Re: LA Lakers vs. Orlando Magic
Zaman gazetesinin Hidayet Türkoğlu ile gerçekleştirdiği röportaj...
Kaynak:http://www.zaman.com.tr/haber.do?ha...z-biraktim-borcumu-sampiyon-olarak-odeyecegim
Sevenlerimi günlerce uykusuz bıraktım borcumu şampiyon olarak ödeyeceğim !!!
Bir Türk sporcu, NBA'de kariyerinin altın çağını yaşıyor. Takımını önce Doğu Konferansı'nda zirveye çıkardı, sonrasında finale taşıdı.
Şimdi de Los Angeles Lakers'ı saf dışı bırakarak şampiyonluk yüzüğünü parmağına geçirmeye hazırlanıyor. Bu düşü gerçekleştirmeye çalışan isim, NBA ekiplerinden Orlando Magic'in yıldızı Hidayet Türkoğlu...
Mehmet Okur'un ardından NBA finalinde oynamaya hak kazanan ikinci Türk olarak tarihe geçen milli basketbolcu, sezonu zirvede tamamlayarak Türkiye'de huzurlu bir tatil geçirmek istiyor. Cleveland ile oynadıkları seride LeBron James'i sahadan silen Hidayet, finalde ise Kobe Bryant'lı Lakers'ı gözüne kestirdi. Telefonda görüşlerini alırken heyecanını ses tonuna yansıtan yıldız basketbolcu, sabahlara kadar uykusuz kalıp kendisine dualarını eksik etmeyen herkese teşekkürlerini iletti. Zaman'a açıklamalarda bulunan Hidayet, Orlando'daki kariyerinden ABD Başkanı Barack Obama'nın TBMM'deki övgüsüne; Milli Takım'dan Beşiktaş'ın şampiyonluğuna kadar birçok konuda sorularımızı cevaplandırdı.
NBA gibi üst düzey bir organizasyonda final oynayacak ikinci Türk olarak tarihe geçtin. Heyecanlı mısın?
Bunun heyecanını kimseye kelimelerle anlatamazsınız ki. NBA'i öncelikle bir oyuncu olarak hedefliyorsunuz. Daha sonra NBA'e geliyorsun, burada başarılı oluyorsun. Sonra da final oynamak istiyorsun. Final oynuyorsun. O yüzden gelmiş olduğum nokta için çok mutluyum. Şu an konuşurken bile heyecanlanıyorum. Şimdi de sırada şampiyonluk var. Bunu başararak Türkiye'ye huzurlu gelmek istiyorum.
Cleveland serisinin ikinci maçında kahraman olmuştun. Bu mücadeleye LeBron'un son saniye basketi damga vurdu. Nasıl yorumluyorsun?
O maçta, NBA karşılaşmalarının ne kadar mükemmel olduğuna bir kez daha şahit oluyorsunuz. Müsabakaların hakemin bitiş düdüğüne kadar bitmediğini bir kere daha öğreniyorsunuz. LeBron James, orada inanılmaz bir şut attı ve basket yaptı. O yüzden söylenecek bir şey yok. Ama LeBron, o şutu atmasaydı benim açımdan çok güzel olacaktı. Gerçi şu anda benim açımdan iyi gidiyor, her şey yinede. Ancak adam senin güzel şutunun üstüne aynı şekilde cevap verince insan buruk kalıyor.
Orlando Magic ile sözleşmen sona eriyor. Kulübünde kalacak mısın, yoksa başka bir ekibe gitmek istiyor musun?
İnanın şu an bunu hiç düşünmüyorum. Aklım-fikrim, sezonu şampiyon olarak kapatmak ve Türkiye'ye huzurlu bir şekilde dönmek. Şimdilik kafa olarak sadece final serisine odaklanmak istiyorum.
Finale yükseldikten sonra Türkiye'den seni arayan oldu mu?
Aramaz olurlar mı... Yanımda Basketbol Federasyon Başkanı Turgay Demirel ile A Milli Erkek Basketbol Takımı Menajeri Harun Erdenay vardı. Burada yanımda olup bana destek verdiler. Türkiye'den ailem aradı. Arkadaşlarım aradı. Sevenler sağ olsun. Herkes tebriklerini ilettiler. Sizin aracılığınızla da sabahlara kadar uykusuz kalıp bana dualarını eksik etmeyen herkese minnettarım. Maçlarımı canlı veren NTV'ye teşekkür ediyorum.
Finalde Lakers'la oynayacaksınız. Kobe'yi nasıl durduracaksın?
Çok değerli ve yıldız bir isim. Kobe Bryant'ı tek başıma değil, takım olarak durdurmamız gerekiyor. Onunla karşılıklı mücadele etmek elbette çok zor. Ama dediğim gibi takım olarak hakkından geleceğimizi düşünüyorum. Ve inşallah onu bir şekilde engelleyip şampiyon olarak Türkiye'ye döneceğim.
ABD BAŞKANI BARACK OBAMA'NIN TBMM'DEKİ ÖVGÜSÜNDEN BÜYÜK GURUR DUYDUM
ABD Başkanı Barack Obama, TBMM'de yaptığı konuşmada Mehmet Okur'la seni çok övmüştü. Obama ile görüşebildin mi?
İnşallah şampiyon olduğumuz zaman yanına çıkacağız. TBMM'deki büyüklerimizin ve Türk halkının önünde ismimden övgüyle söz etmesi, burada yaptığım işlerin kendisi tarafından takip edilmesi onur verici. Memleketimde benden övgüyle bahsettiği için kendisine sonsuz teşekkür ediyorum.
Amerikan vatandaşlarından aldığın tepkiler ne düzeyde?
Herkes burada gerçekten çok mutlu. Gazetelerde, orada burada bize tebrik üstüne tebrik yağıyor. İnsanların ilgisi oldukça üst düzeyde. Şimdi bizden şampiyonluk bekliyorlar, inşallah bunu da başarırız.
Şampiyonluk yüzüğü mü? Nikâh yüzüğü mü?
Ailemin değeri benim için hiçbir şeyle ölçülemez. Nikâh yüzüğü tabii ki. Diğer değerler ve başarılar gelip geçici.
Milli Takım'da oynayacak mısın? 2010 Dünya Şampiyonası Türkiye'de yapılacak. ABD'li basketbolcular bu konuda sana bir şey dedi mi?
Ay-Yıldızlı formayı giymek her sporcunun hayali. Onu yıllarca gururla taşımaya devam edeceğim. Hepsi gelip benimle konuşuyor tabii ki. "Güzel olacak. Orada seninle iyi vakit geçireceğiz." diyorlar. Adamlar işi eğlenceye de vuruyor.
Turkcell Süper Lig'de Beşiktaş şampiyon oldu. Bir Fenerbahçeli olarak takımının zafere uzanamamasına üzüldün mü?
Beşiktaş'ı bir Fenerbahçeli olarak can-ı gönülden kutluyorum. Fazlasıyla hak ettiler çünkü. Tabii ki Fenerbahçe şampiyon olsaydı ayrı bir mutluluk yaşayacaktım. Sonuçta sportmenlik gereği şampiyon olan takımı kutlamamız gerekiyor. Özellikle Mustafa Denizli hocama sonsuz tebriklerimi iletiyorum.
Beko Basketbol Ligi'nde finali Efes-Fenerbahçe oynayacak. Efes'te yıllarca mücadele ettin. Sence mutlu sona kim ulaşır?
İkisinde de çok sevdiğim arkadaşlarım, antrenörlerim var. O yüzden ikisine de bol şanslar diliyorum. İnşallah Türk basketbolseverlere seyir seviyesi yüksek keyifli maçlar izletirim. Hak eden kazansın.
Son olarak eklemek istediklerin var mı?
Var, olmaz mı? Bunu da özellikle yazmanızı istiyorum. Öncelikle Türk halkına sizin aracılığınızla teşekkür etmek istiyorum. Dualarını eksik etmesinler, bundan sonra da dualarıyla yanımda olsunlar. İnşallah şampiyonluk yüzüğüyle Türkiye'ye dönerim. Bu sevinci ülkemle kutlamak istiyorum.
Magic'e, 39 milyon dolara imzalamıştı
19 Mart 1979'da İstanbul Gaziosmanpaşa'da dünyaya gelen Hidayet Türkoğlu, 10 yaşında basketbol oynamaya başladı. 16'sında Efes'te forma giyen Türkoğlu, Lacivert-Beyazlılarla Koraç Kupası'na uzandı. Haziran 2000'de yapılan NBA seçmelerinde en iyi yabancılar arasına girdi ve Sacramento Kings tarafından 16. sıradan draft edildi. Sezon sonunda NBC kanalınca en iyi beş çaylaktan biri olarak gösterildi. 2003'te San Antonio Spurs'e geçti. 2004'te serbest kaldı. 6 yıllık sözleşme karşılığında 39 milyon dolar alarak Orlando Magic'le anlaştı. 2007-2008'de en çok gelişme gösteren oyuncu ödülüne layık görüldü. ZAMAN