2023-2024 Sezonu Kadro Yapılanması ve Transferler

Sen ciddimisin? Fenerlilerin cogu Basketbolda kücülmeye gidin Futbola önem verin diye bagiriyor.
1-2 kişi dışında ben fbli kimsenin böyle bir şey dediğine şahit olmadım.
Tam tersi Beşiktaş bile eğer Gazprom ile anlaşma olursa bütçeyi arttırmayı ve yarışmacı bir takım kurmayı düşünüyorlar. Nedim Yücel'in tekrardan Beşiktaş'a dönmesi bile bunu ispatlıyor.
Fb ve Bjk basketbolda yarışmacı kadrolar kurarken Galatasaray buradan geri kalamaz,kalmamalıdır.

Yöneticiler derken? Transferleri Turgay Zeytingöz+Pistiolisin beraber yaptigi kac defa anlatildi zaten. Bu sezon özelinde Turgay Zeytingöz yanlis yapmistir ama lakin Mitrovici getiren isim de odur. Turgay Zeytingöz Basketbolu bilmeyen bir isim degil sonucta yillardir bu isin icinde bakalim bu sene neler olucak

Abi Mitrovic'i getirmek zor bir şey değil. Zaten Euroleague yapamayacak, BCL'de Eurocup'da baş orta seviye takımların tamamı koçunu tutmuş, GS'den yüksek bütçeli kaç tane takımın koç eksiği varken Mitrovic'e gitmiştir. Mitrovic'i getirmek kolay, ona kadro kurup rahat ettirmek yöneticilik mahareti isteyen şeyler.

Sen ciddimisin? Fenerlilerin cogu Basketbolda kücülmeye gidin Futbola önem verin diye bagiriyor.

Fenerlilerin çoğu dediğin Serdar Ali Çelikler mi? kim diyor bana bir gösterir misin? bana bir tane kitleye mâl olmuş, Fenerbahçe bütçe düşürsün parayı futbola akıtalım demiş ve bu düşüncesi yüzünden linçlenmemiş birini gösterir misin? siz bu kafada oldukça bizim şube her yıl küme düşme korkusu yaşar böyle. bravo, yöneticilerin ekmeğine yağ sürün.

yahu bu galatasaraylıların muhasebe sevdası öldürüyor beni. yönetici zarar yaziyor diyip ağlamış vah vah, sponsor baglayamadin başarısızsın diyen yok hiç. hemen şubeyi kapatalım diyin. demeyen de 20 milyon mu koyalım diyor, size 20 milyon koyalım diyen yok. 4-5 milyon dolara da yarışmacı olunuyor her kulvarda size bunu milyon kere anlattık. biz anlatamadıysak geçen sezonki kadroda mı anlatamadı? 3 milyonun altında bir bütçeyle az kalsın final yapıyordun, el şampiyonunu tokatlıyordun. 4-5 koyamayan adam da zarar yazıyor abiiiiii diyip ağlamasın aq. taraftar da aklamasın şu adamları. ayıp.

Fenerlilerin çoğu dediğin Serdar Ali Çelikler mi? kim diyor bana bir gösterir misin? bana bir tane kitleye mâl olmuş, Fenerbahçe bütçe düşürsün parayı futbola akıtalım demiş ve bu düşüncesi yüzünden linçlenmemiş birini gösterir misin? siz bu kafada oldukça bizim şube her yıl küme düşme korkusu yaşar böyle. bravo, yöneticilerin ekmeğine yağ sürün.
Twitterdaki Fener Space odalarina cok dinlendim. 3-4bin aktif dinleyici olan odada bile artik kücülmenin gerektigini savunan okadar cokki.
Zaten mantikli düsünürsen 20Milyon gibi ucuk bütceler asla karsilanamaz. Ali Koc cebinden karsiliyor. Her sene Euroleague kazansan bile 20Milyon Euro bütcenin artiya gecmesi icin 3-4 sene arka arkaya kazanman lazim.

Abi Mitrovic'i getirmek zor bir şey değil. Zaten Euroleague yapamayacak, BCL'de Eurocup'da baş orta seviye takımların tamamı koçunu tutmuş, GS'den yüksek bütçeli kaç tane takımın koç eksiği varken Mitrovic'e gitmiştir. Mitrovic'i getirmek kolay, ona kadro kurup rahat ettirmek yöneticilik mahareti isteyen şeyler.
Kolay diyorsun da bizim bundan önceki sube yöneticilerimizide biliyoruz yani
Hatirlatirim. Erman Kunter, kisa Oktay Mahmuti, sonra Ertugrul Dogan. yani aklina gelmeyenin aklina gelmiyor :)

1-2 kişi dışında ben fbli kimsenin böyle bir şey dediğine şahit olmadım.
Tam tersi Beşiktaş bile eğer Gazprom ile anlaşma olursa bütçeyi arttırmayı ve yarışmacı bir takım kurmayı düşünüyorlar. Nedim Yücel'in tekrardan Beşiktaş'a dönmesi bile bunu ispatlıyor.
Fb ve Bjk basketbolda yarışmacı kadrolar kurarken Galatasaray buradan geri kalamaz,kalmamalıdır.
Ligde zaten hertürlü yarismaci olursun. 4-5 Milyon Euroyla sampiyon bile olabilirsin benim demek istedigim Euroleague hayali uzak.
Biz az kalsin gecen seneki bütceyle zaten Anadolu Efeside eliyorduk.

Ben baya baya bu forumda bahsi geçen yerli isimlerin bir veya birkaçı kadroya dahil edilmiyor diye yönetimin eleştirildiğini gördüm.

Eleştirebilirler, istifaya davet etmek farklı bir mesele. Mesela Onuralp'i almadığın için eleştirilirsin, ama Raymar Morgan'ı aldığın için istifaya davet edilirsin. Ki bunlar gayet normal. Bir oyuncu senin yerine Bursa'yı tercih ediyorsa, nedenini bir yönetici olarak sorgulamaları gerek.

Evet Fb Beko bu sezon ve önceki sezonlar milyon dolarlar harcadı fakat taraftarları bir sürü anı biriktirdi, haftada 1 bazen 2 kez takımlarını EL’de izleme/destekleme şansı buldular, heyecanlandılar, sevindiler, üzüldüler. Transfer dönemlerinde kafalarında kadro kurarken Avrupada kimi beğeniyorlarsa yazdılar rahatça. Bizim gibi uzak kalmadılar bir çok şeyden, kısıtlamadılar kendilerini. Bunlar zarar etmekten çok daha önemli şeyler bence.

Eee bütçe arttırmayacaksak, kapatalım o zaman basketbol şubesini anadolu takımı gibi orta sıralarda sürünüp küme düşme tehlikesi yaşayacağımıza. Bari Galatasaray isminin marka değerine zarar vermeyelim.

Bilakis Fb'liler içerisinde de bu kadar yatırım yaptıkları bir branştan avucunu yalayarak çıkmanın ciddi travma yarattığını söyleyenler var. Hatta futbol takımı bu haldeyken basketbola bu denli yatırım yapılmasını eleştirenler de çok fazla.

Avrupa'da finansal açıdan Türk takımlarından çok daha güçlü takımların da büyük kısmı ya basketbol şubesini açmıyor ya da futbol takımlarına oranla çok küçük yatırımlarla basketbol şubelerini çekip çeviriyor. Ekonomik açıdan Fb durumunda olup basketbola bu kadar yatırım yapan başka bir kulüp olmayabilir hatta.

Ne diyeyim o zaman bir tek Fb biliyor bu işi Avrupa'da

Eleştirebilirler, istifaya davet etmek farklı bir mesele. Mesela Onuralp'i almadığın için eleştirilirsin, ama Raymar Morgan'ı aldığın için istifaya davet edilirsin. Ki bunlar gayet normal. Bir oyuncu senin yerine Bursa'yı tercih ediyorsa, nedenini bir yönetici olarak sorgulamaları gerek.

Benim yazdığım yazıda istifa sözcüğü geçmiyor ki zaten. İstifa konusuna nerden geldik? Yönetimin bu seneki yabancı transferleriyle ilgili tek kelime etmemişken Raymar Morgan nereden çıktı?

Oyuncu benim yerime Bursa'yı tercih ediyor çünkü Bursa kadro mühendisliğini yaparken yerli-yabancı dağılımında parayı daha homojen kullanıp daha dengeli kadro yapıyor. Bizim takımsa parayı ağırlıklı olarak yabancılara dağıttıkları için yerlilere daha az ücret öneriyorlar. Mesela Bursa'nın sene başında transfer ettikleri tek bir yabancıyı bile kadromda istemezdim.

Ayrıca lig sonuna baktığımızda 7 kişilik rotasyonla KSK ve Telekom çok daha fazla iş yaptı. Yani yerlilere yüksek ücret vermek yerine yabancı kadrosuna bütçenin önemli kısmını ayırmak bence daha makul

Son düzenleme:
Asıl yerli obezlliği Fenerbahçe'de. Berk Onuralp Sertaç 'ı istiyorlar Wilbekin Şehmus Melih İsmet Tarık Metecan Samet var 1-2 yerliden çıkacaklar.

5 yabancı olursa 7-8 kişiyle başarı çok zor. Blackshear Kravish Ndour'dan biri dışarıda kalıyordu Sadık olmasına rağmen zorlandık. 6 yabancı olursa 3 yerli yeter.

Son düzenleme:
Pek konumuz değil ama yazayım. Fener'in durumu biraz farklı. Obradovic varken başarısız bile olsalar ''Samatta kazmasına x milyon'' verene kadar basketbolun bütçesini arttırın. İşe yarar tek şubemiz, yüz akımız deniyordu. Hatta ''Dünyanın en güzel takımı'' gibi bir yakıştırmaları vardı. Çünkü Obra onlar için de Türk Basketbolu için de bir milattı. Ama şimdi arkadaşın da yazdığı gibi başarısızlığın getirdiği sinir ve öfkeden, ve Obra gibi bir faktör olmadığından böyle çatlak sesler çıkabilir.

Kadro planlaması yaparken geçen seneki hataya düşmeyip rol dağılımı net, gri alanı az bir rotasyon kurmak gerekli. Bütçemiz ne yazık ki düşük olacak yine bu yüzden 5 yabancı yanına 4 tane net katkı verecek yerli ile 9 kişilik bir ana rotasyon kurmalıyız bence. Muhaymin ve Ege 10-11. oyuncular olabilir. Bir de altyapıdan gelecek uzunla 12 kişiyi tamamlarız.

Yerli rotasyonunda Göksenin kadroda olacak yine. Kaldı 3 yerli. Birinin kısa yönlendirici diğer ikisinin ise uzun olması gerekli. Kısa için yukarda da yazdım adayım İsmail Cem ama görünen o ki Buğrahan alacağız. Rotasyon için bu bence planları değiştiren bir durum olur. Buğrahan'dan verim almak için süre verip ana rotasyonunun parçası yapman lazım. Top dağıtımında ve karar verici noktada ne kadar çok rol verirsen takıma bağı o kadar yüksek oluyor. Ben bu senaryoda ana oyun kurucu yanına alacağım ikinci yabancı kısayı da oyun kurucu özellikli bir isimden seçerim. Yerli bir numaraya büyük bütçe ayırmam. Ege Tan orada zaten rotasyonda bir noktada olacak. İki yabancı oyun kurucu (biri saha içi lider diğeri daha skorer özellikli combo guard gibi) ve Buğrahan ile 1-2 numaraların ana süre kalemini tamamlarım.

Göksenin'in önüne de şut özelliği olan bir skorer almalıyız bence. Adı geçen uzun profilleri ikili oyun oynamayı seven tipler hep; bu da spacing'i ve yarı sahada hareketi önemli kılıyor. Köşe şutörleri bu açıdan her daim ekstra iş yapar. İyi bir şutörle terste boşu bulup ceza kesebilirsin. Mitrovic tepe ikili oyunlarında top içeri inmediğinde yardım tarafından topu yere vurdurmayı seviyor. Bu da ters taraftaki şutörün önemini arttıran bir unsur. Ne kadar yüksek yüzdeli sokarsa o oyuncu hücum o kadar rahatlar.

Yabancı PG-Yabancı PG-Ege Tan
Buğrahan-Muhaymin
Şutör-Göksenin

Kabaca kısa rotasyonu bu tarz olabilir diye düşünüyorum. Uzunlara da başka bir zaman değiniriz :)

Açıkçası yönetimin basketbol özelindeki tutumunu makul buluyorum. Belki 1 tık daha bütçe artırılabilir ancak çok fazla abartılmamalı.

Geri dönüşü olmayan, elle turulur bir geliri olmayan ve şampiyon dahi olsan hiçbir şey kazandırmayan bir branş basketbol. Euroleague'i kazansan dahi aldığın ücret 1 m euroydu sanırım. Fb bu sene 20-25 milyon dolar harcadı. Sonuç sıfır. Ortada bir kupa hatta bir final bile yok.

Yerli piyasasında dönen ücretler zaten ibretlik. Bol bol kadro kuruyoruz buralarda yerli rotasyonunu şişirip. Sonra istediğimiz yerliler alınmayınca da yönetimi suçluyoruz. Ee herhalde yöneticiler de bilir yerli rotasyonunu Buğrahan, Onuralp, Düverioğlu'ndan kurmayı da kazın ayağı öyle değil. Kadınlarda McCowan'a 400 bin dolar vermişiz tutmak için.

Bana göre yapılması gereken yabancı seçimlerinde analizi kusursuz yapıp en azından 4/5 iyi yabancı yakalamak; 1-2 tane de iyi yerli çekip gerisini sahaya atabileceğin ama pek de bir şey beklemediğin, iyi katkı verirse öpüp başına koyabileceğin yerlilerle tamamlamak.

Bsl yarı finallerinde Efes ve Fb bile bütün seriyi 7-8 oyuncuyla tamamladı. Telekom-Ksk'de öyle

Bunlar biraz ezbere yapilmis yorumlar. Mesela partizanin play-offlar haricinde senelik tribun geliri 5 milyon euroyu asmis. Zalgris sadece barcelonayla oynadigi tek mactan 1 milyon euro civari gelir elde etmis ve bu para onlarin maas butcesinin bir kismini karsiliyor.

Derya yannier ise gecenlerde fenerin 4 milyon civarinda tribun geliri elde ettigini acikladi. Onumuzdeki yil icin de yayin haklarindan dolayi euroleague gelirlerinin artacagi soyleniyor. Bir de sponsorluklari dahil ettiginde bircok takim rahatlikla iddiali kadrolar kurabiliyor. Bu son donemde partizan, maccabi, milano gibi takimlarin hedef buyutmesinin altinda bu gibi etkenler var.

Fener 2012 yilinda yeni salonuna gecerken 2023 yilinda bizim hala bir salona sahip olamamizin bence izahi yok. Salon+sponsorluk bizim gibi kulubun zorlanmadan cozmesi gereken bir durumdu

Yıllardır kaliteli yerli rotasyonu isteyen biri olarak mevcut kalburüstü yerli maaşları beni cidden umutsuzluğa sevk etti. Doğuş 550 bin dolar, Onuralp 700 bin dolar alacak. Osmani 800 bin dolar istiyor. Sadık’ın seneye kontratı bitecek yenilemek istesek o da 500-600 ister gibi ki bizim verebileceğimiz rakamlar değil bunlar mevcut 3 m’luk bütçemizle. Bütçeyi 5 m’a almadığımız sürece bizim kalburüstü yerli alabilmemiz epey zor gözüküyor. Buğrahan bile istediği kadar Efes’te ihtiyaç dışı kalsın bize düşmeyebilir.

Can Korkmaz, Yiğit Arslan, Göksenin, Metin ve Muhsin gibi bir yerli rotasyonu bari oluşturabilsek. Ege Tan ve Muhaymin de 5-6 dakika süre bulabilirler.

Erick Green(Mcintyre)-Can Korkmaz-Ege
Andrews(Ennis)- Yiğit
Hrovat(DAP)-Göksenin-Muhaymin
Bruno Caboclo-Caloiaro-Metin
Boutsiele(Egbunu-Toure)-Muhsin

Şu kadarını da yapabiliriz umarım ya :)