Bütçe ve Sponsorluk

Biz dinamiklerinin %70'ini kullanamayan bir kulubuz, bu taraftar ve camia derinligi Avrupa'da bile cok az takimda var.

Ornegin yeni salon yapiyoruz, gayet guzel. Salonun isim hakki + erkek takiminin isim hakki + kadin takiminin isim hakki + engelsiz aslanlar isim hakki 15 milyon dolar verecek bir sponsor bulamaz miyiz? Bana gore ister yerli ister yabanci sermaye olsun kulubun icerisindeki agir toplar bunu yapabilir ama islerine gelmiyor. Diger sponsorluk gelirleri, kombine/bilet gelirleri ve federasyon/uleb gelirleriyle birlikte 30 milyon dolarlik bir havuz olusur subede, o parada bize amacimiz olan her basariya ulasmamizi saglar.

Inanin bana Galatasaray'in icerisinde oyle isimler var ki bugun Eczacibasini basketbola dondurup bu paralardan daha fazla sponsorluk alabilir.

Arkadaşlar, hiç bir aklı başında iş adamının Galatasaray gibi dipsiz bir kuyu ile herhangi bir birleşmeye gideceğini sanmıyorum. Hele şimdiki yönetimle hiç sanmıyorum. Acı ama maalesef gerçek.

Arkadaşlar öncelikle şunu unutmayın. Tamam salon'a isim sponsoru bulunacak ama o sponsordan gelecek para salonun yapımı için çekilecek olan krediyi kapatacak. Yani salonun isim hakkından herhangi bir gelirimiz olmayacak. Banka zaten o şartla kredi verecek.
O telaffuz ettiğimiz , hayal ettiğimiz rakamları durduk yere kimse vermez. Kulüp öncelikle kendi kaynağını kendi yaratacak, yatırımlarını yapacak, bir kulüp nasıl yönetilimeliyse yönetilecek, ondan sonra uzun vadeli sponsor bulunacak..yada birleşme....Bunlar yapıldıktan sonra zaten sponsorlar kendileri gelecekler.
Biraz empati yapayım....benim çok büyük şirketim var...param var...Önümüzdeki sene küçülmeye gidecez diyen bir kulübe sponsor olurmuyum? OLMAM...

İyi bir yönetim kurulu yapılacak salondan iyi gelir elde eder (Eğer salon yapılabilirse). Bu yönetim de bunu yapabilir. Çok zor bir iş değil bence. Salon projesini yaparken iki şeye dikkat edilmesi gerekiyor. Birincisi salonun akustiği iyi olması; (Abdi ipekçi salonundan daha iyi olması) İkincisi gelir getirisi iyi olan bir projenin yapılması. Salonun yapılması için kaynak bulunur. Mesela Vodofone arena en yakın örnek. Ayrıca birçok belediye büyük takımların yatırım yapması için yer temin ediyorlar. Sen bu şekilde hem amatör branşlara yer yaparsın; hem de gelir getirici projeler de üretebilirsin. Yeter ki istenilsin. Kaynakta bulmak o kadar zor değil. Mesela olimpiyat branşları için yapılan yatırımlara devlet destek veriyor. Belediyeler can atıyor. Yine Hindistan-Pakistan ve Arap ülkeleri kendi ülkelerinde sporun gelişmesi için büyük takımları davet ediyor. Bu gelişmelerden bile bir sonuç elde edebilirsin.

Kizer skandalından sonra Kadın takımımız tam toparlanacakken yönetim Ekrem Hoca başarısız olsun diye elinden geleni yaptı ve Loyd olayını yaşadık.
Ben aynı durumun Erkek takımımızın da başına gelmesinden korkuyorum.
Özellikle de Eurocup finali için Allah korusun bir skandal ile karşılaşırsak hiç şaşırmam.
Diyeceksiniz ki ağzınızı hayır açın.
Ama malesef bu yönetimden her şeyi beklerim.

Kadın takımımız tam toparlandı yine şampiyon oluruz derken, olası bir şampiyonlukta bütçe arttırımı olabileceği için Yönetim buna engel olmak amacı ile takım şampiyon olmasın diye bize Loyd faciasını yaşattı.

Erkek Takımımız Eurocup'ta Allah'ın izniyle şampiyon olunca direk Eurolegaue gideceğimiz için, bu da bütçe arttırımı demek olduğu için Yönetim bunun olmasını istemeyip bize yeni bir skandal yaşatacağını düşünüyorum. Bunu bilerek yapacaklardır.

Şeytanın avukatlığını yapmış oldum ama dikkatli olmakta fayda var.
Bu yönetimden her şey beklenir.
Aman dikkat !!!

Malesef demiştim.
Ve Lasme olayı yaşandı.
Ben malımı biliyorum...

Bizim öncelikle maç günü gelirlerimizi yüksek tutmamız gerekiyor.
Fenev ve Real maçlarının bilet fiyatlarına baktım.İnanılmaz rakamlar.Biz eurocup finalinde bile o rakama ulaşamayız.
Maç başına nerdeyse 1 milyon TL gelir elde ediyor.Hadi bunu yapmadı euroleague maçlarında maç başına 400-500 bin TL gelir elde etse yılda en az 20 maç yapıp 10.000.000 TL sadece bilet geliri elde ediyorlar.Ligde de kombineler v.s. dahil saece bilet gelirlerini 20 milyon civarına çıkarabilirsek takım otomatikman finanse olmuş olur.10-12 milyon dolarlara çok sağlam takım yapmak mümkün.

Bizim beleşçilerimiz fazla ne yazık ki. Abdi İpekçi'nin en güzel yeri satılmıyor bile. 10 TL'ye bile çok diyen taraftarımız var. Bilet fiyatlarını yükseltsek bu sefer de gelenler arasında çekirdekçi oranı çoğalır, protokol tribünü ve çevresi gibi olur. Yani yüksek bilet fiyatına paralı ve aynı zamanda tribün yapıp bağıran taraftar bulamayız. 200'lü bloklar tribün yapanlara verilse bu sefer de parkeye etki edemezler.
10 TL bilet fiyatına bile sezonun 2-3 maçı hariç salonu dolduramıyoruz. Burada yönetimin etkisi var mıdır bilmiyorum ama basketbol özelinde Galatasaray taraftarı da yönetim kadar olmasa da ilgisiz. Erkek takımında 2-3 maç hariç tribün doldurmayız, kızlarda 100 kişiye oynarız ama efsane taraftar oluruz.

Reklam yayınlarının maliyetini az-çok bilen birisi olarak söylüyorum: Odebank Galatasaray'a verdiği paranın en az 10 katı karşılığında reklamını yaptırdı! Ben bu şubenin başında olup da, bu kulübü yönetip de sağlam bir sponsor bulunmamasını açıklayamıyorum normal sebeplerle! Galatasaray basketbolunun uzun vadede tek kurtuluşu tam bağımsız ve profesyonel bir yapı ile sağlam bir sponsor destekli yapılanmasıdır. Aksi hâlde her sene ne olacak bu şubenin hâli diye taraftarda güven ortamı oluşmaz.

Bu kulübü gerçekten seviyorsanız profesyonel yapının önünü açarsınız. Yoksa küçük olsun benim olsun diyerek bir yere varılmaz!

Reklam yayınlarının maliyetini az-çok bilen birisi olarak söylüyorum: Odebank Galatasaray'a verdiği paranın en az 10 katı karşılığında reklamını yaptırdı! Ben bu şubenin başında olup da, bu kulübü yönetip de sağlam bir sponsor bulunmamasını açıklayamıyorum normal sebeplerle! Galatasaray basketbolunun uzun vadede tek kurtuluşu tam bağımsız ve profesyonel bir yapı ile sağlam bir sponsor destekli yapılanmasıdır. Aksi hâlde her sene ne olacak bu şubenin hâli diye taraftarda güven ortamı oluşmaz.

Bu kulübü gerçekten seviyorsanız profesyonel yapının önünü açarsınız. Yoksa küçük olsun benim olsun diyerek bir yere varılmaz!

Fırsat bu fırsat deyip Efes'le bir konuşulsa artık.Efes'inde yılardır gelen bu başarısızlıklardan sonra birleşmeye daha sıcak bakacağını umuyorum.Her sene sponsor aramayla uğraşıyoruz.İstikrar sağlanmalı artık kulübün ayıracağı bütçe belli.Ergin hoca Efes camiasında da sevilen sayılan bir isim, neden olmasın bu birleşme diyorum.Tuncay Bey kendi reklamını yapmaya devam eder,bizlerde kupaları kazanmaya.

Efes'in birleşmesi için bir nedeni yok bence.İyi bir altyapıları var güçlü bir şirket her sene eurolig oynuyorlar iyi kötü.
Tek ihtimal turk telekom birleşmesi bizim için onunda ne kadar faydalı olacağı meçhul.

ASUS_T00J cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Butçenin genislemesi fakat bu sezon yapilan dogrular ekseninde belirlenmesi gerekiyor. Biz 21 milyon dolar butçe ayridigimiz sezonlarda bile bu rakami takima efektif olarak aktaramadik. Ynetim kanadindaki beceriksizlik ve kendi koydugumuz butçeyi bulamamamiz, hukuk duzeyine sakat anlasmalar yuzunden sponsorlarin taahhut ettikleri miktarlari tahsil edemememiz (burada bazi arkadaslar takima yakin oldugu için tam rakami bilebilir ama benim bir kaynaktan ogrendigim kadariyla son 3 sezonda taahhut edilenle tahsil edilen arasinda 9 milyon fark var), tum bunlar oyuncularin kaçmasina, sozlerin yerine getirilmemesine, her sezon zaten eksilen butçelerin bir kisminin geçen sezonlardan kalan borç - ceza gibi kalemlere harcanmasina sebep olmustu.

Bu sezon ilk kez gelecege borç aktarmayacagiz gibi gozukuyor (tabii sezon daha bitmedi, Galatasaray'da kriz tukenmez). Bu baglamda ben bir daha gereksiz yere 20 milyonluk butçe vaadi yerine saglam teminatli, duzgun kullanilan ve her sezon kademe kademe yukseltilen, belki de kulubun kendi iç dinamikleriyle karsilayabilecegi (bilet, merchandising, altyapi,...) saglikli butçeler istiyorum. Birçok arkadasin da vurguladigi gibi baslangiç noktasi 10 milyon dolar civarinda olursa bu hem kulubu zorlamaz, hem surdurulebilir olur. Bunu da bu sezon elde ettigimiz prestijli kupa sayesinde guçlu sponsorluklarla çozebilirz.

Efes'in birleşmesi için bir nedeni yok bence.İyi bir altyapıları var güçlü bir şirket her sene eurolig oynuyorlar iyi kötü.
Tek ihtimal turk telekom birleşmesi bizim için onunda ne kadar faydalı olacağı meçhul.

Nedeni var.
Belki de başarı için en büyük şarttan yoksunlar.
O şartta taraftar.
Dün kim en iyi taraftar onu dünya aleme gösterdik.
Bize çok ihtiyaçları var...

Nedeni var.
Belki de başarı için en büyük şarttan yoksunlar.
O şartta taraftar.
Dün kim en iyi taraftar onu dünya aleme gösterdik.
Bize çok ihtiyaçları var...
Keşke olsa öyle bir olay ama ben gündem maddesi olduğunu bile düşünmüyorum. :) Bunu başka güçler istemez zaten ülke basketbolu bazılarının çiftliği olmuş durumda.

Bu sene 6-7 Milyon civarı bütçemiz vardı. Seneye hiç transfer yapmasak bile bu oyuncuları bu paralara oynatamayız. O yüzden bize 10 değil, 12-13 civarı bir bütçe lazım. Bnede 20 lere çıkılmasını istemiyorum. Yavaş yavaş gidelim, transferleri çok uzun düşünelim. Öyle Erceg, Arroyo toplam 3,5 M Euro tarzı transfer yapmayalım.
Geçmiş yaşanan sıkıntılar bize , Hocaya ders olduğuna inanıyorum.
Uzun ve zevkli bir yaz geçecek. Eğer FB El yi kazanamazsa, lig şampiyonluğunu da alarak EL ye giden bir takımın transfer sezonunu hep birlikte izleriz...

Dursun Özbek ''Artık yeni bir sayfa var basketbol takımımızın önünde. O da Euroleague. Galatasaray girdiği her platformda şampiyonluğu kovalayan bir marka. Euroleague'de de şampiyon olmak için faaliyetlerimizi bugünden itibaren başlatıyoruz. Bundan sonra daha pahalı bir ligdeyiz o yüzden herkesi kombine almaya davet ediyorum.'' demiş.Bunu bu zatın söylemesi benim için dünyanın en kısa fıkrası niteliğinde:) eminim kendisi de inanmamıştır ama söyleyeyim gitsin demiş galiba.

Dursun Özbek ve yönetimi her şeyi söylüyor,mesele söylemek değil yapmak,yoksa göreve geldiklerinden beri neler söylediler,neler yaptılar bakın:)
Ergin hoca kalır mı bilmiyorum,büyük ihtimalle kalır ama 15 m euro bütçe filan olmaz,en fazla bu sezonki bütçeyle aynı kalır 6-7 m euro seviyesinde olur hatta bu yönetim de o bütçeyi biraz daha düşürmek için fırsat aramaya devam eder,bunların yönetim olarak yapabilecekleri şey en fazla budur.

Şahsi fikrime gelince Euroleague'de başarı ve kalıcı olmak istiyorsak minimum 10 milyon euro'luk bir oyuncu bütçesine sahip olmamız gerekiyor,bu da diğer masraflarla filan 12-13 milyon euro'luk bir bütçe demek.Bu şart,Galatasaray gibi bir kulüp için zaten olması gereken de bu ama bu yönetimde maalesef bunu gerçekleştirebilecek bir vizyon yok.

Bu kulübün tarihinde yüzlerce şampiyonluk ve hatırı sayılır sayıda Avrupa Kupası var. Aldığımız her Avrupa Kupasından sonra düşülen durumlar ortada. UEFA kupasından sonra takımın dağılması 24 saat sürdü.Tarihimizdeki en büyük kupa olan Euroleague şampiyonluğundan sonra kadın takımımızın hali ortada. Halbuki, Avrupa kupası kazanmak birçok fırsat barındırır. Salonundan tut, yapılanmasına, gelirlerinin arttırılmasından tut, taraftara sporun sevdirilmesine kadar şu anda benim aklıma gelen bir sürü atılım yapılabilir.Basketbolda yaşadığımız son yıllardaki karışıklıklar, boyundan büyük harcamalar yapmalar , sponsor problemleri vs sorunlar, bu konuda , özellikle bu forumun takipçilerinin çok bilinçlendiğini düşünüyordum.Ancak, sabahtan beri bu konularda mesajlar çok kısıtlıyken, transfer bölümü kapalı olmasına rağmen oyuncu havuzu bölümünde, bütçesi 30 milyon Euro'nun üstünde olan takımların çıkışta oyuncularının alınması konuşuluyor.Açıkçası çok şaşırdım ve ümitsizliğe kapıldım.Yine, şubenin kazanmadığı paralar bol bol harcanmaya başladı.Dursun Özbek bu paraları cebinden verecek falan sanılıyorsa , baya bir yanılıyor böyle düşünenler.Gelin önce, bütçemizi nasıl büyütürüz , nasıl kurumsallaşırız bunu konuşalım.Para olduktan sonra bahsedilen oyuncular zaten alınır.Orası en kolay iş.Yoksa Avrupa'nın en iyi takımlarındaki 4-5 oyuncuyu önermek kolay.