#33 Ender Arslan

En komik lafda şu Oktay Hocadan daha mı iyi biliyorsunuz..beyler bu jargonu bırakın artık..Enderi gönderenlerden de yada enderi alanlardan da kimse iyi bilmez basketbolu..bilsede farketmez..Kimse kimseyi beğenmek zorunda değil..sen Enderin basketbolundan mest olabilirsin..Ben Ender oynarken rahat olmayabilirim bunu eleştirme hakkın yok..Çünkü enderi beğenmeyenler bile bu transferi olumlu karşılıyor..Çünkü alınacak başka bir yerli yok..

Verilen yok mehmet yağmurdur veya diğer örnekler çok uç örneklerdir..Çünkü madem Mehmet yağmurdan geldi örnek ordan devam edelim bu tip adamların kapasitesi bellidir maç kazandırmaz sana ama maçta kaybettirmez ne eksiltir ne fazladan katar..Böyle 5 yaşındaki çocuk karşılaştırmaları yapmanın anlamı yok..Ama ender Aslan maçta kazandırabilir maçta kaybettirebilir..

Kusura bakmayında 70 milyonluk Türkiyede Milli takım düzeyinde sırf sadece kerem ve ender var diyede ( ki buda bir problemdir litvanyada sırplarda veya ruslarda her yıl bir oyun kurucu çıkarken) Enderin bombele atışlarını yada 10 sn kala oyun kurmasını ve yahutta içeri penetre edip artık küçük bir çocuğun bile alıştığı dışa pas vermesini beğenmek zorunda değil kimse..

Evet yerli anlamında mecburiyetler yüzünden iyi transferdir..Ama ahmet enderin oyununu sever mehmet sevmez hasan bayılır..Bırakında bir basketbol seyircisi sporcuların oyunlarını sevip sevmeme hakkına sahip olsunlar..Böyle size şunlar layık bunlar layık gibi ters edebi yankılar yapmasınlar..Yorum katsınlar lütfen..Hayır efendim ben enderin savunmasını seviyorum desinler ben 10 sn kala hücum kurmasına bayılıyorum desinler..Kimse de enderi beğeniyor diyede zaten hayallerin bukadarmış size ancak bunu beğenirsiniz gibi ötekileştirmez sizin yaptığınız gibi aksine saygı duyar bizde bişeyler öğrenmeye katmaya dinlemeye çalışırız..

Yani olgun eğitimli yada görmüş geçirmiş insanlarsınız..Burda kimse Enderi Galatasaraya gelmesin ne işi var lanet olsun vs demiyor..Oktay Hoca beğenebilir..Başka bir hoca beğenmeyebilir..sen beğenirsin ben beğenmem..Bir sporcu oyun tarzını beğenmeyenler var diyede ülkeyi terketmez üzülmez yada ağlamaz emin ol...! Bizde üniverste düzeyinde basketbol oynadık ve hiç bir zaman babam benim basketbolumu sevmedi..Ne yapayım babamamı küseyim ülkeyimi terkedeyim:)

Burda kimseye çok kötü insan denmiyor..Çok Kötü basketbolcuda denmiyor..sadece herkes kişisel görüşünü belirtiyor ve baştada dediğim gibi bırakın bir basketbol izleyicisi takip ettikleri oyuncuların oyunlarını sevip sevmeme beğenp beğenmeme hakkına sahip olsunlar..Oktay Hoca seviyor bende o yüzden seviyorum düşüncesi değil..Oktay hoca gbi bende şu şu nedenlerle seviyorum yada peraseviç gibi şu şu nedenlerle güvenemiyorum demektir önemli olan Boş ulemalık zararlıdır..

En komik lafda şu Oktay Hocadan daha mı iyi biliyorsunuz..beyler bu jargonu bırakın artık..Enderi gönderenlerden de yada enderi alanlardan da kimse iyi bilmez basketbolu..bilsede farketmez..Kimse kimseyi beğenmek zorunda değil..sen Enderin basketbolundan mest olabilirsin..Ben Ender oynarken rahat olmayabilirim bunu eleştirme hakkın yok..Çünkü enderi beğenmeyenler bile bu transferi olumlu karşılıyor..Çünkü alınacak başka bir yerli yok..

Verilen yok mehmet yağmurdur veya diğer örnekler çok uç örneklerdir..Çünkü madem Mehmet yağmurdan geldi örnek ordan devam edelim bu tip adamların kapasitesi bellidir maç kazandırmaz sana ama maçta kaybettirmez ne eksiltir ne fazladan katar..Böyle 5 yaşındaki çocuk karşılaştırmaları yapmanın anlamı yok..Ama ender Aslan maçta kazandırabilir maçta kaybettirebilir..

Kusura bakmayında 70 milyonluk Türkiyede Milli takım düzeyinde sırf sadece kerem ve ender var diyede ( ki buda bir problemdir litvanyada sırplarda veya ruslarda her yıl bir oyun kurucu çıkarken) Enderin bombele atışlarını yada 10 sn kala oyun kurmasını ve yahutta içeri penetre edip artık küçük bir çocuğun bile alıştığı dışa pas vermesini beğenmek zorunda değil kimse..

Evet yerli anlamında mecburiyetler yüzünden iyi transferdir..Ama ahmet enderin oyununu sever mehmet sevmez hasan bayılır..Bırakında bir basketbol seyircisi sporcuların oyunlarını sevip sevmeme hakkına sahip olsunlar..Böyle size şunlar layık bunlar layık gibi ters edebi yankılar yapmasınlar..Yorum katsınlar lütfen..Hayır efendim ben enderin savunmasını seviyorum desinler ben 10 sn kala hücum kurmasına bayılıyorum desinler..Kimse de enderi beğeniyor diyede zaten hayallerin bukadarmış size ancak bunu beğenirsiniz gibi ötekileştirmez sizin yaptığınız gibi aksine saygı duyar bizde bişeyler öğrenmeye katmaya dinlemeye çalışırız..

Yani olgun eğitimli yada görmüş geçirmiş insanlarsınız..Burda kimse Enderi Galatasaraya gelmesin ne işi var lanet olsun vs demiyor..Oktay Hoca beğenebilir..Başka bir hoca beğenmeyebilir..sen beğenirsin ben beğenmem..Bir sporcu oyun tarzını beğenmeyenler var diyede ülkeyi terketmez üzülmez yada ağlamaz emin ol...! Bizde üniverste düzeyinde basketbol oynadık ve hiç bir zaman babam benim basketbolumu sevmedi..Ne yapayım babamamı küseyim ülkeyimi terkedeyim:)

Burda kimseye çok kötü insan denmiyor..Çok Kötü basketbolcuda denmiyor..sadece herkes kişisel görüşünü belirtiyor ve baştada dediğim gibi bırakın bir basketbol izleyicisi takip ettikleri oyuncuların oyunlarını sevip sevmeme beğenp beğenmeme hakkına sahip olsunlar..Oktay Hoca seviyor bende o yüzden seviyorum düşüncesi değil..Oktay hoca gbi bende şu şu nedenlerle seviyorum yada peraseviç gibi şu şu nedenlerle güvenemiyorum demektir önemli olan Boş ulemalık zararlıdır..

Hocam emek verip bu kadar uzun yazmışsın. Ben de altına imzamı atayım. %100 katılıyorum yazdıklarına.
Herkes fikirlerinde özgür olmalı. Benim bu faorumda fark ettiğim, özellikle Ender konusunda, eleştirilerin dozunun kaçması.
Elbette beğenmeyebilirler fakat 5.sınıf PG muamelesi de yapmak yanlış.
Evet Ender istikrarsız, ama ben gene de beğeniyorum. Bir sene oynasın görelim.

Arkadaşım; "Ender saat bile kuramaz" cümlesini buraya taşıyorsun, sonrada saygıdan bahsediyorsun. Böyle saygısızca bir yorumu buraya taşımanın anlamını sorabilir miyim çok değerli basketbol oynamış kişiliğinize?

Söylediklerim açık ve net. Ben senin mesajına cevap olarak yazdım, ama burda saçma sapan yorum yapan herkese verilmiş bir cevaptı o. Eleştirebilirsin, beğenmeye bilirsin ama bunun da belli bir ölçüsü var. Diğer yazdıklarınla ilgili tek bir kelime etmişmiyim? 10 saniye kala oyun kurar demişsin, ne yapacağı hiç belli olmaz demişsin. Bunlar mantıklı makul eleştiriler. Ama saat neyin nesi?

Ender ile ilgili birsürü özellik yazabilirim buraya zayıf ya da güçlü özelliği olarak. Bütün teknik değerlendirmelere girebilirim. Ama hiçbirine gerek yok. Ender şu anda oyun kurucu Türk olarak alınabilecek en uygun oyuncudur nokta.

Son lafım da moderasyona. Erdem Akkaş 'ın benim mesajıma verdiği cevabı okumanızı rica ediyorum. Eğer ordaki "5 yaşındaki çocuk karşılaştırmaları" tarzındaki cümleler normal ise aynı tavırla cevap vereceğim.

Hilmi bey ciddi endiseler uyandırdiniz bende.ben iyi bir hatip oldugumu zannedrdm ama anlatamdm galiba o sözü eden arkadas vakti zamanında efes altyapısında oynamıs ve altyapıdakı kendi iclerinde söylenen sözdü..hakaret kavramınız nedir bilemem ama burda sizi alındıran neydi anlamadım..digeri moderasyonluk kelimeler etmedm..ama karsılik verebilcegnz sözlere icazet istyorsaniz buyrun oda sizsnz

Ben kimseden icazet almam sadece müsade isterim öncelikle bunu söylim. Hele ki sizden hiç almam. Biraz daha da ileri giderek sen kimsin ki senden icazet alacağım da derim.

Ender Arslan ile ilgili konuya gelirsek. "Bu adam saat bile kuramaz" demek hakaret değilse, o da sizin geniş(!) dünya görüşünüzle alakalıdır. Kimin söylediği beni ilgilendirmiyor, buraya kimin yazdığı beni ilgilendiriyor.

Ender ile ilgili son yorumumdur.

Hiçbir konu altında ikili tartışmaya girmek amacım değil. Amacımın dışına çıktığımı düşündüğüm için sana karşı vermiş olduğum son cevaptı.

Erdem bey. Litvanya nerde her yil oyun kurucu yetistiriyormus?? Kalnietis mi süper oyun kurucu?? Rusya elinde adam olmadigi icin Holden'i devsirmis. böyle klise laflar baydi artik lütfen. "elin oglu kimle oynuyor biz neyle.." hep ayni safsata. Kücük gördügünüz Kerem-Ender ikilisi son iki sampiyonada avrupanin bütün guardlarina kafa tuttu. dünya sampiyonasinda takimini finale tasimis bir Guard ikilisi asla vasat olamaz. Ender kendisine güvenildigi zaman üst düzey performans sergiledigini göstermistir. Ha oyun stilini begenmeyebilirsin. o senin kisisel görüsündür.

Ender Tutku gibi takımı oynatmayı beceremez, daha çok kendi oynamayı sever. Ender'in savunması vasat üstüdür ki Oktay hocanın elinde çok daha iyi olacağını düşünüyorum. Tutku-Ender ikilisi yanına 1-2 oynayabilen iyi bir yabancı alırsak o bölgeyi sağlam geçmiş oluruz.

evet biraz eleştirilerin dozu kaçmış ama gercekten ender arslan iyi bi tercih olmayabilir.umarım yuzumu kara cıkarır ama calışkan bi isim degil..u20 u18 zamanında tony parker ı yerlerde süründğrmüş bi adam ender arslan ama çalışmadı ve son bikaç yılki durum ortada.

Ender Arslan iyidir kötüdür onu tartışmadan önce ufak bir flashback yapmak istiyorum; çok geriye değil geçen sene oynanan final serisine. Tam maçı hatırlamıyorum,detaylı maç ve tarih hatırlama konusunda pek iyi değilim ancak 5. maç olması gerekiyor. Fenerbahçe seride 3-1 öne geçmiş, bütün momentumu arkasına almış ve şampiyonluğa yürüyor... Efes'te ise işler tepetaklak, Bootsy sakatlanmış, moraller kötü. Ancak 5. maçta sahneye Ender Arslan çıkmış, bütün pick-and-roll'lerde Fenerbahçe savunmasını zorlamış ve maçı takımına getiren isim olmuştu. Peki bunu neden söylüyorum, tabii ki milli takım seviyesinde oynayan bir oyuncunun final serisinin bir maçında çok iyi bir performans sergilemesi sürpriz olamaz. Ancak kritik kelime "pick-and-roll" Oktay hocanın sisteminde pick-and-roll'lerin önemini anlatmaya gerek yok herhalde, bütün sezon boyunca izledik, Ender'in ikili oyunları ise oyununun belki de hiç hakkı verilmeyen, üstüne konuşulmayan yönü. Evet, Ender dengesizdir, şut performansı açısından istikrarsızdır, kesinlikle katılıyorum ama gününde olduğu zaman maçın seyrini değiştirebilecek isimlerdendir. Ona güvenildiği anda performansını 2 kademe yukarı çeker. Ben gelecek sene özellikle Abdi İpekçi'de (umuyorum!) Ender'in taraftarlar birlikte özel maçlar oynayacağını tahmin ediyorum. Yeter ki kendine güvenildiğini hissetsin, sistemimize de uygun olduğunu düşündüğüm için, ayrıca yerli olduğu için benim sevindiğim bir hamle oldu.

Ender'in ismi geçen sene geçtiğinde istemediğimi yazmıştım. Geçen seneki takıma istemediğim Ender bu sene kurulması planlanan takıma çok hafif geliyor. Ender hakkında çoğu kişi çok olumlu şeyler yazmış ama 5,5 senedir bu forumdayım ve Efes ile Milli Takım maçlarında Ender'e neler yazıldığını, beraber izlediğimiz maçlarda Ender hakkında kimin ne düşündüğünü gayet iyi biliyorum. Yine de yerli piyasasında Ender haricinde alınabilecek bir guard görmediğimden transferi eleştirmiyorum ama eleştirilere verilen tepkiyi görünce de eski konular aklıma geliyor.

Ben Ender'in stilini beğenmiyorum. İyi oynadığı maçlarda da beğenmiyorum. Atıp soktuğu üçlüklerin reelde çok yanlış tercihler olduğunu düşünüyorum. En az 15 saniye topu elinde tutmasını beğenmiyorum. Uzunları çok iyi beslediğini ise hiç düşünmüyorum. Ender uzunları besliyorsa Tutku ne yapıyor merak ediyorum açıkçası. Ya da Ender iyi savunma yapıyorsa Kerem Tunçeri'nin yaptığı nedir? Çok yerden yere vurmak istemiyorum keza bizim oyuncumuz ve geçmişinden daha da iyi oynayacağını düşünüyorum ama yıllardır Milli takımda devşirme guard konusunu konuşurken, hala da 3. guard alınması gerektiğini düşünürken Ender'i eleştirenlerle dalga geçilmesine hayret ediyorum.

Bu arada eleştirinin dozunu kaçıran olursa ona da müdahale edilmesi gerekir, o ayrı bir konudur. İkinci konu da yerli olarak iyi bir alternatiftir.

Ama ben olsam çok iyi bir guard alıp Tutku'yla yedekler, Evren ve Göksenin'i de yedekte tutardım. Ki hala çok iyi bir guard almak gerektiğini düşünüyorum. Demek ki Ender'in o kadar da katkısı olmamış gözümde guard pozisyonuna. Sadece yerli oyuncu rotasyonuna katkısı olmuş.

Son olarak da Ender çok iyi bir sezon geçirip takımımızı taşıyabilir ama benim Ender hakkındaki düşüncelerim değişmez. Çünkü ben Ender gelmeseydi demiyorum, Ender'in iyi bir oyuncu olduğu görüşüne katılmıyorum.

Ender ile ilgili benimde çekincelim var lakin Mahmuti Ender'i almak ile kalmayıp birde 3 senelik anlaşma yaptı ise vardır kafasında birşeyler diye düşünüyorum.En azından Mahmuti'nin takımında sistemin dışına çıkıp 15 saniye topu elinde tutup sonra saçmalayacağını sanmıyorum .

Ender ile ilgili benimde çekincelim var lakin Mahmuti Ender'i almak ile kalmayıp birde 3 senelik anlaşma yaptı ise vardır kafasında birşeyler diye düşünüyorum.En azından Mahmuti'nin takımında sistemin dışına çıkıp 15 saniye topu elinde tutup sonra saçmalayacağını sanmıyorum .

bende saçmalamazsa iyi olacak diyenlerdenim ama ender bu yapar gene yapacağını :)

bende saçmalamazsa iyi olacak diyenlerdenim ama ender bu yapar gene yapacağını :)

İşte o zamanda oturur kenarda ve saçmalamamayı öğrenir .Saygı duyulan otoritenin etkisi ile saygı duyulmayan otoritenin etkisi çok farklı olur ikincisinde bu sezon olduğu gibi düzelmek şöyle dursun daha kötüye gidiş de olabilir ama Mahmuti Ender için saygı duyulan bir otorite figüru çok iyi bir sezon geçirir geçirmez bilemiyorum ama daha derli toplu oynayacağına inanıyorum Ender'in

Ender bu sene bizde bulunan hangi açığı kapatır seneye veya bu sene eksikliğini hissettiğimiz hangi konuda destek sağlar. İyi bir oyun kurucu alınması hala ihtiyaç mı ? Evet ihtiyaç. 2. oyun kurucu Tutku olacak mı ? Evet olacak. E peki Ender 2 numara oynar mı ? Hayır oynamaz. 3. oyun kurucu için iyi bir tercih midir ? Evet 3. oyun kurucunun milli bir oyuncu olması ne kadar büyük düşündüğünü gösterir.
Yani benim gözümde Ender bize 3. oyun kurucu olarak gelmeyi kabul ettiyse ve onunla imzaladığımız sözleşme başka sözleşmeleri engellemeyecekse sorun yok. Fakat Ender'in oyun tarzını hiç sevmem, çok laubali oynuyormuş gibi geliyor.