Değerli arkadaşım, yazdıklarının çok önemli bir bölümünün altına, çekinmeden imzamı atıyorum. Bununla beraber, Kamil Sarper Özsefer'in dikkat çektiği konu da gerçekten önemli. Maç kazanılır/kaybedilir ama bu başka birşey. 21-6 / 25-12 de ne? Oynarsın ve kaybedersin önemli değil. İlk maçı takip ettim ve kazanmamıza rağmen gerçekten üzüldüm. İyi ki 2. maçı izleyememişim yoksa ne yapardım bilmiyorum.İki maç sonucu ortaya çıkan şey şu: bu sene de bize haram oldu.
Türkiye liginin dünyanın en iyisi olduğu varsayım üzerinden gidiyorum.
Cuttino pasör çaprazı için çok yetersiz kalacak. Bir pç için zıplaması ve kolunu savuruşu sanki ağır çekim film gibi, üstelik topa vuruş gücü ve şiddeti de çok zayıf. Çukurova maçında biraz düzgün savunma yapan tüm oyuncular rahatlıkla bütün toplarını çıkardı ve zorlamadan hücuma kalktılar. Sonrası pasör ile başlayan bir sorun getiriyor.
Pasörünüz 1.80 altı ise takım defansınızın Japonya, Tayland milli takımları gibi olmalı, her topu son top gibi savunmalı. Bizim savunmamız kesinlikle böyle olmadı. Blokta çok kısa kalıyor ve bu nedenle paralelden gelen hücumları durdurmak için arka oyuncu çizgilere doğru çok fazla açılıyor, top karşalansa bile hücum bir kişi eksik başlıyor. Havuza atılan toplar ise çizgide kalan oyuncular nedeni ile her daim sayı oluyor. Sonrası yine bağlantılı başka bir sorun getiriyor.
Logan süper bir hücum silahı olabilir ama en azından şimdilik bu seviye için toy kalıyor. Onu üst seviyeye çıkaracak şey güçlü vuruşları ve hemen heryerden sayı yapma potansiyeli ama bunun içinde servis karşılamak lazım ve Logan' da bu konuda çoook kötü. Onu biraz olsun servisden kaçırmak zorunda kalınca bu seferde İlkin'i kullanamadık ve her top Cuttino'ya kaldı. Ayçin geçen seneden iyi başladı ama takımın sayı gücünü yüklenecek isim kesinlikle ortaoyuncunuz olamaz. Yıldızın olur, liderin olur, sıkışan oyununu açan anahtar olur ama sayı kraliçen olmaz.
Takımın ilk 6 ya da 7 oyuncusu belli ama sonrası kim? Bu takımın yedek pasör kim, pasör çaprazı, smaçör, liberosu? Yedek konusu şu iki maç için büyük sorun. As takımda pasör iyi ama kısa, ortaoyuncudan biri iyi ama tecrübesiz, diğeri aşırı kilolu ve kalın üstelik engellenmesi kolay ezbere vuruyor, yabancı yıldızın servis karşılayamıyor, yerli yıldızın ise herşeye yetişmek zorunda kalıyor, diğer yabancın pozisyon değiştirmiş ama pç için yetersiz, bir yabancın ise kenarda havlu sallayıp dans ediyor, yedek libero sahaya bile girmemiş, bir genç oyuncun hariç bir benç katkısı yok. O zaman sormak lazım bu takımı kim kurdu? Genelde as takım yedek takım ayrımı olur ama bizimki 6-7 kişilik takım var sonrası yok şeklinde. Bu kadronun yarısı eğer Galatasaray'ımızı bizi kadar kendine dert eden biri yönetse bırakın forma giymeyi kapısından geçmemeli.
Beni en çok rahatsız eden koçun dün akşamki görüntüsü oldu. Umut ederim tek günlük bir sorundur ama skor vakıfla oynasan bile kabul edilemez 20-6 gibi bir şeyken oyuncular umutsuz koç ise sahaya boş bakışları atıyordu.
Bu yazdıklarım iyi bir planlama ve kişisel gelişim programlar ile halledilir, olmaz transfer ile halledilir ama yıllar geçsede bir baltaya sap olamamış gürühün elinden kurtarılmayan futbol dışı branşlarımızın bir iki sene ağza çalınan bir parmak bal gibi geçen sezonları hariç devam edip gidecek malesef. Bu gürüh için yazmak istediğin çok şey var ama ne kulüpte değişim isteği var ne de bende mahkemelerde harcayacak vakit ve tazminat diye yedirecek para var
Bunun sadece bireysel oyuncu kalitesi ile ilgili olmadığı şüphesini duyuyorum. Takım ve şube üst yönetimi ile ilgili problemler olduğu ve bunun da takıma ve dolayısıyla performansa yansıdığı izlenimi bende ağır basıyor. Yine de bireysel olarak değerlendirirsek;
1- İlk maçta Logan gerçekten utandırdı. Hücumda iyi gibi görünse bile servis karşılamadaki problemi, geçen yıla göre(ki sezon sonunda,iyi yönde bayağı gelişme vardı) çok daha kötüye gitti. Ne NCAA'de ne de ligimizde izlediğim Logan bu olamaz dedirtti ve bugün'e kadar savunmama rağmen, yeter dedirtti. Eğer bir-iki maç daha böyle gidecekse bileti hemen kesilmeli. İki maçta 9 servis karşılama hatası da ne oluyor? Hiç'mi çalışmıyor. Antrenman verimlilikleri ne? Bu kadar hata, takım motivasyonunu da olumsuz etkiliyor.
2- Uzun bir yaz'ı, aktif olarak kampta geçiren İlkin, daha bir nefes alamadan sahada idi ve elinden geleni yaptı. Yorgun İlkin bile, hatalarına rağmen hücum ve savunmada iyi göründü.
3- Geçen sezonu, performans düşüklüğü ile kapatan Ayçin, savunma ve hücumda hazır gibi göründü..
4- Kısa boy dezavantajına rağmen Tashiro kalitesini kanıtladı. Servis karşılamada ilk paslar acınası olunca, Tashiro'dan ne yapmasını bekleyecektiniz. Düzgün ve hatta zorlu pasları bile ne kadar mükemmel kullandığını sanırım herkes gördü.
5- Cuttino'daki problem de basit hataların çokluğu olarak görüldü.
6- Bihter'in istatistikleri, her iki maçta da yerlerde süründü. İlk maçta %37 pozitif servis karşılama ve ikinci maçta %37 pozitif %5 (50 değil) mükemmel servis karşılama utanç duyulacak bir ıstatistik. Libero pozisyonunun, zayıf karnımız olduğunu, buraya çok iyi bir libero alınması gerektiğini ısrarla vurguladığımı hatırlarsınız.
7- Yedekten giren Sude, kalitesi hakkında beni yanıltmadı. Sadece aferin diyebiliyorum. İlkin, Ayçin ve Tashiro ile ayakta direnen bir oyuncu oldu.
8- Heather'in neler yapabileceği konusunda henüz bir fikir oluşmadı. İyi bir oyuncu olduğu kesin de doku tutarmı, üst düzey bir lig'de ne yapar, izleyip göreceğiz.
8- Cuttino'nu aksaması durumunda Beren'i gönderip Yağmur'dan medet umacak bir akıl tutulması kabul edilebilir birşey değil. Bunları da konuşmuştuk.
Teker teker irdelenecek daha çok şey var....
BAŞKAAAAAN daha neyi bekliyorsunuz? Belediye kulüplerinin ardında kalarak elenen Galatasaray'ın, sporun öncülüğünü yaptığını iddia etmek, herkesle alay etmekle eşdeğerdir. Yakında İlkin'i de kaybedersek, bu dalda neye tutunacağımızı merak etmiyormusunuz? Futbol dışında yerlerde sürünen bir kulübün taraftarı olmak çok acı. Hele ki ezeli rakibimiz Fenerbahçe, hem Voleybol hem de basketbolda ilkleri gerçekleştirir ve kupa üzerine kupa kazanırken. Çok üzülüyor ve artık utanıyorum.
Ey Türk sporunun öncüleri,
Artık sadece futbol'a gömdüğünüz kafanızı kaldırıp etrafınıza bakmanızın zamanı geldi de geçiyor. Hepimize geçmiş ola...