Re: Aslantepe' ye arena projesi
Eyüp YILDIZ' Alıntı:
Metin abi selam!
Sana 3 şey sormak istiyorum, cevaplarsan sevinirim.
1-Bizim arena projesi bir duyum değil sadece değilmi? yani yönetim ciddi bir şekilde bu konuda kararlar alıp planlar yapıyor değilmi?
2-Bu proje tahminen başladıktan sonra ne kadar süre içinde biter?
3-Kendi salonumuz yapılana kadar A.Şahenk'temi oynayacağız?
Saygılarımla abi.
Merhaba Eyüp Kardeşim,
1-) Ciddi planlar yapılıyor, evet. Aslında ilk Sarıgül Projesinde zaten bir salon yapımı sözkonusu idi. Ancak stad maliyeti çok yüksek çıkınca, stadın yapımının sonrasına bırakıldı arena projesi.
2-) Genelde böyle projeler finansman sıkıntısı olmaz ise 12-24 ay arasında biter. 12 ayla 24 ay arası süreyi belirleyen, zeminin durumu, proje çizilmesi, gereken onaylar, arenanın kapasitesi, arenanın maliyeti ve en önemlisi finansman durumu. Finansman yeterli ise herşey kolay şekilde halledilir. Bu tip projelerde genelde iç finansman, harcanacak ana parayı bir ölçüde dengeler. Tabi sponsor desteği de önemlidir.
3-) Aslında Abdi İpekçi bir ara çok konuşuldu. Ancak vazgeçildi. Eurolig takımı olmadan Abdi İpekçi' de oynamayı ben gereksiz buluyorum. Bu yüzden "bence" kendi salonumuz yapılana dek hedefleri maalesef küçük tutmak zorundayız. Hedefler küçük olunca da taraftarın Abdi İpekçi gibi büyük bir salonu doldurmasını bekleyemeyiz. Aslantepe' de bir arena yapıldıktan sonra, hedef Eurolig' e girmek, hatta Final Four hedefine yürümek ve hatta NBA Europe organizasyonu için çabalamak önemli. Kendi arenamız olmadığı zamanda da bunlar için söyleyecek sözümüz olmuyor ne yazık ki.
Burada dikkat etmemiz gereken 2 konu var:
Birincisi arena kapasitesinin 10,000+ olması. Bu çok önemki, çünkü artık Eurolig kriterlerinden biri oldu. Ancak bu yetmez. Eurolig organizasyonu ileride UEFA benzeri standartlar getirirse buna da hazır olmak gerekir. Örnekleyeyim biraz: Mesela şu çok övülen, yere göüe sığdırılamayan Şükrü Saracoğlu Stadı UEFA kriterlerine uymuyor. Final yapılacak ama bir sürü şey istendi UEFA tarafından. Aslantepe' de yapılan stadımız ise daha şimdiden bütün kriterleri karşılıyor. Hatta üzerine çıkıyor.
Şimdi eğer bir arena yapılacaksa o zaman Zagreb, Split, Kaunas gibi yerlerde yapılan arenaların standartlarına dikkat etmek gerekir. Hatta bunlar yetmez O2 World Berlin, O2 London gibi NBA Europe' a hazır arenaların kriterlerini incelemek gerekir ki ilerde Eurolig konusunda sıkıntı olmasın.
İkinci önemli konu kapasitenin istendiğinde 15,000' i aşacak şekilde olması. Bu da bahsettiğim gibi NBA Europe şartı. Yani arenayı belki 12,000' lik yapabilirsin ama portatiflerle gerektiğinde bunu 15,000' in üzerine çıkarman seni NBA EUROPE' un içine sokar. Hadi bu organizasyon yapılmadı diyelim, o zaman ileride Eurolig için kriterler yükseldiğinde şimdiden hazır bir arenan olmuş olur.
Ayrıca bu tip arenalar seyirci gelmediğinde üst taraf karartılarak ve Yeni Split Arena' da olduğu gibi raylı koltuklarla 3,000-5,000 kapasitesine çabucak dönüştürülebiliyor. Yani seyircim yok bahanesi de ortadan kalkmış oluyor.
Şimdilik bu bilgileri vereyim.
Umarım hazırlık aşamasında bu bilgiler, burayı takip eden iletişim komitesine de gider.
Biraz uzun oldu ama detaylı bilgi vermek istedim.
Sevgiler,