Lost

Kerem Abi, soruları çevirdim de sorularda ki insanları tanımıyorum : )
2. sezon 20. bölümdeyim dediğin isimlerden Sawyer-Kate-Desmond-Daniell-Aaron-Locke dışındakilere daha ulaşamadık :)
Diziyle ilgili tek şikayetim geri dönüşlerin çokca olması ve bazen can sıkması.

Daniel Faraday'ı da tanımıyorsun bence Burak :)

Ben de sevmezdim o geri dönüşleri ama onlar olmadan da tanıyamıyorsun karakterleri.

Benim favori karakterim Benjamin Linus bu arada :) Çok zeki, aynı ben :)

Benjamin Linus deme Ben dersen bende tanımış olurum:p
Evet kendisini 2 bölüm önce Henry Gale yalanıyla tanıdık :)
Çakal bir abimiz, Jack'ten başkası yalan...:)
Evet Faraday'ı da tanımıyorum hiç değilse geçmiş Dharma için çalıştığını biliyorum..:p
Bir de bu Kate'i çözemedim=)
Ablamız biraz oynak herhalde Jack mi Sawyer mı karar ver be Katecim =)

Burak Barut' Alıntı:
Benjamin Linus deme Ben 8) dersen bende tanımış olurum:p
Evet kendisini 2 bölüm önce Henry Gale yalanıyla tanıdık :)
Çakal bir abimiz, Jack'ten başkası yalan...
Evet Faraday'ı da tanımıyorum hiç değilse geçmiş Dharma için çalıştığını biliyorum..:p
Bir de bu Kate'i çözemedim=)
Ablamız biraz oynak herhalde Jack mi Sawyer mı karar ver be Katecim =)

Karar veremiyor,veremezde. Bana msnde dediğin gibi abi :)

niye karar versinki zaten...
jack gibi bir beyinsiz ve gerizekalı varken...
ulan sawyer'ın koynundan kalktı gitti adamın yanına yine kabul gördü...
her türlü oynaklık ve "Burak Barut'un msnde söylediği" mübah jack'e...

2. sezonu Sivas maçından önce bitirmiş bulunmaktayım.
Biraz sonra 3. bölüme başlayacam:)
Son 1 günde kaybettiğimiz Ana-Lucia ve Libby'i saygıyla anarken, aramıza yeni katılan Pen ve Charles Widmore saygıyla selamlıyorum : )
3. sezonnn başlıyorrrr : )

Burak Barut' Alıntı:
2. sezonu Sivas maçından önce bitirmiş bulunmaktayım.
Biraz sonra 3. bölüme başlayacam:)
Son 1 günde kaybettiğimiz Ana-Lucia ve Libby'i saygıyla anarken, aramıza yeni katılan Pen ve Charles Widmore saygıyla selamlıyorum : )
3. sezonnn başlıyorrrr : )

Abi iyi ki başladın he şu diziye :p An be an aktarıyorsun herşeyi :p

Yalnız izlerken Nutella yiyip , uludağ gazoz içmiyorsan insandan saymıyorlar söyliyeyim :)

Lost izleyicileri arasında birşeyi çok merak ediyorum : )
Diziyi izledikten sonra, 4-8-15-16-23-42 sayılarıyla Sayısal oynayan var mı :p

Bu arada Recep'e inat kaldığım yeri de hatırlatayım.3.sezon 13.bölüm.
Danielle-Sayid-John-Kate Jack'i bulmaya gidiyorlar....

5. sezonu sabırsızlıkla bekliyordum 21 ocakta kavuştuk..

muhteşem güzellikte dediğim bir kaç diziden biri.. herkesin izlemesini şiddetle tavsiye ediyorum açıkcası.. :d

soru işaretleriyle dolu bir dizi.. :)

Burak Barut' Alıntı:

Sayid Jarrah kovalasın abi seni :)

Burak Barut' Alıntı:

Bulmaya gidicekler ordada 1000 tane soru işareti çıkıcak. :)

Vallahi çıktı :)
En son geldiğim yer Sawyer'ın intikamını aldı ve Locke'un babasını öldürdü.
Harbiden soru işaretleri azalacağına daha da artıyor :?
3.sezon 21. bölüm bitti.
Kim bu Ben yahu ne işleri varmış : )

" Uzayın sonunu görebilseydiniz, gördüğünüz nokta kendi enseniz olurdu.."

Albert Einstein

. .

Lost..

İlk bölümlerinden itibaren her izlediğimde duyduğum isimlerin, nesnelerin ve olayların sürekli kulağıma aşina gelmesinin ardından beni öğrencilik günlerime nazire yaparcasına deli gibi araştırmaya sevk eden, dün gece itibariyle 5. sezonuna selam verdiğim dizi..

Açık ve net olarak belli ki dizide adada zaman şuan düşündüğümüzden farklı işliyor.. Dizide şimdiye kadar ada ortamında sadece Benjamin ?in odasında saat gördük. Bu saatte çekim hatası yada değil olması gerektiği gibi değildi. Bir sahnede örnek olarak 2.35 ?ken 5 sn. sonraki sahnede 2.15 ?ti..

Jack, Sun ?ın vurduğu kadını ameliyat ederken kadının öldüğü sahnede duvara bakıp ? ölüm saatiii? ? deyip kaldı çünkü orda bile bir saat yoktu.. Ki neredeyse bu tür cerrahi odalarında standart gibi bir şeydir. Onlarca insan gördük hiç birinde kol saati hatırlamıyorum. Evet Jin ?in Rolex ?i ve Michael ile kavgaları gözümüze sokuldu. Belkide durumu farketmemiz için.. Ki orada bile Michael ? ..burada ne işime yarayacak? gibi bir cümle sarfetmişti. Belki hamilelik bu konuyla da bağlantılı olabilir. Hamile kadınlar ikinci 3 aylık periyotta ölüyorlar. Belki de düğme adayı örneğin 150 günlük tekrarlar içinde tutuyordu. Bu nedenle kadınlar asla doğum için gereken 280 'inci günü göremedikleri için öldüler. Hamile kadınlar bu döngüyü tamamlayamayıp ölüyor olabilir. Dikkatinizi çekmek isterim ki doğum yapamayanlar sadace insanlar. Lock ?un av mecaralarında domuz yavruları gözümüze sokulmuştu. Burdan yola çıkarak adada tekrar süresinin insan gebelik süresinden kısa olduğunu ama mesela domuzlar için yeterli olduğu düşünülebilir. ( 130 dan uzun ve ikinci 3 aylık dönemde öldüklerine göre 180 günden kısa ). Hydra istasyonundaki yunus balina vs deneyleri Benjamin iktidarı ele geçirmeden önce memeliler üzerinde yapılan gebelik deneyleri olabilir. Yunus ve balina insana yakın gebelik sürelerine sahiptir. Adada gördüğümüz canlıların gebelik sürelerine bakarsak ;

İnsan ( 268-280 Gün - 9 Ay 10 Gün )
Domuz ( 119-130 Gün - 4 Ay )
Ayı ( 180-187 Gün - 6 Ay )
Tavşan ( 28-33 Gün - 4 Hafta )
Balina - Yunus ( 330-365 Gün - 11-12 Ay )

Bu sınırlı süre Benjamin ?in adayı kontrol altında tutmasını ve korumasını da kolaylaştırıyordu. Tüm zaman akışı değil belirli bir süre içinde adaya göz kulak olması gerekiyordu. Ancak Benjamin ?in hatch ?te tutsakken Lock ?u düğmeye basmama konusunda motive etmeye çalışması ?..basmadım ama hiçbir şey olmadı? demesi bununla tezat oluşturmaktadır. Dharma için gönderilen yiyeceklerde oldukça ilginç. Adada artık Dharma varlığı yok ama hala dışarıdan yiyecek geliyor. Bu yiyecekler tekrardan dolayı adaya ulaşan hep aynı yiyecekler olabilir mi ?.. Örneğin tekrarın 50. gününde adaya gelen ve her 50. günde gelecek olan ?.. Hatch ?teki sayılar bunu düzenliyor olabileceği gibi bu tür anlamlar yüklemek yerine olaya şu açıdan da bakabiliriz. Örneğin tuşa basma işlemi 4 8 15 16 23 ve 42 nolu istasyonlarda bir işlemin başlamasını yada bitmesini sağlıyor olabilir. Bu işlem çok önemli olabileceği gibi çok basit bir şeyi de ifade ediyor olabilir..

Belki de dizi şu şekilde bir sona varacak ;

Jacob ve yüzleri gizlenen insanların yüzlerini görürüz ve zaten onların tanıdığımız kişiler olduğunu anlarız. Parçaların yerine oturduğu bu bunu yapmıştı, şu sebepten yapmıştı şeklinde bir gösterimin olduğu bir son bölüm izleriz ve son bölümde muhtemelen ( döngünün bozulmasını başaramazlarsa ) Jack tekrar adaya düşer ve koşarak yapması gerekeni yapmaya başlar. Ve nihayet resmin tamamını görürüz..

Sebep; Kuantum Mekaniğinin Belirsizlik İlkesidir, Paralel İşleyen Zamanlardır, Zamanda Yolculuktur ( fiziksel yada zihinsel ), Laplace ?ın Şeytanı yada başka bir şeydir ancak sonuç ortadadır. Yapımcılar bize her şeyi bilimsel ve fiziksel olarak açıklayacaklarını söylediler doğrudur ama sadece Klasik Bilim ve fiziği değil. Faraday Kafesi, Manyetik Alanlar vs ( Klasik Fizik ) ve Parçacık / Dalga Teorisi, Belirsizlik İlkesi, Çift Yarık Deneyi, Schrödinger ?in Kedisi, Dolanıklık, Nedensellik gibi ( Modern Fizik ) teorileride kullanarak.. Filmin başından sonuna isimler bunlara gönderme olarak kullanılmış belli ki ;

John Lock ( Filozof )
David Hume ( Filozof )
Jean Jacques Rousseau ( Fransız Filozof, Yazar, Politika Teorisyeni )
Michael Faraday ( İngiliz Fizik ve Kimya Bilgini )
Stephen Hawking ( Fizik Profesörü )
Edmund Burke ( Filozof )
Mikhail Alexadrovich Bakunin ( Rus Filozof, Devrimci, Anarsist )
Richard Albert ( 1963 Yılında İnsanlar Üzerinde Pshychadelic Uyusturcular Üzerine Deney Yaptigi Gerekcesiyle Harvard ?tan Atılmis Profesör )
Tempest - Elektromanyetik Dinleme ( Telecommunications Electronics Material Protected From Emanating Spurious Transmissions )
Black Rock ( Keşfedilen İlk Manyetik Maddeye Verilen İsim )

Bir an için kim öldü, kim sağ, mezar taşı kimin, gibi konuları bir kenara koyup şu sorulara kendi kendinize cevap vermenizi rica ediyorum..

1 - Bir şeyin aynı anda farklı yerlerde olması mümkün müdür ?..
2 - Bir bozuk parayı havaya attığınızı düşünün. Paranın ağırlığı, rüzgarin şiddeti, atış hızınız, atış açınız, yanınızdaki arkadaşınızın bu sırada kolunun size çarpıp çarpmayacağı, elinizle para arasındaki mesafe vs.. bunun gibi tüm faktörleri önceden bilirseniz her defasında ve doğru olarak paranın yazımı turamı geleceğini bilebilirmisiniz ?..
3 - Her şeyi her defasında aynı yaptığınız bir deney düşünün. Bu deney siz gözlemlediğinizde farklı gözlemlemediğinizde farklı biçimde gerçekleşir mi ?..
4 - Hatta bir insan aynı anda hem canlı hem de ölü olabilir mi ?..
5 - Çok hızlı hareket eden bir uçaktaki ben ile yerde sabit duran senin kolumuzdaki saatler ben durup yanına geldiğimde farklımı çıkar aynı mı ?.. Ya da çok hızlı hareket eden cismin boyu hareketsiz olana kıyasla değişir mi ?..
6 - İki madde birbirinden çok uzaktan hatta mesafeden bağımsız olarak birbiriyle iletişim kurabilir mi ?..

Bu sorulardan kaçına evet cevabı verdiniz ?..

Bir mi ? Hiç mi ?..

Bu soruların bir kısmının dizininde konusu olduğunu fark etmişsinizdir..

Hatta Michael ve Walt tutsak olduğu sırada siyahi bir kadın Michael ?a bu soruyu bizzat sormuştu;
? Walt ?u hiç olmaması gereken bir yerde gördünüz mü?? ( Birinci soru )

Düğmeye basılan hatch in başka bir hatch te habersizce izleniyor ve notlar alınıyor olması ( Üçüncü soru )

Charlie, Jack in babası, Yemi vs ? ( Dördüncü soru )

Benjamin 'in olaya hakimiyet durumu ( İkinci soru )

Juliet ile dialoğa giren psikolog teyze ( Altıncı soru )

Olabilir mi? Olabilir gibi duruyor..

Dizide ve gerçek hayatta bize imkansız gibi gelen bu soruların birçoğunun cevabı modern fizik teorilerinde Evet 'tir. Yapımcılar tüm sorularımıza bilimsel cevaplar alacağımızı söylemişti değil mi ? Evet alacağız ama çoğu hepimizin okuduğu Klasik Fizik değil Modern Fizik kuramlarıyla olacak..

Sırasıyla belirtirsek ;

1 - Belirsizlik ilkesi
2 - Laplace ?ın şeytanı
3 - Gözlemci - Gözlenen bütünlüğü ve Çift Yarık Deneyi
4 - Schrödinger ?in kedisi
5 - Genel görelilik
6 - Dolanıklık

Dizideki tüm olaylara açıklama bulabildiğimiz tek kanal Parçacık Fiziği ?dir. Yukarıdaki sayılanlar ve maddenin hafızası, mesafenin ve zamanın uzayıp kısalması, gözleyenin gözleneni etkilemesi gibi birçok konu siyah dumandan geçmişe yolculuklara, Faraday ?ın ? ..ışık burada doğru yayılmıyor sanki ? sözünden, adada gördükleri Yemi, ya da siyah at gibi görüntülere kadar her şeyi açıklayacaktır..

Benjamin Linus evrenin ortak bilincine ulaşan Laplace ?ın Şeytanı ilan edilse bile şaşırtıcı olmaz artık benim için..

İyi seyirler..

K. Porazan

Kerem Abi, fazla hevesli olmayan beni bile şevke getirdin bu yazından sonra.

Olasılıksız, tesadüf konusunda beni düşündürmüştü.

2. sezonda kaldığım yerden devam mı etsem, ne yapsam? :)