Ortalık biraz daha sakinleştiğine göre daha derin bir değerlendirme yapabiliriz sanırım artık.
Öncelikle Oktay hoca gibi düşünmeye çalışarak başlayalım. Oktay hoca geçen sene Ermal/Andric tercihinde -maç sonlarında- tercihini bir çok defa Andric'ten yana kullandı. Biz yarı sahada hızlı basketbol oynamaya çalışan, pick and roll'ler ve spacing'e dayalı bir sisteme dayalı bir basketbol oynadık geçen sene. O yüzden ben 5 numaradan ziyade 4 numara almamıza şaşırmadım. Belli ki hocamız ayakları çabuk uzunları tercih ediyor. Geçen sene Ermal vardı, çünkü geçen sezon başında alınabilecek en iyi oyunculardan biri Ermal'di ve aldıktan sonra Ermal'i en faydalı olacağı şekilde yani pota altına yakın oynatarak kullandı Oktay hoca. Ama pick-and-roll'e dayalı sistemde ayakları hızlı uzunların tercih edilmesinin tartışılacak bir yanı yok bence. Evet, Pekovic ismi çıktı ancak ben o söylentilere "sistem ihtiyacı" olarak değil de "yıldız ihtiyacı" olarak bakıyorum bu hamleden sonra. Oktay hoca gelecek sezonda bu sezon oynadığımız oyunun benzerini oynamak istiyor ve belli ki Andric gibi, Furkan gibi, Songaila gibi uzunları bu sisteme uygun olarak tercih etti. Geçen sezon oynanan oyuna saygı duyarken, bu sene bu sistem için alınan oyunculara burun kıvırmamak gerekiyor.
Şimdi geçen sezon büyük ekmeğini yediğimiz pick-and-roll'lere bakalım. Diğer uzunlara göre çabukluk avantajını kullanan Andric'le, savunmayı müthiş okuyan Tutku'nun oyun görüşü birleşince hem Andric'ten hem de ikili oyuna konsantre olan savunmanın riske ettiği şutörlerimizden maximuma yakın fayda sağlamıştık. Songaila ise sadece potaya giderek değil, pick-and-pop dediğimiz perdeden sonra dışarıya açılarak atılabilecek şutları da kullanabileceğiz. Ayrıca Songaila ikili oyundan sonra potaya gidebilecek bir isim; hem fena olmayan atletikliğiyle hem de vücut dengesiyle.
Ayrıca Songaila'nın Litvanyalı olduğunu ve spacing konusunda da son derece başarılı bir oyuncu olduğunu unutmamak gerekiyor. Hem pick-and-roll'lerde başarılı olacak; gerektiğinde şut atacak, gerektiğinde de potaya gidebilecek bunun yanında da hücumumuzun önemli önceliklerinde biri olan spacingi sağlayabilecek Avrupa çapında bir uzun almışız ama beğenmiyoruz. Evet, Pekovic, Ersan derken beklentiler belki biraz daha yüksekti ama Songaila'nın da 8 yıldır NBA'de çeşitli takımlarda, rotasyonda kendine yer bulduğunu ve sistemimize uygun bir uzun olduğunu unutmamak gerekiyor. Tutku-Andric ikilisinden geçen sezon yediğimiz ekmeğin daha fazlasını bu sezon Songaila ile yiyebiliriz.
Hayırlı olsun.