Maçı seyrettim,hem pasor hem de Sude hatta İlkin kısa kalıyor sanki, bir de servis karşılamada sıkıntı büyük.Basket maci ile dönüşümlü seyrettim,iki branşta da iyi sonuçlar biraz zor görünüyor.
Değerli arkadaşım, smaçör mevkiinde tabii ki boy önemli ama daha önce de de yazmıştım yeniden hatırlatayım. Esasen bu mevki, pasör mevkiinden sonra voleybolda en zor mevkidir. Burada oynayan oyuncunun çeviklik, yüksek sıçrama yeteneği, smaç yüksekliği, smaç tekniği, smaç hızı, servis karşılama becerisi ve dig dediğimiz savunma becerilerinin yüksek olması gerekir.
Hem İlkin hem Sude, yüksek sıçrama kapasitesine sahip oyunculardır. Hatta bilinenin aksine, Dude, İlkin ile hemen hemen aynı yüksekliğe (3 metre'ye) erişebilen oyunculardır. İlkin çok sert (90km/saat ve üzeri) smaçlar atarken, Sude özellikle bilek kıvraklığı ile çapraza çok etkili vurabilen oyuncular olup her ikisi de genel olarak servis karşılama ve savunmada da başarılı oyunculardır.
Tüm bunlara hücumdaki oyuncunun oyunu okuma zekası da eklenmelidir. Hangi anda smaç, hangi anda plase atması gerektiği, rakibin anlık savunma kurgusunun ne olduğunu görerek, daha havada iken saliselik olarak karar verip uygulaması gibi birçok yetenek gerektirir. Servis ve blok gibi özellikler de konunun diğer boyutudur.
Dünya'nın en iyi smaçörlerinden Gabi Guimares'in buyunun 180cm olduğunu söylesem ne dersiniz? İlkin 183cm Sude ise 180cm'dir.
Örneğin, bugünkü maç dışında Sude'nin defansif yönünün Gabi kadar olmasa bile son derece yüksek ve istikrarlı olduğunu söyleyebilirim. İlkin de Hande'den sonra defansif yönü son derece iyi sayılabilecek oyuncuların başında gelmektedir. Savunmada da (servis karşılama ve dig) iyi oyunculardır. Asıl önemli olan, mental yönden de güçlü olup güçlü kalabilmektir ki, Gabi'yi diğerlerinden ayıran özelliklerin başında gelen de budur.
Zaten bugünkü oyun ile ilgili yaptığım yorumda tam da bundan bahsediyordum. Nasıl olur da sadece Galatasaray'ın değil, Türkiye'nin özellikle savunmada iyi sayılan oyuncuları, bir maçta bu kadar hata yapabilir. Üzerine İlkin'in servis ve hücum hataları vs...
Sonuç olarak sorun boy ile ilgili değil. Asıl konu, mental ve fiziksel hazırlık. Geri kalanı, bu oyuncularda zaten mevcut.