2013 - 2014 Sezonu Transfer Çalışmaları

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Spanoulis combo guard tarzı bir oyuncu. O yüzden Arroyo'yu pek etkileyeceğini sanmıyorum. İlk beş içinde Arroyo-Spanoulis rahatça oynayabilir. Pivot konusunda ise: Spanoulis'in milli takımdan arkadaşı ve Spanoulis'in asistleri doğrultusunda Sofoklis Schortsanitis diyebilirim.

Sofo'nun ilk tercih olacağını düşünmüyorum, hedefler bu derece büyümüşken daha kaliteli bir uzun alacağımız kanaatindeyim. Spa-Aroyyo ikilisine gelince, yana yana çok iyi oynayacaklarını hatta birbirlerinin performansını arttıracağını düşünüyorum. Zoran Erceg de Ergin Ataman'ın eski öğrencisi, o da bu sene kadroya katılır. Son olarak, Engin'in kasım ayı gibi döneceği söyleniyor bunu göz önüne alırsak Kerem Tunçeri hamlesIi olası görünüyor.

Arroyo ile Spanoulis'in karşılaştırılması yanlış olur...İkisi çok büyük oyuncu ancak özellikleri birbirinden çok farklı...Spanoulis son yıllarda gerek kendi takımında gerekse milli takımında top paylaşımını sorun etmeyeceğini defalarca farklı oyuncularla ispatladı...Arroyo'da geçen sene özellikle Hawkins'in ön plana çıkmasında hiçbir şekilde rahatsız olmadı... Her iki oyuncununda iyi niyetini maçlarını anlatan spikerlerin ' takımın ihtiyacı olduğunda sazı eline aldı top kullanmaya başladı ' vb ifadeleri duyabilirsiniz... Arroyo bu konuda bir önyargı olmasına rağmen takım iyi giderken gereksiz top kullanan bir oyuncu değildir...Gerektiğinde asist yapar takımı oynatır, gerektiğinde şutunu atar önplana çıkar...Saçmaladığını çok az görürsünüz..Bu bahsettiklerim konunun psikolojik yönü...

Teknik yönüne gelince, Spa ile Arroyo zaten birbirlerinden çok farklı oyuncular..Spa PG olarak ne kadar yıldızsa SG olarakta o kadar yıldızdır..Hatta SG olarak baskıyı geçme, oyun görüşü ile PG'nin sıkıştığı noktalarda oyun kurma özellikleriyle avrupadaki her SG'den üstündür...Spanoulis'in geçmişine bakıldığında Arroyo tipi oyuncularla çok iyi anlaştığıda çok net...Müthiş bir ikili olur teknik açıdan...

İşin fiziksel yönüne gelince Arroyo biyonik adam değil takribi 40 lig maçı (playoff dahil), 35 eurolegue maçı kupa maçları vs 90'a yaklaşan maç temposunu zor kaldırır bu yaşta...Spanoulis'le rotasyonda dinlenebileceği çok fazla zaman bulur..Öteki türlü iyi niyetinden şüphem olmayan Arroyo'yu çok yorar sezon sonuna doğruda perişan ederiz ona yüklenerek...Ayrıca sakatlık durumlarınıda unutmamak gerek..Arroyo'nun en ufak sakatlığında en önemli mevkide rakiplerimizin çok gerisine düşeriz...Spa bu bakımdanda bir güvencedir...Gordon hakkındaki kalmalı yorumlarıma rağmen asla PG olarak güvenemeyiz...
Spa olmasa bile PG'liğine güvenilebilecek bir combo guard olması lazım...Yoksa herşey iyi giderken Arroyo'ya fazla yüklenme - sakatlık gibi sorunlar bizi hayal kırıklığına uğratabilir...

Kadroma gelince:
Arroyo- Ender (Engin-Verim alabileceğimizi düşünmüyorum)
Spanoulis-Goksenin (Domercant - Gordon)
Marko - Cenk
Chuck - Ersin - İzzet
Zaza - Furkan

Bu kadroda Domercant'ın durumuna göre Gordon ya da Domercant 6.yabancı olur...Domercanttan ben çok şüpheliyim ama sporcu arkadaşlar bilir ..Diz ve bağ problemleri biraz kalıtımsal özelliklerden kaynaklanır..Bazılarının miyadı erken dolar... Domercant üst üste 3 kere sakatlandı ve aynı dizinden değil...Rehabilitasyonun çok iyi geçmesinin yanında iki dizinide çok iyi güçlendirmedikçe bu dönemde oldukça umutsuzum..Umarım yanılırım çünkü Avrupada yıllardır en beğendiğim oyuncuydu...

Spa her bakımdan PG-SG-SF mevkilerini rahatlatır rotasyonda...Markonun SG ye kayması Gordonun PG'ye kaymasınada mani olur...

Sonunda Arroyo'nun motorunu yaktıracaklar diye korkuyorum=D.Bizim toplumun en büyük eksikliklerinden biri değerlendirmeleri yaparken işin içinde birçok parametre olduğu gerçeğini görmezden gelmesidir. Spa, nasıl sezon boyunca Arroyo'yu rahatlatabilecekse Arroyo'da Spa'yı bir o kadar rahatlatacaktır. Sonuçta Spa'da 2 yıldır yükün çoğunun altına girip, sakatlanmadan ve yüksek performansta oynadı. Arroyo'ya göre çok daha genç olmasına rağmen 30 yaşındaki bir adamda bu şekilde uzun yıllar üst düzeyde ve sakatlanmadan oynayamaz. Bu yüzden önce takımlarını oynatmayı seven bu iki yıldız yeri geldiğinde beraber, yeri geldiğinde kısa dönemler için, sakatlık veya form düşüklüğü olduğunda tek başlarına takımlarını sırtlayabilecek oyunculardır. Ama dediğim gibi tek başlarına, kısa dönemler için olur. Belki 2 senedir Spa avrupada Oly'i çoğunlukla tek başına götürdü ama ligde fazla zorlanmadan bunu gerçekleştirdi. Çünkü Pana dışında rakibi yoktu. Kavala tarzı takımlar onlar için avrupa maçları öncesi hazırlık niteliğindeydi. BBL, Yunan ligine benzemez ve Arroyo'suz Spa iki kulvarı Yunanistan'da götürdüğü şekilde kolay götüremez. Hatta bence oldukça sıkıntı yaşar. Artık adamda saha içerisinde fiziksel olmasada mental olarak dinlenmek isteyecektir. Çünkü Law'un Oly'de oyun kurmak gibi bir derdi yoktu. O daha çok işin delicilik kısmını üstleniyordu. Olayın beyin yönü hala Spa'ya aitti. Umarım Spa gelir ve Arroyo'yla beraber oynar da şu yaptığımız tartışmalar anlamlı olur.

Birde forum dahil birçok yerde Spa ve Diamantidis gibi adamlar 2 numara olarak (SG) algılanıyor. Halbuki bu adamlar yıllardır 1 numara (PG) olarak oynamışlardır. Fakat hücum zekaları ve yetenekleri o kadar fazla, fiziksel olarak o kadar özeldirler ki istatistiklerine bakan adamlar SG olduklarını düşünür. Zaman zaman oynadığı takımlarda çift oyun kuruculu sisteme geçildiğinde, antrenörler onları dinlendirmek adına top sürmeden saha içinde dinlensin diye 2 ye kaydırmışlardır ve gelişkin yetenekleriyle de bu rolün hakkını fazlasıyla vermişlerdir bu iki oyuncu.Tıpkı Arroyo'nun Ender sahadayken pasif dinlenme modunda 2 numaraya kayarak 3 lükleri rakip potaya yollaması gibi.

Şimdi farkettimde, tembelliğimiz yüzünden adamın adına Spa diye diye dilimize pelesenk oldu. Hayır! adam gelmeden adının kısaltmasının türkçede ne anlama geldiğini öğrense parasına bakmadan masadan kalkıp gidecek.=D

Herkes Arroyo-Spanoulis'in hücumda bir şekilde uyum yakalayıp topu paylaşabileceklerini düşünüyor ki ben bunun da zor olduğunu düşünüyorum, ama işin savunma tarafına niye kimse bakmıyor? Arroyo-Spanoulis hatta işler iyice sıkıştığında belki de Domercant katılacak onlara. Böyle bir dış savunma rotasyonuyla hücumda ne kadar üretken olmaya çalışırsan çalış Euroleague'de işler çok zorlaşır diğer tarafta. Dengeyi bozarız gibime geliyor.

Ayrı ayrı bakıldığında ise Spanoulis, Arroyo'nun önündedir tabi ki. Aralarında çok ciddi bir fark olduğunu düşünmüyorum ama önündedir. Ancak Carlos da olsa Vassilis de olsa yanına Jamont'un yerine alınacak bir 2. oyun kurucu lazım olacak bence. Oradaki 1. ismi desteklemek adına. Bu da çok üst düzey bir isimden çok Malcolm Delaney tarzında tamamlayıcı/yedekleyici rolde oynayacak ve ilerisi için potansiyel vaad eden bir oyuncu olabilir. İsim olarak başkası da olabilir tabi ama yıldız bir isim değil, tamamlayıcı bir isim...

Ayrıca Domercant'in de ne kadar winner ve büyük bir oyuncu olduğu hesap dışı tutulmasın lütfen. Yaz ligini de iyi geçirirse Avrupa'nın en önemli birkaç skorerinden biri de dahil olacak yapıya. O da önemli..

Öncelikle Pekovic ismi dolanıyor arka sayfalarda...

En büyük hayalimdir:) Fakat Pac-man NBA'deki uzun kısırlığında 30 takımın en az 20 tanesinde ilk 5 çıkar. Bu yıl gösterdiği gelişim inanılmazdı ve önemli bir kontrat alması bekleniyor önümüzdeki günlerde. Lokavt vs. olmazsa onu herhangi bir Avrupa takımının alması şu şartlarda imkansız.

Yine 1-2 sayfa öncesinde adı geçen Milicic; Avrupa tarzına çok uyan bir oyuncu. İçinde bir yetenek var; zaten bu sebeple yıllardır NBA'den kontrat bulabiliyor. Fakat mental ve fiziksel sorunları had safhada. Onları aşabilirse ve basketbola odaklanabilirse (1-2 yıl evvel ciddi bir psikolojik travma geçirdi, basketbolu bırakma noktasındaydı. Annesi de kanserdi) fazlasıyla faydalı olur. Özellikle işin savunma kısmına çok katkı sağlar fakat ona vereceğimiz paranın biraz yukarısına çıkıp Milicic'in bence 1 üst düzeyi olan + yerli statü avantajı bulunan Zaza'yı tercih ederim.

Spanoulis Avrupa'nın bence Navarro ve Rudy ile beraber şu an en iyi 3 oyuncusundan biri. Ben aksine bizim sisteme de ayak uyduracağını düşünüyorum ki Olympiakos sistemine kesinlikle uzak bir sistem değildi bizim bu yıl oynadığımız sistem. Zaten Arroyo bu yüzden başarılı oldu. Kimse transferine hayır demez sanırım ama çok zor bir ihtimal gibi geliyor bana.

Zaza olayını daha önce de demiştim bi ara 2-3 güne bir Atlanta basınına burada kalmak istediğini ve kalmak için büyük fedakarlık yapacağını vs. söylüyordu. Hawks GM'i de sürekli ondan memnun olduklarını söylüyordu. Sakatlık geçirdi; biraz ağır. Bu durum belki Atlanta'yı düşünmeye sevkedebilir. Biraz ısrarla Zaza'yı alabiliriz; mutlaka da almalıyız.

Bi de ben ne olur ne olmaz yerli bir 2-3 almamız gerektiğini düşünüyorum ki Serhat Çetin bence ligimizin yerli olarak bu konuda en iyi oyuncusu. Savunması, şutu, mücadelesi vs... Önemli bir rotasyon oyuncusu olur.

Arroyo'nun kalmasını ister gönlüm fakat zor diyorlar. Umarım fikri değişir ve takıma katılır.

Son olarak; Mutlu Akpınar, Sinan Güler, Ömer Onan, Oğuz Savaş, Kaya Peker, Kuqo, Tunçeri gibi adamlardan uzak duralım mümkünse:)

Hep pivot ve guard transferi konuşuluyor ama 4 numarada Türkiye'de bile yokları oynayan bi Macvan varken euroleague için mutlaka sağlam bi 4 numara transferi de şart bence.Madem hedefler büyük , ligimizde , dibimizde , mükemmel bi 4 numara var Chuck Davis.Macvan'ın sözleşmesi 2 yıllık idi ama onu bi şekilde yollayıp Chuck Davis'i alırsak bence harika olur.Adamda olmayan bi özellik yok neredeyse.Savaşmadığı bi maç görmedim.Orta mesafe şutu çok iyi , ayakları hızlı , blok tehditi var(ligde 23dk ortalamaya karşılık blok ortalaması 0.8 ,eurocup ve kupada 1.3) , savunması iyi , pota altında topu aldığında birebiri çok iyi oynuyor ve match-up problemi yaratabiliyor , bana göre ligin açık ara en iyi 4 numarası.Savanovic , Macvan falan yanında halt etmiş.Ersin Dağlı'dan çok memnunuz o 4 numarada katkı vermeye devam eder bi nebze ama Macvan'a güvenmek yerine Chuck Davis'i mutlaka almalıyız bence.Her özelliğininin Macvan'dan daha iyi olması bir yana , daha da önemlisi çok daha savaşçı bi oyuncu.Kesinlikle Macvan'ın yerine alınması durumunda çok iyi hamle olacağını düşünüyorum.Yani Doelmann , Dubljevic tarzı çok dominant bi 4 numara şart bence , ve onlar kadar iyi bi Chuck Davis'i kaçırmamak lazım.

5 numaraya Sofoklis'i alırsak kumar olur diye düşünüyorum.Çok kolay faul problemine girebilen , savunması zayıf bi adamı sırf bazı maçlarda eşleşme problemi yaratacak diye almak büyük risk bence.Zaten çok fazla süre alamıyor , 3 yıldır lig-eurolig vs. süre ortalaması 14-15 dakika olan bi oyuncuyu Ndong'un yerine almak büyük bi risk değil mi ? Hele de bazı maçlarda 6-7 dakikada 5lediğini düşünürsek , Furkan+Sertaç ile kalan 35 dakikayı idare etmek zor olur euroleaguede. Ndong kadar sağlam bi savunmacı pivot alamayacağımıza ve diğer pivotumuz genelde Furkan olacağına göre , alacağımız pivotun orta mesafe şutu ile serbest atışı iyi olan özellikle hücumda iyi katkı verecek bi oyuncu olması lazım.Rusya'dan Krstic ya da Davis yazılmıştı bu iki oyuncu da olur zaten Krstic'e hayır diyen fazla yoktur sanırım.Bunun dışında yazılanlardan Lampe ve Zaza da çok iyi olabilir.Lampe , Davis , Krstic ya da bu ayarda bi pivot lazım bence.Sofo'ya göre çok daha faydalı olacak isimler ve bunlar olmasa bile Sofo'dan daha iyi katkı verebilecek birçok oyuncu var.Zaza ismi de geçiyor ona da hayır demeyiz.Yeterki Sofo'yu almayalım şu anda resmen tek endişem pivot için Sofo'yu almak.

İlk mesajımda ben de olsa süper olur diyeceğim kadroyu yazayım ,

Arroyo + Ender + Yerli Guard(Engin ya da Kerem Tunçeri)
Spanoulis + Domercant + Göksenin
Cenk - Markoishvili
Chuck Davis - Ersin
Furkan-Sertaç-Yabancı pivot(Lampe , Davis , Krstic , Zaza'dan herhangi biri)

6. yabancı : Gordon

Engin'in sakatlıktan sonra verim vermesi yine büyük soru işareti olacak guard rotastonunda Engin ya da yerine Kerem Tunçeri'nin alınması da olası bir zorlu programda işe yarayabilir.Spanoulis gelse sorun olacağını hiç sanmıyorum Arroyo ego sorunu çıkaracak bi yapıda olmadı Türkiye'de ve hep takımı oynattı.Spanoulis Oly'de yeri geldiğinde arka planda kalıp yeri geldiğinde sahne almasını bildi.Her ne kadar hakemleri aldatmaya yönelik çok hareket yapan bi oyuncu olsa da takım arkadaşlarıyla arasında yıldız çekişmesi olmaz bence ve Spanoulis+Arroyo çok iyi olur.Spanolis maddi olarak bizi zor duruma sokmadığı sürece alınmasına karşı çıkmak doğru değil bence.Üstüne bir de bildiğimiz Domercant olursa ...

Arroyo'nun kalması neden zor olsun ki 33-34 yaşında olan bir oyuncu kendisi artık NBA da sözleşme alamaz. 1 milyon dolar civarı bir para alıyor vergisiz. Başka bir yere gideceğini sanmıyorum biz istemedikçe.
Aslında istediğim adam tamamlayacı olarak Madrid'ten Sergio Rodriguez

Arroyo'nun kalması neden zor olsun ki 33-34 yaşında olan bir oyuncu kendisi artık NBA da sözleşme alamaz. 1 milyon dolar civarı bir para alıyor vergisiz. Başka bir yere gideceğini sanmıyorum biz istemedikçe.

Sezonun tamamında takımla olmaktansa son iki yılda olduğu gibi ocak ayı gibi takıma katılmak istiyor.

Karisi ile konusup karar verecek ulkesine donme ihtimali var sanirim.

Bu arada şunu atlamayalım, Mart ayı gibi ağır bir sakatlık yaşadı Zaza ve altı-yedi ay uzak kalacağı söyleniyordu. Durumu nasıl acaba?

Dört numara için hiç bir isim geçmiyor :( Dubljevic, Erceg ya da Bjelica'dan biri gelse keşke...

Spanoulis - Kerem - Ender - ( Engin )
Domercant - Gordon - Göksenin
Markoishvili - Cenk
Yabancı - Dudley - İzzet (Cevher )
Zaza - Furkan - Sertaç

Ne mutlu ki şampiyonlukla birlikte transfer için de en fazla 2 ya da 3 oyuncu düşündüğümüz günler de geldi. Daha nice güzel günler de uzak olmasa gerek...
Euroleague'de geçen yıl başlayan sistem ile yıl içerisinde takımı yıpratacak maç sayısı çok fazla arttı. Takımın tamamı fizik olarak bu tempoyu kaldırabileceğini ve hiçbir sakatlık probleminin olmayacağını "varsaysak" bile mental olarak sezonun bütününü başarılı götürmemiz çok zor. O yüzden bütçenin de el verdiği ölçüde geniş kadro olmalı diye düşünüyorum.

Gordon 1 Milyon Dolar'ın üstünde kontrat alırken elden çıkarmak pek kolay değil, 6. yabancı olarak kullanmak ise o paralara lüks ötesi. Spanoulis transfer olursa eğer kısalarda Spa, Arroyo, Gordon, Domercant, Manu hem yabancı sayısı olarak hem de bütçe olarak bizi çok sıkıntıya sokacaktır ve her birini tatmin etmek de zor olacaktır. O yüzden yine Spanoulis'in geldiği varsayımı altında, Arroyo da Ocak gibi takıma katılmak isterken bence şansımızı bu kadar zorlamayalım. Gönül ister ki ikisi de aynı takımda olsun -ki bana göre ikisi birlikte fevkalade oynar ama bizi aşar kanaatindeyim. Arroyo'nun yerine Engin'in ne zaman ve nasıl döneceği de meçhul olduğu için boşta olan Kerem bizi çok rahatlatır. Gerekirse kendini toparlaması ve maç eksiğini kapatması için Engin'in kiralanması hem bizim hem de kendisi için iyi olabilir.

1-2-3 numaradaki oyuncularımızın pozisyonlar içerisinde değişerek oynaması hem hücumda hem savunma büyük avantaj sağlayacağı gibi yukarıdaki kadro gibi bir fırsatımız olursa pota altında oynayan tek yabancı sayesinde kısalarda yoğunlaşan yabancılarımızı da efektif olarak kullanabiliriz ve rakip açısından önlem alınabilmesi de pek mümkün görünmüyor çünkü her tarzda başarılı oyuncu yelpazemiz olacak.

Pota altında ise eğer Zaza gelebilirse ki Başkan'ın açıklamalarından sanki yakınmışız gibi sezdim ya da çok istediğim için bana öyle geldi :) kalitesi haricinde yerli kontenjanında olmasından ötürü ligde çok büyük avantaj sağlarız. Kaldı ki hücumda da savunmada da ortalama üstü katkı vereceği aşikar. Dominant bir uzun forvet ile de anlaşabilirsek belki ilk kez sezon öncesi her pozisyonumuzun taş gibi olacağı bir kadromuz olacak ( tabi inşallah gelecek yılki sakatlıklarımızın da hepsini bu yıl çekmişizdir ). Pota altı rotasyonuna İzzet'i de katabilirsek eğer 5. oyuncudan beklenen katkının daha fazlasını 3-4-5 gibi geniş seçeneklerde almamız mümkün olacağı gibi genç olmasından dolayı hem gelecek planlarımız adına hem de rotasyonda alacağı süreler adına işimizi çok kolaylaştıracaktır.

Teknik kadromuzla ilgili zaten bir şey söylemeye gerek olduğunu düşünmüyorum... Geriye tek sorun kalıyor o da askerlik, umarım televizyondan ya da internetten de olsa takip edebilirim :)

C.Davis'in maalesef Euroleague'de oynayacak bi Alman ekibi ile söz kestiği konuşuluyor playoff sürecinden beri.

Ben çok isterim şahsen; çok değerli bir oyuncu. Gerçi Banvit'in ona verdiği sorumluluğu biz ona verebilir miyiz muamma ama yine de değerli bir uzun cidden.

Bu arada şunu atlamayalım, Mart ayı gibi ağır bir sakatlık yaşadı Zaza ve altı-yedi ay uzak kalacağı söyleniyordu. Durumu nasıl acaba?

Dört numara için hiç bir isim geçmiyor :( Dubljevic, Erceg ya da Bjelica'dan biri gelse keşke...

Erceg, bu yıl CSKA'ya çok katkı veremedi geçirdiği ağır sakatlıktan ötürü. CSKA aksilik olmazsa Hines'ı ikna edip alır. Krstic muamma fakat gitse de kalsa da uzun rotasyonunda önemli değişiklikler olacak gibi. Kaun ve Khryapa kesin kalacak +2 uzun gelecek. Vorontsevich'i de tutacaklar bildiğim kadarıyla.

Erceg'i elden çıkarma ihtimalleri çok yüksek. Fakat sakatlıktan sonraki durumunu aman aman takip etmedim. Geçirdiği diz sakatlığı çok ağır bir sakatlık; atlatılması zor bir sakatlık.

Dış şutu olan uzun oyuncudan zarar geldiği görülmemiştir:)

Sağlık sorunu yoksa 4 numarada Erceg konusunda herkes hemfikir galiba. 5 numarada ise Zaza ve Bonsu ( Dorsey ) nasıl olur :) bence mükemmel olur

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...