2017/2018 Tahincioğlu Basketbol Süper Ligi

Tofas Efes maci izlemesi keyifli olsa da kalitesiz bir mac oluyor. Efesi Birkanin attigi ekstra uclukler oyunda tutuyor gerci Tofasin anormal derecede şut riske ederek yaptigi savunmasi da bunda buyuk etken. Efes zaten savunmada cogu zaman kotu bugun de farkli degil. Bakalim ikinci yari nolacak.

Biraz önce Galatasaraylı görünümlü diyene destek çıkıyordunuz. Ayhan Bey bugüne kadar Galatasaraylıyım demedi adamın hakkını yemeyelim.
Galatasarayli gorunumlu fenerlilere zaten laflar. Sen Galatasaraylisin biliyorum. Ayhanin fenerli oldugunuda kendisi soyluyor ama soylemese bile turk futbolunun sorunlarini sayarken SIKEden bahsetmemesinden anlayabiliyoruz. Onun Galatasarayli oldugunu soyledigi gibi bi iddam olmadi zaten.

Alintiladigim mesajdada sikecilere ne laf anlatiyosun diye sordum adama. Senle bi ilgisi yok. Senin kadar sikecileri destekleyen Galatasarayli gormedim ben ama yinede Galatasarayli oldugunu biliyorum merak etme. Sen uzerine alinma sikeciler alinsin.

Son düzenleme:
Tofaş Efes'i ikinci defa yendi. Bu kez maça gidemedim ama atmosfer yine gayet iyi. Umuyorum ki finali Banvit ile oynarız, olmazsa FBDoğuş ile yaparız. Bu dakikadan sonra inşallah fazla yıpranmadan üçüncü maçta seriyi bitiririz. Darısı Galatasaray'ımızın başına diyelim.

Tofaş yine yendi Efes'i.

Ataman'lı Efes'in şampiyonluktan bahsetmeden önce Tofaş'tan maç alması lazım, lafla peynir gemisi yürümüyor.

Ataman sadece konuşuyor. Elindeki süper kadroya rağmen sonuç ortada. Çağın gerisinde kalıyor, kendini geliştirmiyor, dersine çalışmıyor.

Böyle inat ettikçe kendisi kaybedecek maalesef.

Daha öncede belirttiğim gibi Efes' te gram kazanma hırsı yok.Ya koçta sorun var ya da basketbolcularda. Daçka maçını serisini kazandıklarında bile, nerden üst tura çıktık ne gerek vardı ifadesi vardı suratlarında. Tofaş finali ve şampiyonluğu çok istiyor. 3. maçta olmasa bile 4. maçta fişi çekerler. Diğer tarafta Banvit maç içerisinde Feneri zorlar ama max alacağı maç sayısı 1 olur. Tofaş-Fener finali zevkli olur ve seride Orhun Ene Obradoviç' i zorlar. Kupayı alırlarsa da şaşırmam.

Galatasaray-Fenerbahçe karşılaştırmasına gelince.Biraz genele,birazda futbola kaçmış yorumlar.Halbuki burası basketbol forumu ve basketbol amatör bir branş. Bu branşa tam profesyonellik anlamı yüklerseniz yarıştırılan sidiğinde haddi hesabı olmaz. Fenerbahçe, Efes' le Ülker' in sahne aldığı yıllarda da bütçeyi yüksek tutardı.Son dönemlerde de zarar/kar marjı gözetmeksizin basketbola ciddi yatırım yapıp Avrupa'da başarı arıyor.Haklarını vermek gerekirse de başarılı oldular bence bu süreçte. Basketbola ayrılan bütçeyi arttırmalarındaki sebeplerden biri de futbolda Galatasaray' ın gerisinde kalıp ezilmelerininde payı var.Bizde her sene dengesiz bütçe ayrımları ve hatalı koç/oyuncu seçimleri nedeniyle dalgalı bir seyir izliyoruz basketbolda.Buna rağmen eurocup ı müzemize koyduk. Fenerbahçe' nin son dönemlerde basketbolda söz sahibi olması orada kalır, bu sportif anlamda Galatasaray' ın Türkiye' nin en başarılı kulübü olması gerçeğini değiştirmez. Ezeli rekabet her branşta rekabettir.Taraftarın isteklerini yerine getirmeye çalışan bir yönetim var şu an.Kendileri de bal gibi biliyor ki bu taraftar onları başkan seçtirdi.Umarım erkek basketbolda da taraftarın isteklerine kulak verirler ve gelecek sezon için azımsanmayacak bir bütçe ayırırlar. Biraz bütçe birazda hırsla basketbolda neler yapabileceğimizi herkes biliyor.

Beni efes degil, tofas sasirtiyor, boylesine dar rotasyon ile nasil bu denli basarili olabiliyorlar. Hocalarina helal olsun. Bunun baska aciklamasi yok herhalde,

Tofasin basarisinin sirrini aciklayabilecek arkadaslarin yorumlarini zevkle okumaya adayim. 2 sayfa dolusu da yazsaniz okuyacagim soz.

Efes'in ana hücum planı McCollum ve Weems'in 1'e 1'leri ve bu açıdan Tofaş çok iyi eşleşiyor savunmada onlarla. Bütün Tofaş takımı bir kere modern basketbol prensiplerine çok uygun şekilde 1'den fazla pozisyonu savunabiliyorlar. Bu yüzden savunmada kolay kolay eksilmiyorlar ve Efes'in en büyük hücum planını devre dışı bırakıyorlar. Bunun yanında da arada ciddi bir efor farkı var. Tofaş her topa ölüm kalım savaşı verir gibi saldırırken diğer tarafta Efes buna karşılık veremedi henüz. Tüm bunların sonunda da sahada Tofaş lehine geçen her dakika, her saniye onlara özgüven ve inanç olarak dönüyor.

Tofaş çok istiyor. Aralarındaki en büyük fark bu. Adamlar inanmışlar ve hedefleri için çırpınıyorlar. Efes ise sanki normal lig maçı konsantrasyonunda devam ediyor seriye. İstanbul'da bu tablo değişir mi bilemiyorum ama bu şekilde elenmek çok rencide edici olur Efes için.

Orhun Ene için ayrı konuşmak gerekiyor aslıda. Hem normal lig için hem de bu seri için. Çok iyi hazırlamış takımını. Taktik açıdan da özellikle Motum üzerinden işledi de işledi çaresiz bıraktı Efes'i. Galatasaray lisesi mezunu Orhun Ene. Liseci zihniyetin en hakim olduğu branş basketboldur herhalde kulüpte, bugüne kadar nasıl bizde görev verilmedi ona hayret ediyorum. Ama artık liseli olduğu için değil hak ettiği için ilerde mutlaka gelecektir buraya.

Tofaş ın artıları kadar Efesi in defoları da etkili oluyor bu seviyelerde. Gerçek bir oyun kurucuları yok. Maccollum, Simon, Doğuş un hiç biri gerçek 1 numara değil. Douglas ı hiç anlayamadım zaten. Tek pivotları var, Stimac ın, kendisini besleyecek adam olmayınca, Ataman ın oyun planı da Stimac a uymayınca hem süresi azaldı hemde etkinliği.
Dün akşam da Birkan kariyerrekorunu kısmasa maç gene 20 ye dayanırdı.

Ergin Ataman kendini yenilemedi ve oynattığı oyun her gün yeniliyor. Efes'in öyle dağınık kötü bir kadrosu yok sadece koca kulüp bunu yönetecek kişiyi bulamıyor.

Ergin Ataman kendini yenilemedi ve oynattığı oyun her gün yeniliyor. Efes'in öyle dağınık kötü bir kadrosu yok sadece koca kulüp bunu yönetecek kişiyi bulamıyor.

Ben Efesin kadrosunu çok iyi bulmuyorum (gerçi benim bu yorumum ile sizin "Efes'in öyle dağınık kötü bir kadrosu yok" yorumunuz aynı anlama bile gelebilir). McCollum, Weems, Dunston, Brown, Douglas, Simon, Motum, Stimac bence bir araya gelince güzel bir tablo ortaya çıkmıyor. Bence mesela Simon-Mccollum dan birisi fazla elde gerçek bir oyun kurucu yokken.

Buradaki bazi arkadaslar Ergin Ataman'in bu yilki performansina mazeret olarak kadroyu kendisinin kurmadigini soyluyor ama Ataman kadro kursa tam da buna benzer kadro kurmaz miydi. Weemsi ve Douglasi kendisi aldi, Mc Collumda bizdeyken aldi bir kez daha almak istedi. Dunston zaten istenmeyecek bir adam değil her takimda oynayabilecek kapasitede adam. Motum tam kocun kalemi, dis sutu olan 4 numara. Brown kensi pozisyonunda avrupada ilk ona girer. Simon da stil olarak gecmiste transfer ettiği Micova cok benzeyen birisi. Isin dogrusu bu yilki kadroyu kendisinin kurmamasi Ergin hoca icin buyuk bur lutuf. Kolayca bu mazeretin arkasina saklansa da kendisinin kurdugu kadrolar da tipki bunun gibi oyum kurucusuz, bir kac skorerin gunluk performansi uzerinden giden savunmasi zayif oluyordu.

Efesin fener karsisinda sansi yok derken kadro olarak geride olmasinin yani sira esas farkin oyun karakterinde oldugunu belirtmistim. Nitekim fenere benzer bir oyum oynamaya calisan kadro kalitesi cok daha dusuk tofas bile iki maci da domine etti. Bu efesin sampiyonluk icin kalitesi belki yeter ama ne oyun karakteri ne istek arzusu ne de savunmasi yeteeli degil.

Atamana motivasyon lazim yoksa olmuyo. Motiveyken Türkiye Kupasi'nda nasil evire cevire eledi FB Doğuş'u. Ama motive değilken lig sonuncusuna bile yenilir.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Motivasyon olayi bahane. Ucuncu lig takimiyla hazirlik maci yapmiyorsun, lig playoffundasin daha neyin motive olamamasi. Motive olman icin ne gerekiyor. Feneri gecen sene kupada Efes Perasovicle gene elemisti, asil tam tersi onlar motive olmuyor kupaya. Koskoca Efesin avrupada sonuncu oldugu sezonda en azindan ligde bir seyler basarmasi gerekmiyor mu?

Turkiye kupasinda motive olup euroligde motive olamayan, sampiyonluktan bahsedip lig playofflarinda motive olamayan koc mu olur.

Isin dogrusu 1-2 tane skorer oyuncusu gununde olacak, onlarin insiyatifiyle mac kazanacak. 4-5 pas yapilarak kullanilmis kac tane Efes hucumu goruyorsunuz surekli bireysel zorlamalar, duzensizlik basibosluk. Tofas ve Banvit imkanlari olcusunde ne kadar dogru oynuyorlar, takimlar arasinda karakter farki acikca goruluyor. Efesin su anki oyun duzeninin Yesil Giresumndan tek farki oyuncu kalitesi.

Motivasyon olayi bahane. Ucuncu lig takimiyla hazirlik maci yapmiyorsun, lig playoffundasin daha neyin motive olamamasi. Motive olman icin ne gerekiyor. Feneri gecen sene kupada Efes Perasovicle gene elemisti, asil tam tersi onlar motive olmuyor kupaya. Koskoca Efesin avrupada sonuncu oldugu sezonda en azindan ligde bir seyler basarmasi gerekmiyor mu?

Turkiye kupasinda motive olup euroligde motive olamayan, sampiyonluktan bahsedip lig playofflarinda motive olamayan koc mu olur.

Isin dogrusu 1-2 tane skorer oyuncusu gununde olacak, onlarin insiyatifiyle mac kazanacak. 4-5 pas yapilarak kullanilmis kac tane Efes hucumu goruyorsunuz surekli bireysel zorlamalar, duzensizlik basibosluk. Tofas ve Banvit imkanlari olcusunde ne kadar dogru oynuyorlar, takimlar arasinda karakter farki acikca goruluyor. Efesin su anki oyun duzeninin Yesil Giresumndan tek farki oyuncu kalitesi.
Iste bukadar kotu haldeki efes istediginde fbdogusu evire cevire eliyebiliyo.

Bence Efes'in sorunu motivasyondan ziyade eşleşme problemleri. Efes'in savunması zayıf dış oyuncularından dolayı içeri, Dunston'a doğru yıktığı savunma sistemi Tofaş'a pek tutmadı zira 12 kişilik kadroda Berkay ve Owens gibi ekstrem örnekler hariç tüm Tofaş oyuncuları ortalama üstü dış şut atabiliyor. Morgan'dan Kadji'ye, Crocker'dan Mejia'ya kadar bütün Tofaş uzunları öncelikle dış şutlarıyla ön plana çıkıyorlar. Hal böyle olunca pota altından bir oyuna çok az ihtiyaç duyuyor Tofaş ve Efes'in en değerli oyuncusunu da (Dunston) bir anlamda verimsiz kılıyorlar. Efes'in şimdiki durumunu Gobert veya Deandre Jordan'a sahip takımın GSW'ye, Rockets'a karşı oynamasına benzetiyorum. Evet, sen ligin en değerli çember savunucusuna sahipsin ama rakip zaten oradan oyunu kurmuyor ki. Dün Weems ve Brown'ın yokluğuna rağmen 81 sayı bulabilmeleri onların günlük performansına sahip. Zira bilhassa Ergin Ataman'ın gelişinden sonra ne kadar isolation ağırlılı oynadıklarını üstteki yazıda da belirtmiştik. Şu an Efes'in sıkıntısı işin hücum tarafından ziyade savunma tarafında gibi görünüyor. Bunu çözmek için Dragic'in hem hücumda dış şutu ve çembere atakları, hem de savunmadaki yırtıcılığı onlara fayda getirebilirdi ama Türkiye Kupası'ndan sonra onu da kaybetmeleri ellerini çok eksiltti. Yine de ben Efes finale çıkarsa Fenerbahçe'ye Tofaş'a yaptığından daha fazla zorluk çıkarabileceğini düşünüyorum. Zira Fenerbahçe'nin Tofaş kadar dışardan oyun oynayabilen uzunu yok ve Dunston'ın daha verimli kullanılması genel toplamda Efes'in de performansını yükseltebilir. Tofaş'ınki ise daha ziyade dönemsel formlara bağlı. Tofaş Efes'e 2 maçtır yaptığı gibi %40-45 bandında üçlük yüzdesiyle maçlar oynarsa her takıma sıkıntı çıkartabilir ama bunun garantisi pek tabii ki Dunston'ın pota altındaki varlığından ya da Doğuş'un dış oyuncu savunmasından çok daha iğne ipliğe bağlı bir olay. İşin özü basketbolda bazen birebir eşleşmeler de çok şeyi değiştirebiliyor. Efes genel anlamda Tofaş'tan çok daha iyi kadroya sahip olsa da bu ters eşleşmeler, hele de şutların iyi girdiği günde Efes'i olduğundan çok daha vasat gösteriyor. Tıpkı ilk 2 maçta olduğu gibi.

Hakemler şaka gibi Vesely hakkettiği bir teknik faul aldı Banvit hücumunda seyirciler biraz ıslıkladı diye hakemler Vesely'nin kendisini atmasına hücum faul çaldılar şaka gibi.

16 yaşında çocukmuşçasına her pozisyonda maymun gibi çembere asılı kalıp ileri geri çekmeler...

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Vesely kadar karaktersiz bir basketbolcu görmedim ben. Her maç kendini yere atıyor. Flagrant'lık hareketler yapıyor. Ama ligde bir kez bile atıldığını görmedim. Fbli arkadaşlardan yorum bekliyoruz biraz samimilerse bu karaktersize tepki gösterir.