2024-2025 Kadın Voleybol Takımı (Galatasaray Daikin)

13. haftanın yine akılcı ve objektif değerlendirmesi her Daim Voleybol'da;
iki saat önce yapılmış olan takımımızın son maç değerlendirmesini yukarıda yazdıklarımla karşılaştırırsanız, gözlemim neredeyse birebir örtüştü. Keşke farklı olsa yada takımımız kazanmış olsa ve ben yanılmış olsaydım.

Paylaşabileceğim bir diğer ilginç not ise, İlk kez Timmerman'ın sahada olduğu bir maçı kaybettik. Hem de takım olarak sezonun en iyi, müthiş servis karşılama istatistiğine ulaşmamıza rağmen (%59 pozitif ve %35 mükemmel). Çoook yazık ve düşündürücü.... Hem teknik heyet ve hem de oyuncular açısından....

İtalya'da takriben 10 yıl önce, spora dair finansmanın kısıldığı; yüksek hücumcuların özellikle Türkiye ve Rusya'ya dağıldığı dönemdeki İtalyan Ligi formunda bir maç izledik. Masa tenisi vari, pinball çağrışımlı uzun ralliler oldu. 4. sette kırılarak maçı kaybetseydik görüntü yetersiz gelip Eczacıbaşı galibiyetinin üstüne mi yatıyorsunuz dedirtirdi; o seti geri dönüşle net şekilde kazandıktan sonra süreç odaklı bakışla takıma dair bir açmaz doğmadı zihnimde. Zaten bu takım taa Temmuz itibariyle sonuç odaklı şekilde kurulmadı. Yakın geçmişte dişin kovuğunu doldurmayan hedefler, kervan yolda düzülür üzerinden Şampiyonlar Ligi şampiyonu takımlara karşı galip gelindikçe sezona adapte edilmeye çalışılıyor. 5. sette Kalandadze'nin dışarı vurduğu smaç ve Kuzeyboru'nun 11-9'da file dibinden canlandırdığı top gibi anlar var fakat bu görüntüler 5 sette de var olduğundan anlatımda odaklanmayı gerekli görmüyorum. Lazareva olduğu sürece Kuzeyboru sezonun hakkını verir ve Aksaraylı Galatasaraylılara biz kime kaybettik dedirtmez. Türk Ligi'ni salt finans üzerinden okumamak, en iyi lig tartışmasına dahil etmek adına da iki takım ciddi bir zemin yarattı. Kaybeden taraf Eczacıbaşı maçında yere temas etmeden, kaybettiği setlerde ortalama 17 sayı alabilen Vakıfbank'a kıyasla güzel kaybedecekti. Lazareva nispeten yüksek hücumcu kalıp hemen öncesinde bir süre de kafa izni yapabildiğinden, biz olduk.

Mevcut bütçe ışığında sezon maksimumda yaşanıyor. Faruk Süren gibi bir başkan, Ünal Aysal gibi bir başkan üzerinden 3-4 katına çıkan bütçe; ya da mevcut bütçenin bir parça daha artmasıyla CEV Cup şampiyonluğu gibi içerikler Galatasaray kadın voleybolunda tartışma konusu olabilir. 4. sırayı hedef alan, ilk 3'e karşı bir saatten uzun süreyi zar zor görebilen takımlar körlük yaratarak Şampiyonlar Ligi'nde 2 kez yarı final oynadığımızı da, CEV Cup'ta 3 kez final oynadığımızı da neredeyse unutturdu. Bir daha o görüntüye dönülmesin. Burhan Felek'te hava açık. Gsbasket'te bot'lar ve takımın yapabilirliği pek de fark etmediği halde ruh hali keskin şekilde değişen Galatasaraylı insanlar meteoroloji için fazla mesai yaptırmaya aday.

Paylaşabileceğim bir diğer ilginç not ise, İlk kez Timmerman'ın sahada olduğu bir maçı kaybettik. Hem de takım olarak sezonun en iyi, müthiş servis karşılama istatistiğine ulaşmamıza rağmen (%59 pozitif ve %35 mükemmel). Çoook yazık ve düşündürücü.... Hem teknik heyet ve hem de oyuncular açısından....
Bizim köşeler oturmuş blok gelince top öldüremiyor bu zaten sezon başından beri belli o yüzden iyi manşet hızlı oyun dedik hep.Eczacı maçında Retke de Snead de yavaş ayaklı oyuncular olduğu için bizim oyun hızımıza yetişemediler.Kuzeyboru maçından önce de söylemiştim ne kadar hızlı da oynasak Janset ve Nasya yetişir çok hızlı oyuncular.Nasya hızlı orta diyince zaten sayılı isimlerden.İlk yarı da en çok blok yapan takım Kuzeyboruydu zaten.Sezon başından beri ortalar çok hızlı olduğu için Lazareva neredeyse blokta hareket etmiyor sadece küçük bir bölgeyi kapıyor bu sebeple ilk devre oda blokta etkiliydi.Köşe oyuncularına kısıtlı bir alanı kontrol etme şansı verip hem köşe bloklarını sağlam tutuyor geri kalan bölgeleri de zaten orta oyuncular yetişir diye orta oyunculara bırakıyor Bedestenlioğlu çok basit ama çok güzel işleyen bir denklem oluşturmuş.Bizim maçımızda da Nasya ve Janset her topa yetişti köşe kısımlarında kımıldamadan yükselip köşe bloklarını yükselten Lazareva vardı.Hücum da bu yüzden etkili olamadık zaten bu takım kurulu blokta tıkanıyor.Bence ona rağmen iyi direndik.Kalandadze oyuna girince o biraz blok üstü yaptı bari.12-10 da oyuna Lazovic girse bu maçta bize gelirdi bence.Aydın ve Thy maçları alınması gereken maçlardı.Kuzeyboru benim için hayal kırıklığı olmadı çünkü maçtan önce de gideceğini maçın hissediyordum maçtan önce Fener maçından sonra sezonun en zor maçı kimya olarak antimiz olan bir takıma karşı oynayacaz demiştim.Kuzeyboru maçı değil bence Aydın ve Thy maçları ilk devreyi çöp etti almamız gereken iki maçtı.

Aslında halla tam olarak voleybol ülkesi olmadığımızı fark ettim.Futbolun belki de kalbi olan ülkelerden biri olan Brazilya da.Dünya kulüpler şampiyonasında bu gece 4 de oynanacak Milano-Minas maçı için spor kanalında yapılan bir yayına denk geldim.Trt Spor A spor gibi kanaların sadece futbol için yaptığı yorumculuğu voleybola da getirmişler bence çok kaliteli bir şey.Muhtemel kadrolar oyun planları gibi bir çok konuyu gece 12 den 4 e kadar 4 saat tartışacaklar.Bizde milli maç sonraları bir 20 dk set sayısı diye bir program yapıp hemen hızlı hızlı röportajları dinle 5 dk yorum yap bitiriyorlar.Bence örnek almamız lazım çok hoşuma gitti en azından Trt Spor Yıldız da günde 1 saat voleybola dair bir program eski voleybolculardan oluşmuş bir kadro ile hoş olurdu.Ama sağolsunlar bir çok YouTube kanalı voleybol maçlarını eski voleybolcularla yorumluyor.Bu belki voleybol ülkesi olduğumuza dair bir işaret.

Hanna Orthman Novara ile olan sözleşmesini fesh etmiş Thy ile anlaşacak muhtemelen. Normalde iyi oyuncu ama ben bir performans beklemiyorum bu sene. 1.5 senedir voleybol oynamıyor bu sene ısınma turu olur vasat üstü bir performans sergiler muhtemelen.

Ben inanmıyorum Hande bence Eczacı ile devam eder. Ama hem yurt içi hem yurt dışı bir çok haber sitesi Ebrar Eczacıya Hande Galatasaray’a haberleri yaptı. Bence gelmez ama olursa her yerli kontenjanı açacağı için ve başlı başına Hande iyi bir oyuncu olduğu için çok iyi transfer olur.

Hande’nin gelmesi durumunda
Pasör:Bongaerts,Aslıhan
Pasör Çaprazı:Egonu,Alexia
Smaçör:Hande,İlkin,Saliha,Li
Orta:Timmerman,Yuan,Yasemin,Ayçin
Libero:Eylül,Melis
asla kurulmaz bence çünkü bu kadro 3-4 milyon Euro tutar ama yapılırsa lig şampiyonluğu alabilecek bir kadro olur.

Taraftar boyutu hariçten gazel. İnternet bot'larla, düşük yapay zeka örnekleriyle dolu. Burhan Felek'teki kitleyse festival tadında, şölen kitlesi. Hemen herkes hoşnuttu ortamdan.

Kulübe gelen ve harcanması gereken bir para varsa ona göre hemen yarın ekstrem sonuç alacak bir antrenör, Lazovic'in önüne de iki işi birden üst seviyede yapabilen bir smaçör çözülsün. Bu iş oyuncuların isteğiyse de mecburen Fenerbahçe derbisi kazanacaklar. Aksi takdirde İlkin de dahil olmak üzere mevcut kontratlar sorgulanır. Bu sezon sonu gidecek olan varsa da 2027 yazını geçmeden yollarımız kendilerinin isteğiyle kesişir. Döngüsel ilişki halini aldı bu.

Biraz daha zorlasalar 2024 Aralık'ta olabildiğince Oktay Mahmuti hikayesi yaratacaklar adamdan. PAOK'a karşı yaz sonu Burhan Felek'te kupa kazandığımız, teneke kupayı altın yaptığımız; 21. yüzyılda ortalamaya vursak neredeyse her sezon bir Avrupa ya da Dünya şampiyonluğu kazanan iki rakibi puan vermeden yendiğimiz sezonda konuştuğumuz içeriklere bak. Olympiakos beklerken, Chieri beklerken, tek maçlı formatta klasik adlandırmayla Türkiye Kupası kazanır mıyız dediğimiz sezon nerelere geldi. Bu kararı alanlar kendinden emin değilse 2025'te kültürel alana dair kayıp çok büyük.

Kötü süreç yönetimi diye buna denir. Hem muhtemelen Hernandeze tazminat ödenir hem Abbondanza gelirse Kore takımına para öde. Hem hoca değişimi ile takım uyumunu oyun düzenini sezon ortası karıştır. Taraftardan aferin demek için alınmış. Saçma sapan taraftar gazlaması ile yapılmış bir transfer. Hernandez için de İtalyan taraftarlar Milano ya gelmeli mi tartışması başlatmış. Kötü bir hoca yönetimi var orda da ama ben asla Milano gibi bir takımın sezon ortası hoca değiştirmek gibi bir hatta yapacağını sanmıyorum. Alt sıralara oynayan takımlar için tamam ama dünyanın en iyi liginde ilk 4 istiyorsan devre arası hocanı tutacan çok anormal işler olmadığı sürece.

Son düzenleme:
Takım menajeri yeni kurulan Amerikan liginden bazı takımlar Hernandezi istedi ama sözleşmemiz var gitmesine izin vermedik demişti. Amerikan ligi hocalarını hazırladı ama belki isteyen takımlar kapabilir ama hepsinin hocası bu sene hazır seneye Hernandezi Amerikan liginde izleriz muhtemelen.

Avery Skinner İtalya ligi rakipsiz şuan keşke İtalya ligi seviyesinde başka bir lig olsaydı gibi bir açıklama yapmış.Bu sene açık ve net bizim ligimiz İtalya liginden daha çekişmeli ve daha kaliteli.Bu seneyi geçtim 2010-2019 dönemini bizim ligimiz domine etti bütün ligleri.2020-2024 arası İtalya bizi geçti bence.2024-2025 de en iyi lig olarak biz gidiyoruz şuan.İtalya ligi özellikle mi istiyor bilmiyorum ama orada oynayan her oyuncu İtalya liginin reklamını yapmak için uğraşıyor.

Beklenmeyecek şekilde ruhçu bir anlatımla, alenen de şikayet ederek; 2000'lerde doğan jenerasyona dair sosyolojik laboratuvarıma incir ağacı diktiniz. İnsan tenezzül eder de; başka takımla anlaştı göreceksiniz der, pasör ve orta oyuncudan komisyon yedi der, İlkin'e tokat attı der doğru da olsa kuyruklu yalan da olsa bir şey söyler. Fenerbahçelilerin erkek futbola dair gazını mı alıyorsunuz buraları böyle panayıra çevirince anlamıyorum ki? Galatasaray'ın amiral gemi erkek futbol dışındaki takımlarına kaybettiği zaman güzel kaybetmek neden yasak?

Hernandez'le Şampiyonlar Ligi finalinde Conegliano'yu yenemeyeceğimizi, Dünya Kulüpler Şampiyonası finalinde Vakıfbank'ı yenemeyeceğimizi Burhan Felek'te yarı tablet yarı maç şeklinde ilerleyen; 2015 sonrası doğan kardeşlerimiz de biliyor. Yarın Ünal Aysal kulübe başkan olmayacaksa, buralar 2025 için hedeflenmeyecekse bu bir açıklama olamaz. Yeni yıl öncesi bir Kovac-Ngapeth vari hamle gelir mi diyoruz, 2013-2014'te iki olaylı derbideki Fenerbahçe antrenörünün bir de daha peşinden koşuluyor deniyor. Robota şu diyagramı yüklesek depresyona girer.

Şunu kabul edelim fener futbolda başarısız olduğu için Ali Koç sahibi olduğu firmalarla basketbolu voleybolu domine ediyor. Bakın bu branşlarda başarılıyım vs diye bilmek için. Bakıyorsunuz bekosu otokoçu avisi opeti koçtaşı yapıkredisi vd. Hatta pürsu suna kadar koç markaları sponsor. Bu branşlardada parayı koydunmu başarı genelde kolay geliyor küçük sahada 5-6 kişi ile oynanan oyunlar. Haliyle koç bu alanı müthiş subvanse ediyor. Kimi arkadaşlar çıkıyor efenim bizde basalım 10 milyon euro bu dalları şaha kaldıralım. 10 milyon euro verecek sponsor varsa ben buna okeyim. Amma velakin klup kasasından futboldan kazanılan paranın buraya aktarılmasına kesinlikle karşıyım. Bu branşlar zarar eden branşlar zaten sırf Aziz Yıldırım Ali Koç ceplerinden burayı finanse ediyor diye bizimde buraya para yatırmamızın anlamı yok. Ya sponsor yada cebinden bu branşları finanse edecek başkan olmalı. Misal Tr nin en zengin ikinci kişişi İpek Koç Kıraç. İlerde başkan olursa koç grubu şirketleri artık bizim sponsorumuz olur. Şaka bir yana bu bütçelerle şampiyonluk vs hayali kurmayın diye boşuna söylemedik. Ben her zaman söylüyorum avrupada basketbol voleybol gercek anlamda bir yere gelecekse, futboldan devşirme seyircilere yerine gerçek seyircisi olması isteniyorsa, futbol kluplerinim bu alanlardan çekilmesi lazım. Amerika bu konuda örnek amerikan futbol takımı gidip nba de takım kurmuyor. Nba takımı gidip nflde buz hokeyinde takım kurmuyor. Avrupada ne yazıkki basketinde voleybolunda temelleri bozuk atıldı. Bu yüzden asla beklenen değeri göremeyecek.

Gabi İtalya’ya gittiğinden beri bütün sempatisini kaybetti itici bir oyuncuya dönüşmeye başladı bence. Önce İtalya liginde Türkiye ligi ve onu var eden onu Gabi yapan Vakıfı kötüledi. Şimdi de dünya kulüpler şampiyonasında Li’nin adını bilmiyormuş gibi yapıp iyi bir turnuva geçiriyor adı sanırım Li tarzı bir şey dedi ego kasmaya çalıştığı bariz turnuva öncesi sadece antrenör 100 kere izletmiştir zaten Li’yi. Kendi kendine sempatisini kaybettirdi bence. Vakıf da oynarken herkesin sevdiği iyi kaptanlık yapan bir oyuncuydu İtalya da sadece ego savaşı veriyor gibi.

Ama bana çok inandırıcı kesin gelmedi Neslihan’ın tepkisinden sonra kıvırmış biraz. Aslıhan Kılıç seneye Eczacıbaşı’na doğru diye haber yaptı. Sonra Neslihan Demir yalan haber diye programında söyledi. Voleybol magazin programı da Aslıhan seneye bence Eczacı da olur Naz jübile yapar belki de başka kulübe gider. Bence Elifin yedeği Aslı olsun diyecekler falan. Çok belki sanırım sanki diyerek konuştu o yüzden ben tahmin yürüttüğünü düşünüyorum.Ama yürüttüğün tahmini haber olarak yazman da ne kadar etik tartışılır.

Aslıhan bugüne kadar orta sıra takımlarında oynamış vasat bir pasör Eczacıbaşı seneye Elif Aslıhan yapmayı düşünüyorsa hele de Dilay varken voleybol aklını gözden geçirmesi lazım. Bu kararları veren Ferhat Akbaş ise seneye o kalır mı kalırsa Eczacı en fazla bir ikincilik daha kazanır.

25 yaşından sonra patlama yaşayan çok fazla pasör var o mevki biraz daha tecrübe işi.Aslıhan zaten Eczacının oyuncusuydu Aydın da çok iyi bir sezondan sonra hem milli takım kadrosuna girdi hem de Eczacı aldı sonra Sigortashop takımına kiralandı önceki sezon.Bu sezon bizde kiralık mı normal sözleşmemi bilmiyorum ama Eczacı uzun bir sözleşme imzalamıştı diye biliyorum.Aslıhan bence de üst düzey değil ama asla vasat olduğunu düşünmüyorum.Aslıhana vasat demek bence büyük saçmalık olur.Aslıhan bence hiçbir zaman üst düzey takımlar da A oyuncu olamayacak.Ama ligde Eczacı Vakıf Fener her takım da yedek pasör olacak seviye de bence.Seneye de takım da tutulması gerektiğini düşünüyorum ilk 4 dışı her takım da rahatlıkla as pasör olur Aslıhan.