Re: 2010-2011 Transfer Sezonu
Elimizdeki yabancıların maliyetini, performans/maliyet oranına ve piyasada alınabileceklere göre yuksek buluyorum. Ve bu durumu, koçun kendi agzından 'butcemize gore transferler yaptık.' acıklaması ısıgında, içime sindiremiyorum.
Luksa 200bin euro bonservis ve yıllık 250bin euro ucrete anlaştı. 2 yıllık toplam maliyeti 700bin euro. Yıllık ort.maliyeti 500bin$ neredeyse.
Shipp için Bornova'ya 100-180bin$ arası bir miktar odendi. Kendi ucretini de eklersek, yıllık ort. maliyeti 400bin$'a yaklasır herhalde.
Shumpert için bonservis olarak parasal odeme yapsak da sonuç itibariyle yapılan reklam anlaşmasının da bir alternatif maliyeti sözkonusu. Nakte çevirirsek tabiki de yazılı bedelin altında bir maliyet çıkar. Ama Beşiktaş'ın Shumpert için bonservis odemeye razıyken anlaşamamalarından yola çıkarsak, Efes'in Shumpert için istedigi rakam 325bin$ olan teorik tavana yakın bir miktarmış gibi geliyor. Kısacası bu miktarı nakte çevirmeye kalkarsak, 150-200bin$ civarı bir maliyet sozkonusu olabilir. Yıllık ort. maliyet 400-450bin $ civarı.
Rochestie için bonservis odendi mi bilmiyorum. Ama bildigim yaz ortası 4 yabancı transfer eden hiçbir tbl kulubu, 3 üne ya da 4 üne birden hatırı sayılır miktarda bonservisler ödemedi. Yani çok genç, ileride 2-3 gomlek birden atlayacak potansiyel olur; ya da gelecekte satıp gelir elde ederim denebilecek oyuncularda değil hiçbiri. Yani odenen bu bonservis bedellerin reel bir karsılıgı, beklentisi de yok hani. Bir tek Shumpert için bu ekstra maliyete katlanılırdı cunku oyuncunun yerli statusunde oynaması soz konusuydu. Ama o da olmayınca ne anladım bu işten. Oyuncuların yıllık ort.maliyetleri meydanda piyasa sartlarında bu kadar ederler mi, soru işareti yaratıyor ben de.
Diger bir hususta, kulubun populist davranarak, koç belli olmadan, eldeki en kolay sozlesme yenilenebilen yabancıyla sözleşme uzatması, ustune yerli statusu nedeniyle ekstra maliyete ve rotasyon riskine girilen Shumpert'ta bu işi başaramayıp, hem rotasyon dengesini bozmuş oldular(3kısa, 2 uzun yabancı) hem de Rancik dolayısıyla birbirini tamamlamayan eksik bir uzun rotasyonuna neden oldular.(Ermal (sbt cunku yerli), Andric(hoca tercihi-mecbur) Rancik (?); toplamları pota altı ve ribaund becerisi anlamında vasat altı)
Gereksiz bonservis odeyerek(toplam 600bin$+ Rochestie için odediysek o miktarı da ekleyelim) butce imkanlarını kısmış olduk ve Shumpert olayının artı getirmesi beklenirken, olmayınca ters tepip rotasyon dengesini bozarak eksi olarak yansıması, bunun sonucu daralan uzun rotasyonunda yönetimin Rancik, Oktay hocanın Andric seçimlerinin Ermal'i tamamlar nitelikte olmayışı şimdi bizi zorluyor işte.