Öyle bir geçer zaman ki..

Diziden bir diyaloğu dile getirmiş birileri:

"Yahu bir tane de hakkaniyetli senarist çıkmaz mı?
Kanal D'deki "Öyle bir geçer zaman ki" dizisinde giyimlerinden konuşmalarına karikatürize edilmiş sözde sağcı reis konuşuyor: "arkadaşlar solcular, amerikan askerlerine saldırmış. amerika neci? komünizm karşıtı demek ki dostumuz, amerikalılara yapılmış saldırı Türk milletine yapılmıştır.... İntikamı alınmalıdır!"
çüş senarist çüşşş"

ayıptır,yazıktır,günahtır...

Alperen Kaplan' Alıntı:
Diziden bir diyaloğu dile getirmiş birileri:

"Yahu bir tane de hakkaniyetli senarist çıkmaz mı?
Kanal D'deki "Öyle bir geçer zaman ki" dizisinde giyimlerinden konuşmalarına karikatürize edilmiş sözde sağcı reis konuşuyor: "arkadaşlar solcular, amerikan askerlerine saldırmış. amerika neci? komünizm karşıtı demek ki dostumuz, amerikalılara yapılmış saldırı Türk milletine yapılmıştır.... İntikamı alınmalıdır!"
çüş senarist çüşşş"

ayıptır,yazıktır,günahtır...
O Allah'ın emri zaten Alperen. Dönem dizilerinde sağcılara giydirmek farz.

Bu ilk değilki, Hatırla Sevgili'de de böyleydi, Çemberimde Gül Oya'da da böyleydi.

Olay hep aynıdır bütün solcular iyidir, hoşgörülüdür, bilgilidir, kültürlüdür sağcıların yüzde 90 ı basit düşünür, basit insanlardır. Solcular bu dizilerde sürekli kitap okurken sağcıları sıklıkla tavla oynarken yada boş muhabbetler içinde görmek mümkün. Sağcının Üniversite'de okayınını bile bu dizilerde ilk okul eğitimi almış birinden ayırt edemezsiniz, buna rağmen 1 tane muhakkak dört dörtlük bir sağcı vardır göstermelik, gel görki ne hikmetse o da genelde sağcı arkadaşlarının yaptıklarından hoşnut değildir.

Unutmadan bir tanede orta yolun adamı vardır, bu arkadaş ne sağcıdır ne solcudur ama ilerleyen bölümlerde muhakkak solcu olur kaçınılmaz sondur bu.

Bu tarz dizileri yapım olarak ne kadar başarılı bulsam bile artık izlemiyorum şahsen.

Sağcı=Yobaz ise bu dizilerde benim bunlara pirim vermem ilk başta Aileme hakarettir.

Şamil Turançiftçi' Alıntı:
Bu ilk değilki, Hatırla Sevgili'de de böyleydi, Çemberimde Gül Oya'da da böyleydi.

Olay hep aynıdır bütün solcular iyidir, hoşgörülüdür, bilgilidir, kültürlüdür sağcıların yüzde 90 ı basit düşünür, basit insanlardır. Solcular bu dizilerde sürekli kitap okurken sağcıları sıklıkla tavla oynarken yada boş muhabbetler içinde görmek mümkün. Sağcının Üniversite'de okayınını bile bu dizilerde ilk okul eğitimi almış birinden ayırt edemezsiniz, buna rağmen 1 tane muhakkak dört dörtlük bir sağcı vardır göstermelik, gel görki ne hikmetse o da genelde sağcı arkadaşlarının yaptıklarından hoşnut değildir.

Unutmadan bir tanede orta yolun adamı vardır, bu arkadaş ne sağcıdır ne solcudur ama ilerleyen bölümlerde muhakkak solcu olur kaçınılmaz sondur bu.

Bu tarz dizileri yapım olarak ne kadar başarılı bulsam bile artık izlemiyorum şahsen.

Sağcı=Yobaz ise bu dizilerde benim bunlara pirim vermem ilk başta Aileme hakarettir.
Aynen böyle anlatılıyor. Ama ne hikmetse gerçek hayatta o dönemde yaşamış dayılarımın ikisi solcu. Ve o dönemdeki fikirlerinden gram değişim gösteremiyorlar. Onları biraz zorlamak bile sinirlendiriyor.

Şamil Turançiftçi' Alıntı:

Ben de dizi seyretmiyorum pek. Seyrettiğim diziler komedi dizileridir. Ama 80 öncesi dönem itibarı ile Solcuların kitap okuması, bilgili olmaları şaşırtcı değil arkadaşlar. Anap'ın DYP'nin kurucu kadroları bile 80 öncesi solculardan oluşuyordu. Üniversiteler silme solcuydu. Toplumun aydın kesimiydi. Zaten bu tarz halktan kopuk bir görüntü sergiledikleri için tabana inemediler.
80 öncesi ülkü ocaklarının kullanıldığı kesin, hatta 80 öncesini geçtim, ben üniversitede okurken bile ülkücüler kullanılıyordu. Okulda bir olay yaparlardı sonra solcularla polisler başbaşa kalırdı gözaltılar dayaklar hep solculara olurdu. Olayı çıkaran kim diye bakılmazdı. Çünkü olay çıkarsın diye bilerek gönderilen adamlardı. Zaten Bu ergenekon davası bu süreci de aydınlatıyor yavaş yavaş. Özellikle Alperen ocakları çok daha fazla kullanıldı.

Sonuç olarak milliyetçi adamlara laf demiyorum. Milliyetçiyim ayağına cebine üçkuruş sıkıştırılıp kullanılan ve çevresinde kendisine inanan garibanları kullanan adamları suçluyorum yanlış anlaşılmasın.

Dizilerde o dönemi yansıttığından bunun böyle yansıması gayet doğal. Liberalizmin bu ülkede temellerini atan adamlar bile sol kökenli adamlar. Daha sonra hayat görüşleri değişmiş. 80 öncesi üniversitelerde bir çok öğrenci öldürüldü. Öldürdü diye yakalananlar arasında duydunuzmu hiç, Ülkücü veya dinci ünivesite öğrencisi? Ama ben size şu an 20 den fazla isim sayarım 80de hapse giren solcu üniversite öğrencisi. O dönemin kopukluklarında bir şekilde ülkeyi farklı yerlere taşıyan alt yapı oluşturdu. O adamlar o gün solcuydu şimdi solcularmı bilemem ama ülkeye çok faydaları oldu.

Ayrıca bu tarz dizilerin belli bir danışman kadrosu vardır. O dönemi yaşamış adamlar danışmanlık yapar senaryoya. Bu dizinin danışman akdrosunu bilmiyorum ama daha önce oynayan bir dizi daha vardı ismi aklıma gelmiyor. Bülent İnal'ın Berrak Tüzünataç'ın oynadığı, o dizinin danışman kadrosunda Mümtazer Türköne de vardı Ertuğrul kürkçüdevardı. Ama biliyorsunuz o dizidede Ülkücülerin durumu belliydi. Çünkü o dönem öyleydi. YÖK kurulduktan sonra üniversitelerde bilim bitti gerici eğitim aldı başını yürüdü. çıkar çevreleri kendi çıkardaşlarını yerleştirdiler. Gençlikkde sorgulamak yerine asimilasyon sürecine girdi ve bugünkü BENCİL öğrenci toplumu oluştu. Günlük çıkışlar nette ona buna gider yapan ama günlük hayatında sessiz kalan büyük çoğunluk..

ilk 3-4 bölüm dişimi sıkıp izledim ama bu hafta treni kaçırdık..
bakalım, bir yerden tekrarına falan rast gelsem bari..
koşup bir sonraki istasyondan bineceğiz yoksa..

Ben Babam'dan daha çok okumuş bir insan olduğuna inanmıyorum, ve belirli şeyler değil her türlü kitabı okur, her türlü görüş hakkında bilgi sahibi olmaya çalışır bazı kesimlerin aksine benim savunduğum en doğrudur dememiştir hiç bir zaman.

Bundan utanacak değilim 80 öncesi ülkücülerindendir benim babam çok çekmiştir, dönemin izlerini hala vucudunda taşır ve cebine de 3 kuruş girmişliği de yoktur tamamen idealleri için mücadele etmiş (doğrudur yanlıştır konu bu değil) ve onun gibi de bir sürü insanı tanıdım ben.

Bu zihniyet ötekileştirme sol görüşün ülke de hiç bir zaman belirli bir kitlenin dışına çıkmasına engel olmuştur, 30 mu 35 mi bunun üstüne çıkamaz bu ülkede sol bu şekilde düşünülmeye devam edildikçe böyle olunca da bazıları kafasına göre at koşturuyor.

O dönemde herkes suçlu idi, herkesin hataları vardı Solcular vatan için çarpıştı ülkücüler kullanıldı mantığı tamamen yanlıştır ve ayıptır, bana göre solcuları da idealleri uğruna kullandılar aynı şekilde sağcıları da idealleri uğruna kullandılar.

Ülkücüler kullanıldı ama dönemin solcuları da sütten çıkmış ak kaşık değil işlenen cinayetler işkenceler hep karşılıklı idi, solcuların da kimler tarafından kullanıldığı çok bilinen bir şey Denizlerin aldıkları silah eğitimleri vesaire.

Dizileri yapan insanlarla benzer zihniyet bu Sühan abi. Muhakkak bi kesim daha bilgili, kültürlü olabilir ama bu dizlerde yapılanlar tamamen art niyettedir.

Alıntıladığın iletimde anlattım işte bütün dönem dizilerinde üç aşşağı beş yukarı olaylar bu şekilde cereyan ediyor hiç sekmez. Tekrar ediyorum bu artniyetliliktir.

Ben burada siyaset yapmam forum ortamında tahammül edemediğim tek bir şey varsa o da siyaset yapılmasıdır. Antiparantez belirtmek istedim.

Böyle diziler yapmak solun lehine bişi değil ki zaten Şamil. Tam tersi aleyhine. Ayrıca 0 öncesi de toplumdan kopuk anlayış onları bitirdi. Bu ülkede anlayış değişsede sol artık %30 oyları göremez.

Solcular vatan için sağcılar bilmemne için çarpıştı demedim bu arada Şamil. 1969 da Türkeş boluda komando kampları kuracağız diye şiarı veriyor ve bir örgütlenme başlıyor. Ülkede sağcıyım diyenelrden eblli başlı seçilmişleir Amerikaya anti-komunist gerilla kamplarına götürüyorlardı. Orada eğitilmiş bir çok adam var (ki bir çoğu şu an milletvekili farklı partilerden ) Bu konuda çok konuşmak istemiyorum ama 80 öncesi Türk solunun emek eksenli ama kampüs civarı mücadeleleri onalrı halktan uzaklaştırmıştır. Dİnciler ve sağcıalr ise mahalle örgütlenmelerine gitmiştir. Bu yüzden halkın içinde yer almışalrdır. Sen bu anlamda daha çok bilgiye çok daha çabuk ulaşabilrisin büyük ihtimalle. Sonuçta Taylan Özgür öldürüldüğünd etaşkışladan kabataşa doğru öğrenciler ve halk inerken onalrı taşlayanların ülkücüler olduğu bir çok kitapta ve resmi akyıtlarda geçiyor. Ki kabataşa inen insanlar 6. filoyu kovmak için iniyordu oraya bugün senin babana da sorsan benim babamada sorsan Amerika'nın, bu ülkenin vatanseverleri için bir bela olduğunu söyleyeceklerdir. Ama hepimiz biliyoruz o insanlar 6. filoya yürürken ülkücü olduğunu söyleyen kişilerce taşlandı. Bu da gösteriyor bir grubun o sıralarda kullanıldığını. Tekrar diyorum, bu lafımdan bu ülkedeki vatanseverleri, ulusalcıları solcuları kemalistleri yargılamıyorum solculara karşı ülkücü bir grubun kullandırıldığını söylüyorum. Aynı şekild eo sırada yürüyüş yapan misal 2 bin solcununda en az 200ü işbirlikçi ve provokatördü büyük ihtimalle. Neyse ben burda keseyim çok detaylı konuşmak istemiyorum bu oalyalrı.

Konuya dönersem Dizinin bu anlamda o dönemi yansıtabilecğeini sağcı ve/veya dinci danışmanalrında o dönemi öyle hatırladığını ve senaryolara izin verdiğini söylüyorum. Bu arada bu diziyi hiç seyretmedim onu da belirteyim belkide gerçekten bir abartı vardır haklısınızdır.

Bu 6. filo ve benzeri durumlarla tam da diziler konusunda değindiğim nokta abi solcuların bu dizilerle bir şekilde çok sağlam reklamı yapılıyor ve diğer taraf çok ciddi bir şekilde aşşağılanarak oluyor ne yazık ki.

Türkeş meselesine gelince kısmne de olsa dediklerin doğru ama es geçtiğin bir şey var o deönemde Deniz Gezmiş'ler de Filistinde sağlam silahlı eğitimler almışlardır. Ben hala da ısrar ediyorum iki taraf da kullanıldı zamanında.

Çok açıp siyasi eksene kaydırmak istemiyorum muhabbetimizi ama ben Babam ile konuşurken de çok defa söyledim onlar gibi düşünmediğimi, ama yapılan her şey karşılıklı idi benim dayım Ankara Siyasal da oruçlu iken katledildi sırf sağ görüşlü olduğu için, kader bizi bir araya getirdi işte ev arkadaşımın da dayısı Gölcük'te öldürüldü kendisi edebiyat öğretmeniymiş, sırf ülkücü diye. Ha sakın yanlış anlaşılmasın benzer şeyleri Ülkücüler'de de yaptı.

Benim anlatmak istediğim kimse kimseden daha masum değil. Bu dizler ile ilgili konuşurken bol keseden atmadım, Hatırla Sevgili dizisini müzikleri ve kız arkadaşım için Çemberimde gül Oyayı da Zarife ( Tuğba Büyüküstün) :) için izledim. Bu dizilerde hep üstte bahsettiğim gibi taraflı bir tutum var Alperen alıntılamış işte bazen komiklik derecesinde.

Umarım kimsenin kalbini kırmamışımdır, kırılan varsa yazdıklarımdan hakkını helal etmesini isterim.

Bu 6. filo ve benzeri durumlarla tam da diziler konusunda değindiğim nokta abi solcuların bu dizilerle bir şekilde çok sağlam reklamı yapılıyor ve diğer taraf çok ciddi bir şekilde aşşağılanmasına rağmen.

Türkeş meselesine gelince kısmne de olsa dediklerin doğru ama es geçtiğin bir şey var o deönemde Deniz Gezmiş'ler de Filistinde sağlam silahlı eğitimler almışlardır. Ben hala da ısrar ediyorum iki taraf da kullanıldı zamanında.

Çok açıp siyasi eksene kaydırmak istemiyorum muhabbetimizi ama ben Babam ile konuşurken de çok defa söyledim onlar gibi düşünmediğimi, ama yapılan her şey karşılıklı idi benim dayım Ankara Siyasal da oruçlu iken katledildi sırf sağ görüşlü olduğu için, kader bizi bir araya getirdi işte ev arkadaşımın da dayısı Gölcük'te öldürüldü kendisi edebiyat öğretmeniymiş, sırf ülkücü diye. Ha sakın yanlış anlaşılmasın benzer şeyleri Ülkücüler'de de yaptı.

Benim anlatmak istediğim kimse kimseden daha masum değil. Bu dizler ile ilgili konuşurken bol keseden atmadım, Hatırla Sevgili dizisini müzikleri ve kız arkadaşım için Çemberimde gül Oyayı da Zarife ( Tuğba Büyüküstün) :) için izledim. Bu dizilerde hep üstte bahsettiğim gibi taraflı bir tutum var Alperen alıntılamış işte bazen komiklik derecesinde.

Umarım kimsenin kalbini kırmamışımdır, kırılan varsa yazdıklarımdan hakkını helal etmesini isterim.

Yok Şamil bende umarım kırmamışımdır. Zaten bir taraf kullanıldı öbürü külli pak temiz dmeek saçma olur. Solcular da çok kullanıldı tabiiki ama genelde toplumun patlayıcı gücü olarak kullanıldı onlar. İçlerine MİT CİA ve Polis'in işbirlikçi provokatörleri girdi misal bir dükkanın camlarını indirdiler ardından oradaki kitleyi durduramazsın tabiiki. Misal Mahir Kaynak 80 öncesi solcu öğrencilerdendi adam 88 de karşımıza çıktı MİT'te müsteşar yardımcısı:)))

Dizilere gelirsek, dediğim gibi danışmanalr denetliyor bu tarz dizilerde gene önem veriyorlar tarihsel sürece aynen bağlı kalmaya. Dinci kesimin aptığı diziler demogoji ağırlıklı oluyor ülkücü kesimlerin yaptığı dizilerde var misal kan türküsümü ne öyle bir dizi vardı. Bu dizilerde solcuların nasıl gözüktüğü pek önemli dğeil daha fazla antipati topladığı kesin. Sonuçta da dizi zaten. Losttan perihan abladan farkı yok bir yerdne sonra:) Hepsinde aşk entrika ve/veya toplumsal bir soruna yüzeysel bakış söz konusu. Ben baştada dediğim gibi komedi dizisi takip ediyorum sadece. Çoğuda yabancı komedi dizisi

Uzun uzun yazmak, silmek; tekrar yazmak ama insanları incitme korkusuyla tekrar silmek...

Sadece Alperen Ocakları 92'de kuruldu diyerek bir yanlışı düzelteyim.

Boşverin be abi, bu kadar uzun uzun siyasi şeyler yazmayın. Nasılsa bir şey olmuyor, diziyi izleyen yorum yapsın geçsin..

Nasılsa adam akıllı bir şeyler konuşup, teatriler yapamıyoruz. Yormayalım parmakları, takılın öyle.. =)

Alperen Kaplan' Alıntı:
Uzun uzun yazmak, silmek; tekrar yazmak ama insanları incitme korkusuyla tekrar silmek...

Sadece Alperen Ocakları 92'de kuruldu diyerek bir yanlışı düzelteyim.

Onu biliyorum ALperen hatta ayrışma sürecinin gelişimini de biliyorum:)

Ben kendi adıma yazacaklarınızdan alınmam çünkü art niyetli olmadığınızı biliyorum. Burada zaten birbirimize bir şeylerin agit-pro sunu yapmıyoruz düşüncelerimizi empoze etmiyoruz. Ama sanırım başlığın ve dahi forumun süreci de pek uygun değil. Genç arkadaşlarıma istemedikleri bir konuyu bu forumda konuşmak istemiyorum. Zaten bu yüzden de okurken herkes anlayabilsin diye olabildiğince avamlaştırdım yazılarımı. Sonuçta tartışmayı geniş platforma taşımamalıyız konunun çıkış noktasına sadık kalmalıyız. Genelde her tartışmada konu dallanıyorş. Çıkış noktası dizilerdeki senaryonun solcuları okumuş Ülkücüleri cahil göstermesi üzerine dönüyor.:))

Bu ülkede tarih boyunca hep birileri kullanılmıştır bugün ben kullanılırım yarın sne öbür gün benim çocuğum ertesi gün senin çocuğun ondan sonra çıkıp " tarih tekerrürden ibarettir" demeyide görev bilirler bizi eğiticiler yada resmi tarihi dayatanlar. Göktürklerdne itibaren bakın Türklerin nasıl büyüdüğünü ve sonra nasıl küçüldüğünü görürüz.

Yine spordan gidersek İtalya-Sırbistan maçı yarım kaldı Kızılyıldızın amigosu fanatik ırkçı lider de "1389" diye dövme varmış:)) 1389 neyin tarihi? Kosova savaşının. Adam 1389'u gene de sahiplenmiş. Biz de kosova'yı geçtim İnönü savaşının tarihini sorsam hadi onu geçtim Çanakkaleyi sorsam savaşın tarihini, halkın yarısı bilmez. Yani bizler kullanılmaya hazır hale geldik getirildik. Solcusu sağcısı kalmadı. İnternet'in kuruluşu ile birlikte dünyada ekonomik düzen değişti. Pazarlama taktikleri değiştiği gibi satış stratejileri de değişti. TV'lerin deyaygınlaşması ile sosyal topluda da değişimler başladı. 20 sene öncesinin köylüsü ile şimdinin köylüsü aynı değil. Benden çok daha fazla konu hakkında bilgi sahibi binlerce köylü vardır artık. 20 sene önce böyle dğeildi. Ama buna rağmen çok uluslu şirketlerinde stratejisi değişti. İnsanlar bencilleştirildi. Kısa keseyim, Tarih- sosyoloji-Ekonomi ve bunları çepeçevre saran bir felsefi birikimi olmadığı sürece bu halk içinde bugün sen yarın ben kullanılacağız. (halk kelimesinin yerine İngiliz, Alman, Afgan, Hint , Türk, Kürt kelimelerini koyabilirsiniz) Uzun lafın kısası benim konum kullanılmak değil. Bu ülke bazı güçler tarafından hep dengelerin terazi şeklinde oynandığı bir coğrafyada. 80 öncesi o okumuş solcular şu anda ne yapıyor? Ülkenin daha aydın olamsı gerekmezmi? Yani okumuş olmak önemli değil okuduğundan bir şeyler kapmak önemli. Bu yüzden takılmayın Ülkücünün okumamış solcunun okumuş olmasına. İş, hayata neler yaptığın ve hayata neler verebildiğindir. Bu bir mücadele ise herkesin mücadele gücü farklıdır. Misal ben 5 kilo kaldırabilecek güce sahibim sen 10 kil kaldırabielcek güce sahipsin ben eğer 5.5 kilo kaldırıyorsam sen 9 kilo kaldırıyorsan ben senden daha fazla mücadele etmişim demektir. bunun farkına varalım cehalet okumakla okumamakla oluşmaz çünkü..:)

Tüh ya, diziyi izlemediğim için çok önemsememiştim, konunun kralını kaçırmışım. : ) Neyse külleri sönmeye yüz tutan konuyu canlandırmayım ama Perihan Abla´yı unutmadığımı ifade edeyim.

Perihan ile Şevket, İsmet ile Meraklı Melahat... Eski dizilerin tadı bir başkaydı ya...

Ya bu akşam kimseye sataşmadan direkt eve gidiyorum artık.
Zaten geçen hafta izleyememiştim, kaçmasın artık bugün..
Millet ne güzel Ezel falan konuşuyor ya sağda solda..
Benim de bir dizim olsun, millet konuşurken fikrim olsun istiyorum..
Azmettim, bu diziyi izleyeceğim.

Geçen hafta , burada yapılan tartışmaları anlamış bulunuyorum.
Gerçekten sağ görüşlü öğrenciler çok garip betimlenmiş.. Hepsinin yakaları düğmeli, pantolonlar kısa, hepsi saçlarını yana taramış, hepsi şiddet yanlısı..
Çok takılmamak lazım yine de..En nihayetinde bir dizidir..
Ama genelde dizilerde sol mücadele her zaman yüceltilir..
Tersi olduğu durumda da yandaş, cemaatçi, dinci, faşist gibi damgalar yersiniz.
Tabii bu yüceltme işini kapitalizm, emperyalizm kazanının içinde yapmak da komik oluyor.. Adam çıkmış Aydın Doğan gibi bir adamın kanalından bize vatanseverlik aşılıyor.. Gülerler..
Hatırla Sevgili de böyleydi.. Gördüğüm en kötü yapım..
Adam diyor ki "Beyazıt'taki kanlı 16 eylülü unutmayacağız "
Kadın cevap veriyor " Evet hani şu 8 kişinin ölüp, 16 kişinin yaralandığı gün ".
Bu ne ya.. Senarist copy-past yapmış bir yerden.. Günlük hayatta böyle mi konuşuluyor.. O dizi tam rezaletti.
Neyse..

6. Filo Defol, Boykot vs.. Özlemişiz..

Hem Osman ve ailesini hem de 68 kuşağını izlemek büyük keyif oluyor, yeni bölümlerini merakla bekliyorum. Az sonra da yeni bölümü başlayacak, bakalım neler olacak?