2013 - 2014 Sezonu Transfer Çalışmaları

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Arkadaşlar hastaydım pek takip edemedim oly macından sora takımı yenildik aliaga2ya fakat jawai dönemeyecek mi ?
Ergin hoca uzun transferimi istedi ?

Ben herkesin görüşüne saygılıyım, isteyen istediği görüşü savunabilir, tabi saygı çerçevesinde. Sonuçta üzerine yorum yaptığımız konu tek doğrusu olan bir şey değil, basketbolda başarıya giden tek bir yol yok.

Ama bazı şeyleri görünce de ben bir garip oluyorum, mesela her yenilgi veya kötü oyun sonrasında oyuncuların kalitelerini sorgulama anlayışından. Bu düşünce tarzı ile koçun kendi isteği ve bütçe doğrultusunda yaptığı tercihler de sürekli sorgulanıyor. Eleştiri olmayacak mı, tabi ki olacak ama önce biraz sabır ve zaman tanımak lazım. Basketbolda önemli olan oyuncu kalitelerinizin toplamından çok, takımın bütün halinde ortaya koyduğu kalitedir. Haliyle bir "takım" olma olgusundan bahsediyorsak, biraz zaman da tanımak lazım. Setler oturacak, alanlar doğru paylaşılacak, oyunlar daha tempolu ve kesin oynanacak; her oyuncunun max. vermesi için uygun bir düzen kurulacak, iyi yönleri sivriltilecek. Bunların hepsi zamanla oturacak şeyler, tabi bu süreci uzatacak tercihler yaparak bir risk aldık ama bu bir tercih meselesi.

En çok eleştirilen isimlerden biri Erceg ile ilgili bir kaç şey söylemek istiyorum. Bir kere biz Erceg'in kalitesini falan sorgulayamayız, böyle adam mı olur diyemeyiz, çünkü kendisinin kapı gibi tescillenmiş bir kalitesi var. Vakti zamanında Olympiacos bu arkadaş ile 5 yıllık anlaşma yapmıştı, geçen sene başında da CSKA 3 yıllık anlaşma yapmıştı. Böyle iki kulüpten kontrat almış adamın kalitesini burada tartışmayalım. Peki Erceg bizim için doğru adam mı? Burada Ergin Hoca'nın sistemi devreye giriyor, forvetlere dışarıda hazırlanan pozisyonları yüzdeli bitirecek, oyun görüşü olan, oyuna boyut katabilecek bir isim ihtiyacı vardı. Bütçe doğrultusunda da alınabilecek en doğru isimlerden biri alındı. Burada Erceg'in performansı takıma endeksli, onu derecede kullanabildiğiniz ile alakalı. Siz doğru spacing yaparsanız, ona doğru setleri hazırlarsanız, top kullanmasına olanak yaratırsanız gerekli verimi alırsınız. Tüm bunlar için de zamana ihtiyaç var. Kim istemez ki Kleiza'yı, Bjelica'yı, Kaimakoglou'nu.. Peki biz Kleiza'ya 3+ M Euro para verebilecek bütçeye sahip miyiz, bir önceki sene boştayken para nedeniyle alamadığımız Kaimakolgou'nu bu sefer buy-out da verebilecek bütçeye sahip miyiz? Bir de bunları görmek lazım. Bizim bütçemiz hatrı sayılır bir bütçe, ama öyle her istediğimizi de yapabileceğimiz bir bütçe değil. Geçenlerde Oly maçından sonra Petway'in ismi yazılmış, o olsaydı bizde denmişti. Hocayı taşlardık biz Petway'i alsaydık, kaldı ki doğru kullandığınız takdirde Erceg, Petway'den daha üstün bir oyuncudur.

Jawai tercihi de bir riskti, ama alınan risk daha önceki ayak sakatlığıyla ilgiliydi. Şu an çok başka bir sorun yaşıyoruz. Peki bu riske değer miydi, bence değerdi. Eğer komple bir pivot alamıyorsan, mesela gidip Paul Davis'i alamıyorsan, Jawai gibi bir gücü alman mantıklıdır. Takımına ona göre bir ayar çekersin, savunmada risk içerebilir ama hücumda kusursuz olabilirsin. Ben Jawai'yi çok beğenen biriyimdir, keşke şu talihsiz olay yaşanmasaydı.

Şimdi durum belli olmadan pek isim de konuşmak istemem, öncelikle bir Jawai'nin durumu belli olsun.

Bütçe sınırsız değilse kadroyu biraz daraltır ama üst düzey oyuncularla oynarsın. Sinana verilen para 600 bin dolar peki gerekli miydi hayır. Erceg'e verilen para ile sinana verilen parayı üst üste koyarsın daha iyisini alırsın veya Jawai yerine daha sağlıklı daha komple bir adam alırsın . Şampiyon olmuşsun yapacağın şey paraya kıyıp iki tane çok üst düzey adam almak. 10 tane adam gerekmiyordu ki bize. Elinde 6-7 tane guard varken sinana o parayı vermeyeceksin o zaman. Macvanın domercantin gerekirse yarı maaşını sen üstleneceksin elden çıkartacaksın. Kadroyu daraltacaksın hem her oyuncunun daha fazla süre alıp kendini gösterebilmesini sağlardın hem de kaliteyi yükseltirdin.

-Shermadini Zaragoza'daymış, hatta şu anda maçı var Sports tv'de.

-Perovic'i bir ara baya tutardım ben ama düşüşe geçti, ikili oyunlardan çok ekmek çıkaran biri.

-Fischer olabilir ama boşta mı değil mi bilmiyorum.

-Ajinca ya da Marjanovic için sağlam bi bonervis ödememiz gerekir sanırım.

Başka da adam akıllı alternatif yok gibi...

Ben herkesin görüşüne saygılıyım, isteyen istediği görüşü savunabilir, tabi saygı çerçevesinde. Sonuçta üzerine yorum yaptığımız konu tek doğrusu olan bir şey değil, basketbolda başarıya giden tek bir yol yok.

Ama bazı şeyleri görünce de ben bir garip oluyorum, mesela her yenilgi veya kötü oyun sonrasında oyuncuların kalitelerini sorgulama anlayışından. Bu düşünce tarzı ile koçun kendi isteği ve bütçe doğrultusunda yaptığı tercihler de sürekli sorgulanıyor. Eleştiri olmayacak mı, tabi ki olacak ama önce biraz sabır ve zaman tanımak lazım. Basketbolda önemli olan oyuncu kalitelerinizin toplamından çok, takımın bütün halinde ortaya koyduğu kalitedir. Haliyle bir "takım" olma olgusundan bahsediyorsak, biraz zaman da tanımak lazım. Setler oturacak, alanlar doğru paylaşılacak, oyunlar daha tempolu ve kesin oynanacak; her oyuncunun max. vermesi için uygun bir düzen kurulacak, iyi yönleri sivriltilecek. Bunların hepsi zamanla oturacak şeyler, tabi bu süreci uzatacak tercihler yaparak bir risk aldık ama bu bir tercih meselesi.

En çok eleştirilen isimlerden biri Erceg ile ilgili bir kaç şey söylemek istiyorum. Bir kere biz Erceg'in kalitesini falan sorgulayamayız, böyle adam mı olur diyemeyiz, çünkü kendisinin kapı gibi tescillenmiş bir kalitesi var. Vakti zamanında Olympiacos bu arkadaş ile 5 yıllık anlaşma yapmıştı, geçen sene başında da CSKA 3 yıllık anlaşma yapmıştı. Böyle iki kulüpten kontrat almış adamın kalitesini burada tartışmayalım. Peki Erceg bizim için doğru adam mı? Burada Ergin Hoca'nın sistemi devreye giriyor, forvetlere dışarıda hazırlanan pozisyonları yüzdeli bitirecek, oyun görüşü olan, oyuna boyut katabilecek bir isim ihtiyacı vardı. Bütçe doğrultusunda da alınabilecek en doğru isimlerden biri alındı. Burada Erceg'in performansı takıma endeksli, onu derecede kullanabildiğiniz ile alakalı. Siz doğru spacing yaparsanız, ona doğru setleri hazırlarsanız, top kullanmasına olanak yaratırsanız gerekli verimi alırsınız. Tüm bunlar için de zamana ihtiyaç var. Kim istemez ki Kleiza'yı, Bjelica'yı, Kaimakoglou'nu.. Peki biz Kleiza'ya 3+ M Euro para verebilecek bütçeye sahip miyiz, bir önceki sene boştayken para nedeniyle alamadığımız Kaimakolgou'nu bu sefer buy-out da verebilecek bütçeye sahip miyiz? Bir de bunları görmek lazım. Bizim bütçemiz hatrı sayılır bir bütçe, ama öyle her istediğimizi de yapabileceğimiz bir bütçe değil. Geçenlerde Oly maçından sonra Petway'in ismi yazılmış, o olsaydı bizde denmişti. Hocayı taşlardık biz Petway'i alsaydık, kaldı ki doğru kullandığınız takdirde Erceg, Petway'den daha üstün bir oyuncudur.

Jawai tercihi de bir riskti, ama alınan risk daha önceki ayak sakatlığıyla ilgiliydi. Şu an çok başka bir sorun yaşıyoruz. Peki bu riske değer miydi, bence değerdi. Eğer komple bir pivot alamıyorsan, mesela gidip Paul Davis'i alamıyorsan, Jawai gibi bir gücü alman mantıklıdır. Takımına ona göre bir ayar çekersin, savunmada risk içerebilir ama hücumda kusursuz olabilirsin. Ben Jawai'yi çok beğenen biriyimdir, keşke şu talihsiz olay yaşanmasaydı.

Şimdi durum belli olmadan pek isim de konuşmak istemem, öncelikle bir Jawai'nin durumu belli olsun.

Ergin Hoca bir uzun transferi yapmak istediğini dün söyledi...Buradaki tartışmalarda ondan alevlendi biraz Burak...

Ataman, THY Avrupa Ligi'ndeki Olympiakos maçında sakatlanan ve boyun travması geçirdiği duyurulan Avustralyalı oyuncu Nathan Jawai'nin durumuna ilişkin de "Net durumunu maalesef bilmiyorum ama bir süre bizimle beraber olamayacağını biliyorum. Bu konuda da takıma mutlaka bir takviye yapmamız gerektiği de ortada. En kısa sürede bir çözüm bulmak zorundayız. Sanırım yakın zamanda bir oyuncu takviyesi yapmamız gerekecek ama kulüple bunu konuşmadık" diye konuştu.

Ergin Hoca bir uzun transferi yapmak istediğini dün söyledi...Buradaki tartışmalarda ondan alevlendi biraz Burak...

Ataman, THY Avrupa Ligi'ndeki Olympiakos maçında sakatlanan ve boyun travması geçirdiği duyurulan Avustralyalı oyuncu Nathan Jawai'nin durumuna ilişkin de "Net durumunu maalesef bilmiyorum ama bir süre bizimle beraber olamayacağını biliyorum. Bu konuda da takıma mutlaka bir takviye yapmamız gerektiği de ortada. En kısa sürede bir çözüm bulmak zorundayız. Sanırım yakın zamanda bir oyuncu takviyesi yapmamız gerekecek ama kulüple bunu konuşmadık" diye konuştu.

Biliyorum, Jawai olayından sonra yeni isim arayışları çerçevesinde konu yeniden canlandı, ben de bu vesile ile genel bir şeyler söylemek istedim. Yoksa Jawai'nin durumuna göre elbette burada oyuncu önerileri, tartışmaları olacaktır, bu doğal.

Sinan alınmasaydı veya daha dar ama daha kaliteli bir kadro kursaydık görüşü ile ilgili ise; Euroleague ve BBL cidden zorlu bir maraton, bu iki sahneyi aynı ölçüde dar bir rotasyonla geçirmek, sonunda da başarıyı yakalamak cidden çok zor. Bu sebeple mantıklı olan geniş bir rotasyon kurmak, özellikle de BBL normal sezonda sık sık ana rotasyon oyuncularının süresini ekonomik kullanmaktı. Bu geniş kadro ile şimdiye kadar bunu yapabiliyor muyuz, diye bir soru gelirse de; o konuda ben de Ergin Hoca'nın özellikle BBL'de ekstra oyuncular devreye sokması gerektiğini düşünüyorum, ama şu anda pek yapamıyoruz, üstüne bu oyuncuları yeterli form grafiğini de çekemedik, bunun için de zamana ihtiyaç var.

Geçen sene Aralık ayında konuşulanlar bu sene Ekim sonu ve Kasım başında konuşuluyor hepsi bu. Eurocup'tan elendiğimizde söylenenler sezon sonu unutuldu. Burada Jawai Ndong karşılaştırılması yapılıp Jawai yetersiz görülürken, yaklaşık 10-12 ay önce Ndong emekliliğe gelmiş deniliyordu. Geçen sene üstüste gelen kısa oyuncu sakatlıkları unutulup Sinan'a ne gerek var da deniliyor.
Haziran ayında Marko için yapılan değerli parça, kalmalı gibi yorumlar da vardı. Henry-Marko-Gordon üçlüsünden Gordon'un gitmesi gerektiği yorumları da vardı vs vs.
Kaliteli ve alternatifli bir kadro ve Avrupa'nın elit koçlarından biri mevcut. Şu dönem performansımıza göre Malaga maçı da kaybedilebilir ama sonrasında seri galibiyetlere başlarız.
İnşallah Jawai düzelir.

Yaz döneminde belirttiğimiz önemli bir detay vardı. Engin, Göksenin, HD, Jawai, Erceg gibi oyuncular sakatlanmış ve sakatlıktan yeni çıkmış oyuncular dedik. Bu neden önemli, her oyuncuda sakatlık riski vardır ama sakatlıktan yeni çıkan oyuncularda bu olasılık daha fazladır. Tedbirini al gerisini Allah'a bırak demişler.

Geçen sene sakatlık konusunda bu kadar çekmiş bir takım olarak bu konuda daha titiz olmamız gerektiğini düşünüyordum ben. Erceg / Jawai'den en az birisiyle anlaşmayıp yerine daha sağlıklı ve katkı oranı yüksek bir oyuncuyla anlaşabilirdik. Farkında mısınız bilmiyorum da bu kulüp şu an antrenman dışında hiçbir şey yapmayan Macvan ve geride bırakmış olduğumuz maçlarda herhangi bir katkı veremeyen Sinan ikilisine 2 milyon dolar civarı para ödüyor. Az önce belirttiğim isimlerin maaşlarını da eklersek pf / c pozisyonlarından birine sezon başında 3m gibi ciddi bir yatırım yapabilirdik. Biz yapmamayı ve gereksiz bir şekilde bu parayı harcamayı tercih ettik.

Euroleague'de şu an düzgün bütçeli, şampiyonluk hedefleyen üç takım sayamazsınız. Siena, CSKA, Pao gibi takımlar bile bütçede küçülmeye gitti. Birini yendik, diğerlerini de yenebilecek güçte kadrolar kurabilirdik çünkü şu an ligde Ülker dışında ciddi bütçeli bir takım yok. Bizim, en azından benim eleştirim bu yönde.

Erceg'in veya dönerse Jawai'nin hiçbir katkı vermeyeceklerini düşünmüyorum. Hatta Erceg'in şu anki performansından da gayet memnunum. Ama dediğim gibi madem bir işe kalkıştık, yedi yabancılı bir kadro kurduk, o zaman çok daha ciddi adımlar atma imkanımız vardı. Sezon başında Marko'yu yollayıp oraya önemli bir isimi de takviye edebilirdik mesela, bunlar opsiyonlar. Fakat potansiyel varken gereken zaruri adımların atılmaması beni üzdü ki asıl problem de bu. Bu takım hazır olmayan haliyle Ülker'e son topta yenildi. Düşünün.

Umarım şüphelerim(iz) boş çıkar ve sezon sonunda istenen başarılar gelir. Çünkü bu takım ve camia Eurolaegue A lisansını hakediyor ve bu sene başaralım artık. Ben takıma güveniyorum, geçen sezon nasıl "dağıldık" dediğimiz yerde ayağa kalkıp şampiyon olduysak bu sene de yapabiliriz.

Pota Altına bir transfer yapılacaksa şimdi tam zamanı aslında NBA Takımları kadro sayılarını düşürmek zorunda oldukları için oyuncularını serbest bırakıyorlar.

Dor Fischer-Bonsu gibi tanıdığımız oyuncular serbest kaldı.

Euroleague tecrubesi olan Josh Powell(Olympiacos)-Hilton Armstrong ( Asvel) oyuncularda serbest.

Diğer serbest kalan uzunlar Eric Dawson-Damian James-Brian Cook-Ike Diogu.

Liste daha da şişecek gibi ve bize faydalı olacak isimler kesinlikle var.

Pota Altına bir transfer yapılacaksa şimdi tam zamanı aslında NBA Takımları kadro sayılarını düşürmek zorunda oldukları için oyuncularını serbest bırakıyorlar.

Dor Fischer-Bonsu gibi tanıdığımız oyuncular serbest kaldı.

Euroleague tecrubesi olan Josh Powell(Olympiacos)-Hilton Armstrong ( Asvel) oyuncularda serbest.

Diğer serbest kalan uzunlar Eric Dawson-Damian James-Brian Cook-Ike Diogu.

Liste daha da şişecek gibi ve bize faydalı olacak isimler kesinlikle var.

D'or Fischer bence abartılan bir uzun ve ben hiç beğenmiyorum. Fakat şu durumda iyi bir tercih olabilir. Bonsu iptal diyorlar dizlerden dolayı.
Powell 5 için undersize kalmaz mı ? Ki kendisinin son anda gerçekleşmeyen bi transferi vardı diye hatırlıyorum zamanında. Hilton Armstrong tarihin en sakar uzunu olabilir ama fena bir uzun değil bence.
Cook zaten Erceg 2 olur şu haliyle. Duygu da kaliteli bir uzun ama o da fazla undersize bırakın 5i 4 için bile.
Bütün bunları toplayınca sonuç kötü çıkıyor. Buy-out farz gibi şu an.

Edit : Listeye baktım da sanki Fab Melo bizim işimizi görür gibi. Diğer uzunlar ya çok kağnı gibi ya da çok tıfıl. James Johnson'ı alıp değişik bi tarza da bürünebiliriz aslında Furkan'ın 20 dakika oynayacağına güvenip.

Jawai yüksek hedeflern takımında hiç bir zaman ilk pivot olamaz. Örnek olarak Maccabi'ye bakalım Safo'yu aldılar ama onların ilk pivotu Shawn James ki bu adamın potayı koruma ve atletizmi ortada.
Bana göre Ergin hoca Jawai konusunda hata yapmıştır. Aldığımız yenilgilerin de temel nedeni buna bağlı.
Şimdi Ergin hocanın tek hamle şansı kaldı bu hamlesini çok dikkatli yapmalı.

Gani Lawal serbest bırakılmış Nba'den,o tarz bir isim aranıyorsa değerlendirilebilir,sezon başı neredeyse Karşıyaka'ya geliyordu çok da maliyetli olmaz sanırım

Fab Melo demis bit arkadasimiz. Gelirse efsane olur. OKC Perkins'in yerine istiyordu bir ara neden olmdi neden gitmedi hicbir bilgim yok.

Fab Melo müthiş olur müthiş bir savunmacı. Tam bir blok canavarı maç başı 3-4 blok yapıyor 2.13 boyunda. Orta mesafe şutu da var. Adeta Ndong'un genç versiyonu. Keşke alabilsek Takım kalitemiz 2 gömlek yukarı çıkar. Adam aradığımız oyuncu

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...