Muhteşem Yüzyıl

Buradaki tartışmadan sonra düşündüklerimin arasında dizi de vardı ve dizi ile ilgili erken hüküm verdiğimi farkettim Sühan Abi'ye hak vererek. Bu noktada ciddi bir hata yaptım ve buradaki insanlardan özür diliyorum. Bu düşüncelerimi ertesi gün Erhan Afyoncu'nun sözlerini dinledikten sonra ve çeşitli köşe yazılarını okuduktan sonra daha da benimsedim. Erhan Hoca'ya sonsuz saygı duyarım ve onun yapımlarına güvenirim, bu güne kadar ortaya koydukları kendisine karşı hissettiğim güvenin yegane kaynağıdır. Dizide fahiş tarihi yanlışlar bulunmayacağına dair kalıbımı basabilirim amiyane tabirle.

Bunun yanında benim o günkü tartışmada takındığım tavrın altyapısını da ele almak lazım. Bu güne kadar Osmanlı tarihi ile ilgili ortaya konan filmler ve diziler genelde ya maksatlı oluyordu yahut maksatlı yapıtlar kadar halkın dimağında zararlı tesirleri bulunuyordu. Hal böyle olunca, bunun yanında gereksiz yere ortamı gereken birileri de bulununca fevri davrandım ve düşünme yetimi sanıyorum ki bir süreliğine bir yerlere emanet ettim.

Dizide karşı olduğum noktalar halen var ancak en başta Mithat Abi'den, sonra Sühan Abi'den ve sonra da iletilerimle kendilerinde rahatsızlık oluşturduğum insanlardan özür dilerim. Genel manada çok da yanlış şeyler yazdığımı düşünmüyorum halen ama karşısında durduğum şey yanlışmış.

Not:Barış Abi iki buçuk sene hazırlık yapılmış diyorlar dizi için.

Biz seni biliyoruz ALperen. Düşünceler farklı olabilir, bir başkasına göre değişik düşünebiliriz ama art niyet yok düşüncelerimizde ne senin ne bizim. Gerisi önemli değil. Ufkumuzu geniş tutmamız lazım sabrı da yanına iliştirmek.

Dizi üzerinde çok fazla tartışmaya gerek yok kanımca. Yakında sonlandırılacaktır dizi.
Belki Kanal D de yayınlansaydı devam edebilme şansı olurdu ama Show Tv de pek şansı yok.

Diziye tarih dersi gözüyle değil de
bir senaryo gözüyle bakmak lazım diyorum.Bu konuda Hürriyet te yazan bir yorumu aktarıyorum.

DİZİ YAYINDAN KALDIRILIRSA GERÇEKTEN KORKMAYA BAŞLAYACAĞIZ

Son günlerde basında çıkan haberleri dehşetle izliyorum. Tarihimizi çok iyi bildiğini zanneden insanlar, bırakın okumayı sadece Topkapı Sarayı'nı ziyaret etseler, harem içinde ve diğer bölümlerde yazılmış olan bilgileri okusalar zaten Muhteşem Yüzyıl dizisindeki çoğu olayın gerçek olduğunu anlarlar. Tabi ki bir dizi kurgusu yapılmıştır normal olarak. Neden sadece şehvet bölümlerine takılmış insanlar onu anlamak mümkün değil. Halit Ergenç'in sesiyle Sultan Süleyman'ın ne kadar adaletli olduğu, 6 yaşında ilim öğrenmeye başladığı ve yapmış olduğu bütün savaşlar zaferler anlatılırken, Büyük Kanuni övülürken nerde bu izleyiciler çok merak ediyorum. Ve tarihimizi gerçekten iyi okumuş ve bilen insanların zaten bu konulara takıldığını hiç sanmıyorum. Onlar zaten kültürlü insanlar olduklarından, söz konusu diziye "dizi" gözüyle bakacaklardır. O devirde kuşlarla nasıl haberleşildiğini bile gösteren Muhteşem Yüzyıl dizisi, yayından kaldırılırsa artık gerçekten korkmaya başlıyacağız.

BURCU DUĞRU

Ben seni biliyorum Alperen olacak o kadar,ama 4. bölümden sonra savaş sahnelerini gördüğünde asıl o zaman teşekkür edeceksin.

Dizi için ilk çalıma 2008 senesinin kasım ayında başladı,o tarihten itibarende devam ediyor.

dekor için 76 ton mermer 32 ton çini 26 ton ahşap 2850 paket çimonto,kullanıldı,halada kullanılmaya devam ediyor.

Hatalar elbette olacaktır,sonuçta insanız,ancak diziyi belgesel değilde bir kurgu vede senorya üzerinde hareket edilmiş bir dizi olarak izlerseniz.O zaman daha farklı bir bakış açısına sahip olrsunuz diye düşünüyorum.

İkinci bölümü bugün yada yarın izlemeye çalışıcam. Benim için bu dizide gidişatı belirleyecek olan bölümler önümüzdeki 2-3 bölüm. Dizi pembe dizi tadına bürünmeye başlarsa izlemem bidaha gibi görünüyor. Bölümü izledikten sonra da tekrar kısa bi görüş geçerim buraya.

Mithat Duran' Alıntı:
[quote="Burak Barut":2h3nxqbh]Peşindeyiz Mithat Abi :)

BİR GÜN BENİ DESTEKLEYECEĞİN AKLIMIN KÖŞESİNDEN DAHİ GEÇMEZDİ BURAK :) :) :)[/quote:2h3nxqbh]

Bozuk saat bile günde iki kere doğruyu gösterir felsefesiyle düşün abi :)

Bu kadar yaygara kopunca diziyi izlemesem olmazdı. Tabi ki tarihi burdan öğrenemeyiz ama Kanuni'ye en büyük hakaret bir kere Halit Ergenç tarafından canlandırılması olmuş. Ayrıca Türk halkı tarih konusunda liseden kalma bilgileriyle(Almanya yenilşnce biz de yenilmiş sayıldık uydurması gibi) ve dizlerle idare ediyor. Onun için gösterilenlerin hepsinin gerçek zannedileceği açık. Bir dizinin 100% gerçeklere bağımlı kalması ise ütopyanın ötesinde bir şey. Pek ciddeye almamak gerekiyor sanırım. Nihayetinde başrolünde Halit Ergenç'in oynadığı bir dizi. Ayrıca bence en önemli kayıp Engin Günaydın'ın sadece konuk oyuncu olmasıymış.

Bağdat Kaynak' Alıntı:
Bu kadar yaygara kopunca diziyi izlemesem olmazdı. Tabi ki tarihi burdan öğrenemeyiz ama Kanuni'ye en büyük hakaret bir kere Halit Ergenç tarafından canlandırılması olmuş. Ayrıca Türk halkı tarih konusunda liseden kalma bilgileriyle(Almanya yenilşnce biz de yenilmiş sayıldık uydurması gibi) ve dizlerle idare ediyor. Onun için gösterilenlerin hepsinin gerçek zannedileceği açık. Bir dizinin 100% gerçeklere bağımlı kalması ise ütopyanın ötesinde bir şey. Pek ciddeye almamak gerekiyor sanırım. Nihayetinde başrolünde Halit Ergenç'in oynadığı bir dizi. Ayrıca bence en önemli kayıp Engin Günaydın'ın sadece konuk oyuncu olmasıymış.

Sevgili Bağdat sen Halit'i beğenmiye bilirsin saygı duyarım ama oyunculuğu gerçekten çok iyi biri,zaten son dönemlerde oynadığı diziler hep reiting yönünden üst sıraya yerleşmiş diziler.

Mithat Duran' Alıntı:
[quote="Bağdat Kaynak":1n91ehct]Ben de sizin beğenmenize saygı duyarım ama ben oyunculuğunu hiç beğenmem ve oynadığı dizilerin hepsi sıradan.

Ama ülkenin %50 si izliyor,ilginç değilmi?[/quote:1n91ehct]
Bir diziyi körükörüne savunanları ve yerenleri anlayamıyorum. onun için tartışmaya girmek istemiyorum. O %50'nin içinde ben de vardım ve bundan sonra ancak denk gelirse izlerim. İyi seyirler. İyi akşamlar.

Kanuni'yi Halit Ergenç yerine başka biri oynasa daha iyi olurdu bu adam genelde aliye,binbir gece tarzı dizilerde oynamış bir adam ,şimdi kalkıp onu Osmanlı Padişahını canlandırırken görmek benim garibime gidiyor.Ama onun seveni çoktur,iyi reyting getirir o konuda diyecek birşeyim yok.

Bence en yakışanı Cihan Ünal olurdu herhalde:) Gerçi Kanuninin tipini bilmiyorum ama esmer biri osla gerek. Halit Ergenç biraz sarı kalıyor. Gene de ben severim Halit'i insan olarak tabi. Oyunculuğu konusunda pek bir donem yok elimde:)

İki tane aktörün yerinde olmak isterdim. Biri Halit Ergenç, diğeri ise Kenan İmirzalıoğlu. Abi, ikisinin de her projesinde sevişmediği ve öpüşmediği kadın kalmadı. Helal be, iyi performans sergiliyorlar valla.. :)

Şaka bir yana Halit Ergenç bence iyi aktör, ha padişahlar bildiğim epey kalıplı ve kilolu oluyor. Bu yönden bir eleştiri getirilirse anlarım, onun haricinde iyi oynuyor. Bir de Okan Yalabık var. Hatırla Sevgili'den bu yana müthiş bir yükselişi var, yanlış hatırlamıyorsam da Erkan Petekkaya ile birlikte de çok eskiden bir dizileri vardı. Gerçi bana göre çok saçma bir dizi olduğu fragmanlarından belli oluyordu, dolayısıyla izlemedim ama o saçma sapan dizilerde oynayan Erkan Petekkaya da Okan Yalabık'ta şimdilerde harika performans sergiliyorlar..

Neyse dünde izledim ve açıkcası beğendim. Bir de Bağdat Abla'nın dediği gibi Engin Günaydın'ın daha fazla sahnesi olsaydı iyi olurdu, keza İlker Aksum'da öyle.. İkisini de uzun süreli görmek isterdim şahsen.

Barış Şişman' Alıntı:
İki tane aktörün yerinde olmak isterdim. Biri Halit Ergenç, diğeri ise Kenan İmirzalıoğlu. Abi, ikisinin de her projesinde sevişmediği ve öpüşmediği kadın kalmadı. Helal be, iyi performans sergiliyorlar valla.. :)
.

Vallahi Nuri Alço'ya, Coşkun'a laf ediyoruz da Halit Ergenç ve Kenan İmirzalıoğlu da günümüz şartları açısından iyi keyif yapıyorlar bu konuda :) :)

Bu arada dizi RTÜK'ten ilk uyarısını da yemiş. O kadar çok tepki varki, tepki gösterenlerin de bir kısmının açıkları yakalamak için izlediğni falan da düşünürsek reyting anlamında ciddi bi patlama var dizide. Öyle Bir Geçer Zaman Ki'yi bile geçti zaten daha 2 bölümünde..

Bakalım dizi yoğun eleştirilere rağmen tutunabilecek mi... Ben, Kurtlar Vadisi gibi senelerdir devleti aciz gösteren, mafyanın ortalığı temizlediği imajı veren bir dizinin bugüne kadar hala yayın hayatını sürdürdüğünü düşününce bu dizinin de yayından kaldırılmasının söz konusu olmayacağını düşünmekteyim.. Zaman neler getirecek, hep birlikte göreceğiz..

Dizinin bu kadar reyting alması çok normal,Hangi dizinin bütün kanallarda gün boyu propagandası yapılıyor ? Reklamın iyisi kötüsü olmaz derlerdi,gerçektende öyleymiş.

2 Haftadır tüm kanallarda bu dizi tartışılıyor,Habertürk'e bakıyorum hergün farklı tarihçiler,yazarlar çıkartılıyor bu dizi hakkında konuşuluyor,Ntv'ye bakıyorum yine aynı şekilde,Show tv zaten sürekli fragman yayınlayıp duruyor ama bu fırtına dinecek,bizim toplumda sürekli birşey gündeme gelir haftalarca o konuşulur en tepeye çıkartılır sonra yeni bir konu bulunca bu sefer ona geçilir,bende Muhteşem Yüzyıl dizisinin rüzgarının dineceğini düşünüyorum.

Lakin diziye yapılan yatırımın farkındayım,görünen oyuncuların dışında birçok kişi bu diziden para kazanıyor,geçimini sağlıyor madem bu kadar yatırım yapılmış,karşılığı inşallah alınır diyorum.

Can Kırımlıoğlu' Alıntı:
Bu arada dizi RTÜK'ten ilk uyarısını da yemiş. O kadar çok tepki varki, tepki gösterenlerin de bir kısmının açıkları yakalamak için izlediğni falan da düşünürsek reyting anlamında ciddi bi patlama var dizide...
Mithat Duran´ın parmağının olduğu bir işte buna şaşırdık mı?

Mithat Bey, dikkat edin RTÜK forum yönetimi gibi hoşgörülü değildir, anında keser cezayı. : )