Oncelikle herseyden once sanssizliklarin,sakatliklarin olmadigi bir sezon gecirmemizi diliyorum.Gectigimiz iki sene de hemen sezonun baslarinda gercekten cok talihsiz olaylar yasadik,Iki sene evvelki kadromuzu bir hatirlayalim oncelikle.Hawkins'i,Domercant'i ve Engin'i senenin hemen basinda maalesef kaybettik;bu oyuncular bize Euroleague'de daha iyi yerler vaad ediyordu;buna ragmen inanilmaz bir performans ile sampiyon olduk.Gecen sene ise sanssizliklar yakamizi yine birakmadi,once Ndong basketbolu birakmaya karar aldi ve Jamont Gordon,Jawai'yi performanslarinin en ust duzeye ciktigi anlarda kaybettik.Domercant sakatliginin izlerini sene boyunca tasidi,yine ve yine sakatlandi.Pops en iyi donemlerini yasarken yine sakatlandi,final serisinin tamamini da sakat oynadigini dusunuyorum.
Bu seneki kadro yapilanmasinin eldeki butceye gore cok olumlu olduguna inaniyorum.Pivot konusunda bence bir oyuncu icin cok vakit kaybettik,o oyuncu bizi son ana kadar bekletti ve sonunda da Jawai'ye donus yapmak zorunda kaldik gibi hissediyorum.Bu ne bir duyum,ne de bir bilgi,sadece hissiyatim bu yonde.Bunun disinda kadro yapilanmasinin plan dahilinde yapildigini gormek gercekten sevindirici.
Basketbolda eskilerin bir sozu vardir.Der ki;'Ataninla tutanin iyi olacak ki kazanasin.'Kadroya bakiyoruz,acikca atanlarimiz gayet iyi ama tutanlarimizda soru isaretleri var.Bu yorumlar tabii hep kagit uzerinde.Eger oyle olmasa CSKA,Kirilenko'lu efsane kadrosuyla namaglup sampiyon olmaliydi.Ama kenetlenmek,takim olmak daha onemli ve bunu beceren takim da sampiyon olacak.Cunku her takimin kendine gore eksikleri,gedikleri var,kucuk nuans farklari kazanani belirleyecek.Ama bu yarista Efes'i bir adim geride goruyorum,taraftar etkisinin onemli bir nokta oldugunu hatirlatarak.
Simdi biraz da detaya inmek istiyorum.Suanda ligin acik ara en
zeki ve winner oyuncusu Arroyo.Uzerine cok yuk bindiginden,savunmada cok aksiyordu.Aslinda ben Arroyo'nun kotu bir savunmaci oldugu fikrine katilmiyorum.Savunma yapmak icin illa cok iyi bir fizik de gerekli degildir.Spacing bilgisi olan her oyuncu iyi savunma yapabilir.Bu sene bu manada ilerleyen yasina ragmen kendisinden daha iyi bir performans bekliyorum.Yanina ise Nolan Smith eklendi.Oyuncuyu acikcasi tanimiyorum,ben de sizler gibi videolarini izleyerek fikir sahibi olmaya calistim ama kolej kariyeri,kolej kocunun referanslari ve Avrupa basketbol kulturunu taniyor olmasi artilari.Isin guzel tarafi,o da bizim takimi bir ust seviyeye sicrama tahtasi olarak goruyor olmasi olacak.Euroleague'de herkesin gozu uzerinde olacak ve o da kendisini gostermek isteyecektir.Sutu soru isareti diyorlar,o da atmayiversin.Zaten her oyuncumuz sut konusunda oldukca ust duzey,o da isin savunma ve tempo ile dribling kismindan sorumlu olacak ki Bo Mccalebb gibi riske edilecek bir sutu da olmadigi asikar.Tek dilegim istikrar yakalamasi.Ne verecegini bilebilelim.Benim icin bu takimdaki tek olumsuz yan Ender Arslan.Acikcasi ben takimda kalmasini istemiyordum,hic surprizleri olmayan,cok rahat kontrol edilebilir bir oyun yapisi(ucluk cizgisinin gerisinde onunde center kalmisken topu 10 saniye boyunca bir saga bir sola vurup sander uclugun gidisi-ya girerse) var,savunmasi ise yerlerde ama en onemli eksigi istikrarsiz olmasi.Ben Baris Ermis'i tercih ederdim,bostu da ama hoca Baris'i pek tutmuyor ki bunu milli takimda da gorduk.
2-3 numarali pozisyonlarda 1 numaramiz gibi oldukca saglam.Once elimizdekinden baslayalim.Sinan suan inanilmaz formda,sorumluluk verilirse neler yapabilecegini de gosterdi Dunya Sampiyonasi'nda.Ayrica en buyuk eksigi olan sutlarinda da muazzam bir gelisme vardi ki en cok buna sevindim.Zaten sahaya kattigi yurek ve enerjiyi hatirlatmaya gerek yok.Yeni gelenlerden Aradori,gecen sene oyun sikistiginda Arroyo'dan baska bir oyuncunun yapamadigi birebir oynama konusunda elimizi oldukca rahatlatacak,ayrica savunmasi da vasatin uzerinde.Pocius ilk ismini duydugumda soguk bakmistim,cunku geriye giden bir cizgisi vardi ama gordum ki;kendini toparlamis.Marko ile ayni pozisyonda degil belki ama onun yaptigi pis islerin hepsini yapabilecek,sutu oldukca duzgun ve atletizmi olan bir oyuncu bir de tabii asist ozelligi var.Bilhakis bakiyorum 3-4 asistten asagi istatistigi hic yok.Bunda Litvanya basketbolunun sahayi gorebilme kulturunun de onemli bir etkisi var.Micov ise isim olarak en iyi transferimiz gibi duruyor kagit uzerinde.Sampiyona oncesinde hocasiyla tartisip kadro disi kaldi.Bu onu daha da kamcilamistir ve Micov burda,olmedi demek isteyecektir diye dusunuyorum.Sutu,saha gorusu,asist ozelligi,savunmasi,gerektiginde bir ust pozisyona kayabilmesi her seyiyle 4-4 luk bir oyuncu ama tek sikintisi CSKA'da biraz daha geride kalmis bir oyuncusuyken,burada bir rol oyuncusu olacak olmasi olabilir.Onu da zamanla asacaktir diye dusunuyorum.
Pota altina baktigimizda ise;takimin ikinci istikrarsiz ama en yetenekli oyuncularindan birini,Erceg'i goruyoruz.Hucum performansi her zaman vasatin uzerinde idi ama savunmada cogunlukla aksadi.Simdi ekmek aslanin agzinda cunku;ilk sene Dudley sakatti,mecburen alternatifsiz oynadi.Simdi milli takimda da gosterdi ki;Kerem hala dimdik ayakta,en gencinden daha fazla mucadele ediyor,o Erceg'i baya zorlayacaktir.4 numarada kafalarda bir soru isareti var gibi ama goruldugu uzere iki parcada da iyi ve kotu yanlar var ama tamamlayicilar.Pivot ise bence suanda hepimizin en cok merak ettigi yer olacak gibi duruyor.Oncelikle ben 2 yabanci alacagima 1 saglam adam alirdim yanina da,bir Turk eklerdim ama olan olmus,o yuzden elimizdekini konusalim.Oncelikle Furkan'da cok buyuk sikintilar var.Sanki bir sorunu varmis gibi duruyor.Onun fiziksel yanlarindan ziyade,mental olarak kendini gelistirmesi sart.Muthis bir potansiyeli var ama gun gectikce eriyor mental sorunlari yuzunden.Duygulariyla yasayan bir oyuncu ve gordugum kadariyla mutsuz ve bu oyununu da olumsuz etkiliyor,yuzunden guven eksikligini okuyabiliyorum.Mental bir kocu var mi bilmiyorum ama mental bir koc bulmali ve performansinin yukariya cikisini keyifle izlemeli.Jawai,form olarak iyi durmuyor ama uzun sure basketbol oynamadi.Zaman tanimak lazim.Eger eski Jawai'nin yuzde 75-80 ini gosterirse zaten eksik yani sifira yaklasan bir kadromuz olur.Jawai,pick and roll oynar,post up oynar,ikili sikistirmalarda bos oyuncuyu cok iyi gorur,savunmasi iyi olmasa da iceriyi cussesiyle kaplar.Vougioukas ise,muthis bir post up oyuncusu ama atletizmi oldukca dusuk.Bana biraz Drobnjak'i hatirlatiyor.
Simdi ufak bir ozet yapacagim.
Takimdaki artilar :
-Sut konusunda Furkan disinda her oyuncumuz iyi seviyede diyebilirim.
-Takimdaki general yine Arroyo,ama tek yaratici artik o degil.
-Pas gorusu olarak muazzam bir takim olduk.
-Ic dis dengesini sagladik,topu pota altina indirerek de sayi bulabilecegiz.Tek yonlu olmaktan ciktik.
-Oyuncularimiz Furkan ve Jawai disinda,formlarinin en ust seviyelerinde takima katildilar.
-En buyuk arti takimda bir modul olusturulmus olmasi.Ben bunu modul olarak adlandiriyorum ve bu modulu de soyle aciklayacagim.Modulun parcalari pozisyonlar ve pozisyonlari tamamlayan oyuncular.Oyle secimler yapildi ki;ayni pozisyonda oynayan oyuncularin birinin eksigini digeri iyi yapiyor.Modulun bir ust parcasinda ise;bir yonu eksik oyuncu sahadayken,onu cok iyi yapan diger bir adam diger bir pozisyonda kombine ediliyor ve eksik kapaniyor.Bu baglamda bence Kerem-Furkan ve Jawai(Vou)-Erceg ayni anda sahada olmaz.Bunu ergin Hoca'yi taniyanlar da iyi bilirler,birinde kalas,birinde helva oluruz
Takimdaki eksiler :
-Pivotlarimizin savunma sertlikleri.En iyi hallerinde bile iyi savunmaci degildiler,sadece iyi yer kapliyorlardi.(Jawai-Vougioukas)
-Takimdaki atletizm seviyesinin bana gore istenen duzeyde olmamasi.Tamam elimizde Sinan,Furkan,Smith,Pocius var ama benim istedigim atletizm Gordon.Darden atletizmi.
-Pota altina bence hala bir yerli Turk takviyesi yapilmasi lazim ligde sure almasi icin.
-8 yabanci(6 yabanci ile roller daha keskin olurdu)
Adettendir,bir de lig ve Euroleague kadrosuyla ilk besleri yazayim
Lig kadrosu :
Ilk bes : Arroyo,Aradori,Micov,Kerem,Vougioukas
Ender,(Smith ya da Pocius),Sinan,Erceg,Furkan,Ege
Euroleague : Arroyo,Aradori,Micov,Kerem,Vougioukas(Jawai)
Ender,Smith,Pocius,Sinan,Erceg,Furkan,Vougioukas(Jawai)
Diger takimlara gore guard pozisyonunda cok agir basiyoruz.Sutor oyuncularda Fenerbahce ve biz baya iyi durumdayiz,Efes biraz geride gibi duruyor,4 numarada ben Bjelica'yi cok tutarim o yuzden Fenerbahce bir adim onde diyebilirim arti Vesely de 4 oynayacaktir ama Saric'in de ligin en iyi oyuncusu olabilecegini dusunuyorum,burada biraz gerideyiz.Pivot konusunda da Efes baya iyi durumda,Krstic ve Lasme birbirlerini cok iyi tamamlayabilecek tipte adamlar.Oguz-Semih ve Zoric de Fener'in oyunculari.Bence burada Fener ile ayni seviyedeyiz.Semih sert bir oyuncu idi ama bitti,onunkisi mental bir problem ve TBF'nin gecen seneki kurali idi.Semih yerli sinirlamasi olmayan bir ligde nasil olur da o parayi alir?Suan futbolda yasanan skandali gecen sene basketbolda da yasiyorduk.Cogu Turk oyuncu ve devsirme hak etmedikleri paralari alip,yattilar.Bakin goreceksiniz,bu sene Avrupa da 3 takimimiz da seviye atlayacaklar ve ilerleyen senelerde bu kural degistirilmez hatta genisletilirse,bir 5 sene icerisinde final four yapan bir Turk takimi olacagini gorecegimizi dusunuyorum.Burda konudan biraz sapsam da;geriye dondugumde Fener'in pota altinin da bizimkisi gibi oldugunu dusunuyorum.Furkan ve Semih ayni tarz oyuncular,digerleri ise hucum yonu iyi ama savunmada cok yumusak oyuncular.
Obradovic ve Ivkovic tabii ki inanilmaz koclar ama hocamiz da ayri bir karizma ve hoca.Hic de geride degiliz.Zamanim oldukca Fenerbahce forumlarini okuyorum,guzel yazanlar da var,komik duruma dusenler de.Milli takimimizin kagit uzerindeki kadrosunu hepimiz gorduk,adeta bir cop,evet kabul grubumuz kolaydi ama kabul etmeliyiz ki biz de eski Turkiye degildik.Bu kadroyu su oyun yapisina burunduren,bu mucadele azmini sahaya yansittiran,2 sn lik hucum icin aldigi molalarda bile bos sutu cizebilen(kendisi sutu da sokamaz) bir adami sirf kisisel nefretleri sebebiyle karaliyorlar.Emir'i istememis,Emir onu kurtarmis.Siz degil misiniz her mactan sonra forumlarinizda Emir'e zeka ozurlu diyen,hakaretler yagdiran,o sut girmese Ergin Hoca Langford'u secmekte hakli mi olacakti da simdi haksiz oldu?Hem Emir'i karsisina almis,demis ki 'Bak emir,sen planlarimizda yoktun ama Langford bizi satti.Sana kaldik,,ama istemezsen de saygi duyariz,gonul koyamayiz.'Bunu da delikanli gibi soylemis.O zaman sorun nerede?
Neden Serhat'i,Melih'i,Dogus'u almamis.Cenk,cok kotu bir turnuva oynasa da sezonun son donemindeki performansi ve tecrubesiyle bir adim one cikmistir ama onlar da tercih edilebilirdi.Ben olsam ben de Cenk'i alirdim.Cenk kotu sut atmistir,eyvallah ama kotu bir sutor mudur?Turkiye'nin en iyi sutorudur ve bu bir tercih sebebidir.Cedi de bir tercihtir ve u19 mvp liginin uzerien bu turnuvada sut anlaminda pek iyi olmasa da,savunma-surat-enerji-guleryuzluluk konularinda orda olmayi hak ettigini gostermistir.Takim genclessin,Keremler ciksin derler.Cedi girer auuuwwww.Ergin Ataman,sut atamayan kisayi takiminda istemez,bu iki kere iki dorttur.O yuzden Goksenin arka planda kaldi ve gitti.O yuzden Dogus bu kadroya giremedi.Simdi neden Dogus secilmedi diye istifa etsin diyorlar.McCalebb'i tercih sebebiyle gonderen Obradovic de istifa etsin mi ?
Kisisel kinlerinizi artik kusun,sampiyona bitti ama bu adamin onurlu durusuyla bayragimizi iyi bir sekilde,boynumuzu bukmeden temsil ettirdigini de unutmayin.Onun BUYUK bir koc oldugunu da...
Hoca gecen sene,Obradovic geldiginde duydugu saygiyi vurgulamis ama eklemisti .'Sahada gorelim kim daha iyi diye'Gecen sene goremedik,umarim bu sene gorebiliriz.
NOT:Yazi biraz uzun ve yurtdisinda yasadigimdan oturu harfler Turkce karakterlerden biraz yoksun oldu.Affola...