2014-2015 Sezonu Transfer Çalışmaları

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Ergin hocanın son 3 sezonda Beşiktaş ve bizde yani, bir sıkıntı olup da devre arası takviye yapmadığını görmedim. Eğer yine bir sıkıntı yaşarsak eminim ki takviye gelecektir. Kerem abinin de dediği gibi aceleye gerek yok.

Yanlış hatırlamıyorsam Eylül'ün 18 veya 19'unda Galatasaray,Fenerbahçe,Brose Basket gibi takımların katılacağı Zadar Turnuvası var. O turnuva sonrasında takım hakkında daha çok yorum yapabileceğiz. Şimdi herhangi bir maç veya herhangi bir antreman dahi yapılmadı.

Beyler Sofoklis Schortsanidis Israilde yasanan siddet olaylari sebebiyle Maccabiden ayrilma karari almis ve Galatasaray in teklifini degerlendiriyormus.

Hastalanan Jawai'nin GS'a gelmesi konusunda çekinceleri olanlar (haklı olabilirler) Cenk'in gelmemesine de sevinmişlerdir o zaman. Malum Cnek de Zatürre geçirdi. Bİldiğiniz gibi Zatürrre ciğerlerden kaynaklanan bir hastalık. Cenk de maçlarda efor sarf ettiğinde ciğerlerine yük biniyor Allah korusun parkelerde ölme riski var ki bu ihtimal %10 seviyelerinde diyebiliriz.

İşte hastalıklara bu mantıkla bakarsak Cenk Jawai gibi oyuncuları takımlardan uzak tutmak lazım. FB'nin kalp hastası diye gönderdiği Washington var Veya hepinizin bildiği A.Cassano var İtalyan futbol milli takımının yıldızı. Kalbi delikti. Ameliyatla deliği kapattılar futbola döndü.

Burda kahvehane sohbeti çerçevesinde geçen muhabbeti takip ediyorum anlıyorum da insanların çekincelerini ama hayat sizin dediğiniz gibi akmıyor. Vay anam ölüm tehlikesi geçirdi dediğin adamı Avustralya milli takımına almazlar. Türk milli takımına bile alınmaz ama Avustralya'nın altını çizdim. İnsan sağlığına en çok dikkat edilen bir kaç ülkeden biri orası. En ufak bir ihtimal varsa hiç oynatılmaz. Avustralya'nın da ihtiyacı yok zaten illa Dünya şampiyonasında vuralım voleyi başarılar kazanalım gibi duygulara.

Tekrar diyelim Jawai hasta. Sakat değil. Yani Domercant, Engin Atsür Bonsu ile bir tutmayın. Domercant zaten artık yaşlanma eğilimine giren vücuduna hakim olmaya çalışırken o diz bağlarını kopardı. Geri dönüşünde de aynı hıza kavuşamadı. O adamından kurtulup dönüp attığı şutları atacak hızı olmayınca atamadı attığında da zamanı az yarattığından aynı tepkiyi veremedi. Bu ve benzeri sıkıntıları sakatlık yaşayan her oyuncu yaşar. Kiminin geri dönüşü 1 seneyi geçebilir. Hastalık ise farklıdır. Kondisyon problemi yaşayabilir işte antrenmanlarla onu atlatmaya çalışır

Hepsinden öte Yağızer Uluğ bizim teknik kadromuzdaki en önemli isim. Ergin hoca ile beraber takımın mimarlarından. Bİlakis Avustralya'nın maçlarını seyretmeye gitmiş antrenmanları takip etmiş adamın, eğer "Jawai bu sene kalsın" diye bir raporu varsa, kafam rahat olur, hiç başka bir şeye de bakmam. Ama o böyle bir şey dememiş, buna rağmen alınıyorsa (ki hayatta böyle bir durum olmaz) o zaman konuşuruz.

N Dong için 30-35 dk oynadı denmiş:)) N Dong kariyeri boyunca 20 dk'yı neredeyse görmemiş bir adamdı. Hata bir maç (sanırım Efes maçı idi) hiç unutmuyorum öyle yoruşmuş ki Elini kaldırıyordu oyundan beni al diye. Kenara Ender geldiğinde bile N Dong ben mi? Der gibi işaret ediyordu çok gülmüştük. GS'da hoca bazen ona bakmaya bakmaya derken 20-25 dk arası süre aldı. Ama her ihtimale karşı takımda Macvan, Ersin, Furkan vardı. Yani Furkan ve NDong'un yerine orada oynayabilecek adamdı bunlar. Jawai Furkan dışında bence gene de oraya biri lazım. Ege diye kimse beklemesin:)

Jawai de ilk zamanlar belki yavaş olur ama 20-25 dk süre alacaktır. Furkan da aynı süreleri alabilir ama faul sıkıntısı baş gösterdiğinde orayı dolduracak bir adam daha lazım bu konuda tüm forum hem fikir. Hele ki atletik bir uzun olursa tadından yenmez. Ama bu şartlarda o yabancının alınabileceğini sanmıyorum. Alınacaksa bile ocak beklenecektir

Şunu da şuraya ekleyeyim NDong'un bizdeki istatistikleri . Dediğim gibi Efes maçıymış o maç

Türkiye Basketbol Ligleri Resmi Web Sitesi | Beko Basketbol Ligi

Suhan Bey bununla ilgili yine güzel bir yazı yazmıştı. Bir şekilde tekrar yazmasını gerek olduysa her aklına geleni doğru sanan birileri yine ortalığı bulandırıyor. Bende bir açıklama getireyim.

1. Bildiğimiz kadarıyla Jawai'de maç esnasında emboli attı. Emboli damar sistemi içerindeki bir partikülün (hava, pıhtı, aterom plağından kopma) belli bir damarı tıkaması, tıkadığı damara bağlı olarakta genelde kalp krizi yada felç gibi hayati tehlike yaratması durumudur. Bu durum söz konusu olunca bazıları bu adamın sakat olduğu biliniyordu, kalp sorunu vardı, kiloluydu benzer yorumlar yaptılar. Şimdi olduğu gibi bunlar o günde zırvaydı. Aterom plağı (genelde kalp krizine neden olan damar tıkanıklığı diye açayım) uzun sürelerde oluşsada, emboli bir anda oluşan bir durumdur. Felç veya kalp krizi onun için bir anda olur. Böyle bir risk bırakın insanın profesyonel spor yapmasını, insanın hayatını tehlikeye sokar. Kaç senedir üst düzeyde basketbol oynayan bir Avustral'yalıyı eğer böyle bir risk varsa bırakın parayı tabanca zoruyla oynatamazsınız. Adam hayatını riske atacak, ne için 2 sene daha basketbol oynayacak diye. Komik olmayın. Onun için bu durumu Suhan Beyin söylediği gibi iskelet ve kas sistemi rahatsızlarıyla karıştırmayın.

Bu adamın kilosu malum. Ne kadar antrenman yapsada, gerçek rekabette oynamadı. Toparlayamaz derseniz (ben katılmıyorum ama) o ayrı. Diyebilirsiniz tabiki.

Basketbolda hücumdan önce savunma gelir bana göre. Özellikle pota altı savunması. Hücumu bir şekilde farklı yerlerden tolere edebilirsiniz fakat pota altı baskete en yakın olan yer ve savunulması en zor yer. Beğenilmeyen, Lawal'in dümdüz ettiği Fenerbahçe pota altını final serisi boyunca ne doğru düzgün savunabildik nede adam akıllı sayı bulabildik. Final serisinde çoğu zaman pivot pozisyonunda sakatlıktan döndükten sonra beğenmediğimiz Ersin süre aldı. Çünkü iyi bir ribaundçu ayrıca ayakları çabuk olduğu için ikili oyunları iyi savundu. Burada Jawai devrede olsa kaç dakika süre alırdı veya nasıl katkı verirdi diye merak ediyor insan. Açıkçası geçen sene bile doğru bir hamle olarak görmediğim Jawai'nin bu senede takımda tutulmak istemesine bu açılardan bakınca anlam veremiyorum. Bu tip adamlar üçüncü uzun olarak 10 dk civarı hücum çeşitliliği katmak için kullanılabilirler. Fakat takımı Jawai'nin üzerine kurmak demek ikili oyun savunamamak demek. Üstelik geçen seneden Ersin gibi bir jokeride kaybetmiş durumdayız. Pocius veya Aradoriden birinin yerine bir uzun daha almış olsaydık veya herkes nefret etsede Semih Fenerbahçeye gitmeden biz almış olsaydık Jawai hücuma çeşitlilik katmak açısından takımda kalabilirdi. Fakat şuan için yüzde yüzü olarak bile gelse Furkan-Jawai ikilisine 5 numarayı emanet etmek intihardan farksız olacak bence bizim için. Hücum olarak dış oyuncuları görmesi, boğuşulması neredeyse imkansız bir oyuncu olması ile artıları çok fazla fakat eksileri bizim için daha fazla. Sofo içinde aynı şeyler geçerli.

Ayrıca uzun süreler 4 kısa oynamakta mantıklı birşey değil. Bunu dünyada tek yapabilen takım Miami idi benim izlediğim(muhakkak başka takımlarda vardır). Onlarında 4 numarada kulandığı adam Lebron ve dış oyuncuların hepsi inanılmaz atlet oyunculardı. Ben Micovun 4 oynadığını pek görmedim açıkçası. Oynar tabi ki fakat ana planlardan biri olarak 4 kısaya döneriz gerekirse diye sezona başlanmaz. Geridesindir, topa baskı yapman gerekir 4 kısaya dönüp oyunu kısa sürelerde hızlandırırsın. En yakın örneği Emirin 4 numaraya kaydığı Fenerbahçenin ne hallere düştüğünü biliyoruz.

Sonuç olarak umarım daha iyi bir uzun alırız veya ben yanılırım. Basketbolu Ergin Atamandan yada Yağızer Uluğdan daha iyi bilmiyorum sonuçta. Sadece öngörüm bu. Umarım bizim için en iyisi olur.

İster hasta ister sakat olsun.Fark etmez.Son 1.5 yılda doğru düzgün maç oynamamış adamı 60+ maçlık sezonda ana pivot olarak görmek istiyorsanız tamam ama ben istemiyorum.Geçen seneden daha ucuza daha kaliteli kadro kurulduğu belli ama bunu sorunlu uzun rotasyonu yaparak yazık etmenin anlamı yok.Geçen sene Domercant için iyimser bakıldı,sonuç olumsuz.Bonsu için olumlu bakıldı,sonuç genel olarak olumsuz.Hairston bile kadro dışı kaldığı için bir süre oynamadı olsun bize gelince toparlar dedik,sonuç olumsuz.Yani öyle ya da böyle oynamayan oynayamayan isimleri tercih etmememiz gerektiğini anlamış olmak lazım diye düşünüyorum.Madem pota altı rotasyonu Ege'yi katmazsak 4 kişi ile devam edecek,bari oynama devamlılığı olan,sürekliliği maç içi ve sezon içinde yüksek birileri alınsın.

3puan'ın haberini yeni görmüşler herhalde,ondan sonra bir yabancı site de bizim basını kaynak göstererek haber yapmıştı,Sofo Maccabi'den ayrılmayacak.

Elimizde Paul Davis, Aaron Baynes, Raduljica gibi bir dominant uzunumuz olsa Jawai'yle devam edilmesi beni cok heyecanlandırır.
Dominant uzundan kastım; ortama 25 dakika süre alabilecek hatta kritik maclarda 30'lu dakikalara cıkabilecek, hücumu ve savunması dengeli bir pivot..
Furkan Aldemir; iki pivotla oynadığımız milli takımda bile sivrilemeyen, hatta bir cok macta takımımıza handikap yaratan bir uzun.Bunu üzülerek söylüyorum.
Jawai-Furkan pivot rotasyonunda kim kimin back-up'u olacak peki ? İki oyuncu da rotasyonda iyi bir tamamlayıcı olabilir ama asla takımı sırtlayan oyuncular olamaz.
Elimizde Furkan var.Oraya mutlaka dominant bir uzun almamız gerek.Eğer Jawai'yle devam edeceksek mutlaka ama mutlaka yerli 4-5 oynayan bir oyuncu almalıyız ki yük Jawai-Furkan ikilisinin omuzlarına yük binmesin.
Geniş repertuarı olan bir kısa rotasyonumuz varken, uzun rotasyonumuzun bu kadar tedirgin edici olması üzüyor insanı.

Hadi diyelim ki Jawai'nin sağlığıyla ilgili herhangi bir sıkıntısı bir daha olmayacak. Ama bu cüssedeki bir sporcu tam 10 ay basketbol oynamadı. O iş nasıl olacak? Jawai dönsün diyenler bu adamın ne kadar sürede toparlamasını bekliyorsunuz?

Eğer "Ligde önemli olan Play-off'lar, Jawai de maç oynaya oynaya play-off dönemine yakın kendini bulur" diyecekseniz de normal sezonda Jawai'den tam verim alamayacakken puan durumundaki halimiz nasıl olacak peki? Ben yine normal sezonu dördüncü, beşinci bitirecek bir Galatasaray izlemek istemiyorum bu sezon. En büyük rakibim Fenerbahçe'ye saha avantajını vermek istemiyorum ki bunun önemini geçen sezon gördük. Jawai tam hazır hale gelene kadar Euroleague'de ne yapacağız peki?

Bu işler o kadar kolay değil. Şu aşamada Jawai ile devam kararı alınırsa, bunun sadece mecburiyetten olacağını düşünüyorum. Ergin Ataman'ın geçen sezon edindiği tecrübelerden de sonra Jawai ile yeni sezonda da çalışmaya ölüp bittiğini hiç sanmıyorum. Ama dediğim gibi, şartlar buna zorlayacak gibi görünüyor.

Jawai/Sofo+Atletik uzun mantıklı duruyor ama ligde sorun çıkacak. Atletik uzun 8.yabancı olursa ligde oynayamıyor, aynı anda 7 yabancıya lisans çıkarıyorsun. Jawai 8.yabancı olursa atletik uzun gerekli çeşitliliği sağlayamaz. Azcık bütçe olsa da yaz başından beri dediğim gibi Baynes'i alsak. Tam aradığımız adam. Eğer Baynes olmazsa Raduljica olsun.

Jawai ile ilgili değişik fikirler var. Ben hem sağlık sorunları açısından, hem de ihtiyaçlarımız açısından girilmesi doğru bir risk olduğunu düşünmüyorum. 4 numarada 25-30 dakika pamuk helva kıvamındaki Erceg'e süre verecekken, ki kendisinin back up'ı da 37 yaşındaki Kerem Gönlüm, pota altını karartacak, reboundcu bir Amerikalı bile daha çok işimizi görürdü. Ayrıca Jawai ve Kerem Gönlüm riskine girilmişken sezona bir de 4 uzunla başlamak intihar olur.

Arroyo-Smith-Ender
Aradori-Sinan
Micov-Pocius
Erceg-Ersin-Kerem
Furkan-Baynes

Şu kadro Euroleague'de ciddi F4 adayı olurdu ve bu kadroyu kurabilmek için fazladan ödeyeceğimiz miktar 2-2.5 milyon dolardı.

4 sezondur salonları doldurup taşıran, Avrupa'nın en büyük sahnesinde boy gösteren bu takımın aylarca sponsor bulamaması ve zar zor Liv Hospital'la anlaşması gerçekten akıl alacak şey değil. Yok mu camianın göz bebeği olmuş bu şubeye sponsor olacak bir Galatasaray'lı iş adamı anlayamıyorum.

Tbl play offlarına averaj takımı olarak katıldığımız günleri hatırlayınca, şu kısa rotasyonunu da kurmuşken belki de 2-2.5 milyon dolar için Euroleague F4'undan olmuş olmak gerçekten üzücü.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...