Aslında biz olayın biraz daha dışındayız. Takım için dengeleri arkadaşlığı ve geçmişte bu oyuncuların bu arkadaşlığa takımdaşlığa ve takıma neler verdiğini bilmiyoruz. İşte şubede uzun süreli çalışanlardan bu durumlarda faydalanmak lazım. Nereden baktığımıza bağlı olarak isteklerimiz değişebilir. Ben Seimone derim diğeri Dee der Maya diyen çıkar. Shavonte var misal Mersin'de. Yani aslına bakarsanız bizler de kısıtlı isimlere takılı kalmış durumdayız. Forumda da dolaşan isimler genelde üç aşağı beş yukarı aynı isimlerin dönüp dolaşmasından oluşuyor.
Takım kurarken bunun matematiğini iyi yapmak gerekiyor. Bunun için de daha sezonun bittiği gün, gelecek sezonun bütçesi ve ödeme planı hazır olmalı. Kadın takım menageri kimse o sormalı veya ona anlatılmalı. Misal "Bütçeniz 10 Milyon TL Bu paranın 1 milyonunu haziranda 3 milyonunu ekimde 2 milyonunu kasımda vereceğiz" gibi en azından bir ödeme haritası çıkarılmalı. Ki şubede çalışanlara kızmaya eleştirmeye hakkı olsun yönetenlerin. Ama sezon başlamadan önce transfer döneminde bütçen 3 TL diyip Ekimde rakibinin yaptığı transferlere bakıp 5'e çıkarırsan ödemelerde dengesizlik oluyor diye bir oyuncun gidince hemen apar topar bütçeye 2 TL daha koyarsan olmaz. Böylece 7 TL harcarsın ama "takım" kuramazsın. Oysa sezon başından 6TL harcayacaksın dersen takım ona göre kurulur.
Takım kurmak demişken, haliyle TBF her sezon bir çok değişiklik yaptığından bütün bu değişikliklere göre takım kurmak gerekiyor. Misal ben Sancho'dan çok memnunum. 10-14 arası sayı atan ribaunt alan en önemlisi bolca top çalan savunmada ellerini hiç indirmeyen mücadeleci bir oyuncu. Hİç bir zaman ilk skor obsiyonu olmadı. Evet böyle baktığımda Sancho'dan memnunum. Ama bildiğiniz gibi Sancho bizde devşirme statüsünde oynuyor. EL onu İspanyol sayıyor ama bizim TBF nedendir anlamadığım bir şekilde onu Amerikalı sayıyor ve kulüplere tanınan bir devşirme hakkını onu Kıta dışından devşirme avrupalı olarak oynatmamıza sebep oluyor. Bence yabancı hakkımızı başka yerde kullanıp. Devşirme hakkımızı yerli bir devşirmede kullanmak lazım. Bu anlamda ligimizde yerli devşirme olarak oynayan oyuncular aklıma gelmiyor. İlk aklıma gelenler Bahar Öztürk, Hodges Melisa Can var. Sanders devşirme mi bilmiyorum. Ama yerli bir devşirmeyi takıma kazandırmak elzem.
2. sorulacak konu ALba ile devam edilecek mi? Eğer Alba ile devam edilecekse Penny gibi bir oyuncuyu kullanmaya gerek yok. 3 numara da Alba Şaz kullanılır. Seimone'u istiyorum evet Dee'ye de kimse hayır demez. Ama işte takımda uzun yıllar çalışanlara da sorması danışması lazım idarecilerin. Bu oyuncular takıma ne vermiş (saha dışında) Misal Seimone veya Dee takım bütünlüğüne zarar/yarar vermiş mi? Bu parametreleri de irdelemeliler. Transfer zor iştir. Ben şurada takım kurarım beğenirsiniz beğenmezsiniz ama yazdığım oyuncuyu alacak güç elinde olmalı. Önder yazmıştı bir kaç defa. Misal Vera'yı alamadık. Angel'i istemiştik alamadık zamanında. Dumerc'i istiyoruz alabileceğimiz ne malum? Palau'yu uzun süre istedik bu sene ama alamadık. İşte onları alabileceğimiz güçlü iradeli ilişkileri de olan kişileri oyunun içine katmak ve arkalarına likit destek koymak gerekiyor.
C.Dumerc - Işıl - Pınar Demirok
Seimone(Dee) - Tuğba - Ayşe
Tamika (Penny) - Şaz - Şebnem
Bahar - Gruda - Sanders (devşirmeyse)
Nevriye - Quanitra
Benim takımım bu olurdu. Seimone-Tamika veya Dee-Penny eşleşmesi uygun. Tabii Tamika'nın sezon başı gelmesi şartı veya Penny için sakatlığını nasıl atlattığına dair geniş araştırma yapılmak şartıyla. Dumerc gelirse Seimone-Tamika ikilisi bizim için tabii ki çok daha iyi olur. Çünkü Seimone 2-3 Tamika 3-4 oynayacak potansiyelde. Üstelik Tamika Angel'i rahatlıkla savunur ve takımın saha içi lideri olur. Seimone ise saha dışı lideri. Saha dışında Işıl Saha içinde Tuğba da destekler. Sanders devşirme değilse Melisa'nın gelmesine de hayır demem şahsen.
Bu takım kolay kurulur mu? Hayır. Epey emek, yürek, dil ve para gerekir. Ama her sene yapılan yap-bozdan daha masrafsız olacağı kesin. Kİ bunu yapabilecek idarecileri orada görmek istediğimizi de sık sık dillendirdik. İdari kanatta işgörenlerde değil yönetici kademelerinde sorun olduğunu düşünüyorum. Başta da dediğim gibi kulüp yönetimi de onlara net çizgilerini göstermiyor sanırım. Yapılan işlerde amortismanları ayırmadan hareket ediyorlar, buna şaşırmıyorum. Çünkü M.Özyer'in yöneticilik kabiliyeti yok. O kabiliyet olmayınca, hızlı karar alabilme, harekete geçmede sıkıntılar oluyor. Kadın ve Erkek baketbolda bunların başına bu branşlara hakim kişiler getirilmeli bunların tepesineyse basketbolla hiç alakası olmasa da olur yönetim ve koordinasyon kabiliyeti olan kulüp yönetimi ile bağlantıyı, aksı sağlayacak kişi görevlendirilmeli
Tabii bütün bunların yapılmasını isteyenlerin de buna destek vermesi lazım. Bu sene Kadın-Erkek basketbol anlamında taraftar sınıfta kalmış durumda. Zaten her sene salona gelmemek için yeni bahane hazırlayanların bu seneki bahanelerini düşünmediğim gibi önümüzdeki sene söyleyecekleri bahaneleri merak etmiyorum. Bahane değil sorun çözücü davranmak zorunda tüm etmenler