Darius Songaila

Henüz kariyerinin düşüşte olduğundan emin miyiz.

Bu konuda biraz kapalı KUtu aslında geçtiğimiz sezona kadar yani 31-32 yaşlarında dahi son 5-6 senedir verdiği katkıyı veriyormuş.Anladığım kadarı ile son geldiği takımda kendi poziyonunda oldukça formada oyuncular olduğu için kadroya girememiş.

Ermal bize gelmeden önce 2 sezondur dibi bulmuştu .

Birde oyuncuyu değerledirirken takıma ve oyun yapısına uygunluk da çok önemli Oktay Mahmuti gibi ikili oyunları seve bir koçun taımna gelen bir uzunun ikili oyunlarda hem devrilerek ve de açılıp şut atarak (ki oldukça yüksek yüzde ile atarak) sayı bulabilmesi önemli mesela
 
Hayırlı olsun, sevindiğim bir transfer oldu açıkcası. Lakovic'teki gibi dususte oluşu ve yaşı soru işareti yaratabilir kafalarda, doğrudur sakatlık sonrası nasıl bir Songaila görecegimizi tahmin edemiyoruz. Ama ben açıkcası takımın ihtiyacı ile oyuncunun genel özelliklerini karşılaştırıyorum ve tabi öznel beğenimi de... Lakovic'i en formda oldugu donemde bile çok tutmamışımdır, tercihlerinden, savunmasından vs. Songaila da ise durum tersine iyi oldugu dönemlerde en sevdiğim begendiğim oyunculardan biriydi. 4-5 olmakla birlikte eldeki uzunlardan farklı özelliklere sahip bir oyuncu, özellikle Furkan'la birbirlerini iyi tamamlayabirler bence. Umarım yeterince istekli ve sağlıklıdır hala.
 
Kaan Kural da yazmis. dogru bir tespit. Uzunlarimiz yan yana yazinca göze carpan bir nokta var: Furkan, Cevher, Songaila, Andric. Hep mobil, ayaklari hizli, gerek show uplari, gerek ikili oyunlari iyi oynayacak uzunlar. Oktay hoca demek ki kalipli bir takim yerine daha mobil bir takim istiyor. Cem Akdag'in takimina benzeyecek sanki biraz. ayrica Furkan transferi icin okadar kasmisken onun ufak bir rolde yer alacagini düsünmek dogru degil bence. Furkan takimin kilit adamlarindan biri olacaktir bana göre.
 
Songaila transferi aslında transfer içinde transfer bir durum...
hem uzun rotasyona iyi bir oyuncu kattık hemde 4 numaradan 3 numaraya Shumpert gibi iyi bir şutör transfer ettik...
 
Britten johnsen transferleri ile mutlu olup Songaila gibi bir adamın hala eksikliklerini görmeye calışmak,yani bazı arkadaşlar hakkatende neyse....

şahsen çok sevindim,çok mutlu oldum bu transfere Hayırlısı olsun....
 
Yok artık.

Bu adam Avrupa'nın en yetenekli Power Forward'lerinden biri, savaşsın ve savunma yapsın başka bir şey beklemiyorum demek ne oluyor? Sadece savunma yapacaksa çok kötü transfer, onu bir baştan söyleyelim de...

Ciddi olamassın Gazanfer, bende yetenek özürlüsü bir adam sanıyorum :D

Kardesim o sadece benim özel beklentim daha iyisi veya daha kötüsü olacak diye birşey yok :D

Edit.
 
Eray Abi döktürmüş yine, yazıyı beklediğimize değdi :)

Litvanya'nın güneyinde yer alan ve bir sanayi şehri olan Marijampolė'de 14 Şubat 1978 günü dünyaya gözlerini açan Darius Songalia, ailesinin Amerika'ya göç eden ilk üyesi oldu. Darius Songaila'nın basketbola ilk adımı attığı yer Litvanya olsa da, iz bırakmaya başlaması 1998'de Amerika'nın kuzeydoğusundaki New Hampshire eyaletinin New Hampton Lisesi'nde gerçekleşti. Burada bir sezon oynayan Darius Songaila, maç başına 24 sayı 11 ribaund ortalamasıyla Huskies lakaplı takımının 27 maçta 22 galibiyetine uzanmasına yardımcı oldu ve takımını New England Hazırlık Okulu Ligi'nde ikinciliğe taşıdı.

Darius Songaila, lise sezonunu takiben 1998 ilkbaharında San Antonio'da düzenlenen Hoops Summit yarışmasına "Dünya Takımı" bünyesinde katıldı. 1996 ve 1997'de Litvanya Genç Milli takımlarına seçilen oyuncu, 1998 yazında 22 yaş altı Avrupa Şampiyonası'nda da yer aldı.

Liseyi bitirdikten sonra North Carolina eyaletinde bulunan Wake Forest Üniversitesi'ni seçen Darius Songaila, böylelikle kolej basketboluna adım attı.

1998 - 1999 sezonunda 24 kez ilk beş başlayan ve 31 maça çıkan çaylak oyuncu, Papazlar lakaplı takımına 12,1 sayı 5,3 ribaund ortalamalarıyla liderlik etti. NCAA Division I'de yer alan Atlantik Kıyı Konferası'nda (ACC) 2 kez haftanın oyuncusu seçildi.

1999 - 2000 sezonu çok başarılı geçen Darius Songalia serbest atış yüzdesinde (83,5) ACC'nin ilk sırasına yerleşti. Bunun yanı sıra 16,6 sayı ortalamasıyla ACC ligi'nde yedinciliğe kadar yükseldi. Ligdeki son 10 maçında 16,8 sayı 6,9 ribaund ortalamalarına ulaştı. Georgia Tech karşısında 26 sayıyla kariyer rekoru kıran oyuncu, Duke potasına 25 sayı, Maryland maçındaysa 22 sayı 12 ribaund gibi muazzam performanslar sergiledi ve All-ACC 3. takımında yer aldı.

2000 yazında hayalleri gerçek olan Darius Songaila Litvanya Milli Takımı'nın Sydney Olimpiyatları kadrosuna seçildi. North Carolina'dan Litvanya'ya hazırlık kampı için geçen Darius Songaila, önce Olimpiyat öncesi turnuvalar için İspanya'ya daha sonra da Olimpiyatlar için Avustralya'ya gitti. Yarı Finalde kadrosunda Jason Kidd, Ray Allen, Vince Carter, Kevin Garnett, Alonzo Mourning gibi yıldızları barındıran Rüya Takım Amerika'ya Jasikevicius'un son saniyede kaçan üçlüğüyle 85 - 83 kaybeden Litvanya, bronz madalyanın sahibi olmuştu. Bu karşılaşmada Darius Songaila 12 sayı üretti. Oyuncu turnuvadaki en iyi performansını grup maçlarında Çin karşısında 19 sayı 6 ribaund ile gösterdi. Turnuva sonunda ortalamaları 9,6 sayı 4,8 ribaund şeklindeydi.

5 Ekim 2000'de Winston-Salem'e geri dönüş yapan oyuncu kolej kariyerine kaldığı yerden devam etti. 2000 - 2001 sezonunda 30 maç oynayıp 29'una ilk beşte çıkan Litvanyalı Virginia Cavaliers karşısında 27 sayıyla kariyer rekorunu kırdı. 13,2 sayı 6,0 ribaund ortamaları yakalayarak gelişimini sürdürmeyi de başardı.

Darius Songaila 2001 yazında İstanbul'da gerçekleştirilen, ülkemizin ikinci olduğu Avrupa Şampiyonası'nda Sabonis ve Jasikevicius'u da bünyesinde bulunduran Litvanya Milli Takımı kadrosuna bir kez daha seçilme onurunu yaşadı.

2001 - 2002 sezonunda müthiş bir çıkış yakalayan oyuncu 34 maça çıktı ve 17,9 sayı 8,1 ribaund ortalaması gibi olağanüstü istatistikler yakaladı.

1993 - 1997 yılları arasında Tim Duncan ve 2003 - 2005 yılları arasında Chris Paul de Wake Forest University için oynadılar ancak Darius Songaila onlara denk gelemedi. 1999 - 2003 yılları arasında Wake Forest University forması giyen Josh Howard, Darius Songalia ile 3 yıl birlikte oynadı ve pek çok istatistikte Litvanyalının arkasında konumlanabildi.

26 Haziran 2002'de gerçekleşen NBA Draftında Boston Celtics tarafından 2. Tur 50. sıradan seçildi. NBA organizasyonuna katılmak yerine bir sezon Rusya liginin yolunu tuttu ve CSKA Moskova forması giydi. Euroleague'de 18 maça çıkan ve Final Four biletini alan takımın parçası olan oyuncu 21.40 dakika süre alarak 12,8 sayı 3,9 ribaund ortalamalarına ulaştı. O sezon şampiyonluğa erişen FC Barcelona karşısındaki 14 sayılık performansı 76 - 71'lik yenilgiyi engellemeye yetmedi. Dusan Ivkoviç'in çalıştırdığı CSKA Rusya liginde şampiyon olmayı başardı 2002 - 2003 sezonunda. Normal sezonu 16,1 sayı 6,7 ribaund ortalamalarıyla geçiren Litvanyalı, play offlarda da 12,5 sayı 4,1 ribaund ortamalarıyla takımına katkıda bulundu.

Darius Songaila 25 Haziran 2003'te Sacramento Kings'e 2003 Draftı 2. tur draft hakkı ve 2005 Draftı 2. tur draft hakları karşılığında takas edildi. 2003 Draftı'nda eski takım arkadaşı Josh Howard da Dallas Mavericks tarafından 1. tur 29. sıradan seçilmeyi başardı ve aynı sezon NBA'e ayak basmış oldu her iki oyuncu da. Aynı yaz döneminde, 3 yıl boyunca Sacramento Kings forması giyen Hidayet Türkoğlu da San Antonio Spurs'un yolunu tutmuştu.

Darius Songaila İsveç'te düzenlenen 2003 Avrupa Şampiyonası'nda Litvanya Milli Takımı'nın finalde İspanya'yı yenmesiyle altın madalya kazandı. Turnuvayı 8,3 sayı 3,3 ribaund ortalamalarıyla bitirdi.

NBA'deki ilk sezonunda kadrosu oturmuş ve tepeye oynayan bir takımda yer almanın sıkıntılarını yaşadı Darius Songaila. Önünde Brad Miller, Vlade Divac ve Chris Webber gibi çok önemli isimler vardı. Sezon boyunca 7 maç ilk beş başlayan Litvanyalı 4,6 sayı 3,7 ribaund ortamalarını yakaladı. Ayrıca 2004 Şubat ayı içerisinde beş maç üst üste çift haneli sayılara ulaşarak dikkatleri tamamen üzerine çekmeyi de başardı.

2004 - 2005 sezonunda 21 maç ilk beş başlayan ve takımın en çok süre alan beşinci oyuncusu konumuna yükselen Darius Songalia, 7,4 sayı 4,5 ribaund ortalamalarıyla oynadı. 25 Şubat 2005'te oynanan Dallas Mavericks maçında 23 sayı ile NBA kariyer rekorunu kırdı, bunun yanında 12 de ribaund aldı. Geceye damga vuran isim 34 sayıyla Dirk Nowitzki olurken, Litvanyalının WKU'den eski takım arkadaşı Josh Howard da maçı 16 sayı 9 ribaund ile tamamladı.

23 Eylül 2005'te "free agent" statüsüyle Chicago Bulls'a geçiş yaptı. 9,2 sayı 4 ribaund ortamaları tutturan oyuncu 29 kez çift haneli sayılar üretmeyi başardığı bir sezon geçirdi ancak Mart 2006'da sakatlanıp sezonun son 20 maçını kaçırdı. Ardından 19 Temmuz 2006'da "free agent" statüsüyle Washington Wizards'ın yolunu tuttu. Wizards'ta üç sezon oynayan Litvanyalı özellikle son iki sezonunda istikrarını sürdürdü ve maçlara 42 kez ilk beşte başladı. İlk sezonundaysa LeBron James'li Cleveland Cavaliers karşısında 4 Play Off maçına çıkan oyuncu, bu maçlarda 10,8 sayı ortalamasına ulaşmayı başardı.

2007 yazında İspanya'da gerçekleştirilen Avrupa Şampiyonası'nda da yer alan Darius Songaila, yarı finalde ülkesinin Rusya'ya yenilmesine karşı koyamadı ve bronz madalyayla yetindi. Turnuvayı 11,2 sayı 4,8 ribaund ortalamalarıyla tamamladı. Hırvatistan karşısındaki 20 sayısıyla maça damga vurmayı başarmıştı.

24 Haziran 2009'da Washington Wizards'tan Minnesota Timberwolves'a Randy Foye ve Mike Miller karşılığında, 1. tur Draft hakkı ve Oleksiy Pecherov, Etan Thomas ile birlikte takas edildi. 9 Eylül 2009'da bir başka takasın parçası olan Litvanyalı, Minnesota Timberwolves tarafından, New Orleans Hornets'ten Antonio Daniels karşılığında, Bobby Brown ile birlikte takas edildi. New Orleans Hornets'ta 7,2 sayı 3,1 ribaund ortalamalarıyla oynadı. 23 Ocak 2010'da oynanan Denver Nuggets maçında yenilgiye engel olamasa da 8/13 saha içi isabetiyle 20 sayı 7 ribaund 3 asistlik bir performans sergiledi.

23 Eylül 2010'da New Orleans Hornets'tan Philadelphia 76ers'a Willie Green ve Jason Smith karşılığında, Craig Brackins ile birlikte takas edildi. Darius Songalia son takımında sakatlığı sebebiyle sadece 10 maça çıkabildi.

4 ve 5 pozisyonlarında oynayabilen, 2.06 metre boyunda 33 yaşındaki Darius Songaila, orta mesafe şutları, potaya sırtı dönük ve yüzü dönük pivot hareketleri, serbest atış ve saha içi isabetinde yüksek oranlar yakalaması, fiziksel mücadeleden kaçmaması, pick & roll oyununa uygunluğu, savunma azmi ve oyun zekası gibi özellikleriyle biliniyor.
 
Hayırlı olsun çok iyi transfer bence.Orta mesafe şutu çok iyi ve ikili oyunları iyi oynayan bir oyuncu.Elmizde ikili oyunları süper oynayan Tutku-Andric vardı şimdi birde Lakovic-Songaila eklenir çok iyi olur hücumda.

Son 1-2 yılı düşüşte olabilir ama bunun fazla bir önemi yok bence.Ermal de de bu söz konusuydu iyi süre alınca nasıl katkı verdiğini gördük.Songaila da da böyle olacağını düşünüyorum.

Shumpert 3 e mi kayacak bu transferle,bunuda sezon başlayınca göreceğiz.
 
hayırlı olsun yerinde bir hamle. furkan 5 olarak kullanılacak anlaşılan. 4 numarada songaila-cevher-shumpert rotasyonu olur 5 numarada andric-furkan-songaila yani 5 tane uzun oldu sakatlık yaşamadıkça yeter bu sayı ama bir sakatlık falan olursa risk olur sertaça güvenmiyorum o kadar.
 
Bu transferle birlikte, Oktay Hoca'nin, Shumpert'i 3 numara olarak dusundugunu soylememiz yanlis olmaz sanirim. Shumpert'i ozel bir 3 numara olarak gordugum icin beni cok mutlu etti Songaila transferi.

Orta mesafe sutu cok iyi olan bir oyuncu. Bilegi cok temiz. En onemli ozelligi ise Litvanyali olmasi, basketbolu gercekten iyi biliyor. Savunma konusunda pek iyi oldugu soylenemez ama elinden geleni yapacaktir.

Yasini sorun edenler var ama bence ozellikle tercih ediliyor tecrubeli isimler. Euroleague hedefleniyor ve Euroleague seviyesi icin comezlerden olusan bir takimimiz vardi. Lakovic ile birlikte bu sorunu ortadan kaldirdi.
 
Songaıla gozu kara bır 4 -5 numara oyunayabılen bır oyuncu. Taraftar destegı ıle beraber bızı havalara ucuracak smaclar gorebılırız kendısınden. Ben hem 4 hemde 5 numarada elı duzgun olamasından cok katkı verecegını dusunuyorum. Keza Furkan ve Andrıc 5 numarada Songaıla ıle beraber kalın olmasada gozu kara oyuncularla cok ıyı işler yapacaklarını sımdıden gorebılıyorum.

Ayrıca Songaıla gıbı bır tecrubenın hem Andrıc hemde Furkanın gelısmesıne cok katkı verecegınden sadece kendı katkısı dısında takımada cıddı katkılar verecektır. Ozellıkle Andrıcın yumusaklıgını Songaıla tecrubesıyle kapatacak onada sertlıgı ogretecektır.
 
İlk açıklanan kadroda var ama eleme olacak daha. Mantas Kalnietis
Sarunas Jasikevicius
Tomas Delininkaitis
Martynas Pocius
Rimantas Kaukenas
Martynas Gecevicius
Renaidas Seibutus
Deividias Gailius
Simas Jasaitis
Arturas Jomantas
Mindaugas Kuzminskas
Mindaugas Lukauskis
Paulius Jankunas
Darius Songaila
Donatas Motiejunas
Ksistof Lavrinovic
Robertas Javtokas
Marijonas Petravicius
Jonas Valanciunas
 
Ortalık biraz daha sakinleştiğine göre daha derin bir değerlendirme yapabiliriz sanırım artık.

Öncelikle Oktay hoca gibi düşünmeye çalışarak başlayalım. Oktay hoca geçen sene Ermal/Andric tercihinde -maç sonlarında- tercihini bir çok defa Andric'ten yana kullandı. Biz yarı sahada hızlı basketbol oynamaya çalışan, pick and roll'ler ve spacing'e dayalı bir sisteme dayalı bir basketbol oynadık geçen sene. O yüzden ben 5 numaradan ziyade 4 numara almamıza şaşırmadım. Belli ki hocamız ayakları çabuk uzunları tercih ediyor. Geçen sene Ermal vardı, çünkü geçen sezon başında alınabilecek en iyi oyunculardan biri Ermal'di ve aldıktan sonra Ermal'i en faydalı olacağı şekilde yani pota altına yakın oynatarak kullandı Oktay hoca. Ama pick-and-roll'e dayalı sistemde ayakları hızlı uzunların tercih edilmesinin tartışılacak bir yanı yok bence. Evet, Pekovic ismi çıktı ancak ben o söylentilere "sistem ihtiyacı" olarak değil de "yıldız ihtiyacı" olarak bakıyorum bu hamleden sonra. Oktay hoca gelecek sezonda bu sezon oynadığımız oyunun benzerini oynamak istiyor ve belli ki Andric gibi, Furkan gibi, Songaila gibi uzunları bu sisteme uygun olarak tercih etti. Geçen sezon oynanan oyuna saygı duyarken, bu sene bu sistem için alınan oyunculara burun kıvırmamak gerekiyor.

Şimdi geçen sezon büyük ekmeğini yediğimiz pick-and-roll'lere bakalım. Diğer uzunlara göre çabukluk avantajını kullanan Andric'le, savunmayı müthiş okuyan Tutku'nun oyun görüşü birleşince hem Andric'ten hem de ikili oyuna konsantre olan savunmanın riske ettiği şutörlerimizden maximuma yakın fayda sağlamıştık. Songaila ise sadece potaya giderek değil, pick-and-pop dediğimiz perdeden sonra dışarıya açılarak atılabilecek şutları da kullanabileceğiz. Ayrıca Songaila ikili oyundan sonra potaya gidebilecek bir isim; hem fena olmayan atletikliğiyle hem de vücut dengesiyle.

Ayrıca Songaila'nın Litvanyalı olduğunu ve spacing konusunda da son derece başarılı bir oyuncu olduğunu unutmamak gerekiyor. Hem pick-and-roll'lerde başarılı olacak; gerektiğinde şut atacak, gerektiğinde de potaya gidebilecek bunun yanında da hücumumuzun önemli önceliklerinde biri olan spacingi sağlayabilecek Avrupa çapında bir uzun almışız ama beğenmiyoruz. Evet, Pekovic, Ersan derken beklentiler belki biraz daha yüksekti ama Songaila'nın da 8 yıldır NBA'de çeşitli takımlarda, rotasyonda kendine yer bulduğunu ve sistemimize uygun bir uzun olduğunu unutmamak gerekiyor. Tutku-Andric ikilisinden geçen sezon yediğimiz ekmeğin daha fazlasını bu sezon Songaila ile yiyebiliriz.

Hayırlı olsun.
Evet bu yaz çok yüksek ihtimalle oynayacak Avrupa şampiyonasında. Dün her şeyi yazmıştım, burada da dursun. Bu kadar sisteme uygun bir oyuncuyu, bu kadar ucuz bir fiyata getirmek mutluluk verici. Artık Keselj'i alıp transferi kapatabiliriz :)
 
Evet bu yaz çok yüksek ihtimalle oynayacak Avrupa şampiyonasında. Dün her şeyi yazmıştım, burada da dursun. Bu kadar sisteme uygun bir oyuncuyu, bu kadar ucuz bir fiyata getirmek mutluluk verici. Artık Keselj'i alıp transferi kapatabiliriz :)

Songaila'yı bi kaç sene önce Litvanya milli takımında izlemeyenler konuşuyodur diye düşünüyorum..Oyun zekasını,ayak çabukluğunu,potaya yönelişlerini,en önemlisi oyun içinde nasıl bi dominantlık oluşturduğunu izlemeyenler bilmeyenler rahat konuşuyo burda..

Oynadığı takımları izlememiş olabilir herkes ama son bi kaç senedir Litvanya hep bizim grubumuza denk geliyo,ordaki maçların,özellikle bi kaç sene öncekinin görüntülerini bulabiliyorsa bulup izlesinler..

Sırf o günleri izleyenlerin,sakatlık,performans,yaş gibi endişeleri bi kenara bırakması lazım..
 
Müthiş bir transfer yaptık gerçekten,emeği geçen herkese teşekkürler..

Belki yaşı ve sakatlığından dolayı burun kıvırmalar olacaktır ama orta mesafe şutları,savunması,atletikliği ve yaşına rağmen enerjisi ile takımımıza büyük katkısı olacaktır..

Hayırlı olsun..
 
Herkes gibi ben de kalıplı, sırtı dönük oyunu kuvvetli bir 5 numara alınması taraftarıydım. Ama istediğimiz gibi adamı beklediğimiz fiyatlara bulamadıysak, yapabilecek en mantıklı işlerden birini yapmışız. Songaila gibi Avrupa'nın sayılı 4 numaralarından, aynı zamanda da 5 numara da oynayabilecek bir oyuncu aldık. Hem de aldığımız rakam bence komedi sayılabilecek düzeyde. Savunma anlamında belki sıkıntı çekebiliriz ama hücum anlamında çok farklı ve efektif bir kadromuz oluştu. Kadroda şu adam sabit oynuyor diyebileceğimiz adam yok, nerdeyse. Hemen hemen hepsi çift pozisyonda oynayabilen, hareketli, değişken oyunculardan kurulu bir kadromuz var. Savunma tarafında bazı handikaplar olabilir ama burda Oktay Hoca faktörü devreye girecektir. Neticede bana göre savunma bir karakter ve isteme işidir, illa kadronuzda 12 tane iyi savunmacı olunca müthiş savunma takımı olmuyorsunuz. Bu çalışma ile alakalı, isteme ile alakalı, birbirini tamamlama ile alakalı bir durum.

Songaila hem orta mesafe şutu, hem hareketliliği, hem yüksek oyun bilgisi, hem de çift pozisyon oynayabilmesi ile bize çok katkı sağlayacaktır. Ben transferine gayet sevindim. Yaşının da bir önemi yok. Songaila atletikliği ile oynayan bir oyuncu olmadığı için onu pek etkilemez. Ben gayet memnunum bu işten.

Bu arada adam omuzuyla basket atıyor, neyin derdindeyiz :D

[video=youtube;tJEEocx9bVo]http://www.youtube.com/watch?v=tJEEocx9bVo[/video]
 
Songaila yerine Lavrinovic alınsa bence daha yararlı olurdu .

Yaşından dolayı, muhtemelen Avrupa'da Songalia'nın yıldızlaştığı dönemi hatırlamazsın...
NBA'de rol oyuncusu olduğu için pek göz nüne gelmedi sadece..
İçin rahat olsun, ister Darius ister Kristoph Lavrinovic'i baz al...
Songalia ikisinden de 2 gömlek üstün bir oyuncu...
 

Üst