2024-2025 Kadın Voleybol Takımı (Galatasaray Daikin)

Maçın teknik analizine gelince;
  1. Fener yenilgisi, o ana kadar set kaybetmeyen takımımız üzerinde, rahatlama (set kaybetmeme baskısının kalkması) yerine bir özgüven eksikliği ve bir kayıp daha yaşamama paniği doğurdu. Belli ki, takım psikolojisi olumsuz olarak çok etkilendi.
  2. Fener maçında, hücum hattında takımın en iyisi olan Lazovic bu maçta hücumda başarı ve etkinlik olarak çöktü. Sadece 1.sette bir göründü ve sonrasında kayboldu. Toplamda 4 blok ile oynarken servis karşılama istatistiği iyi idi, buna rağmen 3 ace yemesi üzerine tuz biber ekti. 5 sette toplam 14 sayı ile set ortalaması 3ün altında kaldı.
  3. Bu maçta, en az eleştiriyi hakedenler, Yasemin ve Ayçin idi. İkisi birlikte aldıkları 24 topa %50 ile hücum ederek 12 sayı almışlar, birlikte 5 blok ve 3 blok teması almışlar, Yasemin 1 kez bloklanmış Ayçin ise serviste 1 ace ve 2 hata ile oynamış. Özetle birkaç file hatası dışında ortalar görevini yapmış denilebilir. Timmerman olsa çok’mu değişirdi? Göreceli olarak bence hayır. Tabii ki sistem olayı ayrı. Aynı tarz oyunla, muhtemelen hiçbirşey değişmezdi.
  4. Hücumda Alexia kötü değildi. İyi yüzdelerle hücum etti. Bloklanma ve hücumda direkt hatalar daha az olsa hücumda mükemmel denilebilirdi ama olmadık şekilde 5 servis hatası, kabul edilebilir gibi değildi.
  5. Eylül, servis karşılamada yine bekleneni verdi. Yer savunmasında ise yapabileceğinin en iyisini yapmaya çalıştı.
  6. İlkin, yine servis karşılamada takımının en iyisi idi ve mükemmele yakın oynadı. Hücumda 16 sayı ve iyi bir yüzde ile oynadı ama 2. Sette 23-24 iken hücumunu 3’lü blokdan feykle 2’li bloka düştükten sonra blok üzerine vurmayıp plase atsa veya çapraza vursa 2. Set alınabilirmiydi meçhul ama alınsa bu maç belki rakip üzerindeki psikolojik baskı ile 3-0 bitebilirdi. Maçta 3 blok yaptı ki bu da iyi ama tıpkı Alexia gibi serviste 4 hata ile oynadı. Çoook fazla.
  7. Britt Bongaerts ile ilgili, Fener maçı sonrası bazı eleştirilerim olmuştu ve sanırım bazı arkadaşlar buna biraz da tepkili yaklaşmıştı. Bu maçta da, ne fazla ne eksik, benzer şeyler yaşandı bu nedenle de sürekli ikili değişiklik arayışına gidildi. Hernandez’i sonraya bıraktım. Aslıhan Kılıç’a kocaman bir aferin. Kaçırmış olabilirmiyim bilmiyorum ama hiçbir defolu anını görmedim.
  8. Ana Kalandadze ve Yasemin Özel için yazmaya değermi bilmiyorum ama içimden hiçbirşey yazmak gelmiyor. Kayda değer birşey yok ki...Tam bir hayal kırıklığı. Yorumlarına değer verdiğim bazı arkadaşlar, Lazovic’in yada İlkin’in dinlendirilmesi için bu maçla birlikte Wiesbaden maçında Kalandadze’ye yer verilmesi gerektiğini yazmış ve bunu yadırgamıştım ama yine de endişemde yanılmadığımı görmekten üzüldüğümü yazmadan geçmeyeceğim.
  9. Genel bakış olarak, bu maçla ilgili iki takım performansı üzerinden, bu maçı niye kaybettik derseniz, biz takım olarak %40 Hücum ve %23 etkinlikle 65 hücum sayısı , 37 hücum W/L ile oynarken rakip %32 Hücum %15 etkinlikle acınası bir yüzde ile 49 sayı ve ve 23 hücum W/L ile hücum etmiş, biz %54 pozitif %19 Mükemmel servis karşılama ile oldukça iyi bir performans göstermişken, rakip %40 pozitif ve %4 (evet %4) gibi oldukça zayıf bir performans göstermiş. Bu iki karşılaştırmalı istatistiği, bu oyunu yorumlayan hangi oyuncu veya profesyonel’e gösterirseniz gösterin, Galatasaray 3-0 kazanmıştır der. Bu kayıbı, tek başına bütün oyuncuların hücum performansına yüklemek sığ bir bakış açısı olur. Peki ne oldu da kaybettik? Biz tıpkı Aras Kargo maçında olduğu gibi akıl almaz bir şekilde 13 servis hatası ile oynarken (ki orada 3 sette yapmıştık ve böyle giderse başımız ağrıyacak demiştim), rakip sadece 9 hata yapmış, biz bu kadar riskli servis atarken ve sadece 3 ace alırken rakip 6 ace almış ve hataların 3’ü Lazovic, 1’i Kalandadze, 1’i İlkin ve 1’i de Eylülden gelmiş ama daha da önemlisi, biz 14 blok yaparken, rakip 20 blok yapmış ve bu blokların 11’i Berka Buse Özden’den gelmiş ve neredeyse tamamına yakını köşelere yapılmış ve Koç’umuz sadece seyretmiş. Bu hataların bir çoğu da kaybedilen setlerde gelmiş. Fenerbahçe’ye bile 3 sette blokta 8 kez takılmamıza rağmen bu maçta 20 blok yemek son derece anormal ve bunun sadece 11’ini 1 oyuncudan yemek daha da anormal. Bu durum, Hernandez’in maçı sadece seyrettiğini ve yerinde boşu boşuna zıpladığını gösterir. Sadece %36 hücum yüzdesi ile yani standard bir yüzde ile oynayan Rasinska da 20 sayı ile destek verince ve bizim Koç da doğru zaman ve doğru yerde doğru müdahaleleri yapamayınca ve oyuncuları doğru tercihlere yönlendirmeyince, NEREDEYSE İNTİHAR ETTİK diyorum.
Bu maç için, Hernandez ile ilgili düşünce ve yorumlarımı bir sonraki paylaşımıma bırakıyorum.

Hernandez’e gelince... İlk kez bu kadar sert eleştireceğim. İkili değişiklik, bir Bongaerts bir Kılıç, bir Alexia bir Özel. Ne elde ettin?
  • Ortaların en başarılı hücum ettiği anlar Kılıç’ın olduğu anlar. Hala özellikle Ayçin - Bongaerts uyumsuzluğu varken ve bu durum nispeten Güveli’ye de yansırken hedef ne idi? Nasıl olur da iki ortamız, farklı iki pasörle farklı oynuyorlar. Şu ana kadar yapılan antrenmanlar ve maçlar, konunun çözümü için yeterli olmadımı?
  • Biliyoruz, Timmerman Bongerts uyumu mükemmel’e yakın idi (Timmerman’ın oynadığı son Sarıyer maçı hariç). Peki Timmerman yoksa, oyunu tümüyle köşelere yığıp, rakibin köşeleri boğmasına’mı izin vereceksin? Bu oyun anlayışı ile Ana Cristina’yı alsan ne yazar... İddia ediyorum, bir noktadan sonra o da çakılır. Fener maçında kendisini köşelerde sıkıştırdığımız gibi...
  • Bizim hep övgü ile söz ettiğimiz, her yeri kapatıyoruz ve hızlı oyun ile her yerden hücum ederek rakibi yanıltıyoruz oyunu gitmiş, yerine geçen sezon oynayan Galatasaray gelmiş. Bu asla böyle gidemez. Rakip takımda bir oyuncu blokları ile takıma adeta geçilmez set çekerken, haydi sen görmesen bile bench’deki İstatistikçi neyin çetelesini tutuyordu. Hiç’mi önlem alınamazdı?
  • İlkin 4 Alexia 5 servis hatası yaparken, hiç olmazsa değişiklikler bu problemi azaltmaya yönelik yapılamazmı? Servis sırasında Alexia yerine Özel, İlkin yerine Sude veya smaç servisçi Kalandadze denenemez’mi?
  • İlkin kaptan olabilir ama dokunulmaz değil. Belli anlarda, onun performansına katkı yapacak değişiklikler de mutlaka düşünülmeli. Voleybol oynamış bazı yorumcuların zaman zaman vurguladığı gibi, bir oyuncuyu bitirmek istiyorsan, oynaması gereken maçlara koymazsın, ya da bir göründü bir yok oldu yaparak özgüven problemi ile oyuncuyu etkisizleştirisin. Sanırım Kalandadze’nin başına gelen böyle birşey ve buna ilaveten fiziksel olarak da kilo almış gibi de gördüm. Bir an önce, bu yazılanlar ışığında herkesin kendisini toparlaması gerekiyor aksi takdirde önümüzde Wiesbaden maçı telafisi imkansız bir maça dönüşebilir. Bir kez daha aynı acıyı yaşamak, çok ağır olur.

Dünkü maçta genç oyuncu Berka 11 blok ile lig de bir maçta en çok blok yapan oyuncu rekorunu kırdı. Bunda bizim de payımız var iyi manşet hızlı oyun her pozisyona eşit dağılan bir pas grafiği bu sezon bizim güç kaynağımız. Biri bile eksik olursa sorun yaşarız üçünü aynı anda yaptığımız her maçta favori oluruz sezon başından beri diyoruz. Berka’nın kolay blok tutmasına izin verdik.

Maglio Nilüfer maçında 32 sayı ile oynadı daha iyi bir orta oyuncu performansı hatırlamıyorum.
Bir orta oyuncu bu kadar sayı almışsa genel olarak o takımın köşeleri kötüdür. Bi ara milli takımda Eda her maç en skorer oyuncumuz oluyordu çünkü köşeler etkisizdi ve skor üretmekte zorlanıyordu. Galatasaray gelecek sene keşke danesi-timmerman-Yasemin yapsa ortayı. Avrupa’da çok rahat ilerleriz