden o kadar gerizekalı değildir.

En basiti şöyle anlatayım; Türk vatandaşı olmak milletvekilliğine normalde yeter koşuldur; başka sebepler olmazsa. Ama mesela; yüz kızatrıcı suç işlememiş olmak gerekir; bir anda bir Türk vatandaşı diğeriyle aynı hakka sahip olmaz sicili nedeniyle. Yapılacak bir düzenleme ; değiştirir her Türkün aynı hakka sahip olması kuralını. Bunun da teorik oalrak bir farkı yok ; yerel otorite; 18 yaşından önce Türk vatandaşlığı almış türk vatandaşlarıyla; 18 yaşından sonra vatandaşlık hakkı kazanmış Türk vatandaşları arasındaki kontenjanı düzenlemektedir. Kullandığın literatürden anladığım akdarıyla hukuk öğrencisisin; haklı olduğun konular var; ve fakat hkukuta diskrimnasyon daima mevcuttur. Türkiye cumhuriyetinden kimlik kağıdı almış her vatandaş aynı hakka sahip değildir. Anayasadaki eşitlik ilkesi ; kayıtsız şartısız bir eşitlik ilkesi değildir; oy hakkını bile 18 yaşında kazanırsın; 14 yaşında kanun önünde babanla eşit hakalra sahip değilsindir en basiti...