Erman Kunter

Beni zerre heyecanlandirmadi.
Çok yazık gerçekten çok yazık.
Filipovski ve Oktay Mahmuti gelseydi çok daha heyecanlı ve umutlu olurduk.

Bu arada şunu da hatırlatmakta fayda var, Erman Kunter 2.5 milyon dolar bütçeyle BJK'ye top 16 oynatmıştı son Türkiye macerasında... Burada 4 milyon dolar küçümseniyor ama, yanlış bilmiyorsam Kunter'in bugüne dek kariyeri boyunca yöneteceği en büyük bütçe GS ile bu sezon olacak.

Daha önce de söylediğim gibi, Erman hoca başarıya aç ve odaklı geldiyse enteresan işler yapabilir. Tabii yönetim işini bozmazsa ve taraftar köstek olmazsa...

Bu arada şunu da hatırlatmakta fayda var, Erman Kunter 2.5 milyon dolar bütçeyle BJK'ye top 16 oynatmıştı son Türkiye macerasında... Burada 4 milyon dolar küçümseniyor ama, yanlış bilmiyorsam Kunter'in bugüne dek kariyeri boyunca yöneteceği en büyük bütçe GS ile bu sezon olacak.

Daha önce de söylediğim gibi, Erman hoca başarıya aç ve odaklı geldiyse enteresan işler yapabilir. Tabii yönetim işini bozmazsa ve taraftar köstek olmazsa...

Erman Kunter'le anlaştıktan sonra Beşiktaş'ın 12/13'teki bütçesini araştırdım. O yıl bütçeleri 6.5 milyon euro'ymuş. Bu parayla o zamanki sistemle top 16 yapmak çok büyük bir iş sayılmaz. Biz 14/15'te dağılmış kadroyla top 16 yapmıştık.

6,5 milyon euro nerede ise 8 milyon dolar yapar o senenin bütçesi bu düzeyde olsa Ataman BJK'yi bırakıp bize gelmezdi bütçe düşüyor diye ayrıldı BJK'den ki BJK'yi şampiyon yaptığı bütçe bile ancak o civardadır.Oyuncu bütçesi 6,5 milyom euro değildir o sezon hiç sanmıyorum total bütçe belki.6,5 milyon rakamı Şeref Yalçının Kuntere tepki gösterdiği bir açıklamada geçiyor sadece orada da totaldan mı bahsetmiş oyuncu bütçesi mii belli değil kaldı ki açıklamanın bağlamına bakınca pek de doğru bir bilgi olmayabilir "laf sokma" amacı ile verilen vir rakam cünki öte yandan 2,5 milyon dolar rakamı bana da biraz düşük geldi

Son düzenleme:
Erman Kunter'le anlaştıktan sonra Beşiktaş'ın 12/13'teki bütçesini araştırdım. O yıl bütçeleri 6.5 milyon euro'ymuş. Bu parayla o zamanki sistemle top 16 yapmak çok büyük bir iş sayılmaz. Biz 14/15'te dağılmış kadroyla top 16 yapmıştık.

6.5 milyon avro mu? Yok öyle birşey arkadaşlar (:) Neresiymiş o haberin kaynağı merak ettim! İsterseniz BJK'nin o sezonki oyuncularına bakın, Vidmar, Jerrells, Christopher gibi yabancılarla oynuyordu Kunter. En fazla alan yabancısı 300-400 bin kazanıyordu, bunu iyi araştırın ama... Diğer yandan Erman hocanın diyalog kurabileceği GS Lisesi mezunu kişiler twitter'da, çok merak ediyorsanız onlardan da öğrenebilirsiniz BJK'nin o sezonki oyuncu bütçesini.

Aslında iki bilgide kısmen doğru. Beşiktaş yönetimi, euro değilde , bütçe 6.5 milyon dolar olacak dedi ama o para sonra asla bulunamadı. Sezon başı bütçe sponsorlar hariç 2.25 - 2.5 m dolar civarıydı. Sponsor bulunamadı. Forma reklamı , maç maç satılıyordu. Genelde de yöneticilerden birinin firması (sanırım Dalgakıran diye bir firmaydı) , bu hakkı satın alıyordu. Bu paraya Arroyo (420 bin dolar ) ve Hawkins'ten (575 bin dolar ) gelen para eklendi. Yani bütçe netice itibariyle, toplam en fazla 4 milyon dolar civarı kaldı.

Son düzenleme:
Evet ben biraz aceleci davranıp ilk gördüğüm birkaç kaynağa atlamışım. Yöneticileri falan söylemiş vaktinde bu bütçeyi ama dediğiniz gibi yalan olmuş sonra. Zaten 6.5 milyon euro bütçeli bir takım Hawkins'i, Arroyo'yu hem de Euroleague oynayacakken rahatça elinde tutabilirdi.

Muhtemelen zıplayan,uçan ama zekası düşük bir takım kuracak. Zıplarken iyi savunma yapsalar bari.

Owens, Gaines'li sezon aklıma geldi. :)

Son düzenleme:
Erman Kunter'den kesinlikle herhangi bir başarı beklemiyorum. Bence fazlasıyla başarısız olacak kendisi. Açıkçası Can Topsakal'ın son açıklamalarından sonra şubeyi pek takip etmeyi de düşünmüyorum. Bu zihniyet amacını apaçık bir şekilde belli etti. Ve bizde bu zihniyete karşı tepki gösteremedik. Ergin Ataman ile yolları ayırabilirsin buna itirazım olmaz ama Ataman'dan daha iyisini getiremezsen ve ardından Kunter düşük bütçelerde başarılı olmuş dersen tepkiyi çekersin. Göreceğiz standartları oldukça yüksek olan ligin düşük bütçeli takımını.

Beşiktaş ın 2012 bütçesi sezon başı iki buçuk gibiydi, sonra da Ergin Ataman ın müthiş oyuncu havuzunda başka oyuncu olmadığından buy-out ödeyerek yardım ettik de sezon ortası Ricky Minard ve Daniel Ewing i getirmişlerdi.

Neredeyse tamamı değişmiş ve şampiyonluk sonrası travma yaşamış bir takımı kötü idare ettiğini düşünmüyorum ben. Üstelik üzerine bir de EL oynamışlardı.

Hafızam iyidir, burada da eski sayılırım. Daha yazmadığım dönemde de takip ederdim. 2012 yılına kadar burada Ergin Atamanla bolca dalga geçilirdi. Hatta Mahmuti ye karşı ilk oynadığında 11 e 6 gibi bir yüzdesi vardı-sezon ortası gelmişti Burak Bıyıktay yerine- ve hiç de "winner" goygoyu yapılmıyordu. Bilakis bizim Owens-Gaines-Brown ile yendiğimiz, sonrasında FBÜlker in finallerde yendiği takımların başındaydı. Hatta üç kupalı sezonun başında bile Hemofarm a yenilmişlerdi, sezon ortası takımın yarısı değişmişti-ne kadar tanıdık- ve ancak getirilen oyuncuların ikinci baharını yaşamasıyla geldi başarı.

Ayrıca kariyer kariyer deyip Filipovski şeklinde öneri getirmek de pek mantıklı değil. Ben de isterdim en kötü Filipovski gelsin ama kariyerli oluşundan değil, potansiyelli ve hırslı oluşundan dolayı. Erman Kunter de ona bakılırsa kasaba takımına EL oynatmış, on beş önce pivotların kafa kafaya tokuştuğu dönemde guardları arka kapıdan turnikeye yürüten bir adamdı. Ama beş altı senedir kayıp oluşu, yönetimin durumu filan çok ciddi soru işareti. İyi bir kadro kadar önemlisi iyi bir staff kurması bence. Şu yönetim gidene kadar iyi bir yapı kursa yeter.

Erman Kunter diyince Robert Koch ve motion offense geliyor aklima. Hey gidi gunler. Fransa'da bi Turk coach olarak bu kadar sure tutunmak kolay degil bunu unutmayin. Simdi cogu kisi yeterince saygi gostermiyor ama Erman agbi saygiyi kazanacaktir goreceksiniz.

İsim olarak çoğu kişinin beklentilerini karşılamamış olabilir Erman Kunter. Mesela Oktay Mahmuti'den veya Ergin Ataman'dan çok daha aşağı bir kariyere sahip olduğu ortada. Gelgelelim potansiyeline inansam da Saso Filipovski'nin bugüne kadar yaptığı hangi iş Galatasaray taraftarını o gelmedi diye üzecek konuma getirdi, merak etmekteyim. 15 yıldır baş antrenörlük kariyerinde geçen yıl Banvit'le kazandığı Türkiye Kupası mı, yoksa 2017 yılında 1-4 odaklı oynadığı slow pace oyun mu? Banvit'in geçtiğimiz yıl yaptıklarına büyük saygı duyuyorum ama Filipovski'nin Ataman-Topsakal iç savaşından çıkmış, taraftarı küsmüş, yönetimi yardımı bırakmış bir Galatasaray'ı düzlüğe çıkartabilecek adam olacağından emin değilim.

Kunter'se kariyeri kanıtlanmış, 15 yıla yakın zamandır insanı ve sporu tutunmuş Fransa'da başarıyla çalışan bir koç. Sadece Fransa'ya değil, dünya basketboluna armağan ettiği oyuncuları, ta Türk milli takımını ilk çalıştırdığı 1999 Avrupa Şampiyonasından beri günün basketbolunu özümleme çalışmaları ortada. Her şeyi kupaya endekslemek ise en büyük yanılgı olur. Obradovic gibi adamı getirip sırtına 30 milyon dolar bağlayamıyorsanız, Avrupa basketbolunda belli turnuvaları birkaç kez kazanıp yetkinliği ispatlanmış bir koçu takımın başına getiremiyorsunuz. Bizim tarihimizin en iyisi dediğimiz günlerde -ki öyle- Ergin Ataman'la da 5 yılda hepi topu 2 kupa kazandığımızı unutmamak lazım.

Ben açıkcası sizin çok dalga geçtiğiniz Halil Üner de gelse memnun olacaktım. Zira Ergin Ataman karakteri ve uyuşmazlığıyla şubeyi öyle bir uçuruma sürükledi ki; onca becerisi ve markasına rağmen şubeye, en kötü koçun verebileceğinden bile daha büyük zarar vermeye başlamıştı. Bu anlamda bir yenilenme bizim için çölde bulunan çeşme kadar elzemdi, bunun da Erman Kunter gibi hem insanlığı, hem de koçluğuyla kendini ispatlamış bir adamla olmasından dolayı oldukça mutluyum. Kendisinin Galatasaray Lisesi mezunu veya Beşiktaşlı olması da umrumda değil açıkçası. Bazen kulübün en büyük taraftarı gibi görünen isimler, yoldan geçen herhangi bir taraftarın veremeyeceği zararlara neden olabiliyorlar kulüp içinde. Bu anlamda bu kulübün iyiliği için alnının teriyle mesai harcayan herkes benim gözümde benim kadar Galatasaraylıdır. İnşallah Erman hoca da onlardan biri olur. Zaten aksinden şüphem bile yok.

Erman Kunter diyince Robert Koch ve motion offense geliyor aklima. Hey gidi gunler. Fransa'da bi Turk coach olarak bu kadar sure tutunmak kolay degil bunu unutmayin. Simdi cogu kisi yeterince saygi gostermiyor ama Erman agbi saygiyi kazanacaktir goreceksiniz.

Sorun Erman Kunter'in getirilmesi de değil Ergin Ataman'ın gönderilmesi de, bu değişimi yapanların nerdeyse 2 senedir bunu yanlış bi şekilde yürütmüş olması. Yanlış diyorum hatalı demiyorum özellikle, daha ağırını yazarak forumdaki dil kalitesini düşürmek istemiyorum.

Erman Kunter'in getirilmiş olmasına ayrıca üzüldüm. Çünkü Erman Hoca çok kaliteli bi insan ve çok kaliteli bi hoca. Şu an oluşacak olan tepkinin adresi o olmasa da ister istemez o göğüs germek durumunda kalacak. Ve altından kalkabileceğini de sanmıyorum. Çok üzülüyorum.