Re: Okumak İstedikleriniz Okuyamadıklarınız Tavsiyeleriniz
uzun zamandir yazmak istiyorum buraya..
kitaplarla olan seruvenimi, baslangic noktami, katettigim asamalari, ozellikle genc yaslarda olup da arayis icerisinde olan arkadaslara az da olsa yardimci olabilmek umuduyla..
ama kelimelerle oynamayi cok seven ben, konu kitaplar olunca, iki kelimeyi bir araya getiremiyor maalesef, o kitaplarin hakkini verememe korkusunun agir basmasiyla..
oncelikle sunu soyleyeyim, butun yazilanlari okudum bu baslik altindaki ve oyle mutlu oldum ki, bir daha gordum bu baslikta ben, gsbasket icin yapmaya calistiklarimizin cok anlamli oldugunu ve bunlari almaya algilamaya musait bir cok genc arkadasimla ayni havayi soludugumu..
cok uzatmak da istemiyorum aslinda, bir kac kucuk dipnot aktarmak istiyorum dikkate alacak olanlara;
nasil basladi bu macera, aslinda kitap kategorisi icine dair giremeyecek ilk ansiklopedim serisiyle sanirim, cumhuriyet gazetesinin haftalik olarak verdigi, ozellikle hediye olarak verilen kagitlariyla beni kendine ceken, steffi gras gibi isimlerle tanismama vesile olan ilk ansiklopedim..
sonrasi, kisisel gelisimimi onun yardimlariyla surdurdugum, emekli ogretmen dedem..
13 yasinda o zaman ki en buyuk zaafim olan, kola rusvetiyle bana zorla okutulan rus klasikleri..
nasil da kizardim dedemin, bu okuyuslar, ikinci seferler icin cok guzel bir zemin hazirlayacak dayan dediginde, gorki, tolstoy, ve en onemlisi ustad dostoyevski ile olan savaslarimda..
ardindan cumhuriyet donemi turk edebiyati. ki bu benim kisisel tercihimdir, yakup kadri ile, resat nuri ile, hele hele sonralari kemal tahir ile gecirilen keyifli zamanlar..
dunya edebiyatimi, balzac, stendhal, hele avrupa birliginin dusunsel temellerini 1800li yillarda, bir kitabinin onsozunde atan les miserables in yaraticisi victor hugo..
populer ama kaliteli yazarlar, coelho, hele benim favorim amin malouf..
okunmak icin yazanlar, grange, king, ve hatta dan brown..
ne farkeder ki, iki kelimenin bir araya gelisi ile anlam kazanan butunlere ortak olabilmek, gun gelip ranzanin alt katindayken, kitabi yere koyup, ilginc okuma stilleri yaratabilmek ugruna..
genc arkadaslara tavsiyeler vermek gerek dimi, bu sureci ozetleyebilmek adina, ama boyle bir kudretim yok, yollarin kendi bunyeleri tarafindan cizildigi bu donemde, cumhuriyet donemi edebiyati, ya da bakin yasar kemal, fransiz onur odulu ya da cakircali efeyi okumadan olurseniz, hic kahramanlik hayalleri kuramazsiniz tavsiyeleri, onu da gectim, orhan pamuk diye bir adam var, siyasi goruslerini bosverin, cevdet bey ve ogullari, okuyun da muhittini yorumlayin tavsiyeleri..
bekci murtaza da kimmis..
kirlenmek guzeldir diye bir slogan var ya, reklamcisina helal olsun, bu da onun gibi birsey, gozlerinizi kapadiginizda kuracak hayal mi bulamiyorsunuz, derin cinsinden, kitap okuma zamanininiz gelmis demektir, cunku okumak, uretmenin kilit noktasidir..
illa da tavsiye mi, kitap tavsiye edecek kadar genis bir dagarcigim ve kulturum olmamasina ragmen, nacizane bir oneri; altyapisini hazirladiktan sonra, yani ilk okudugunuz kitap bu olmasin, nasil dogrultsam ki kelimeleri tasvir etmek icin, soyleyeyim de kurtulayim; suc ve ceza..
sanirim 4 oldu benim okuyusum, her seferinde eksiklerimi farkediyorum anlama noktasinda, ileride insallah..
aslinda o bile onemli degil, okuyun..
lutfen okuyun..