Şimdi öncelikle şunu söyleyeyim, evet Erceg'i savunan ve destekleyenlerden biriyim ama aşağıdaki yazı o mantıkla yazılmadı. Bunu özellikle belirtmek istiyorum
Şimdi biz Erceg'i eleştiriyoruz burda, eyvallah da atlanmaması gereken bir konu var. Konuya direkt örneklerle girmek çok daha mantıklı olur. Teodosic, Bo, Domercant, zaman zaman Arroyo (birkaç maç özelinde diye belirtmem gerek) diyelim.
Yukardaki oyuncuların ortak özellikleri ne ? Çoğu zaman eleştirilen, son zamanlarda piyasaları düşen oyuncular. Domercant haricinde (sanırım) tamamı en az 2m dolarlık kontratlara sahip oyuncular. Neden eleştiriliyorlar ? En iyi yaptıkları işi yapamıyorlar.
Teodosic pass first bir oyun kurucu, saha hakimiyeti çok iyi. İyi AMA oyundan çabucak kopabiliyor, top kayıpları bir anda artabiliyor.
Bo Avrupa'nın en delici oyuncusu AMA iki senedir planlar dahilinde bu özelliğini kullanamıyor. Belki çoğu maçta 13-15 sayıyı görüyor ama plan dahilinde olmadığı için bir işe yaramıyor.
Domercant Avrupa'nın belki de en iyi şutörlerinden AMA sakatlıklardan sonra bu özelliğini kullanamıyor. Yüzdelerinde belirgin bir düşüş var.
Arroyo çok büyük bir oyun kurucu AMA bazı maçlarda oyuna ağırlığını koyamayınca oyundan kopabiliyor.
Erceg'i eleştirelim tamam da kendisinden ne bekliyoruz da neye göre eleştiriyoruz ? Yazın çoğu zaman forumdaydım, ben bir kere Erceg için "çok savaşan, ribaundları süpüren, kendini yerden yere atan, top getirebilen bir oyuncu" yazıldığını hatırlamıyorum. Forumun çok büyük bir kısmı "pota altındaki bütün işleri Jawai yapar, spacing ve şut konusunda Erceg'in işe yaraması yeter de artar bile" diyordu.
İstatistiklerde yanlış var mı bilmiyorum ama Euroleague ve TBLStat'ten istatistiklerine baktım, aynen aktarıyorum.
Euroleague'de 24:17 dakikada 7.4 sayı 26.3% ikilik 31.3%üçlük 85.7% serbest atış 4.2 ribaund 1.4 asist 7.4 verimlilik puanı. Üçlük yüzdesi çok kötü değil, hatta son Bayern maçındaki 0/4'ü çıkarsanız 5/12 ile %41 oluyor üçlük ortalaması.
Ligde 9,6 sayı %53,3 ikilik %43,4 üçlük %70,6 serbest atış 3,1 ribaund 1,1 asist 9,8 verimlilik puanı. Üçlük yüzdesi gayet iyi bence.
Erceg bize Ersan gibi ribaundları toplayan veya Bjelica gibi saha görüşü olan bir oyuncu olarak gelmedi. Kendisini transfer ederken planlarımızda bu tür şeyler yoktu veya Erceg bize böyle şeyler de vaadetmedi. Biz sadece spacingi rahatlatıp dış şutları sokacak bir oyuncu arıyorduk, Erceg de bunları yapıyor.
Evet Erceg'i eleştirelim de eleştirirken oyuncunun saha içindeki rolü nedir, bu rolü ne kadar karşılayıyor önce onun sorgulanması gerekir. Ve istatistikler yalan söylemiyorsa Erceg foruma gelip "tamam eyvallah da o zaman beni neden transfer ettiniz" dese haksız sayılmaz. En iyi yaptığı şeyi iyi bir şekilde yapmış zaten adam.