2021-2022 Galatasaray Futbol Takımı

Pena Boey Nelsson Marcao Pva Berkan Pulgar (mecburen) Morutan Emre Kilinc Kerem Gomis..Sezon sonuna kadar oynayacak en ideal takim budur.Bir iki degisiklik tabi ki olabilir ama belli mevkilerde macera aramak gereksiz.İdeali budur bu takimin su an.
Bu kadroda morutan hariç diğerleri bencede en iyisi gibi. Emre kılınç kanat oynayıp , orta sahada cicaldou daha iyi olur.

Bu takım cidden çok kötü. Şimdiden gelecek sezonun hazırlıkları yapılmalı.
Babel , Feggouli , Diagne , Lyundama , Omar , Van Hault olmamalı.
Morutsan başka takıma kiralanmalı.
Pena , Halil ve Pulgar zaten kiralık , geri gidecekler.
Ömer Bayram , Alpaslan , Semih , İsmail Çipe , Aytaç olmamalı.
Yabancılardan kalmayı hak edenler : Marcoa ve Nelson.
Cicaldou ve Boey de kalabilir.
Musleraya teşekkür edip , yerine çok iyi yerli kaleci almamız lazım. Okan gelince , gelen yerli ile rekabete girer , ama gelecek kaleci okan da iyi olmalı.
Yerliler den: Kerem , Emre ve Berkan kalsın. Diğer tüm yerliler başta Taylan olmak üzere gidebilirler.
Evet kolay değil , ama bu seneki rezaletten sonra takımın radikal , ciddi değişikliklere ihtiyacı var.

Bu arada : Kerem , marcoa ve Nelson iyi para teklifi gelirse satılabilirler.

E abi olay yine kadro yapılanmasına geliyor. E biz daha birkaç ay önce 20-30M Euro harcayıp yapılanmadık mı zaten ? Bu kadar çöpün işi ne o halde takımda ? Aytaç , Alpaslan için buraları yıkan tayfa vardı yazın alınmaları süper oldu diye ? Süper kadro kuruldu iyi yapılandık diyenler falan vardı. Top artık mazeretsiz bahanesiz hocada diyenler vardı. Başkan üzerine düşeni fazlasıyla yapmıştı falan filan...
Anlamıyorum yani Ali Koç'a sövüyor cümle alem de ; bizim de son 3 yılda süper diye alıp, çöp diye şutladığımız adam sayısı 30'dan az değildir.

Maalesef eldeki kadro çöpe yakın.

Daha önce transfer limiti var idi , daha çok kiralama ile gidiyorduk. Mesela şu anki takımda herkes gedson ve onyekeru çok daha iyi olurdu ama yerleri doldurulamadı . 6 numarada seri nin bile yerini dolduramadık , ki çoğumuz seriyi beğenmiyorduk.
Transferlerde çok yanlışlar yaptık. Falcoa , Diagne , Babel , Lyundama bunlara çok ciddi ücret veya maaş verdik.
ilk geldiklerinde faydalı olan Feghuoli ve Belhanda ya öyle sözleşme yapmışıszki bonuslarla adamlara yılda 5-6 milyon euraya yakın paralar verdik. Elden 2sinide zamanında çıkartamadık.
Geçen sene gençleşme adına gelen , iyi diyeceğimiz bir tek Nelson var ki bana göre onada 7 milyon fazla bu şartlar altında.

Bu yukarıda yazdıklarım başta yönetim ve teknik ekip hatası.

17-18 sezonu başında yapılan yapılanma, şampiyon yaptı üstüne bonservis getirdi yüksek maaşlara rağmen.. Bu yılki yapılanmada manzara ortada. Belhanda kalsa geçen sene de şampiyonduk zaten. O da parasını hayli hayli çıkardı. Bunlarla bırak şampiyon olmayı, bakkala gidilmez.

Ligde çoğu kadro kötü.

Bana göre çok eleştirilmesine rağmen Taylan bizim lig için iyi bir oyuncu. Berkan da fena değil ancak kendilerine biçilen görev biraz ağır geliyor.

Kerem, Cicaldau, Morutan yetenekli oyuncular. Bununla beraber Kerem'in topsuz oyunda kendini geliştirmesi gerekiyor. Fatih Hoca ve yardımcıları o konuda zayıf kalıyordu, bence Torrent de oyuncuların gelişimi ya da potansiyellerinin ortaya çıkarılabilmesi için zayıf kalacak gibi görünüyor. Marcao lig için yeterli, fizik olarak geldiği günden çok daha ileride. Nelsson da pozisyon bilgisiyle filan idare eder. Boey istekli ve genç ancak sınırlı bir oyuncu. Beğendiğim özelliğiyse temposu. Mustafa'nın pozisyon bilgisi çok zayıf ve bu dakikadan sonra ne kadar düzelebilir bilemiyorum. Takımın geri kalanıysa ileriye yönelik ümit vermiyor. Çoğu dedelerden oluşuyor. Bir tek Feghouli fizik olarak hazır olur ve kafaca isterse her şeyi değiştirebilecek bir oyuncu ancak onun da yaşı ilerledi. Diğerlerindense para kazanarak filan kurtulsak süper olur.

Döviz kuru bu seviyelere gelmese harcanan paralar göze bu kadar batmazdi.Bir de total harcamaya bakmak gerek bonservis+maaş olarak.FFP nedeniyle bonservis vermediğimiz oyunculara çok iyi maaşlar verdik.Israrla verilen 30 milyon€ yakın bonservis harcaması yazılıyor ama düşük maaşlar konuşulmuyor.Biz Maicon'a 8 milyon bonservis 2 milyon maaş verdik.Mariano keza 4milyon bonservis 2.5 civarı maaş verdik. Fernando 4 milyon bonservis 3.5 milyon civarı maaş.Belhanda 10 milyon bonservis 3.85 milyon maaş. Kısacası iyi oyuncu için hem iyi bonservis hem de iyi maaş vereceksin.Simdi gücün sadece taksitli bonservise biraz yetiyor.Takim asla çöp değil, gelişime açık çok oyuncu var.Ama sonuç gelmeyince morallerle birlikte oyun da bozuluyor.Oyle takımın çoğu gitsin yenileri gelsin olacak iş degil.Hem gereksiz hem de imkansız.

Kadronun soylendigi kadar cop olduguna katilmiyorum.Ancak kritik bolgelerde gereken kalitede topcularimiz yok.Mesela 6 ve 8 numara diye tabir edilen bolgelerde iki tane kaliteli orta saha oyuncumuz yok.Bu iki bolgede bile ornek veriyorum Elneny ve Gedson gibi 2 topcumuz olsa cok fark eder.On bolgedeki yaraticiligi,pas oyununu ve oyunu tutmayi o kadar kolaylastirir ki.
On tarafta ise bence en kaliteli 2 oyuncumuz Gomis ve Kerem.Ama Gomis artik 37 yasinda oraya bir guncelleme gerekiyor.Forvet arkasinda skorer yaratici bir oyuncuya da ihtiyacimiz asikar.Solda Kerem,Emre Kilinc ve sagda Morutan ve gelecek olan Yunus Akgun goturur.Ancak soyledigim bu 4 mevkiye A kalite oyuncular lazim. Sag ve sol bekimiz ligde sampiyonluk yarisindaki takimlardan asagida degil.Stoper ikilimiz ligin en iyisi.O yuzden yazdigim takviyelerle kurtaririz.Yana yakila kadromuz cop,ne yapacagiz diyecek bir durum yok bana gore.

Düşük maaş vermen 30M para verdiğin gerçeğini kapatıyorsa , olur konuşalım. Mantığı ne çözemedim şahsen. Tudor'un kadrosu o dönemki cüzzi döviz kuruyla yapılan transferlerdi ayrıca. Şu anki kadro iyidir ya da değildir o kısmıyla ilgilenmiyorum ama mevzu içinden çıkılamayacak haldeyse yaz döneminde iyi çuvallamışız diyorum bu harcanan paralarla. Ve bu olay yine sil baştan kadro olayına dönerse saçma olur. Dönmesin de zaten.
İyi sonuçlar konusuna gelirsek; iyi sonuç almak için önünde 5 ay vardı ve iyi sonuç alamadın. Bence yeterli süreydi. Ki yeni kadrolar kuran ekipler süper sonuçlar alıyorsa sen de bir zahmet ilk 10'a bari girebil. Hem de adın Galatasaray.

Kadronun kaça kurulduğundan , toplam maliyetden daha çok ; bireysel olarak fubolcunun klube maliyeti ve o futbolcunun bu maliyet karşısında ne verdiği önemli.
Bu seneki hiç bir transfer maliyetinin karşılığını vermiyor.
Yunus Akgün bizde aynı performansı gösteremez , Kerem bu sene çok iyi , takım ne halde.
Yunus bizde çok iyi olarak göze batacaksa , takımım geri kalitesi onun altında demek olur , oda takım ilk 5 zor girer , şampiyon ise kesinlikle olamaz. Aynı konu Emre Akbaba içinde geçerli. 2 futbolcuda gittilerde ekxstra nelerini geliştirdiler. Emre akbaba bize ilk gelirkende alanyanın en sivirilen oyuncularında biri idi.
Ne Emre , nede Yunus şampiyonluğa oynayan bir takımın asıl unsurları olamaz , iyi takımın yedekleri yada tamamlayıcıları belki olabilir.

Önümüzdeki sene çok kişiyi gönderip , çok transfer yapmaz isek , küme düşmeye onyamayız ama şampiyonda olamayız.

Bekleyip görelim .

Sene başında yapılan transferlerin , veriler paraların karşılığı olmadığını yazmiş idim , sonuç ortada. ha bu arada bu kötü takım nasıl oluyorda avrupada grupta 1. çıktı ( grup hiç bir maçını izleyemedim ) anlamış değilim.

Avrupa’da takimin birinci cikmasi bile oyuncu kalitesinin yetersiz oldugu tezini curutur.Sonucta bir mac degil iki mac degil 6 mac boyunca yenilmemissin,deplasmanda gol yememissin.Bunu soyleyince cesitli bahaneler uretenler ligdeki durumla ilgili hic bir gerekceleri olmadan atip tutabiliyor.Ligdeki durumumuzun rezil oldugunu biz zaten kabul ediyoruz da Lazio,Marsilya ve Moskovali gruptan namaglup cikmanin da iyi is oldugu kabul gormuyor nedense.
Neden birinci ciktik kisaca aciklayayim kendimce.Cunku Galatasaray’in su anki kadrosu geride beklediginde,ozellikle de oyunu biraz daha dusurdugunde basarili olabilecek bir kadro.Cunku defans hattimiz gercekten cok iyi.Onlerine de Taylan ve Berkan gibi bana gore yetenekleri kisitli olsa da alan kapatma konusunda basarili iki oyuncuyu koyup,Cica’yi da 2 sene onceki Giuliano gibi gizli forvet gibi oynatinca defans ve orta sahadan istedigimiz verimi aldik.Kerem cok iyi performans gosterdi,sag kanatta kullanilan Feghouli ve Morutan’da takimin yaraticiligini arttirdi.Onde kimin oynadiginin onemi kalmadi acikcasi.
Topu ayagimiza aldigimiz tek mac var o da icerideki Moskova maci.Belki kazanamadik ama sezonun en iyi futbolunu o macta oynadik biz.Hatirlarsaniz gomulen Halil bile Firmino gibi oynamisti o macta.Sayisiz pozisyonu degerlendiremedik ve Yedlin’in sacma sapan bir hatasindan berbat bir gol yedik.
Yani ligdeki durumu her seyle acikliyorsunuz,her seye bir cevabiniz var ama iyi gidilen Avrupa kulvari soruldugunda yeeeaaa oyle boyleye getiriyorsunuz.
Fbye yenildikten 3 gun sonra Marsilya’ya atilan 5. gole seviniyordunuz arkadaslar unutmayin tabi gercekten sevindiyseniz o da var.

Son düzenleme:
Çok basit bir cevabı var bunun yani. Geride bekleyip kontra kovaladığında başarılı oluyorsun. Süper Lig’de sen geride bekle rakip de geride beklesin ne yapacağız? Mesele lider çıkmaksa Fenerbahçe de Osmanlıspor da zamanında lider çıktı gruplarından.
Bu takım topu ayağına aldığında becerikli değil. Biz de diyoruz ki 100 tane transfer yaptınız, hala değil. Üstüne o dönem eleştirilen topçuların performansıyla ayakta kaldı çoğu zaman. En basitinden Belhanda geçen sene olsa Galatasaray şampiyondu. Ama ben bu adam kadar küfür yiyen oyuncu da görmedim. Mesele buysa.
Evet oyun kalitemiz yetersiz. Çünkü yeterli olsa Sen uefada senden kat kat iyi takımlara karşı oynadığın oyunu gelip burda Kayseriye oynayamıyorsan burda bir problem vardır. Oyuncuları mı odaklayamıyorsun? Oyuncular mı oynamıyor? Doymuşlar mı?
Yani açın bakın transfer penceresi ortada. 4 yıldır bonservis verilerek alınan oyunculardan kaç tanesinden kar etmişiz? O dönem yüksek ücretli demen oyuncuların katkılarına bakın, gidenlerin getirdikleri bonservise bakın. Bakın yani tablo ortada.
Bana kalsa ben Terimi sezon sonuna kadar göndermezdim. Şimdi sanki bu kadroyu başkası kurmuş gibi hoca kariyerini riske attı muhabbetleri dönüyor. E hani oyuncuların geleceğine yatırım yapmaya karar vermişti kendisi? Taylan vasat, Berkan vasat ama daha sene başı kendisi 6 ihtiyacımız yok dedi?

Rodrigues Riekerink zamani alindi ama cikisini Terimle yapip 10m Euroya satildi ve gitmeden once Gomisle beraber ligin Mvpsiydi. Ozan kabak 6 ay icinde 12m Euroya satildi.Luyindama o sakatligi gecirmese muhtemelen iyi paraya gidecekti.Marcao’yu bugun satsan yuzde 200 oraninda falan kar edersin.Cok elestirilen Diagne geldigi sezon attigi gollerle,kiralik ucretleriyle bonservisinin tamaminin olmasa da yarisini cikarmistir.Kerem 3. ligden bedelsiz geldi bugun 20m Eurosu var.Falcao diye diretmedi bu adam alin diye illa.E bunlarin disinda gelen oyuncularin hepsi de kiraliik veya bonservissiz geldi.Kiralik oyuncudan ne gibi bir kar beklentiniz vardi mesela ? Bu sezon alinan oyuncularin bircogu da siz kabul etmeseniz de para getirecek bu kulube.Onyekuru ve Gedson gibi oyuncular alinsaydi onlardan da kar edecektik.

Buradaki yorumları okuyunca genelde 3 tip analiz görüyorum.

1. tip ) genelde mevcut veriye bakmadan geleceğe tahmin , yada iyi niyet beklemek. ( bu sene alınan oyuncuların alındığından daha fazla edeceği gibi, yada Lyundamanın sakatlanmasa 8 milyonda fazlaya satılabileceğini düşünmek gibi. ) Bunlar olsaydı , olmasaydı içeren cümleler , farazi düşünce , mevcut durumla alakası yok.
2. tip ) Mevcut görünene göre yorum yapanlar. Kendimi bu gruba koyuyorum. Bu sene alınan hiç bir futbolcu , alındığından daha fazlaya satılamaz. 1000 de 1 satılırsa büyük yöneticilik başarısı olur , Yok seneye bu futbolcular harika performans gösterirler daha sonraki sene alıcıları çıkar. Bunu da bekleyip görmek lazım , şu nki verilere göre çok zor bir ihtimal. Bu seneki performanslara göre talep belki görecek oyucular : Kerem , Marcoa ve Nelson ( 7 milyon üstü kimse vermez gibi )
3. tip ) Futbolcuların belli bir dönemki performansına bakıp , sanki tüm oynadıkları sezonda takıma bir şey katmışları gibi yorum yapanlar. Bunlara örnek de Feghouli ve Belhanda . Bu gruba Taylanıda koyabiliriz .

Avrupa 1. çıktığımız grup maçlarının hiç birini ( yayıncıdan dolayı izleyemedim ) ama önceki şampiyonlar ligi tüm maçlarını izledim. Ve tüm lig maçlarını ( bazıları tam 90 dk değil , dayanamadım kanal değiştirdim ) , izlediğim maçlara bakınca ; bizim futbolcular iyi değil , iyi bir futbol takımı değiliz. Avrupa grup maçlarını izleyen ve burada yorum yapan arkadaşların yorumları mantıklı geliyor ; avrupada geride bekleyip kontra ile gol arayıp , ya berabere kalmak yada yenmek. Ama bu anlayış bizim ligde iş yaparmıydı veya bize yakışırmıydı tam bilemedim.

Düşük maaş vermen 30M para verdiğin gerçeğini kapatıyorsa , olur konuşalım. Mantığı ne çözemedim şahsen. Tudor'un kadrosu o dönemki cüzzi döviz kuruyla yapılan transferlerdi ayrıca. Şu anki kadro iyidir ya da değildir o kısmıyla ilgilenmiyorum ama mevzu içinden çıkılamayacak haldeyse yaz döneminde iyi çuvallamışız diyorum bu harcanan paralarla. Ve bu olay yine sil baştan kadro olayına dönerse saçma olur. Dönmesin de zaten.
İyi sonuçlar konusuna gelirsek; iyi sonuç almak için önünde 5 ay vardı ve iyi sonuç alamadın. Bence yeterli süreydi. Ki yeni kadrolar kuran ekipler süper sonuçlar alıyorsa sen de bir zahmet ilk 10'a bari girebil. Hem de adın Galatasaray.
Mantığı çok basit yazdım ama Terim düşmanlığı herseyin önünde sanırım, anlamıyorsun.Basariya öyle alistirilmisiz ki biraz geri kalmak hemen nefret doğuruyor.Kaldiki manavdan kavun almıyorsun, koklayıp iyisini bulasın. Senden çok ileride Danimarka takımının stoper havuzundan adam alıyorsan 7m € da vereceksin.Adamlar 100 m € dan fazla verip Lukaku'yu aldılar, son maç ayağına 6 kez top değmiş, adam mutsuz.Ne olacak şimdi yanlış transfer mi?Tabi ki net bizim durumu göstermiyor, şimdi bile biraz aşağıya satabilirler ama söylediğim her transfer tutmayabilir.Butun is rüzgarı arkana almak, Goztepe maçında 85 dk rezil oynayan takım son 5 dk.nasil oynadı.30 m bizim için büyük para ama şimdiki kur o zaman olsa kesin harcanmazdi.Yine de bu oyuncular baslarda kötü mü oynadılar?Hayır,Avrupa maçlarını saymıyorum bile.Yalniz bu proje ilerde satıp para kazanırız diye yapıldı ise çok yanlış.Buyuk paralara bizim ligden hiçbir takım oyuncu almaz.Kerem,Marcao dahil 10 m€ civarı oyuncu satamayiz. Devre arası Tottenham 5 m€ ABD nin kalecisini aldı.Biz hala Uğurcan 20m € diyoruz.Bir de şu 6 numara konusu var.Birkac sene önceye kadar bu şekil geriden ne olursa olsun pasla çıkmak diye bur oyun yoktu.Madem bunu yapacak oyuncun yok vur ileriye orada bas en azından bedava gol yemezsin.Pahali oyuncular gidecek,kiradan oyuncular dönecek, bu sene bir şekilde bitecek, seneye çok daha iyi olacak.

Öncelikle tanımadığınız birini itham etmeyin. Terim düşmanı değilim, tam tersi çok sevdiğim bir figürdü. Bunu size izah etmek zorunda da değilim zaten. Ve sevip sevmemek, düşman olup olmamak da sizi değil, beni alakadar eder. Başarısızsa ve senelerdir bir şey katamıyorsa elbette gidecek. Realiteleri yazmak birine düşman olmaksa, hayatta başarılar ne diyeyim... Muslera'yı da 40'ına kadar birinci kaleci yapar bu kafa yapısı.
Ben sadece gördüklerimi yazıyorum. Burada onlarca kişi ''her şey hocada, başkan üzerine düşenin fazlasını yaptı'' diyip; aslında şuna da ihtiyaç var, bu alınan adam kötü, lanet olsun başkana vs yorumlarına dönüyorsa ben de Terim yalaması derim kavga çıkar değil mi ? Ama demiyorum. Siz de bana düşman bilmem ne demeyin komik kalıyor.
Avrupa ve lig maçlarının kıyasını yapamam zira ben de Avrupa maçlarının neredeyse tamamını izlemedim. Orada 1 değil 2 değil tam 6 maç sonunda lider çıkıyorsan buna tesadüf denmez, denilemez zaten. Fakat o takımların önüne geçip; ligde ilk 10'a giremiyorsan e bu da çok ilginç bir paradoks doğuruyor ortaya. Ha Avrupa Şampiyonu olabileceksen amenna; ama şampiyon olamayıp ligde küme düşeceksen zaten Avrupa'yı geçtim Türkiye Ligi'ni de unut. İnsanlar da bu durumu tartışıyor zaten. Ve evet son yılların en büyük transfer harcamasını yapıp ilk 10'a giremiyorsan bunun için profesör olmana gerek yok. Basit bir matematik kâfi.
Ayrıca Abdullah Avcı geldi 2 günde kurduğu takımla ambargo koydu. Emre Belözoğlu denen adam bile tecrübesi olmadan gelip Başakşehir'e denizin dibinden zirvelere attı. Sergen geldi bi ton al-sat yapıp kurduğu kadroyla şampiyon oldu. E sen 5 ayda 1 arpa boyu alamıyorsan...
Harcanan paralara gelince ; tamam adama 7M vermek bence de normal. Ama sen Fransa Milli Takımı'nın orta sahasını 0 TL ile alıp o adamı çürütüyorsan mesele zaten para da olmuyor bu noktada. Velhasıl , bir sistemin yoksa Messi'yi de alsan nafile...

Harcanan transfer parasıyla ilgili yorumum öyle şaşalı bir para harcanmadığı yönünde. Herkes ağzına bir 30 milyon dolamış gidiyor.

Ben de olaya başka bir açıdan bakayım. Belki de son 10 yılda büyük takımlar içerisinde yıllık ücret olarak en düşük ücretleri vererek yaptık transferleri. Aanholt dışındakilerin hepsi 500k-1m aralığında kazanıyor.

En son hangi büyük kulüp yabancı transferlerinin yıllık ücretlerini bu aralıkta vermiş? 2 milyon imza parası 3 milyon yıllık verince maliyetin bedavaya geldiği sanılıyor galiba

Hele ki Tudor dönemiyle falan kıyaslanıyor da Belhanda ile Feghouli'nin 4 yıllık ücretlerinin toplamı 30 milyon civarıydı. Verilen bonservislere falan girmiyorum bile

Son düzenleme: