• Sitemiz şuan güncelleme aşamasındadır, karşılaşabileceğiniz teknik sorunlar için şimdiden özür dileriz.

Şu Anda Hangi Kitabı Okuyorsunuz?

Zweig - Mecburiyet

Gerçekten muhteşemdi,çok beğendim.Adamın biri savaşa çağrılıyor,gitmek istememesine rağmen korkuyor ve gitmek istiyor,karısı buna karşı çıkıyor.Korku duygusunu çok güzel anlatmış Zweig.

Beni mutlu eden konu ise sonunda bir kitabın finalinin güzel olması oldu.Okuduğum her kitap ölümle,dramla sonuçlanıyordu ama bu sefer finali güzel.

R.F. Kuang'ın "Sarı Yüz" adlı kitabını geçen ay bitirmiştim ve 1k uygulamasında bir inceleme yazısı paylaştım. Okumanız gerektiğini süşündüğüm bir kitap ve spoilerlı incelememi buradan da paylaşıyorum;

İntihalı merkezine almış bir roman hatta çığır açan kurgusal bir biyografi bile denebilir. Asya kökenli bir kadın yazarın elinden intihal yapan beyaz bir kadın yazarın kaleminden çıkmış gibi bir arınma biyografisi bile debebilir. Yazar asyalı ve intihal yapılan yazar da asyalı karakter olsa da onun tarafı tutulmuyor ve hatta genel olarak batı dünyasındaki woke kültürü göklere çıkarılmıyor. Aksine en çok yerden yere vurulup en az empati yapılanlar bile denebilir. Elbette Juniper Song adlı karakter üzerinden yazılmasının da katkısı var bunda ama hikayenin merkezindeki yayın dünyasının tüm kirli yolculuğunun tarafsız şekilde ele alınarak bu çıkarıma varmamizi sağladığını söyleyebilirim. Kitaba bir açıdan modern bir "Suç ve Ceza" uyarlaması bile denebilir. Çünkü vahşice işlediği cinayete rağmen nasılki Raskolnikov ile empati kurup onun için endişelendiysek Juniper Song ile de bu hissi yaşıyoruz. Her iki roman da "yaptım ama niye yaptım anlayın" diye başlayıp haklı gerekceler sunuyor. Ama işler olgunlastikca pişmanlık artıyor ve psikolojik yıkım başlıyor. Tıpkı "Suç ve Ceza"da olduğu gibi sorgulatiyor ve biz olsak ne yapardık diye empati kurmamıza neden oluyor. Raskolnikov gibi bir katile bile empati kurabilirken Song'un intihali haklı gerekçeleri de varken hafif bile kalmış hissi verebilir. Ancak yapılan dostça bir anmadan çok bir intikam arayışı olduğunu sonradan anlıyoruz ve bu noktada "Suç ve Ceza"nın çizgisinden fazlasıyla ayrılıyor. Kitabın ortalarınin son kısımlarindan itibaren kimse masum değil desek de "2 yanlış bir doğru etmez" sözünün hem okur hem de başkarakter tarafından anlaşıldığı sürece giriyoruz. Bu noktadan sonra bir arınma ve ikiden de fazla yanlışın daha kaç yanlışa sürüklediği bir domino etkisi süreci başlıyor. Bu bir bakıma ahlaki bir adalet getirmeye çalışan sona yaklaştırsa da kitabın otobiyografik bir kurgu gibi olmasının da katkısıyla her türlü ahlaki yaklaşıma da bir eleştiri sunabildiğini görebiliriz. Juniper Song'un hikayesinin sona erişine giden süreçteki psikolojik yıkımının gerçekçiliği tartışılabilir. Hayatını pozivitizm üzerinden yaşarken bir anda metafizik oğelere sarılması ve çöküşünü de bu yüzden olması zıtlık barindirıyor gibi olabilir. Ancak hem bu duruma düşmesi çaresizliğı sonucu sarıldığı son sığınak hem de hayal gücü kuvvetli bir insanın hayatının bir noktasında gelebileceği hal olduğu için mantıklı da bulunabilir. Özetle tarzıyla ve dürüst, tarafsız gerçekliğiyle okunması gereken bir kitap. Amerika'da doğup büyüyen azınlık gruptan olan ve hatta bu dünyaya ayak basanlar için çok daha etkileyici bir yüzleşmea romanı olabilir ama bir sanat eserini değerli kılan şey olan zamansız ve mekansız olma özelliğini de barındıriyor bu kitap. Özellikle de sosyal medya çağında bataklığa dönen linçleme kültürünün kişileri nasıl içine çekip tükürdügünü ve bir iletişim alanı haline gelen sosyal medyanın şöhretli ve mühim görevlerdeki insanlar için nasıl bir algı alanı olduğunu anlamak için ABD'nin içsel sorunlarıyla yoğrulmak gerekmiyor. Daha da önemlisi yaptığımız yüz kızartıcı bir eylemi ne kadar olumlamaya çalışsak da sonuçlarının doğuracağı dışsal etkilerden çok içsel psikolojik etkilerin yarattığı travmanın bizi perişan ettiği bu kadar kalbe dokunur şekilde bizi sarsması için bu dünyadan etten kemikten olmak yeterli. Bu romanı sadece romanın ana karakteri Song ile değil, kendinizle yüzleşip kendi içinizdeki benliğinizin en güneş görmemiş haliyle de empati kurmak için okuyun ve üstüne düşünün.

İyi okumalar...

Kral Kaybederse kitabını yakın zamanda bitirdim şimdi ise arayıştayım.

Geri