Emir'den sonra Schilb çok anlamsız olmadı mı?
Emir schilb micov daye pleiss beşi zaman zaman sahada olacaktır. Rakibe eşleşme sıkıntısı yaratacak uzun bir beş olacak. Ilginç olacak gibi duruyor bu seneki maçlar.
Ben de bu boy olayını anlamıyorum..Herkes farklı birşeyler söylüyor.
2.14
2.15
2.18
2.21
Daye -Tyus - Pleiss rotasyonunda üzüldüğüm tek bir nokta var. O da kontratlarının 1 yıllık olması
Pleiss için yumuşak diyen arkadaşlar var. Öncelikle bu görüşlerini yazarken oyuncuyu ciddi şeklide takip edip yazdıklarından hiç şüphem yok. Ancak bence atladıkları bir nokta var. O da motivasyon. İşler ciddiye bindiğinde, son derece önemli bir maça çıkıldığında, hangi oyuncu olursa olsun eğer fiziksel özellikleri itibariyle bir dezavantajı yoksa savunma anlamında elinden geleni yapar. Ortalama üstü bir savunma performansı ortaya koyar.
Mesela Abdi İpekçi'de, 10.000 seyirci önünde, kritik bir Panathinaikos maçında Pleiss'ın yumuşak, temastan kaçınan bir görüntü çizeceğini düşünüyosanız yanılıyorsunuz. Tam tersi 2.18 boyuyla, uzun kollarıyla boyalı alanı domine edecektir.
Bunun örneği aslında şu an bile takımımızda mevcut. Mesela NBA'de önemli süreler bulduğunda iyi bir savunmacı olarak gösterilen Daye, İtalya serüveninde yumuşak bir oyuncu profli çizdi. Ancak Daye'in de fiziksel yapısı ve atletizmi forvet pozisyonu için oldukça iyi savunma yapacak potansiyele sahip. Bir oyuncunun NBA gibi bir platformda iyi savunmacı olarak gösterilip, İtalya gibi bir ligde yumuşak savunmacıya dönüşmesi sadece motivasyonla açıklanır.
Yine Datome örneği de önümüzde. İtalya Ligi'nde ve milli takımında sadece hücum yönüyle ortaya çıkan, savunmada oldukça yumuşak kalan Datome'nin Fb'de yaptığı savunma ortada. Ayrıca Datome'nin Daye ve Pleiss'e oranla fiziksel dezavantajları da var. 3 numara için ağır, 4 numara için undersize kalabiliyor
Pleiss 2.15'in üzerinde yüzde 40'lara yakın 3 sayı tehdidine sahip, post up oyununu kusursuza yakın oynayan, ikili oyunlarda hızlı devrilen, boyuna göre ayakları çabuk,özel bir oyuncu. Mevcut fiziksel özellikleri savunma yapmasına handikap olmadığı gibi tam tersi avantaj sağlayacak yapıda. Tek gereken o kafaya girmesi
Daye'yi Nba günlerinden beri takip ederim. Savunmacı olmadı hiçbir zaman. Atmayı seven ve oldukça da iyi atan ama işin yalnızca o kısmını seven bir oyuncu. Ölüyü dirilten Spurs organizasyonunda dahi tutunamadı bu yüzden. Pleiss ise bu fizikle asla Marjanovic tipi bir pivot olamayacak. Fizik olarak uygun değil. Kalın değil, üst gövdesi kaslı hiç değil. şut atan pivottan ziyade yer kaplayan, çember savunan pivotu tercih ederdim ben. Zira ön alanda baskı yapabilecek bir tek Göksenin var. O yüzden bu yılki kısalardan topa baskı beklemek mümkün değil. Sinan'ı falan geçin, artık iyi bir savunmacı değil Sinan. Haliyle ayakları yavaşladı.
Aynı anda Daye- Pleiss sahada olduğunda rakip boyalı bölgede maden bulmuşa döner. Sağlıklı bir Patrick Young bu iki oyuncuyu tek başına sırtına alır örnegin.
Pleiss ile Marjanaovic'in tek benzedikleri nokta boyları. Onun dışında uzaktan yakından alakası olmayan iki oyuncu. Benim zaten yazdığım yazıda '' Pleiss, Marjanovic gibi olur'' gibi bir şey yazmıyor. Niye böyle bir örnek verdin anlamadım.
Bu arada nasıl ki Pleiss, Marjanovic gibi olamıyorsa Marjanovic de Pleiss gibi olamaz. Marjanovic'in serbest atış çizgisinde yakaladığı yüzdeyi Pleiss saha içi orta mesafe yüzdelerinde yakalar. Onu da belirteyim.
Savunma tarafında Pleiss'ın Marjanovic gib olmasına da gerek yok zaten. 2.18 boyu ve kulaç uzunluğunun verdiği fiziksel avantajlara mental olarak temastan kaçmamayı da eklediğinde Euroleague seviyesinde savunmada delik oluşturmayacak seviyeye rahatlıkla gelir hatta önemli de bir blok tehdidi olur.
Daye, bana göre NBA'de iyi bir savunmacıydı, sana göre olmayabilir. O zaman anlatmak istediğim şeyi daha bilinen örnekler göstereyim. Datome ve McCollum gibi vasat altı savunmacının geçen sene takımlarında geliştirdikleri savunma performansları ortada. Bu adamlar bir senede savunma nasıl yapılır dersi almadılar. Tabi ki belli noktalarda kendilerini geliştirmişlerdir ama asıl faktör savunma yapmaları gerektiğine ikna olmaları
Boban örneği benim kendi karşılaştırmamdı. Zira bu boyda bir oyuncunun Boban gibi bir oyuna sahip olması istenir haliyle. 2.18lik bir oyuncunun şut atması mı yoksa cember savunması mı istenir? Kastettigim bu. Bir de yanlış anladıysam duzelt ama Pleiss'in nasıl bir boy ve kulaç avantajı var Boban'a karsı da onun gibi olmasına gerek yok? Boban 2.22![]()
Daye'nin savunmayı sevmediği benim görüşüm değil malesef bir gerçeklik. O yüzden kac sene Summer League yapmak zorunda kaldı da yine de adam akıllı kontrat bulamadı Nba'de. Şut mekaniği harika, hareketli top alabiliyor ve kendi şutunu da yaratabiliyor fakat yukarıdaki videoda göründüğü gibi ölmüş Savanovic üstünden rahatlıkla sayı buluyor.
Keza Deon da iyi savunmacı değil. Hücumda bol opsiyonu olan uzun rotasyonu savunmada çok baş ağrıtacak.