Arkadaşlar Murat Murathanoğlu ağzıyla konuşmaktan vazgeçelim. Yok bir takımda iki lider olmaz, yok Euroleague’ de çemberi N’dong gibi atletik uzunla koruyacaksın.
Öncelikle Barcelona örneğine bakalım. Navarro ve Saras gibi Avrupa çapında 2 süper yıldıza sahipler hatta Huertas bile kendi çapında yıldız sayılabilir veya geçen sezonki Pana'dan Diamantidis-Saras birlikteliği. Şimdi bu takımlar 2 lider oyuncuyla Avrupa’ da son 4 e kaldılar mı? Cevap: Kaldılar. Diamantidis-Spanoulis-Papalukas 3 lüsüyle Yunanistan Avrupa şampiyonu, Dünya 2. si oldu mu? Cevap: oldu. Ee demekki uyum sağlanabilirse Arroyo ve Spa bal gibi de birlikte oynayabilirler. Hatta çok büyük fark yaratırlar. Şu unutulmamalı ki Euroleague BBL’ye benzemez ve fiziksel olarak Arroyo kesinlikle bu tempoyu kaldıramaz. 30-35 dakika oynayamayacağına göre o çıktığında yerine onun kadar iyi birisi dümenin başına geçmeli ki tempo bozulmasın. Şu var ki büyük maçlar büyük oyuncularla kazanılır. Oly’de ki Spa-Teo çekişmesi akla gelebilir kötü örnek olarak ama Teo’ nun büyük bir ego problemi olduğunu ve kimseyle anlaşamadığını herkes biliyor.
Gelelim Dong gibi atletik ve şutu olan çember şovalyesine. Varda ben mi bilmiyorum? İki gündür düşünüyorum da Avrupa basketbolunda oynayan böyle bir oyuncuyu bir türlü bulamıyorum. Böyle istekte bulunan arkadaşlar isim vererek bu isteklerinde bulunurlarsa, beni de bilgilendirmiş olurlar. NBA’dan çaylak düşünülüyorsa ben tecrübesizlikten ötürü pek uygun bulmuyorum. Yabancı sınırının olduğu bir ortamda böyle riskli transferlerle yola çıkılmaz. Ha sınır olmasa, bir köşede dursun belki patlama yapar düşüncesiyle alınabilir ama maalesef ülkemizde böyle bir el freni var. Kendi takımında fazla süre bulamayan siyahi uzunları da kendi takımları bırakmıyor uzun kıtlığı var diye NBA’da. O yüzden bana bu istek pek mantıklı gelmiyor. Yoksa kim istemez Chris Bosh gibi adam. N’Dong bir şanstı bizim için onuda o yaşta olmasa zaten alamazdık.
Uzun konusunda Euroleague’de son 4 e kalmış takımlara bakalım. Hiçbirinde atletik bir siyahi pivot bulunmuyor. Sadece siyahi pivot olarak Barcelona’ dan Jawai var ki o da Sofo’dan hallice. Bu takımların birçoğu Pete Michael, Kyle Hines gibi atletik 4 numaralarla blok tehtidi oluşturup, Erazem Lorbek gibi savunma zaafı olan ama işin skor yönünü üstlenen uzunlarla oynuyorlar. N’dong gibi bir uzunu bulmak mümkün değil gibi göründüğüne göre bizim de bu takımlar gibi yapacağımız şey; Chuck Davis gibi Dong’un yapacağını 4 numaradan yapabilecek bir atletik uzun ve Krstic gibi savunma sorunu olan ama skor yükünü çekecek 5 numaranın yanına Vidmar veya Zaza gibi sert pivotlarla uzun rotasyonunu tamamlamaktır.