Bunu yapacak kişi de hocadır demek istiyorsunuz sanırım?
Evet, hoca ile birlikte teknik heyet. Tabii teknik heyette bu konu ile profesyonel olarak ilgilenen varmı bilemiyorum. Ayrıca teknik heyete baktığım zaman, istatistikci ve fizyoterapist gibi profesyonellik gerektiren alanlarda da teknik heyetin boşlukları görünüyor... veya ben'mi birşeyleri kaçırıyorum bilemiyorum...Özellikle voleybolda, hızla akan oyun içerisinde herşey çabucak değişip tersyüz olabiliyor. Bu nedenle, saha içerisinde yaşanabilecek olumsuz havayı olumluya dönüştürebilecek yetenek ve kapasitede, profesyonel.ve kendi alanında uzman kenar yönetici kadrosunun varlığı, ortak akıl ile, başantrenörün daha isabetli kararlar almasına ve gerekli müdahaleleri yapmasına yardımcı olur.
Santarelli'nin sihiri, sözünü ettiğim bir kadro ile birlikte kendi kişiliğini harmanlayarak, doğru zamanda ve doğru hamleleri yapmasında saklıdır. Umarım bizim heyet de bunu başarır. Tabii ki bunu tam anlamıyla başarabilmek için de, daha sezon başında geniş kadro konusundaki ısrarlı yorumlarım da olayın bir diğer boyutudur.
Sonuçta hepimiz insanız ve iniş çıkşlarımız olabilir. Mükemmel bir İlkin bile, bir noktadan sonra oyundan düşebilir ve oyundan düşen oyuncu ile devam ısrarı, oyuncu üzerinde daha çok baskı yaratarak oyuncunun kendine olan güvenini önemli ölçüde zedeleyebilir.
Santarelli maç içerisinde ard arda hata yapan veya dönemlik (turnuvada) olarak performansında iniş çıkış yaşayan oyuncuları rotasyona sokmakta bir saniye bile tereddüt etmedi. Smaçörler üzerinden gidersek, ard arda hata yapan Hande'yi kenara aldı, İlkin'i oyuna sürdü. İlkin hatalar yaptı, kenara aldı, Derya veya Hande'yi oyuna sürdü, Ebar, oyundan düştü, Ebrar'ı oyundan aldı İlkin'i sürdü ve bu rotasyonların tümünden maksimum verim aldı. Neden? Çünkü tümü de farklı özelliklerde, oyuna istenen alanda (savunma veya hücumda) etki yapabilecek kalibrede oyunculardır. Oyundan alınan oyuncuların da, aslında ne kadar iyi oyuncular olduklarını, onların zihinlerine işledi. Onlara, kendilerine ne kadar ihtiyacı olduğu konusundaki düşüncesini doğru şekilde aktardı ve onların kendilerine olan güvenlerini tazeledi.
Bizim ilk 6'mıza bakarsak çok fazla seçeneğimizin olmadığını ve aksayan oyuncu yerine rotasyon yapmamızın güçlüğünü hemen görüyoruz. Bu da ne yazık ki yanlış ve daha da ötesi, beceriksiz transfer politikasının sonucu ortaya çıkan çok üzücü bir durum.
Devamındaki görüşlerimi, bir sonraki paylaşımımda aktaracağım.