Okumak İstedikleriniz. Okuyamadıklarınız. Tavsiyeleriniz.

Re: Okumak İstedikleriniz Okuyamadıklarınız Tavsiyeleriniz

Ben içi boş derken,basitliğini aslında kastetmiştim ama gece geç saat olduğu için heralde cümleyi toparlayamadım :p :).Yoksa Türkiye Tarihimizi anlatan bir kitap boş olamaz.Ama Nutuk'u okurken gerçekten sıkılıyorum :).Bide eski basım,çok fazla osmanlıca kelime var :).Yenisini almayı düşünüyorum.Bide özetini içinde çok mektup ve yazışma var :).Onlarda insanı sıkıyor.(Bence)

Mehmet Yıldırım' Alıntı:
Ben içi boş derken,basitliğini aslında kastetmiştim ama gece geç saat olduğu için heralde cümleyi toparlayamadım :p :).Yoksa Türkiye Tarihimizi anlatan bir kitap boş olamaz...
Mehmet, Şu Çılgın Türkler´in yazarı Turgut Özakman yaşı gereği muhtemelen Osmanlıca da biliyordur. İstese kitabın içerisine bol miktarda Osmanlıca deyim ve sözcük serpiştirip ağdalı bir dil kullanabilirdi. Şu Çılgın Türkler´in dilini sade, Nutuk´u dilini ise ağır olmakla eleştiriyorsun. Basitlikten kastın oluşturulan kötü kurgu ise sonuçta tarihi bir romandan bahsediyoruz. Çözemediğim değişik bir bakış açın var.

Üçlemenin ilk kitabı olan Diriliş´i okuyup düşüncelerini yazmanı merakla bekliyorum.

Onur Yavuz' Alıntı:
[quote="Mehmet Yıldırım":1m6gvbeh]Ben içi boş derken,basitliğini aslında kastetmiştim ama gece geç saat olduğu için heralde cümleyi toparlayamadım :p :).Yoksa Türkiye Tarihimizi anlatan bir kitap boş olamaz...
Mehmet, Şu Çılgın Türkler´in yazarı Turgut Özakman yaşı gereği muhtemelen Osmanlıca da biliyordur. İstese kitabın içerisine bol miktarda Osmanlıca deyim ve sözcük serpiştirip ağdalı bir dil kullanabilirdi. Şu Çılgın Türkler´in dilini sade, Nutuk´u dilini ise ağır olmakla eleştiriyorsun. Basitlikten kastın oluşturulan kötü kurgu ise sonuçta tarihi bir romandan bahsediyoruz. Çözemediğim değişik bir bakış açın var.

Üçlemenin ilk kitabı olan Diriliş´i okuyup düşüncelerini yazmanı merakla bekliyorum.[/quote:1m6gvbeh]
Ben diline basit demedim.Yalnızca böyle çok şevk verici bir kitap değil.Basit anlatıyorda derken,ansiklopedi gibi yani :).Dirilişide okuyup yorumlarımıda yazarım Onur Abi sen yeterki iste :p :)

Artık bize verilen Tarih dersleri değişti.Artık yoruma dayalı,akıcı bir Tarih dersleri işliyoruz ve öğreniyoruz.Hem şevk veren,insanın göğsünü kabartan,akıcı bir dille.Fakat gerçek Tarih dersi öğreniyoruz.Yunanlılar gibi,eskiden o topraklar bizimdi,gidin oraları alın gibi birşey tabiki demiyorlar.Belki bu yüzden bana cazip gelmiyor bu kitaplar.

Şu Çılgın Türkler benim okuduğum en akıcı, anlatımı en açık ve düzgün Kurtuluş Savaşı romanıydı.

Mehmet söylediğine göre lise tarih kitapları Emin Oktay zihniyetinden kurtulmuş. Eğer öyleyse Türk gençliğinin tarihi sevmemesi için ortada hiçbir neden yok.

"Beyaz pelerini ve beyaz atıyla İstanbul´a giren Fatih Sultan Mehmet şöyle bir şehri süzüp..." diye başlardı İstanbul´un fethi konusu.

O kadar detay vermiyorlar yada övgü fazla yok ama :).Genede ben Tarih kitaplarımızı beğeniyorum.Ne fazladan bilgi var nede az.Bir öğrenci için en iyisi var.

Onur Yavuz' Alıntı:
Mehmet söylediğine göre lise tarih kitapları Emin Oktay zihniyetinden kurtulmuş. Eğer öyleyse Türk gençliğinin tarihi sevmemesi için ortada hiçbir neden yok.

"Beyaz pelerini ve beyaz atıyla İstanbul´a giren Fatih Sultan Mehmet şöyle bir şehri süzüp..." diye başlardı İstanbul´un fethi konusu.

Hala Almanya yenildiği için yenik sayılıyor muyuz acaba?

Ayrıca yakın tarih nerede?

Emre Sarp Kocaoğlu' Alıntı:
[quote="Onur Yavuz":3jilr2nb]Mehmet söylediğine göre lise tarih kitapları Emin Oktay zihniyetinden kurtulmuş. Eğer öyleyse Türk gençliğinin tarihi sevmemesi için ortada hiçbir neden yok.

Hala Almanya yenildiği için yenik sayılıyor muyuz acaba?

Ayrıca yakın tarih nerede?[/quote:3jilr2nb]
Yakın tarih dersi koymayı düşünüyorlar,duyduğum kadarıyla.Ama gene fikir ayrılıkları olabileceğinden korkuyor olabilirler.Mesela Adnan Menderes'in ve Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının asılması gibi şeyler sınıflarda tartışma ortamı yaratabilir.Mesela 1 Mayıs günü bizim okulun bir sınıfında tartışma olmuştu.Ama bencede koyulmalı.Yakın Tarih'i sadece büyüklerden öğrenmemek lazım.

Mehmet hayatın boyunca okuduğun kitap sayısı iki elin toplam parmak sayısını geçer mi ?( Okulda öğretmenlerin zorlaması hariç okuduğun kitap sayısından bahsediyorum )

Burak Barut' Alıntı:
Mehmet hayatın boyunca okuduğun kitap sayısı iki elin toplam parmak sayısını geçer mi ?( Okulda öğretmenlerin zorlaması hariç okuduğun kitap sayısından bahsediyorum )
Emin ol geçer.Üstelik öğrencilik hayatım boyunca zorla kitap okumadığımıda söylemek isterim.Üstelik büyüğümsün diye benle böyle alaycı yada beni küçümseyici söz söyleyemezsin ! Annemde edebiyatı seven bir insan ve onun okuduğu çoğu kitabı okuyorum ve hala devam ediyorum.Çünkü bitmiyor.Üstelik kendim okuduğum kitaplarda var.Üstelik senin beğendiğin bir kitabı illa benimdemi beğenmem lazım ?

Dalga geçmedim.
Kitap beğenmek göreceli bir kavramdır fakat her ne koşulda olursa olsun ben hiç bir kitaba içi boş demem.
Sonra da birinin dili sade diğerinin dili ağır gibi sözler söylemem.
Senin mektuplar yazışmalar dediğin şeyler bu ülkenin kuruluş belgeleridir bu kadar da basit değildir ;)
Kirap okuyan okumayan herkese saygımız var okuyanlara biraz daha fazla var sende bunu iyi bil ;)

O mektuplar kuruluş için özeldir ona bir şey demem,diyemem.Fakat ben onları okurken sıkılıyorum dedim.Üstelik ben Şu Çılgın Türkler için ne demek istediğmi anlattım önceki gönderdiğim yorumlarda.Okuyan,okumayan herkese saygın var.Ama kitap okuyan fakat farklı görüşü olana saygın varmı onu bilemem.

O zaman ne yapalım? Kitaplar üzerine konuşmaya devam edelim...

Yakın tarih kitaplarda yer alamaz bence..

Hele ki bu dönemde.Ama sanırım yakın tarihi isteyen arkadaşlar durumun farkında değil..

Adnan Menderes İdamı.
Deniz Gezmiş ve Arkadaşları.
12 Eylül İhtilali.
Bosna Katliamı.
PKK Terörü ve Öcalan.
Turgut Özal ve Gizemli Vefatı.
Ecevit-Sezer Anayasa Savaşı.
ABD'nin Irak ve Afganistan İşgali.
Ergenekon Terör Örgütü Soruşturması.
İran ve Füzeleri.

Yakın tarihte geleceğimize anlatabileceğimiz konular bunlar...

Seç-Beğen-Al mantığı ile kitaplara konulabilir.

Geçen sene mezun oldum ve son senemde başlamışlardı yakın tarih derslerine. tarihe de ilgim olduğumdan bu dersi seçtim.

bolşevik devrimini, 2. dünya savaşını, soğuk savaşı, iki darbeyi de işledik..güzel bir kitap vardı "20. yy tarihi" diye, oradan okuduk.

Eskiden gazetelerin, dergilerin, matbaaların toplandığı Bab-ı Ali´de geçen anılarını kendine has üslubuyla anlatıyor Yusuf Ziya Ortaç Bizim Yokuş´ta.

Mükemmel değil ama ilginç bir kitap olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.