Yeni Yapılanma Süreci ve Oktay Mahmuti'nin Konumu

İşte bu kritik. Bu yapılanmada kararlı mıyız, Oktay Hoca parkede kalacak mı, vaz mı geçilecek, daha net görebileceğiz.

Bence kararlı olunmalı..Böyle bir yapılanma özellikle Avrupada başarı için şart..

Cem Akdağ,Orhun ene isimlerini mahmudinin ceo olacağı bir oluşumda çok fazla tercih etmem..Çünkü bence türkiyenin en iyi koçu mahmudi..O ceo olacaksa en az onun kadar iyi,en az onun kadar karizmatik bir koç gelmeli takımın başına..Yerlilerden sadece Erman Kunter bu kriterlere biraz yakın duruyor,her ne kadar mahmudiyle tarzları farklı olsa da..

Türkiyenin en iyi koçu bizdeyken o ceo olmak istiyorsa,düzenin devamı için avrupanın en iyi koçlarından birini takımın başına getirmemiz gerektiğini düşünüyorum..Kimileri Repesa olsun der..-ki olabilir saygı duyduğum bir koçtur..- Ben ise tercihimi Svetislav Pesicten yana kullanıyorum..Tabi ki bizim söylemlerimizin yönetim katında bir geçerliliği yok ama,en azından bizleri takip eden,düşüncelerimize değer veren genç arkadaşlarımızın bir nebze de olsa ufkunu açmış oluruz belki..

Ben bu yapılanma da ceo'nun mahmudi olacağını düşünerek konuştuğumda,gelecek koçun en azından mahmudi karizmasında ve eğer mümkünse avrupanın saygı duyulan koçlarından birisi olması gerektiğini düşünüyorum..

Svetislav Pesic ismini bu oluşum için ilk dile getirenlerden biriyimdir muhtemelen,Oktay Mahmudiyle basketbol felsefelerininde benzeştiğini düşünerek,bu ismin eğer olursa çok özel olabileceğini düşünüyorum,ama yönetim ne düşünüyor bakmak lazım,sanki biraz daha kalibre olarak küçük coachları tercih edecek gibi duruyorlar..ama ben Oktay mahmudinin Ceo olması hamlesinin anlam kazanabilmesi için en az onun kadar iyi,karizmatik ve saygıdeğer bir koçun takımın başına geçmesi taraftarıyım..

Svetislav Pesic olmazsa..Dusko Vujosevic'in bu takımın başına geçmesini çok isterim..İsimler önemli ama daha da önemli olan bence profil..Oktay mahmudi Ceo olacaksa eğer bu profilde,bu saygınlıkta koçların,bu hamleyi daha anlamlı kılacaklarını düşünüyorum..

CEO keşke Cem Akdağ olsa, hem bayan hem erkek basketboluyla ilgili, kulübün dinamiklerini bilen ve adam gibi adamdır Cem Akdağ. Galatasaray'ın Aydın Örs'üdür. Ayrıca geçen sene "küme düşer" denilen takımı playoff potasına soktuktan sonra yerine başka hoca getirilmesine rağmen çağrıldığı anda hiç düşünmeden de kabul eder, öyle de Galatasaray'lıdır.

Vujosevic, şu an sanırım boşta. Partizan ile uzun süre çalıştı ve yılını net hatırlamıyorum ama 2 sene önce Euroleague'de yılın koçu olmuştu sanırım. O da seçeneklerden biri olabilir. Oktay Mahmuti CEO'lukta ısrar ederse, tercihi daha sistem, savunma koçlarından olacağından bu tarz isimler daha mantıklı geliyor. Ayrıca dediğin gibi iyi bir koçun da gelmesi önemli. Avrupalıların olayı profesyonelce bakıp, Mahmuti'nin CEO'luğuna ''potansiyel coach'' olarak bakmayacağından pek sıkıntı da çıkmaz gibi geliyor. Ama dediğin koçların hepsi bize uyabilecek isimler, Can Abi.

Vujosevic, şu an sanırım boşta. Partizan ile uzun süre çalıştı ve yılını net hatırlamıyorum ama 2 sene önce Euroleague'de yılın koçu olmuştu sanırım. O da seçeneklerden biri olabilir. Oktay Mahmuti CEO'lukta ısrar ederse, tercihi daha sistem, savunma koçlarından olacağından bu tarz isimler daha mantıklı geliyor. Ayrıca dediğin gibi iyi bir koçun da gelmesi önemli. Avrupalıların olayı profesyonelce bakıp, Mahmuti'nin CEO'luğuna ''potansiyel coach'' olarak bakmayacağından pek sıkıntı da çıkmaz gibi geliyor. Ama dediğin koçların hepsi bize uyabilecek isimler, Can Abi.

Pesic benim birinci tercihim olurdu,oyun yapısı itibariyle ama diğer taraftan da Vujosevic sadece parke içinde değil,Parke dışında da Oktay hocanın verdiği katkının bir benzerini verebilir..Çok saygı duyulan farklı bir adam vujosevic..Vujosevicin takımlarının bambaşka bir kimyası olur,onun takımlarında sevgi saygı arkadaşlık,takım bilinci,herşeyin önünde gelir..ve Vujosevic oyuncuları parlatır..

Pesic gibi usta koçları getirireceksen üstlerine adam koymaman lazım. Bunlar çok tecrübeli ve egolu koçlar, üstlerinde kendilerinden daha genç olan Oktay Mahmuti'nin çalışmasına izin vermezler. O yüzden Zdovc ismi tercih edildi sanıyorum başta, hatta Can İşbakan'ın "Türk vardı ilk etapta o olmadı" dediği isim de Erman Kunter bence, o da kontrol tamamen kendisinde olmayacağından gelmek istememiştir bence.

Pesic gibi usta koçları getirireceksen üstlerine adam koymaman lazım. Bunlar çok tecrübeli ve egolu koçlar, üstlerinde kendilerinden daha genç olan Oktay Mahmuti'nin çalışmasına izin vermezler. O yüzden Zdovc ismi tercih edildi sanıyorum başta, hatta Can İşbakan'ın "Türk vardı ilk etapta o olmadı" dediği isim de Erman Kunter bence, o da kontrol tamamen kendisinde olmayacağından gelmek istememiştir bence.

üstlerine adam koymak ya da koymamak olarak bakamazsın,bakmamalısın..Başka türlü kurumsallık olmaz..Pesic'e tabi ki Okray Mahmudinin yardımcı antrenörü ol denilmez..ama kurumsal yapılarda her zaman koçların üstlerinde YÖNETİCİLER olur..olmalıdır da..

Ayrıca iyi işleyen kurumsal bir sistemde Oktay Mahmudi,Pesicin üstünde olmaz,bunun üstü altı olmaz görev tanımları farklıdır..ceo idari işlerle marketing işleriyle lobi faaliyetleriyle ilgilenir..coach parke içindeki işlerle ilgilenir..Daha da önemlisi biri koç diğeri de yöneticidir..

Pesicin son çalıştığı takım olan Valencia da herhangi bir profesyonel idarecinin çalışmadığını mı sanıyoruz? kurumsal yapının içinde bu tarz idareciler adları ister ceo olsun ister başka bişey olsun kesinlikle çok önemlidirler..

süper ya :D yıllardır bize rüya gibi gelecek olan isimler artık burada geçiyor olması bile çok büyük mutluluk verici olay.

Pesic-Repesa 3 sene önce herkesin dilinde olan isimlerdi ancak hepsi hayaldi bizim için.Hep o tür hocaların belli bi sistem belli bi düzen içinde buraya geleceklerini konuşuyorduk cidden de öyle oldu.Belli bi sistem kurgulandı bu hocalar gelir gelmez hiç önemli değil ancak başta olması gerekli..

Haa CEO demişken , Tanjevic ismi düşünülebilir mi bilemedim...Fener'in antrenörü değil de sadece Milli Takım antrenörü olsaydı geçmişte yapılabilirdi ancak Fenerle özdeşleştiği düşünülerek bu isim hem taraftalardan tepki görecektir ancak bu işi yapabilecek önemli isimlerdendir.

Ya kim gelir kim gider bilmem de Pesiç Messina'yı geç Phil Jackson gelse başına adam koyarsın. Gözünüzde çok da büyütmeyin bu adamları. Sonuçta geldikleri kulüp GS. Taraftar sayısı ülkelerinin nüfusunun 4 katıdır en az. Büyük bir yapının içinde tabiii ki üstlerinde biri oalcak. Üstlerinde biri olması onların vereceği taktiğe karışılacağı anlamına gelmez.

Haa CEO demişken , Tanjevic ismi düşünülebilir mi bilemedim...Fener'in antrenörü değil de sadece Milli Takım antrenörü olsaydı geçmişte yapılabilirdi ancak Fenerle özdeşleştiği düşünülerek bu isim hem taraftalardan tepki görecektir ancak bu işi yapabilecek önemli isimlerdendir.

Tanjevic Roma'ya bu tarz göreve geldi, adamlar yıllar sonra lisansını kaybetti o zayıf ligde ilk 8 yapıp playoffa giremedikleri için:))

Pesic'in gelmesini inanılmaz isterim, Real de başka koç ile anlaşmışken Pesic'i istersek göreve getirebiliriz.

üstlerine adam koymak ya da koymamak olarak bakamazsın,bakmamalısın..Başka türlü kurumsallık olmaz..Pesic'e tabi ki Okray Mahmudinin yardımcı antrenörü ol denilmez..ama kurumsal yapılarda her zaman koçların üstlerinde YÖNETİCİLER olur..olmalıdır da..

Ayrıca iyi işleyen kurumsal bir sistemde Oktay Mahmudi,Pesicin üstünde olmaz,bunun üstü altı olmaz görev tanımları farklıdır..ceo idari işlerle marketing işleriyle lobi faaliyetleriyle ilgilenir..coach parke içindeki işlerle ilgilenir..Daha da önemlisi biri koç diğeri de yöneticidir..

Pesicin son çalıştığı takım olan Valencia da herhangi bir profesyonel idarecinin çalışmadığını mı sanıyoruz? kurumsal yapının içinde bu tarz idareciler adları ister ceo olsun ister başka bişey olsun kesinlikle çok önemlidirler..

Oktay hocayı profesyonel gibi çalıştırmak Misimovic'i sol kanatta oynatmak gibi olur herhalde, o işi yapabilecek bir sürü adam varken piyasada Oktay Mahmuti'yi "profesyonel" olarak o göreve getirmek mantıklı olmaz bence. Daha farklı bir görev tanımı olduğunu sanıyorum ben, Oktay hocanın sistemi üzerinden ilerleyerek ve yine Oktay hocanın kontrolünde olacak gibi. Ama Pesic gibi adamları takımın eski koçu kontrol ederse, sorun çıkar. Pesic gibi adamı getireceksen onu basketbol konusunda tam yetkili yapacaksın. Öyle bir durumda da Oktay hocanın basketbolun teknik taktiğinden uzak durması gerekir ki, bu da onun verimini azaltır, hamleyi saçma kılar.

Ya kim gelir kim gider bilmem de Pesiç Messina'yı geç Phil Jackson gelse başına adam koyarsın. Gözünüzde çok da büyütmeyin bu adamları. Sonuçta geldikleri kulüp GS. Taraftar sayısı ülkelerinin nüfusunun 4 katıdır en az. Büyük bir yapının içinde tabiii ki üstlerinde biri oalcak. Üstlerinde biri olması onların vereceği taktiğe karışılacağı anlamına gelmez.
aynen öyle işte..Sühanın da dediği gibi Phill Jackson gelse üstüne adam konulur burası Galatasaray kulübü,kimsenin babasının çiftliği değil..Kulübün gerçek anlamda kurumsal bir yapıya kavuşması herşeyden önemlidir..

Yanlış anlattım sanırım, tabii ki üstünde biri olacak şubenin anahtarını verelim demiyorum ama bence şu an oluşturulmaya çalışılan yapıda Oktay Mahmuti hala işin teknik-taktik kısmının içinde olabilir, ben böyle düşünüyorum yani. Yoksa müthiş taktisyen Oktay Mahmuti'yi tamamen parke dışına kaydırmak düşünülmesi gereken son hamle. Ve eğer benim tahmin ettiğim Oktay hoca teknik taktiğin içinde olacaksa Pesic gibi koçlar gelmeyi kabul etmez, onlar parkede işlerine karışılmasını istemezler. Görev tanımı iyi ayarlanmazsa olay Aykut-Daum olayına kadar gider.

Yanlış anlattım sanırım, tabii ki üstünde biri olacak şubenin anahtarını verelim demiyorum ama bence şu an oluşturulmaya çalışılan yapıda Oktay Mahmuti hala işin teknik-taktik kısmının içinde olabilir, ben böyle düşünüyorum yani. Yoksa müthiş taktisyen Oktay Mahmuti'yi tamamen parke dışına kaydırmak düşünülmesi gereken son hamle. Ve eğer benim tahmin ettiğim Oktay hoca teknik taktiğin içinde olacaksa Pesic gibi koçlar gelmeyi kabul etmez, onlar parkede işlerine karışılmasını istemezler. Görev tanımı iyi ayarlanmazsa olay Aykut-Daum olayına kadar gider.

Doğuşcum eğer Oktay Hoca ceo olmakta kararlıysa bunu istiyorsa,teknik taktik işlerinden,yani parke içinden elini tamamen çekmelidir..bunu da göze almıştır sanırım,almalıdır..Bu kurumsal yapının sağlıklı kurulması,işlemesi isteniyorsa eğer Ceo ceketini giyecek kişi tamamen parke dışı şeylerle ve lobi,marketing faaliyetleriyle ilgilenmelidir..Çünkü o artık yöneticidir..Teknik danışman filan değildir..Teknik danışman gibi olursa yani işin içine teknik sıfatı girerse,bu gelecek koça haksızlık olur..

Tabi ki pesic gelsin bende çok isterim..ama mahmudi ceo olduğu takdirde gelecek koç Ahmet Çakı bile olsa..Mahmudi parke içi hiçbirşeye karışmamalıdır..bu sıkıntı yaratır..

Sanırım çoğunuz CEO kelimesi ile takım menageri olayını karıştırıyor. Takımın CEO'su olursan zaten, taktikle uğraşacak zamanın bile olmaz. Takımın hocasını bile zor görürsün. Ki nerede uğraşıyorsun taktikle.

Oktay Hoca basketbolda koçtur, hatta Türkiye'nin en iyi basketbol koçudur, daha da ilerisi Avrupa'nın en iyilerindendir..
Henüz 43 yaşındadır, koçluk için önünde uzun yıllar vardır...
Ancak onun basketbolda süper bir koç olması demek, CEO'luğu da süper yapacak demek değildir...
Zaten bu yeni yapılanmanın bence saçmalığı burada başlıyor...
Mesela Tutku Açık, oyun kuruculukta Türkiye'nin 1 numarasıdır basketbolda...
Ama onu futbol takımımızda oyun kurucu oynatalım...
Sizce başarılı olabilir mi ? Olma ihtimali var elbet, sonuçta kimse onu futbol oynarken görmedi ama akıllıca bir hamle mi olur ? Başarısı şansı mı daha yüksek yoksa.....
Belki uçu bir örnek verdim, belki yine Oktay Hoca basketbolun içinde olacak ama dediğim de anlaşılıyordur muhtemelen...
Ben açıkcası böyle profesyonel bir yapılanmaya karşı değilim...
Ama Oktay Hoca en iyi yaptığı işe, koçluğa devam etmeli...
Onun üstüne de taktik konularına karışmayacak, diğer işlerde ise Oktay Hoca ile uyumlu çalışabilecek profesyonel biri pekala getirilebilir...
Oktay Hoca'da ileride CEO olabilir belki 15 sene sonra...

Oktay Hoca basketbolda koçtur, hatta Türkiye'nin en iyi basketbol koçudur, daha da ilerisi Avrupa'nın en iyilerindendir..
Henüz 43 yaşındadır, koçluk için önünde uzun yıllar vardır...
Ancak onun basketbolda süper bir koç olması demek, CEO'luğu da süper yapacak demek değildir...
Zaten bu yeni yapılanmanın bence saçmalığı burada başlıyor...
Mesela Tutku Açık, oyun kuruculukta Türkiye'nin 1 numarasıdır basketbolda...
Ama onu futbol takımımızda oyun kurucu oynatalım...
Sizce başarılı olabilir mi ? Olma ihtimali var elbet, sonuçta kimse onu futbol oynarken görmedi ama akıllıca bir hamle mi olur ? Başarısı şansı mı daha yüksek yoksa.....
Belki uçu bir örnek verdim, belki yine Oktay Hoca basketbolun içinde olacak ama dediğim de anlaşılıyordur muhtemelen...
Ben açıkcası böyle profesyonel bir yapılanmaya karşı değilim...
Ama Oktay Hoca en iyi yaptığı işe, koçluğa devam etmeli...
Onun üstüne de taktik konularına karışmayacak, diğer işlerde ise Oktay Hoca ile uyumlu çalışabilecek profesyonel biri pekala getirilebilir...
Oktay Hoca'da ileride CEO olabilir belki 15 sene sonra...

Emrah Bey'in mesajı çok önemli. Üstte işin teknik kısmıyla ilgili olmayan CEO profili çizilmiş; ama Oktay Mahmuti daha önce yöneticilik yapmış değil. Daha önce bir mesajımda yazdım, Avrupa'da NBA'deki gibi GMlik de yok. Dolayısıyla, üst düzey bir coachu getirip işin teknik kısımlarıyla ilgilenen daha önce üst düzey coachluk yapmış bir ismin altına getirmek çok zor bence.

Kısacası, Oktay Hoca'nın görevine CEOluk dense de Hakan Üstünberk'in şu anki görevine denk gelecek bir görev tanımı olmayacaktır bence. Yok o işi yapacak adam aranıyorsa da coach parke de kalsın, daha önce Şamil'in ismini yazdığı Arıboğan tarzı isimlerin konuşulması daha mantıklı duruyor.