TBL 5. Hafta | Galatasaray MP 61 - 69 Anadolu Efes

Maçtan yeni geldim eve...Aslanları ayakta alkışlayıp hafif buruk döndük ...3 oyuncumuzun ardarda topa atlamaları günün sonundaki yenilgiyi unutturdu bana...Bu takım bu taraftarla daha çok işler yapar...

FB maçları hariç de tribünleri doldurabiliyoruz.. Taraftar olarak basketbol kültürümüz de gelişiyor, daha etkili olabiliyoruz.. Efes'li oyuncuların serbest atışlarda tabiri caizse elleri titredi.. Hem nitelik hem de nicelik olarak açık ara Türkiye'deki en iyi basketbol taraftarıyız.. Murat Murathanoğlu'da değinmiş ama Avrupa'da da en iyilerdeniz..
Taraftardan sonra takıma gelince.. Efes Pilsen kağıt üzerinde çok güzel kadro kurmuş, çok kaliteli oyuncular var.. 2 tanesi bizim takıma bedel (maddi anlamda tabi ki).. Ama oyuncularımız çok güzel mücadele ettiler, şutlarda şanssızdık o kadar.. Yürekten oynadılar, salonda bize çok keyifli zamanlar yaşattılar.. Kutay Bey'in dediği gibi mutlu değilim ama huzurluyum..

Helal olsun aslanlara. Böyle mağlubiyete can kurban. Taraftar konusunda bence artık açık ara Türkiyenin en iyi basketbol seyircisiyiz. Avrupada bile sayılıyız. Bir de şu sahaya birşey atma huyundan vazgeçsek.
Sahanın içinde ise maaalesef adaşımın bu seneki en iyi performansı bizim maça denk geldi. Play offlarda bu sene 1-0 önde başlama olmadığı için çok önemli olmayan bir sonuç. O yüzden desteğe ve mücadeleye devam.

Açıkcası taraftar çok iyi destek vemesede Oktay Mahmuti göreve geldiğinden beri Fenerbahçe maçları ve 1 Haziran'daki Banvit maçından beri en kalabalık maçımızı oynadık.Salonun %95'i doluydu.Keşke sadece salona gelebilenler için kazanabilseydik.

Açıkcası bizim uzun rotasyonumuzda sorun yok.Zaza, Atlanta'ya gidincede bir problem olmaz bence.Ama kısalarımız uzunlarımıza kıyasla çok istikrarsız ve onlardan yeterli skor katkısı gelmeyince uzunlarımızda içeride çok fazla kolay bitirecek pozisyonları bulamıyorlar.Özellikle Ender ve Ender'in sürelerini çalmasıyla serbest düşüşe geçen Tutku bu durumun baş sorumluları.Bu dakikadan sonra yapacak bir şey yok.Zor maçlarda ve play-off maçlarında kısalarımız günündeyse rahat kazanacağız.Gününde değillerse maçlar başabaş gidecek ya da bu şekilde başabaş bir şekilde yenileceğiz...

Üzgünüm.İçerideki ikinci kritik maçı da can yakıcı şekilde kaybettik.Bir şeyler yazmak istiyorum,sonra notlar bana bakıyor ben de notlara bakıyorum.En iyisi yarın akşama kadar maçı efsane 'rerere rarara' ve takımla birlikte savunma yaparken yere iki seksen uzanışımla hatırlamak. :)

2 sene öncesi basketi kaale alan yoktu şimdi takımı eleştiren bir sürü taraftar efes maçında ipekçiyi dolduran 12000 aslan bence her şey adım adım hiç bir başarı öyle havadan gelmez. Yenildik olabilir efesi deplasmanda yeneriz, feneri nasıl yendiysek kupa için sabırla inatla takıma ve hocaya destek vermeliyiz. Bu sene avrupa maçlarının tadını çıkaralım ligde kupa kovalıyalım.efes maçındaki aynı atmosfer belki daha çılgını barca maçı içinde olmalı ulebe seyirci atmosfer nasıl olur gösterelim centilmence :)

Macın tekrarını izledim de yani boş kaleye gol kacırır gibi neler neler kacırdık. İşin savunma kısmında da ilk ceyrek haricinde müthiş mücadele ettik. Asıl skor opsiyonlarımız Tutku-Andric ve Songaila nın bu kadar sessiz kaldığı bir gecede yine mücadelemizle macı son dakikaya kadar getirdik. Efes adına akıllarda kalan Barac ve Kerem'in çeyrek sonu oyunları. Onun haricinde macın tamamını tekrar tekrar izlediğinizde pek bir varlık gösteremediklerini göreceksiniz.

Bizim adımıza gerçekten cok üzücü bir gece oldu çünkü hem hucum hem savunmadaki müthiş mücadelemiz malesef ödülünü alamadı. Biraz sansımız olsa ne Efes'e ne de Kazan'a yenilirdik burada. Umarım sansımız Barca macında yanımızda olur.

Bu maçı kazanmamız gerekirdi. Kağıt üzerinde gene Efes daha kaliteliydi belki ama en formda oyuncusu Kinsey'den yoksunlar ve tribünler ful.. Hayal kırıklığına uğradım biraz ne yalan söyliyim..

Takım genel olarak savaştı aslında ama bazı oyuncular gerçekten çok kötü oynadılar, daha doğrusu günlerinde değillerdi. Ayrıyetten bir sürü boş 3lük kaçırdık, yarısını değerlendirsek maç bizimdi.. Bir arkadaşımız kıyaslama yaparken Efes'in demekki yabancı kalitesi bizden iyi ki kaybettik demiş. Kalitelerine lafım yok yabancıların ancak baktığımız zaman doğru düzgün kaç yabancıdan katkı alıyor ki Efes ? Batista ve Ilıevski istenilen düzeyde değiller, Savanovic de bence beklentilerin oldukça altında. Vujacic desen 2. bir Rakocevic olma yolunda ilerliyor. Barac ise hakikaten iyi oynadı bugün, zaten bir süredir Efes'te Kinsey ile beraber öne çıkan isim konumunda.. Bugün fark yaratan isim Kerem Tunçeri oldu Efes adına, çok kritik şutlar soktu ki bazıları oldukça zor şutlardı.. Efes'in performansı bir kenara, biz dediğim gibi çok boş 3lük kaçırdık ve ayrıca birçok da basit hata yaptık..

Takıma eleştiri niteliğinde diyebileceklerime gelince.. Öncelikle son dakikalarda sürekli şut kovalamaktan ziyade potaya giderek değerlendirmeliydik topları. Shumpert dışında bunu deneyen pek olmadı, ki denediğinde sürekli serbest atış kazandık.. Bunun dışında, oyuncu bazında bakınca Gordon ve Shipp ikilisinden birinden skor katkısı alamazsak önemli maçları kazanmamız pek kolay olmaz diye düşünüyorum. Ya da biraz daha genişleteyim, Ender ve Tutku da dahil bu 4 isimden 2sinin kayda değer bir skor katkısı vermesi gerek. Lakovic'i ayrı tutuyorum, çünkü işinin pek kolay olmadığını düşünüyorum. Hiçbir takım Lakovic'e özel önlem almadan durmaz, o yüzden Allah yardımcısı olsun. Ne kadar büyük oyuncu olursa olsun şutuyla ön plana çıktığı için istediği pozisyonları bulması pek kolay olmuyor.. Bunlar haricinde 4 ve 5 numara pozisyonlarına gelirsek, en zayıf pozisyonumuz 4 numara olarak görünüyor. Orjinal 4 numaralarımıza bakarsak; Cevher'i pek kullanamıyoruz, Songaila'yı şahsen beğenmiyorum. Yabancılar içinde en zayıf halka bana göre kendisi.. 5 numara konusunda da bir iki başlıkta belirttiğim gibi, Andric-Zaza-Furkan üçlüsünün sürelerini ayarlamakta ciddi sorun yaşayacağız Furkan'ı 4 numarada kullanmazsak zaman zaman. Evet, Andric çok kötü oynadı süre aldığı zaman diliminde ancak yabancı bir 5 numara oyuncusu da 7 dakika gibi az bir süre almayı haketmiyor.. Ayrıyetten bana göre çok iyi bir maç çıkaran Zaza'nın da 12 dakika süre alması az bence, lakin sakatlıktan yeni çıkmasının etkisi olabilir bu konuda bilemem orasını..

Seyirci kısmına gelince, aşırı hüsran yaşadım. Son 5 dakikayı kenara koyarsak diğer 35 dakikada salonun 4'te 3'ü yan gelip yattı. Görüntü var ses yok misali bir gündü tribünsel anlamda, yazık oldu gerçekten. Pota arkasına oturmaya geleceğine insanlar alsınlar ellerine patlamış mısırlarını, uzatsınlar ayaklarını kanepeye, sıcacık evlerinde televizyon başında izlesinler maçı. Yazık günah gerçekten...

Toparlamak gerekirse, takımı tebrik ediyorum. Son 5 dakikada özellikle iyi savaştık ancak Efes'i pek de iyi bir dönemde değilken yakalamışken evimizde kesinlikle mağlup etmeliydik. Ligdeki gerçekçi hedefimiz 2.liği kovalamak gibi görünüyor, ki dürüst olmak gerekirse 2.liğin altında bir sonuç beni hüsrana uğratır. Çünkü bu takım şu anki tabloda 2.liğin en büyük adayı benim gözümde. Takıma başarılar diliyorum..

Belli bir program çerçevesinde gidiyor takım. Bu kadronun kaça kurulduğu ortada. Oktay hoca önderliğinde 1 sezon daha sabredelim. Zaten bu müthiş mücadeleyle hakediyor takım bunu. Ama eminim seneye her şey bambaşka olacak.

Maçı kazanmamız gerekirdi doğru ama bence üzülecek ya da kahrolacak durum yok.Ben sadece girmeyen boş şutlara ve kaçan kolay basketlere üzülüyorum.Bugünkü Efes yenemeyeceğimiz bir takım değildi.Açıkça söylemek gerekirse sezon başında ben şampiyonluk adına daha olumsuz bakıyordum..Tahminimi söylemiştim Efes ile final oynarız onlar kazanır benim tahminim böyle demiştim.Bugünkü Efes'i izledikten sonra çok daha rahatladım,en önemli favori kesinlikle biziz.

Maça gelince,Efes adına söylenecek en önemli iki kişi Kerem ve Barac.Barac güçlü değil ama boyunun avantajını iyi kullandı.Kerem ise yaklaşık 2 yıldır oynamadığı basketbolu bize karşı oynadı.E böyle oynayan bir Kerem'in takımına yenilmek de gayet olası bir durum.

Bize gelince ben takımı bir kere sonuna kadar mücadelesinden dolayı kutluyorum.Yensinler yenilsinler,şu güzel mücadeleyi gösterdikleri ve bu heyecanı yaşattıkları için teşekkür ediyorum kendi adıma.

Oyunculara gelirsek..Furkan çok iyi bir yükselişte.Artık yemeyip içmeyip Furkan'ın arkası dönük oyun ve şut çalışması gerekiyor.Bugün bir pozisyonu vardı,atması gerekiyordu ama o kendine güvenemedi ve topu Shumpert'a attı.Gerçi Shumpert faulü aldırdı ama yine de orda Furkan'ın atması gerekirdi.

Zaza herkesin de söylediği gibi müthiş dönüş yaptı.Hem aldırdığı fauller,hem hücumda hem savunmadaki performansı çok iyiydi.Hücumda biraz daha hızlı olması gerek yalnız.Ne yapacağına daha çabuk karar vermeli.Potaya gidecekse gidip zorlamalı yoksa pas vermeli.Çok beklettiği zaman kaybediyor topu.

Andric de büyük düşüş var son maçlarda.Furkan'ın çıkışı da bunda etkili ama genel bir düşüş var zaten.Bugün de Barac karşısında çok ezildi.Bir an önce kendine olan güvenini kazanmalı.

Lakovic skor anlamında yine dominant bir oyun sergilemedi ama özellikle karşısındaki oyuncuları faule çok iyi zorladı.Asistleri çok iyiydi.İstatistik kağıtlarına geçmeyen çok iyi bir kaç pası daha vardı.Lakovic'in atamadığı sayılardan çok 2-3 tane basit top kaybı var.Bunlara daha çok dikkat etmeli.

Shipp uzun zamandır çok iyi oynamasına karşı bugün bizim bildiğimiz Shipp değildi.Oktay hocanın kenardan onu dahil etmesi mi sebep oldu buna bilmiyorum ama konsantrasyonunu hiç sağlayamadı maç boyunca.Maalesef 2-3 tane boş şutu atmaktan yine çekindi.

Gordon geldiğindeki gibi oynamıyor.Biraz daha hücumda deliciliğini kullanması lazım o ilk eleme maçlarındaki gibi.Bunun yanında savunması yine çok caydırıcı ve iyiydi.

Songaila çok iyi niyetle bir şeyler yapmaya çalışıyor ama bir türlü olmuyor.Bence bizim Songaila ile ilgili bir karar vermemiz gerek.Eğer Songaila oyundayken ona göre oyun kurmyacak,ona pozisyonlar hazırlamayacaksak yollarımızı ayıralım.Savunmada,ribauntlarda bu kadar sıkıntı yaşarken onun hücumdaki bu 1-2 önemli avantıjından yararlanmayacaksak bizim takımımızda olmasının bir anlamı yok bence..Bu konu teknik ekip tarafından değerlendiriliyordur umarım..

Bir yorum da taraftara..Gerçekten çok iyilerdi..Daha iyi performanslarını da görmüştük ama yine de uzun zamandır beklediğimiz bir görüntü sergilediler.Gidip destek olan herkese teşekkürler..Taraftar ile ilgili tek olumsuz düşüncem serbest atışlarda susma olayı.Umarım buna son verirler.

Yalçın Dümer'e kim ne zaman kapıyı gösterecek onu da çok merak ediyorum.

Kulüple ilgili söyleyeceklerim de,orda olan arkadaşlar daha iyi aktardı durumu ama olsun,Türkiye'nin en iyi basketbol taraftarına bu maçta da eziyet etmeyi ihmal etmedi saolsunlar.Sorumlulara teşekkür ediyoruz..!

Son olarak şunları söyleyim.Üstte oyuncular ile ilgili yazdıklarım eleştirmekten çok gördüklerimi belirtmekti.Sonuç ne olursa olsun,Pana-Cska maçından sonra o seviyeye yakın bir EL maçı izlettirdikleri için tekrar teşekkür ediyorum,hepsine helal olsun.

''Galatasaray'ın yerlileri >= Efes'in yerlileri''

Ciddi ciddi ne kullanıyorsun Serhat?Bu kafayı nasıl yapıyorsun merak ediyorum.

Galatasaray 14/35 2lik 5/16 3lük 18/24 serbest atış
Efes 15/27 2lik 8/22 3lük 15/20 serbest atış.

E uzun rotasyonu bu kadar süper(bizden epey üstün görünen) olan takıma ribaundlarda da ezilmemişiz. Ama bu sinir bozucu yenilginin sebepleri neler peki?

Çok boş atış kaçırdık ama benim saydığım 4 tane falan içinden çıktı yani biraz da şans olacak. Sonuçta tutku-ender-jamon-luksa-darius-shipp hatta şampi de kötü günündeyken efesi yenme noktasına geliyoruz ama işte olmayınca olmuyor derlerya biraz öyle bir durum oldu. Tamam adamlar da kötüydü tamam farkı kapatınca çok panik şutlar da attık ama güvendiğimiz bu kadar adam kötüyken kazanabilirdik bu maçı. İlkyarıda ender-shipp ve özellikle shumpert bomboş 3lükleri kaçırdı ama bana göre en kritik olay zaza iyiyken çıkıp yerine andric girince hiç tutamadı baracı ve adamlar 2.çeyrek sonu sırf baractan oynadılar ve yanlış hatırlamıyosam son 2 dkyı 6-0 seriyle bitirdiler. 2.yarıda da ersan ve keremin kritik 3lükleri can yaktı ama son çeyrek 52-64ten 3-4 dk sayı yemeyerek 61-64e getirdiğimiz maçı hakemler saçmasapan faullerle katlettiler, emekleri çaldılar bir anlamda. Sonuç olarak çok can sıkıcı bir yenilgi oldu kendi adıma.

Bunun dışında Zazanın ilk maçında gösterdiği performans bu maç özelinde en sevindiğim olay benim. Luksanın düşüşü ve kısaların son zamanlardaki etkisiz oyunu da bizi üzenler tarafında.

valla arkadaşlar oyundan ve mücadeleden çok memnunum. takımın bu isteğini görünce bu mücadelesini görünce şampiyonluğa inancım artttı. maça hasta hasta gittim. zarten eve nasıl döndüğümü de hatırlamıyorum o yorgunluktan. maça gittim bağırmayacağım nasıl olsa diye çıktım en üst tarafa. ama o taraftara uymayıp bağırmamak elde değil. ellerim cebimde maçı izliyordum bi baktım milletle kolkola bağırıyorum sesim kısılmış:D:D varmı böyle birşey ya. gerçekten de mükemmel bir taraftara sahibiz. takımını desteklemeye geldikleri zaman!!. maçla ilgili yorum yapacağım ama maçtan önce maça girerken çok sıkıntı oldu. ben biletimi aldıktan sonra dahi eve dönmeyi düşündüm. kombine biletlilerle normal biletliler aynı kapıdan ve girdi ve gıdım gıdım ilerledi. birçok aile isyan etti açıkçası. kombine alanlar birdaha kolay kolay almaz bu sorun çözülmezse. 35 dakika da anca girebildik içeri ki hastaydım iyicene soğuktan kötü oldum. hadi ben 22 yaşındayım ama 5-6 yaşındaki çocuğunu alıp maça gelen aileler o çocukları soğuktan nasıl koruyacaklardı.

maçla ilgili şöyle söyliyim. ben genelde kazansakta kaybetsekte rtakımın eksiklerinden bahsederim. çok nadir iyi yönlerimizden bahsederim. ama bugün şampiyon ilan da edebilirim takımı. çünkü bu istek ve mücadele şu an hiçbir takımda yok açıkçası. efes uzun rotasyonunda bizden daha iyi ilk yarıda bu şekilde ayakta kaldılar. benim lakovic konusunda hayal kırıklığım devam ediyor. en el yakan toplarda bile topu o getirmedi ve topa elini sürmedi hiç. çok nadir girdi oyuna. biz lakovicten her aldığını kaldırsın atsın demiyoruz. ama bi ara cenk tutuyordu onu. cenk tutarken bile aktif olamadı. diğer bir olay da songaila. songaila bu takımın en çok para alan 2. oyuncusu. ama en kötü oyuncularımızdan biri. kısa vadeli takıma alındı ama savunma temelli olan takımımızın oyuncusu değil. bizi bu tür büyük maçlarda çok aşağı çekiyor ve muhtemelen de çekecektir.
maçın anailizine gelirske bence çok iyi oynadık. belli başlı hatalar dışında iyi oynadık boş şutları bulduk. 5-6 topumuz inanılmaz şekilde çemberin içinden çıktı. 3 sayılık atışlarda bir tane bile el üzerinden atışımız yoktu tamamı organizasyon içinde hazırlanmış ve boş adam bulunmuştu. çok boş atış kaçırdık. en basitinden skor 64-61 iken 3 veya 4 tane tam hatırlamıyorum, bomboş 3 lük kaçırdık. geriye koşmakta sıkıntılarımız var açıkçası ilk yarı sinan değerlendirdi bunları. genel olarak çekirdeğimiz genç ve uyumlu. bu çekirdeğe her sene daha iyi oyuncular katılacaktır. bu yüzden 1 senelik veya 2 senelik bir takım olmayacağız. her sene daha büyük işler yapacağımız ve 2-3 sene içinde ligi çok rahat domine edeceğimiz italya liginin sienası olacağımızı düşünüyorum.

furkanla ilgili bir yorum yapmak istiyorum. çok büyük oyuncusu olacaksın dostum. bu forumdaki yazılanları belkide okuyorsundur. bu yürek varken sende başarısız olman mümkün değil. yeterki çalışmana devam et. ersana yaptığın blok inanılmazdı. barac ı savunma çaban inanılmazdı. hele ki savanovicin topuna atlaman süperdi

Çok şanssızdık. Ayrıca çok hırslıydık ve taraftarda müthişti.Taraftar alkışladı diye taraftarı alkışlamaya gerek yok sahadaki mücadeleden sonra yapılacak tekşeyi yaptılar.

Bu arada Vujacic Avrupada böyle taraftar görmedim demiş. Maccabi maçını salonda izlemiştim hakikaten çok hırslı bi oyuncu bize gelse Efeste oynadığı oyunu katlar. Hem tribun onu coşturur hemde o tribunu coşturur. Mükemmel pozitif enerjisi var.Galatasarayda görmek istediğim oyuncular arasında.

Bu arada taraftarlarla ilgili bir şey daha söyleyeceğim.Genel yorumlara baktığımda hiç beğenmeyen arkadaşlar da var..Ben beğendim dedim ama daha iyi olabilirdi dememin sebebi de biz o kalabalık ile çok daha büyük atmosferler yakaladık.Bugün biraz daha uyuyan bir kitle vardı.Herşeye rağmen şu halimiz bile bir çok takımın(Avrupa dahil) taraftarından daha iyiydi.Hiç değilse ilk EL maçındaki gibi boşluklar olmadı..Zaten satılan biletler ve içeri alımlar konusunda büyük sorunlar var.Adım adım hepsi hallolur umarım..

---maçı kaybetmemizin sebebi sadece şans.ama eurolig de kalıcı eve efes seviyesine takım olabilmek için kesinlikle luksa ve shipp ve songalia nın yerine daha iyilerini almamız lazım...shipp hoş güzel iyi savunma yapıyor ama boş şutları sokamıyor..andriç kesinlikle üst seviye takım oyuncusu değil...