2015 Avrupa Basketbol Şampiyonası

Faul yaptırmadı diye topa tutulan Ergin hocanın maç sonu söylediklerini dinleyen oldu mu? Faul yapmak yapmamak hocanın kararıdır. Bu karar üzerinden hoca eleştirmek çok saçma. Aynı muhabbet Mahmudi zamanında da olmuş Oly'i efsane maçta tokatlamıştık.
Eğer faul yapılsaydı 3 sn kala 2. faulü kaçırıp 3lük bularak maçı kazanamayacaklarının garantisini kim verecek?
En azından savunma seçerek uzatmayı garantilemiş oluyorsun söylediğim ihtimalde maç elinden gidiyor. Fazladan oynanan 5 dkk oyuncuları mezara götürmüş gibi yapılan yorumlar daha da saçma.

Hımm yani muhtemelen %5'ten daha fazla riski olmayan bi ihtimali seçmek yerine izlandanın 3'lük yüzdesinin serbest atış yüzdesinden daha yüksek olduğu bir maçta ve ribauntlarda o sırada yaklaşık 45-20 gibi bir rakamla da önde olduğumuz göz önüne alındığında, izlandanın maç içi 3'lük yüzdesi de %45 iken bu riski aldığı için eleştirmemiz yanlışmış. İlginç bir bakış açısı :)

Ancak buna rağmen ben Ergin hocayı bu kararından dolayı eleştirmiyorum. Zaten formalite olan bir maçta bence son topu nası savunacağımızı görmek, ileriki maçlarda böyle bir şey olabilir belki diye tecrübe kazandırmak için yaptı. Doğru da bir karardı bence. Hatta ve hatta yine bence çok iyi de savunduk. Nasip değilmiş. Yalnız bu senin tespitinin hatalı olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

Ergin hocanın oyuncu süreleri ve rotasyon konusunda maalesef negatif yönleri var. Daha yetenekli oyuncuları neredeyse sahadan çıkartmayıp, kısıtlı veya bazı defoları olan oyuncuları ise kullanmıyor. Tabii ki, oyunun kritik anlarında en iyi oyuncularınla oynayacaksın ama, o iyi oyuncuların diri kalması da çok önemli.

Mesela İzlanda maçı... Kazansan ne olur, kaybetsen ne olur? Sıralaman ve eşleşeceğin rakip belli olmuş. 12 kişilik kadro var elinde, önemli maçlarda kullanmadığın üç oyuncun toplam 3 dakika alıyor! Onun dışında Göksenin 6, Furkan Aldemir 15, Barış 16 dk. oynamış.Takımın taşıyıcı parçaları Ali 39, Cedi 38, Sinan 31, Semih 29, Ersan 28 dk. oynamış. Bu oyuncular zaten daha önceki dört maçta neredeyse çıkmadan oynamışlar ve sen hala sonucunun turnuvaya hiçbir şekilde etki etmediği tek maçta bile bu oyuncuları dinlendirmiyorsun hocam. Rakibin Fransa aynı gün İsrail ile oynuyor. İsrail'in en önemli üç oyuncusu Casspi, Eliyahu ve Mekel sahada yok. Çeyrek final için dinlendiriliyorlar çünkü.

Evet, ne yazık ki kura anlamında çok zor bir gruba düştük. Evet, bu kadar zor bir gruptan iki hedef maçı almamıza rağmen dördüncü olarak turnuvanın favorilerinden ve üstelik ev sahibi Fransa ile eşleştik, büyük şanssızlık yaşıyoruz ama, elimizdeki imkanı da gerektiği zaman iyi kullanmıyoruz gerçekçi olursak. Ben Ergin hocayı milli takımın başında asla eleştirmek istemiyorum ama, maalesef kendisi bunu sadece milli takımda da yapmıyor. Rotasyon konusunu bir coaching tercihi haline getirdi ve bazı oyunculardan çok iyi katkı almasına rağmen, hatta kariyer zirvesi yaptırmasına rağmen, bazı oyunculardan hiç katkı alamıyor.

Artık olan oldu. Ergin hoca rotasyon konusunda bazı eleştirel işler yapsa da, gerçek manada winner bir koçtur. Artık bizim ondan beklentimiz ne yapıp edip Fransa'yı geçerek turnuvanın en önemli işini yapması. Yaparsa takıma yarı final yolu da açılır ve kimse gıkını çıkartamaz. Kendisi madalyayı sonuna kadar hak ediyor zira.

Açık söyleyeyim çok zor gruba falan düşmedik. Kendi kendimize bazı rakipleri aşırı büyütüyoruz hatta kendimizi de. Ayhan Bozdeniz buraya da taşıdı ekşi'de bir arkadaş 2013 yılında 2001'den bu yana tüm turnuvalarda olanları harika bir şekilde yazmış.
Bu takım bir kez bile olimpiyatlara gidememiş. Dünya Kupalarına katılmış 2014'e rüşvet vererek katılmış. Hatta NBA'de doping cezası alan adamı milli takım kaptanı yapmak için bir kez daha rüşvetler dağıtmış ve cezasını kısaltmış. Ki o herif doping komisyonuna Türkiye'deki doktor bana vurdu iğneyi deyip Orlando Magic'i temize çıkarmışken.
Bizim takım sporlarında bana göre tek iş yapan kadın takımları. Hele ki Kadın A milli basketbol takımı.

O degilde Furkan Aldemir baya gelistirmis kendini cok iyi bi caydırıcı olmuş azcıkta bitirici özelliğini gelistirirse

GT-I9100 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Rotasyon yapmayı hepimizden çok istiyordur şuan ama elinde oyuncu yok. Kulüp takımında yapmayabilirsin. 3 günde bir maç olduğu için sıkıntı olmaz ama burada elinde 10 tane kullanabileceği oyuncu olmasını isterdi. Mutaf, Ömer ve Doğuşu sakatlık yüzünden getiremedi. Başkada alması gereken ama almadığı bir oyuncu göremiyorum ben malesef. Yedek pf Barışı Ufuk Sarıca bile hiç bir önemli dakikada takımında oynatmamışken burada oynamıyor diye eleştirmek bana garip geliyor. Başkada pf yok malesef. Sanki vardı da alınmamış gibi konuşuluyor .Oyun kurucu olarak mesela Enderin gelmesini mi isterdiniz hepimizi kanser etmesi için. Yada sezon boyunca oynamamış Serhat Çetin alınabilirdi.

Dar rotasyon olayını sadece biz yapmıyoruz ayrıca. İtalyada gayet dar bir rotasyonla oynadı. Melli gibi Euroleague de ortalama 20 dakika oynayan bir oyuncuyu rotasyona almıyorlar. Datome de sakatlandıktan sonra 7 kişi kalmış gibiler. İspanyada Vives, Aguilar,Claver nerdeyse hiç oynamadı, Hernangomezde çok az oynadı. Dar rotasyonu sadece biz kullanmıyoruz yani. İspanyanın avantajı birbirlerinin yerine geçebilen oyuncuları var. İtalya ise bizim gibi 30 dakikalar üzeri kullanmak durumunda kaldı Belinelli, Gallinari ve Bargnaniyi.

İzlanda maçına gelirsek önemsiz gibi görünüyor olabilir ama psikolojik boyutu var işin. Furkanla, Kartalla oynayıp kaybetmek hem takımın psikolojisini düşürebilir hem o genç çocukların. Kartala daha fazla süre verilebilir bence. Oynadığı dakikalarda kötü geçmedi ama gençleri korumak adına birazda böyle yapıldığını düşünüyorum.

En çokta Melihi eleştiriliyor. Fransa maçında çıkıp ard arda 3 şut sokabilecek bir adam Melih. Dünde güveni gelmesi açısından ilk 5 başladı baya da ısrar ettiler. Ama yine olmadı. Almanyada Gavel bizde Melih bir türlü ısınamadılar. Melih kaçıracağına Furkan kaçırsın denebilir ama Furkan savunma olarak hiç bir şey yapmayan bir oyuncu. Fiziğide şuan için savunma yapmaya pek müsait değil. Melih en azından oynadığı sürelerde savunma zaafı yaratmıyor.

Turnuvaya bakarsak beklediğim gibi sadece Almanyayı altımıza alabildik benim beklentimden farklı şekilde gelişmiş olsada olaylar. 3 galibiyet önemli başarıdır bu grupta. bir gün dinlenme olacağından yarınki maça diri çıkarız. Ne olur bilinmez ama Fransanın çok sıkmadığını düşünüyorum ilk turda. İtalyanın savunma yapabilen versiyonu gibi bir takım Fransa. Fark yesek bile ki sanmıyorum bence başarılı bir turnuva geçirdik.

Rotasyon yapmayı hepimizden çok istiyordur şuan ama elinde oyuncu yok. Kulüp takımında yapmayabilirsin. 3 günde bir maç olduğu için sıkıntı olmaz ama burada elinde 10 tane kullanabileceği oyuncu olmasını isterdi. Mutaf, Ömer ve Doğuşu sakatlık yüzünden getiremedi. Başkada alması gereken ama almadığı bir oyuncu göremiyorum ben malesef. Yedek pf Barışı Ufuk Sarıca bile hiç bir önemli dakikada takımında oynatmamışken burada oynamıyor diye eleştirmek bana garip geliyor. Başkada pf yok malesef. Sanki vardı da alınmamış gibi konuşuluyor .Oyun kurucu olarak mesela Enderin gelmesini mi isterdiniz hepimizi kanser etmesi için. Yada sezon boyunca oynamamış Serhat Çetin alınabilirdi.

Dar rotasyon olayını sadece biz yapmıyoruz ayrıca. İtalyada gayet dar bir rotasyonla oynadı. Melli gibi Euroleague de ortalama 20 dakika oynayan bir oyuncuyu rotasyona almıyorlar. Datome de sakatlandıktan sonra 7 kişi kalmış gibiler. İspanyada Vives, Aguilar,Claver nerdeyse hiç oynamadı, Hernangomezde çok az oynadı. Dar rotasyonu sadece biz kullanmıyoruz yani. İspanyanın avantajı birbirlerinin yerine geçebilen oyuncuları var. İtalya ise bizim gibi 30 dakikalar üzeri kullanmak durumunda kaldı Belinelli, Gallinari ve Bargnaniyi.

İzlanda maçına gelirsek önemsiz gibi görünüyor olabilir ama psikolojik boyutu var işin. Furkanla, Kartalla oynayıp kaybetmek hem takımın psikolojisini düşürebilir hem o genç çocukların. Kartala daha fazla süre verilebilir bence. Oynadığı dakikalarda kötü geçmedi ama gençleri korumak adına birazda böyle yapıldığını düşünüyorum.

En çokta Melihi eleştiriliyor. Fransa maçında çıkıp ard arda 3 şut sokabilecek bir adam Melih. Dünde güveni gelmesi açısından ilk 5 başladı baya da ısrar ettiler. Ama yine olmadı. Almanyada Gavel bizde Melih bir türlü ısınamadılar. Melih kaçıracağına Furkan kaçırsın denebilir ama Furkan savunma olarak hiç bir şey yapmayan bir oyuncu. Fiziğide şuan için savunma yapmaya pek müsait değil. Melih en azından oynadığı sürelerde savunma zaafı yaratmıyor.

Turnuvaya bakarsak beklediğim gibi sadece Almanyayı altımıza alabildik benim beklentimden farklı şekilde gelişmiş olsada olaylar. 3 galibiyet önemli başarıdır bu grupta. bir gün dinlenme olacağından yarınki maça diri çıkarız. Ne olur bilinmez ama Fransanın çok sıkmadığını düşünüyorum ilk turda. İtalyanın savunma yapabilen versiyonu gibi bir takım Fransa. Fark yesek bile ki sanmıyorum bence başarılı bir turnuva geçirdik.

Birilerini kadroya alıp oynatmamak daha moral bozucu. İspanya ve İtalya'nın yaptıkları Ergin Ataman'ın yaptıklarının doğru olduğunu göstermez. Doğru yeni gelen pek oyuncu yok ve alt yaşlarda parlayanların çoğu A takımlarda rol oyuncusu oluyor. Buradan yine en başa geliyoruz manasız verilen paralara. Hiç bir genç oyuncu gidip de yeni bir şeyler öğrenebileceği bir takıma katılmıyor. Cedi şu an gitse ortalama bir Euroleauge takımının bir numaralı yıldızı olur lakin tercihi öncelikle para oluyor.

A'dan Z'ye katıldığım bir yazı.
Ergin Hoca bitti demeden bitmez ;)

Turnuva öncesi bize bu grupta üç galibiyet vadetseler hemen alır cebimize koyardık, bu açıdan Ergin Hoca yı tartışmak beyhude diye düşünüyorum. Sonuçta gruptan çıkarak başarılı olduk. Ben kötü basketbol oynadığımızı da düşünmüyorum. Oyun kurucusuz olduğumuz düşünüldüğünde iyi de hücum ettik sayılır. Özellikle Cedi rolünü çok iyi benimsemiş, Dixon ı da oyun kuruculuğundan ziyade deliciliği ve oyun sıkıştığında skor bulabildiği için almıştık, o da rolünün gereklerini hedef maçlarda yerine getirdi.

Beğenmediğim kısım savunmamız oldu açıkçası. Gerçekten de maç başlarında baskılı savunma yaparak Ergin Hoca nın turnuva öncesi "Savunmamızla fark yaratacağız." söylemini destekleyen durumlar görsek de savunmayı maç geneline yayamadık. Maç başlarında tempo bizim işimize gelirken süre geçtikçe aleyhimize işlemeye başlıyor. Fransa maçında da Diaw ın boyalı alandan yapabileceği asistlere çok dikkat etmemiz lazım, çünkü Sırplar oradan çok ekmek yedi.

Önümüzdeki yıllarda da her turnuvada yeni nesilden üçer genç oyuncuyu kadroya monte edebilmemiz lazım. Fransa maçı nasıl geçer bilmem ama ilk çeyrekten kopacak bir maç beklemiyorum. Maçı sonuna kadar başa baş götürürsek iyi maç çıkarmış oluruz. Kazanırsak büyük olay olur. Farklı kaybedersek Ergin Hoca açısından biraz problem olacaktır, zira geçtiğimiz yıl da Top 8 de Barcelona ya felaket süpürülmüştük. Bu sezonki Real maçları filan malum. Ciddi ekiplerle oynamak ayrı bir mesele, umarım Ergin Hoca burada bu sıçramayı gerçekleştirir. Fransa iyi bir takım ama defoları yok değil. Sırbistan gibi akıcı oynamıyorlar ve dış alan savunmasını zaman zaman boşluyorlar. İkili oyunu iyi savunan, ama hücumda oldukça etkisiz olan Gobert e karşı orta mesafesi iyi bir uzunumuz olsaydı çok işimize yarayabilirdi.

Yunan basketboluna duyduğum saygıyı gün aşırı betimlediğimden Gsbasket sayfaları da somut şekilde etkilenmiştir geçmişte. :) 2010'da Yunanistan İspanya'dan kaçmak için Ankara'daki Rusya maçını kaybetmeye çalıştığında umarım İspanya'yı bulurlar demiştim.Sinan Erdem'de Yunanların mükemmel bir profille tribündeki varlığı içten içe kazanmalarını istememe sebebiyet verse de turnuvaya gerekli saygıyı göstermemişlerdi.
Milli Takım bu akşam Fransa'yla oynamayı hak etti bana kalırsa.Başlangıçtaki İtalya maçıyla 2009'daki Tanjevic'li takımın garip başlangıcı dışında ilk kez Avrupa Şampiyonası'na değer katılmıştı.Fakat İspanya ve Sırbistan maçlarının yok sayılması bugünkü Fransa maçını doğru hesaba rağmen yaşanan talihsizlik olarak değil de turnuvanın kendi içinde adaletini yaratması olarak resmediyor bana.O maçlarda gösterilebileceği ölçüde bir çaba gösterilseydi açıkçası madalya ihtimali dışında geniş kitlelerce pek hatırlanmayacak turnuvayı en azından algı ve görüntü olarak yukarıya çıkarırdı bende.Gruptan çıkamama ihtimalini de dahil ediyorum buna.İtalya maçındaki görüntüden kaybedildi bu patlayan stratejiyle.
Olası başarı durumunda Harun Erdenay makamların arasında tebrik almak için cirit atacakken takımla bir gönül bağım yok.Yapı düzelmediği sürece aktörlerin seçilen maçlarda mücadeleci olması veya birkaç saha içi sonuç büyük resimde bir iyileşme,düzelme yaratamıyor.Takım İspanya ve Sırbistan maçlarını oynamıyorken içim acımadı,öyle bir algı oluşsun istemem.Fakat böyle turnuvalarda anlar değerlidir,rakip bilhassa Sırbistan gibi basketbolun ruhunu yakalayan yegane ülke olduğunda.Naçizane buraya vurgu yapmak istiyorum.

Demekki neymiş mevcut kadro yapısı itibariyle hedef maçlar belirlemek kadar doğal bir şey olamaz bununla birlikte yenilmeyi önceden kararlaştırdığınız maçlardada oyun karakterinizi saygınıızı ve hezimete uğramamayıda hesaba katacaksınız katmazsanız yine kendi hatamızla İspanya'ya farklı yenilmemizin bedeliini yine kendimiz ödeyeceğiz gibi görünüyor bunu Fransa maçından galibiyetle veya mağlubiyetle ayrılacağımızdan bağımsız olarak yazıyorum,maç seçerek bir rakibi göz ardı edip nasıl olsa güçlüler yenemeyiz asılmayalım derseniz ve hezimetle yenilirseniz bir nevi o maçıda satmışsınız anlamına gelir,İtalya'ya yenilen İspanyollara karaktersiz takım demeden önce kendi takımımızı ve teknik heyetimizi sorgulamamız lazım.

Demekki neymiş mevcut kadro yapısı itibariyle hedef maçlar belirlemek kadar doğal bir şey olamaz bununla birlikte yenilmeyi önceden kararlaştırdığınız maçlardada oyun karakterinizi saygınıızı ve hezimete uğramamayıda hesaba katacaksınız katmazsanız yine kendi hatamızla İspanya'ya farklı yenilmemizin bedeliini yine kendimiz ödeyeceğiz gibi görünüyor bunu Fransa maçından galibiyetle veya mağlubiyetle ayrılacağımızdan bağımsız olarak yazıyorum,maç seçerek bir rakibi göz ardı edip nasıl olsa güçlüler yenemeyiz asılmayalım derseniz ve hezimetle yenilirseniz bir nevi o maçıda satmışsınız anlamına gelir,İtalya'ya yenilen İspanyollara karaktersiz takım demeden önce kendi takımımızı ve teknik heyetimizi sorgulamamız lazım.

Biz İspanya maçına asılsaydık, Almanya maçına kondisyonumuz yetmezdi. Kaybeder ve eve dönerdik.
Kabul edelim, bizim kadromuz çok kötü. O grupta İzlanda'dan sonra kağıt üzerinde en kötü takımda bizdik. Dar bir rotasyonla oynamak zorunda kalıyoruz. Bu rotasyon ard arda 5 maça asılarak 3 galibiyet çıkaramazdı...

Biz İspanya maçına asılsaydık, Almanya maçına kondisyonumuz yetmezdi. Kaybeder ve eve dönerdik.
Kabul edelim, bizim kadromuz çok kötü. O grupta İzlanda'dan sonra kağıt üzerinde en kötü takımda bizdik. Dar bir rotasyonla oynamak zorunda kalıyoruz. Bu rotasyon ard arda 5 maça asılarak 3 galibiyet çıkaramazdı...

Kardeşim bak bazı şeyleri klasik haliyle yazıyorsunuz,bizde biliyoruz kadromuuzun zayıf olduğunu ama Ergin hocamızın elindeki yeterli olanlarıyla ve olmayanlarıyla kadroyu harmanlayıp maç boyu değerlendirmek zorunda çünkü dar rotasyon kullanma alışkanlığı hocanın kendi zaafiyetindendir,maçı kaybetme pahasına yaptığı hatalar yerine biraz mantıklı risk alarak oyuncuları idare etmeli bunuda sürekli aynı oyuncuları pestilleri çıkarcasına oynatarak değilde yorulduğunu anladığı oyuncuları sırasıyla çıkarıp benchten oyuncu alıp dengeleyebilir bunu yapmadığı için en hazırlıksız anlarda oyuna alıp oynattığı oyuncularda haliyle özgüvensiz oynar ve daha çabuk hata yapma riski artar ve hata yapıyorlarda bunu ayarlayacak olan takımın koçlarıdır biz değil,yani oyuncuları eğer kadroya almışsanız özgüvenini korumasına yardımcı olunmalı ve kendilerine itimat edildiğini hocalar o oyunculara hissettirmelidir yetenekleri doğrultusunda onlarda katkıda bulunmak isteyecekelrdir ama genelde hep tam tersi oluyor böyle oluncada takım tıkanmış as oyuncular yorulmuş eee ne olacak orada film kopuyor işte kendilerine itimat edilmediğini gören oyuncularda ansızın oyuna giriyor onlarında elleri ayakları birbirine dolaşıyor ve takım tamamen dağılıyor ve sonuç hezimet olurcasına hüsran.

Artık yalvarıyorum oyun kurmak için topu Melihe vermeyin. Bu adam oyun kurucu değil sürekli top kaybı yapıyoruz ders çıkarmadık mı kaç maçtır

SM-G900FQ cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

İkinci yarıya bir seri ile başlamamız lazım. Seri yapamadığımız durumda daha çok zor geri geliriz. Cedi'yi de kullanmalıyız ilk yarı hiç kullanmadık Cedi'yi. Ceza şutlarını iyi bir yüzdeyle atıyor. Bunu kullanmalıyız.

Koç bu sefer bilerek almadı bence teknik faulü.Zaten pozitif bir etkisi de olmadı.Sonuç belli kaç fark olacak diye bakıyorum televizyona.

Bobby Dixon kendini T.Parker mi sanıyor sürekli zorlamalar salak saçma hatalar resmen zarar veriyor takıma,işte bu seviyeler için yetersizliğinin kanıtı,Sinan,Ersan ve Semih tıkandımı takımda bitiyor maalesef geçmiş olsun.

Şu maçta belki takımı kurtaramaz ama takıma büyük güç katacak E.Kanteri keyfiyyen dışlayanlara ayak uydurursan Ergin hocam sende böyle çok önemli maçta mum gibi ararsın,o kararla yanlışa biat ederek ortak oldun Ergin hocam yakışmadı.

Bu turnuvada ilk 8e kalamadik peki olimpiyatlara katilmanin baska yolu yokmu ?

GT-I9100 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi