Alba Torrens

Basketfaul Necip Kapanlı'nın sitesi diye biliyorum. Normalde bazı haberlerini beğenirdim; ama bu konuştuğunuz haber ve bir başka yazı hiç hoşuma gitmedi.

http://www.basketfaul.com/?islem=2&makaleID=8537

Üstte verdiğim linkte Ümran Kapanlı'nın yazısı var. Kadın basketbolcular kadın gibi olmalı diye. Kadın basketbolundaki forma kuralı üzerine yazılmış. Bayan kelimesinin ısrarla kullanılmasını geçtim, tamamen ataerkil bakış açısını yansıtan bir yazı.

Bu iki yazı bu sitede gördüğüm en kötü haberlerdi açık ara.

Boşverin böyle saçma sapan yorumları biz Alba nın ne olduğunu biliyoruz ne yani kızcağız 13 te sıfır attı diye kötü basketbolcu mu oluyor ona bakarsanız biz bu sene NBA final serisinin son periyotlarında lebronu ,kötü şut atmayı bırakın , sorumluluk alırken bile göremedik, o zaman lebron da kötü basketbolcu.

Basketfaul Necip Kapanlı'nın sitesi diye biliyorum. Normalde bazı haberlerini beğenirdim; ama bu konuştuğunuz haber ve bir başka yazı hiç hoşuma gitmedi.

http://www.basketfaul.com/?islem=2&makaleID=8537

Üstte verdiğim linkte Ümran Kapanlı'nın yazısı var. Kadın basketbolcular kadın gibi olmalı diye. Kadın basketbolundaki forma kuralı üzerine yazılmış. Bayan kelimesinin ısrarla kullanılmasını geçtim, tamamen ataerkil bakış açısını yansıtan bir yazı.

Bu iki yazı bu sitede gördüğüm en kötü haberlerdi açık ara.

"kadın kadın gibi olmalı"
lafı evet hoş değil ama ...

"Basketbol maçlarını izleyenler fark etmiş olabilirler sporcular sürekli formalarını çekiştirler ve rahatsızlıklarını hissedersiniz. Bu rahatsızlığı gidermek isteyenler ise kol ve yakayı bandajla büzerek kol hareketlerini rahatlatmaya çalışırlar"
sözüne %100 katılyorum.. ben bile onların o rahatsızlıklarından rahatsız olup kollarımı çekiştiriyorum :) tik haline gelmiş nerdeyse...ve bunu bikaç kez yanımdakilere söyledim..

Bu yazıdaki bakışın "voleybol kadın sporu" diyen Fenerbahçe antrenörününkinden hiçbir farkı yok. Formaların estetiğinden bahsedilirken de Beyaz Ruslardan örnek verilmiş ilginç bir şekilde. Artistik yanı olan sporlar buz pateni, cimnastik vb'dir. Basketbol, voleybol gibi sporlarda estetik formada ya da sporcuda değil sporun kendisindedir.

DÜn Rastlantı eseri spor radyolarından birinde Orhun Gencer konuşuyordu gittiğim mekanda denk geldim. Adam Alba'nın 0/16'lık performansı ve GS ile ilgili konuştu.

"Bir oyuncu 2-3-4-5- hadi bilemedin 9-10-11 hatta12 şut kaçırır ama hala atamadıysa zorlamaz. Bu öz güveni nereden buluyor bilmiyorum ama GS'ın işi zor" dedi :)) Yahu Hadi basketbolu bilmiyorsun anladım. Alba'yı tanımıyorsun iki gogıllamayı da yapmadın bunu da anladım. Ama başka bir takım sporundan damı anlamıyorsun. Tüm takım sporlarında var olan bir gerçek vardır ki ana resim olarak oyuncular, hocalarının dediğinden çıkmaz. Hele basketbol voleybol gibi oyuncu değişikliğinin sık olduğu branşlarda bu daha belirgindir. Basketbolda her atakta her savunma pozisyonunda oyuncular kenara bakar hocadan taktiğini alır ve ona göre davranırlar. Siz inanıyor musunuz Alba'nın kafasına göre 16 şut attığını? Onu geçtim inanıyor musunuz İspanya coach'unun 15 şut kullanan Alba'yı oyundan almayıp 16.sını da kullanmasına karşı istemiyorsa sesiz kalabileceğini, onu oyundan almayacağını?

Alba o kadar şutu kullandıysa bu hocasının da izni ile olmuştur. Büyük ihtimalle molalarda gene ona oyun çizilmiştir. Çünkü İspanya bir yere gelecekse bu ALba'nın omuzlarından olacaktır. Ve o yaşında bu kız o sorumluluğu almaktan çekinmedi. Normal şartlarda iradesi zayıf olan bir oyuncu 15. atışını da kaçırdıktan sonra uygun pozisyonda osla bile atamıyorum psikolojisi ile atmaz ve pasını verir. Bu kız bunu yapmadı. İşte bu yüzden büyük oyuncudur Alba hem de daha bu yaşında. Tabii ki oyunu hakkında eleştireceğimiz bir çok yanı olacaktır. Ama 16da 0 atması değildir onu yere veya göğe koymamızın kriteri. Yarın 16da 16 atar o zamanda kusursuz bir oyuncu olmayacak benim gözümde. Ama kusursuzluğa giden yola çıkabilecek oyuncuların başındadır Alba.

Hasbelkader iki maçın sonucunu bildiği için gazetelerde iddaa köşeleri tutan ardından spor programı yapmaya başlayan iddaa programı yapıyor diye her spordan analdığı triplerini yaşayan adamlara kaldı işte branşlar. Hayır iddaa tahminini yap buna bişi demiyorum ama bilmediğin bir mecradaysan (yada bildiğini sanıyorsan zaten kimseye söyleme bunu) ukalalığa girme sessiz ol alt olur de geç. İnanın ben bu adamı tanımam ama oturaklı duruyor aklı başında biri diye düşünürdüm dün itibarı ile kafamdan sildim...

Alba'nın sıfır çekmesi tamamıyla koçun hatasından kaynaklanıyor. Bir kere Alba el üstü şut sokan bir oyuncu değil. tam bir takım oyuncusu uygun pozisyonları değerlendiren bir forvet. Kabul etmeliyiz bu maçta kötü günündeydi. Koç bunun farkına varması ve Alba'da ısrar etmemesi gerekirdi. Son dakikalarda biraz zorlama oldu.
Galatasaray'da Alba çok başarılı olur inşallah

Zaten bizim spor medyasının en büyük eksiklerinden birisi de budur: Ortalık SPOR değil SKOR yazarı doludur. En çok sayıyı atan en iyi oyuncudur, 0 atan da en kötüsü.

Bir oyuncu için böylesi kaybedilen maçlar önemli psikolojik eşiklerdir. Bu eşiği aşması psikolojik açıdan daha dayanıklı hale getirecek bence.
Muhtemelen diğer koçlar da kendisini savunurken bu kumarı oynayacaklar. Maçların başında bir kaç isabet bulması önemli onun için. Bir de skor yükü onda olmayacağı için daha rahat pas verecektir. Diana ve Fowlesa giden double teamlerde daha rahat penetre etme imkanı bulabilir. Hem asist hem de sayı olarak ciddi katkı verebileceğini düşünüyorum.
İddiacılara pek takılmamak lazım. Her oyuncuya nasip olmayacak boyu ve yetenekleri var. Çok faydalı olacak.

3665_2.JPG

Alba'nın Hırvatistan maçındaki performansını ve bu performansın yenilginin ana faktörü olup olmadığını herhalde en iyi onun koçu bilir. Bakalım İspanya milli takım antrenörü José Ignacio Hernández maçtan sonra yenilgiyle ilgili neler söylemiş?

" Nos faltaban dos aleros, se forzó a Sancho Lyttle y jugó a un 20 %."
"İki forvetin eksikliği Sancho Lyttle'ı zorladı ve %20 ile oynadı."

Koça göre maçın (yenilginin) kırılma anı;

“los minutos iniciales del último cuarto cuando con siete arriba no pudimos romper. “
"son çeyreğin başındaki yedi sayılık farkı kıramadık (eritemedik)"

Ve koçun Alba'nın ismini telaffuz ettiği tek cümle;

"Nuestro cuatro aleros no aportaron porque Alba y Anna hace 1/21 en tiros de campo. Aun así Laia y Elisa asumieron el papel anotador, al igual que Luci. Es una pena que todo ese esfuerzo no haya podido salir adelante"
"Dört forvetimiz yapamadılar (başarılı olamadılar) çünkü Alba ve Anna saha içi 21/1 isabetle oynadılar. Bu nedenle Laia ve Elisa, hatta Luci skorer yükünü üstlendiler. Ne yazıktır ki bütün bu çaba (zorlama) öne geçmeye yetmedi."

Koçun özellikle üzerinde durduğu, başarısızlığı yaratan durum, Alba değil, Amaya'nın ilk maç haricinde sakatlıktan dolayı oynayamaması ve bu nedenle Sancho ile uyumun kaybolmasının takımın ritmini ve kollektif işleyişini olumsuz etkilemesi. Sancho'nun sakat sakat oynamak zorunda kalmasının da kendilerini olumsuz etkilediğini eklemiş.

Umarım bu beyanat Alba'nın performansıyla ilgili yapılan yorumlara bir ışık tutar. Ne de olsa en yetkili ağızdan çıkmış.

Bugün doğum günü, kutlu ola. Yarın da İstanbul'da, ülkesinden uzakta yeni bir maceranın ilk adımı için. Biz 16:30'da havalimanındayız, merhaba ve hoş geldin demek için. Bekleriz...

Son macta kendisine az sure verdik herhalde. Istatistikleri bu kadar dusukse baska aciklamasi olamaz degil mi?***

Aras biraderim, operim. :)

***Gercek dusuncelerim degildir.

Avantajlı eşleşmelerinin üzerinden oynamayı pek denemedik. Şut deniyor boş kaldıkça pek de başarılı değil. Bir de içerideki arkadaşlarını beslemeye çabalıyor. Mesela bugün Ayşe çok iyi bir top kaptı, Alba'ya aktardı. Alba da onu ödüllendirmek için çok rahat pozisyonda Ayşe'ye geri verirken top kaybı oldu. Uzunlarda da benzer şeyler oluyor. Taurasi ile Tina geldiğinde, şu andaki oyunu ile bile katkısı "x2" olacak. Tabii x2 yeterli olmaz, şu andaki performansı beklentilerin yarısının altında :)

Taurasi,Alba,Tina,Prince.

Gerisi kocaman bir sıfır ediyor.Böyle takım olunmaz!