Euroleague 2017/2018 Sezonu

Zalgiris şampiyon olsa ne güzel olur.

Bu arada uzun yıllardır Avrupa basketbolunda Vesely kadar ahlâk yoksunu, karaktersiz, çirkef, antipatik, her hareketiyle itici ve böylesine şişirilen bir oyuncu daha görmedim. Bir oyuncu takımına ancak bu kadar yakışır!

Finalforda bi rus bi ispanyol bi litvanya takimiyla bide birlesmis milletler (!) takimi olcak.

4 amerikali dickson-wanamaker-nunaly-tompson
2 sirp kalinic-guduric
2 italyan melly-datome
1 yunan sulukas
1 urdunlu ahmad
1 cek vesely
1 turk ciddi maclarda sure alamayan ve hocasindan herkesin gozu onunde tokat yiyip asalanan melih
Baslarinda sirp hoca obradovic

Kevin Pangos'u Gran Canaria'dayken bizle oynadıkları maçlardan beri takip ediyorum ve takıma istiyorum, kendisi çok geliştirdi basketbolunu. Son yıllarda saf PG çok fazla göremiyoruz genelde combo guardlar ve forvetlerden bozma guardlar takımı yönetiyor. Ama Pangos aynı bir Yugoslav PG gibi soğukkanlı, oyunu yönlendirmede ve skor bulmada başarılı. Tabi o tren geçti artık bu saatten sonra almamız imkansız.

CSKA - Khimki eşleşmesi bence herkesin beklediğinin aksine gidiyor CSKA önde olmasına rağmen. Khimki her maçta kök söktürdü CSKA'ya ve bence ilk maçı biraz da hakem kararlarıyla kaybettiler. Burada Anthony Gill'e bir parantez açmak lazım harika oynuyor gerçekten, üstelik daha ilk Euroleague sezonunda, Khimki gibi düzensizliğin düzen olduğu takımda bu çıkış gerçekten olağanüstü.

Pao - Real serisinde ise yine bir Pasqual rezaleti var bana kalırsa. Tek üst düzey yaratıcı kısası Doncic olan takıma OAKA'da, o taraftar desteğiyle maç vermek ancak Pasqual gibi çapsıza yakışırdı da işin daha kötü tarafı Laso gibi bir çapsıza verdi birde üstelik. Eğer büyük çapsızlık sırası Laso'ya geçmediyse bence Real seriyi bitirir Atina'ya dönmeden.

Fenerbahçe beklediğimden daha rahat geçti turu açıkcası. Kaybettikleri 3. maçta her şey Baskonia'nın istediği gibi gitmesine rağmen 4. periyot başındaki seriyle kaybettiler açıkcası ve onu görünce zaten 4. maçın son maç olacağını düşünmüştüm. Üst üste 4. sene F4'e gidiyorlar ki bunu başarabilen takım sayısı toplam 3'müş. Yani bu başardıkları şeyler önemli keşke küçümsemek yerine aynılarını isteyebilsek, bunun için yönetimlerimize gerektiği kadar baskı yapabilsek.

Ve Zalgris... Resmen bir peri masalı, EL'in en düşük bütçeli 2. kadrosu F4 yaptı. Evet her sene yapılacak bir şey değil belki bu başarı ama demek ki imkansız değilmiş. Zaten F4'e kalmak son adım geçen sene playoff dahi yapamadığı halde herhalde bütün Zalgris taraftarlarını mutlu etmiştir Saras oynattığı basketbolla. Keşke artık bitse, hayatımızdan çıksa şu "bütçe" tartışmaları. İmza attarken sana vaad edilen bütçeyi daha sonradan eleştireceğine, o bütçeyle taraftarını mutlu edecek oyunu oynatmayı düşünmeli koçlar bunu bahane etmek yerine. Helal olsun Saras'a çok büyük iş başardı.

CSKA'nın Khimki'yi elemesi güzel oldu. Khimki Fenere rakip olacak bir takım değil bu sezon iki maçta da gördük. Olası bir final eşleşmesinde Fb rahat alırdı kupayı. CSKA'da ayrıca De Colo ve Hines de takıma dönecek F4'le birlikte. Eğer sağlam dönerlerse yine bir Fb - CSKA finali bekliyorum. O maçta da kimin kazanacağını tahmin etmek zor.

Finalforda bi rus bi ispanyol bi litvanya takimiyla bide birlesmis milletler (!) takimi olcak.

2 sirp kalinic-guduric
2 italyan melly-datome
1 yunan sulukas
1 urdunlu ahmad
1 cek vesely
1 turk ciddi maclarda sure alamayan ve hocasindan herkesin gozu onunde tokat yiyip asalanan melih

Saçmalamanın gereğiyok. Komik olunuyor böyle yorumlarla.

Cska Rus takımı da takımda 5 sayı ortalamasına sahip bir tane Rus oyuncu yok. Takımın temel direkleri Ser-Rod, De Colo, Clyburn, Higgins,Hines yabancı. En etkili yerli oyuncu Vorontsevic. O olmadan da F4 yaparlar zaten. 8 yabancıları var toplamda.

Real Madrid'de bu sene oynayan İspanyol oyuncular Rudy ve Reyes. Takımın Temel oyuncuları Doncic Campazzo Carrol Causeur Randolph Ayon Tavares Taylor hepsi yabancı. Toplamda 12 yabancıları var.

Zalgiris basketbolda ekol ülke olmasına rağmen takımda Pangos ve Davies Toupane White ,Micic yabancı. Jankunas Milaknis Ulanovas ve Milaknis yerli olarak olarak öne çıkıyor. Yarı yarıya bir durum var.

Özet olarak Cska'nın takım temelinin %90'ı yabancı , Real için de bu yıl benzer durum var. Zalgiris'te 50-50. Fenerde bu durum %100 olsa nolur Melih ve Sinan 10 dakika daha süre alsa iş değişmiş mi olacaktı.

Gelelim bir de ülke gerçeklerine kendi evindeki turnuvada bile son sekize kalamayan, 34 yaşındaki devşirmeden medet uman,yetenek çıtası yerlerde, Fenerin kadroda sadece ligde kullandığı Melih'ten medet umacak kadar çaresiz bi milli takımımız var. Yetişen yetişmeyen her gencimiz basketbolu öğrenip yetişip gitmek yerine kolay yoldan nba'e kapak atma derdindeyken yerli oyuncu yok goy goyu kör fanatizm ve çekemezlikten başkası değil.

Ülkede Feneri geçtim Baskonia'da oynayabilecek kapasitede yerli mi var. Playoff mücadelesi veren takımımızda oynayan kaç tane yerli var. Ege'yi izlerken karnıma ağrılar giriyor. Göksenin top sektirirken gözlerim kanıyor. Elde yerli yok işte, adam gibi basketbolu öğreten de yok, öğrenmeye hevesli yerli de yok.

Saras anılarında 2011 yılında fenere geldiği zamanki dönem için şunları yazmış. " Türk oyuncular kadar tembelini görmedim. Bir şey öğretmeye anlatmaya çalışıyorum beni dinlemiyor tersliyorlar. Antrenman sonrası ekstra çalışmaya giderken bana şaşırıyorlardı". 3 kere eurolig şampiyonu olmuş basketbol efsanesi ekstra çalışmaya giderken kendine eşlik edecek yerli oyuncu bulamıyordu ülkede.

Yabancı sınırı varken totolarını yayıp paraları götüren yerliler kural kalkınca naptılar. Savaşmayı mı tercih ettiler, daha az paraya avrupada oynamayı mı tercih ettiler. Ben size söyliyim naptıklarını. Daha fazla para için avrupanın en iyi yerel ligi olan TBL'yi bile bırakıp 2. ligde yüksek paraya oynamaya gittiler. Çünkü amaçları az emekle çok para kazanmak. Böyle kokuşmuş bir zihniyeti olan basketbolcular varken kimseyi yerli oyuncu konusunda suçlamak saçmalık.

Başarıları hoşumuza gitsin gitmesin Fenerin avrupa basketbolunda çıkardığı iş muazzam. Basketbol kültürü olmayan yerli çekirdeği olmayan yerde bu başarı küçültülmez tam tersi büyür. Ülke olarak şımarmaya meyilli olunan iki gol atınca kendini Ronaldo sanan profesyonelce yaşamamayı "adamlık" lafları ile ört pas etmeye çalışan ortadoğu zihniyetli bir coğrafyada bu istikrar tam tersine göründüğünden daha zor ve daha önemli bir olay.

Son düzenleme:

2 sirp kalinic-guduric
2 italyan melly-datome
1 yunan sulukas
1 urdunlu ahmad
1 cek vesely

Fenerbahçe nin bu kupada üst üste dört kez final four a katılması ve muhtemelen finalde mücadele edecek olması sadece diğer takımların imrendiği yada kıskandığı değil rekabet edecek seviyeye gelmesini gerektirir. Sonuçta başarı oralarda hep olmak ve bu süreçte GS bundan uzak. Yapının aynı seviyeye ulaşması şu anda zor ancak futboldan bağımsız gerçekten basketbol û seven yöneticiler ve sponsorlar ile olacak ama umut yok gibi. Daçka ve diğer takımların da aynı başarıya ulaşması dileğiyle

Kiskanmak derken? Turkiyeye ilk yurolig kupasini getirmis takimin taraftari olarak fenerimi kiskanicam? Hemde finalde 4 yabancimizla 8 yabancili feneri yenerek yurolig almis takimin taraftari olarakmi? Komik olmayin.

Rekabet diyince haksiz rekabetten bahsetmek gerek. Miras degil alinteri basarilar eldeetmis bi kulubuz biz. Oyle ulkerden miras a lisansi ile hersene yurolige katilmamiz garanti olsa bizde bu rekabetin icinde olurduk. Adamlar son 16 gurubunu besiktasla sonuncu bitirdiklerinde bile sonraki sene yurolig oyniycaklari garantiydi. Hersene yurolig garanti oluncada siponsoru oyuncusu geliri onagore oluyo. Bizede a lisansi miras birakilsa bizde o seviyede oluruz. Futbolda haksiz rekabet yok bizim UEFA ve Super kupa var. Bayan baskette haksiz rekabet yok bizim 1 yurolig 2 yurocup var. Haksiz rekabet olmayan alanlarda fener bizle rekabet edemiyor bile. Bunu ben soylemiyorum kupalar soyluyo.

Ben tespit yaptim. 12 kisilik kadrolarinda 11 yabanci var. 1 turk onemli maclarda oynamiyo bile. Geneldede 5 dk civari ortalamasi var. Bumu turk basketboluna katki. Yillar once litvanyali bi arkadasim ulker yaskevicyusu aldi demisti. Fener diye bile yeniyeni bilinmeye baslanacak kadar mirasyedi bi takim. Prelzic-dickson gibi milli devsirmeleri bile istedigi gibi secen bi takim. Seneyede vilbekini turk yapip alirlar.

Rekabet icin once esit sartlar yaratilmali. Onun bunun mirasiyla a lisansi ve kapanan ulkerin oyuncularinin yarisi alinmamali. GSye gitmek istiyorum diyen oguz zorla ya fbulkere gidersin yada alpellada oynarsin diye zorlanmamali. Esit sartlarda haksiz rekabet olmayan branslarda ise uluslar arasi ve ulusal kupa sayilari zaten 2 kulup arasindaki rekabet(?)i coknet gosteriyo. Tabi rekabet denirse :)

Kiskanmak derken? Turkiyeye ilk yurolig kupasini getirmis takimin taraftari olarak fenerimi kiskanicam? Hemde finalde 4 yabancimizla 8 yabancili feneri yenerek yurolig almis takimin taraftari olarakmi? Komik olmayin.

Rekabet diyince haksiz rekabetten bahsetmek gerek. Miras degil alinteri basarilar eldeetmis bi kulubuz biz. Oyle ulkerden miras a lisansi ile hersene yurolige katilmamiz garanti olsa bizde bu rekabetin icinde olurduk. Adamlar son 16 gurubunu besiktasla sonuncu bitirdiklerinde bile sonraki sene yurolig oyniycaklari garantiydi. Hersene yurolig garanti oluncada siponsoru oyuncusu geliri onagore oluyo. Bizede a lisansi miras birakilsa bizde o seviyede oluruz. Futbolda haksiz rekabet yok bizim UEFA ve Super kupa var. Bayan baskette haksiz rekabet yok bizim 1 yurolig 2 yurocup var. Haksiz rekabet olmayan alanlarda fener bizle rekabet edemiyor bile. Bunu ben soylemiyorum kupalar soyluyo.

Ben tespit yaptim. 12 kisilik kadrolarinda 11 yabanci var. 1 turk onemli maclarda oynamiyo bile. Geneldede 5 dk civari ortalamasi var. Bumu turk basketboluna katki. Yillar once litvanyali bi arkadasim ulker yaskevicyusu aldi demisti. Fener diye bile yeniyeni bilinmeye baslanacak kadar mirasyedi bi takim. Prelzic-dickson gibi milli devsirmeleri bile istedigi gibi secen bi takim. Seneyede vilbekini turk yapip alirlar.

Rekabet icin once esit sartlar yaratilmali. Onun bunun mirasiyla a lisansi ve kapanan ulkerin oyuncularinin yarisi alinmamali. GSye gitmek istiyorum diyen oguz zorla ya fbulkere gidersin yada alpellada oynarsin diye zorlanmamali. Esit sartlarda haksiz rekabet olmayan branslarda ise uluslar arasi ve ulusal kupa sayilari zaten 2 kulup arasindaki rekabet(?)i coknet gosteriyo. Tabi rekabet denirse :)

Fenerbahçe nin başarısı erkeklerde GS ın gelmediği yer ve bunu değiştirememek daha kötü. Haksız rekabet filan yok A lisansın yoksa şartları kabul edersin ve Daçka gibi kupayı alarak geri dönersin. Fenerbahçe nin başarısını kıskanmak veya küçük görmek bizi büyütmez ve komik duruma düşürür. Şu aşamada sponsor bulamamak, ligde play off ta oynayamamak, sporcu ücretleri ödeyememek, bu kulubun ilk çözmesi gereken sorunlar. Şu anki durum basketbolda dört yıldır f4 oynayan ve finale yakın takımla arada dağlar var.

Fenerbahçe nin başarısı erkeklerde GS ın gelmediği yer ve bunu değiştirememek daha kötü. Haksız rekabet filan yok A lisansın yoksa şartları kabul edersin ve Daçka gibi kupayı alarak geri dönersin. Fenerbahçe nin başarısını kıskanmak veya küçük görmek bizi büyütmez ve komik duruma düşürür. Şu aşamada sponsor bulamamak, ligde play off ta oynayamamak, sporcu ücretleri ödeyememek, bu kulubun ilk çözmesi gereken sorunlar. Şu anki durum basketbolda dört yıldır f4 oynayan ve finale yakın takımla arada dağlar var.

Haksiz rekabet yok ne demek ya. A lisansi alamiyorsak dacka gibi yurocupi alip donmedikmi? Donunce noldu? O sene yuroligi kazanmak haricinde hicbi sansimiz yoktu yuroligde devam edebilmek icin. Ama adamlar sonuncu olsa bile ki bjk ile son 16 grubunu sonuncu bitirdiler bidaki sene garanti yuroligdeler. Devamlilik diye bisey var. Bi sene yuroligde olup bi sene olmayan takima ne surekli oyuncu bulabilirsin nede surekli sponsor. Futbolda oyuncu sampiyonlar ligi oynarsan gelirim diyo basketboldada yuroligdeysen gelirim diyo. Yuroligde oynadiktan sonraki sene yani bu sene kalmasini istedigimiz 3 oyuncumuz vardi 2si ben yurolig oyniyicam diyip gitti. Digeri yuroligde finalfor oynayacak takim istiyorum diyip gitti. GS 10 sene once fb ile birlikte a lisansi sahibi olup hersene yuroligde oynayacagi garanti olsaydi boyle bi fark olurmuydu? Fbnin geldigi nokta 7-8 senelik devamliligin uzerine koyulmasiyla olustu. 7-8 senede yurolig organizasyonu seni taniyor oyuncular taniyip Istanbulda olmaninda etkisiyle tercih ediyor. Ayni butce 2010 senesinde obradovice verilse gelirmiydi? Ust duzey koclar bile bu devamlilik sonrasinda seni tercih edebiliyor. Oyle 1 gunde basari gelmiyor. Haksiz rekabet yok diyebilmek cok garip. Herseyin sebebi o miras a lisansidir.

2 sirket dusunun biri 10 sene boyunca her sene kendi yaginda kavrulup imkanlari dogrultusunda uluslar arasi fuarlara gidip urun satabiliyo digeri ise 10 sene boyunca her sene zararda etse yeni urun gelistiremese bile sene sonu gelmeden bidaki sene yine en ust duzey uluslar arasi fuarlarda yer alip urun satacagi garanti. 10 sene sonunda hangi sirket o fuarlardaki satis rakamlarinda daha onde olur? Ve bunun sebebide ulkerden kalan miras a lisansi. O yuzden haksiz rekabet yok kismini okumamis olayim. Cunku haksiz rekabet olmayan branslarda iki kulubun uluslar arasi ve ulusal kupa sayilari bellidir.

BU ARADA FORUMA TOPLAM 10 MESAJ YAZMISIN 9U FB GUZELLEMESI. GSNIN 15 SENE ONCEKI UEFA KUPASI FALAN DEMISSIN. NE IS? 15 SENE ONCE DIYE SATASINCA HALA TURKIYEYE TUM BRANSLARDA GELMIS EN ONEMLI KUPA OLDUGU GERCEGI DEGISIYOMU? GELIP BURDA TURK SPORUNA KAPKARA LEKE SUREN SIKECILERI SAVUNMA BIZE

Son düzenleme:
Kusura bakmayın ama çok sıkıldım bu saçmalıklardan. Yok yabancılarla gelen başarı, yok miras falan filan... Ülker niye Fenerbahçe'ye sponsor oldu önce onun hesabını yapalım biz. Diyorsanız ki Murat Ülker Fenerbahçeli o yüzden sponsor oldu memlekette Galatasaraylı zengin iş adamı mı yok niye bize kimse sponsor olmuyor? Buyrun Murat Ülker gitti Ferit Şahenk geldi yine devam ediyorlar. Bizden daha mı çok seviyor takımlarını Fenerbahçeliler bunu mu kabul edelim? Yok bu işin takım sevgisiyle alakası yok diyorsanız o iş daha kötü niye biz kimseyi ikna edemiyoruz? Hayır her şeyi geçtim yarın Efes'le birleşme durumu olsa hayır biz sizi istemiyoruz, diğer takımlara haksızlık olur mu diyeceksiniz? Yanisi arkadaşlar yapmayın geçin bu işleri artık. Bu sporu çok seviyorum keşke biz onların yerinde olsaydık diyorum her zaman.

Öncelikle şunu belirteyim, erkeklerde son 3 senede 3 avrupa kupası geldi ülkemize. 2 tane de kazanamadığımız final var (Fenerbahçe ve Banvit). Bu güzel bir gelişme, bu kulvarlardaki mücadelemizi istakrarlı bir şekilde sürdürmeye devam edersek 5-6 seneye meyvelerini toplamaya başlarız.

Galatasaray ve Fenerbahçe kadın takımları da ibretlik öyküler gerçekten. Kazandığınız 2 kupa için de tebrikler.
Bizim durumumuz, "önemli olan istikrar, hep oralarda olmak" gibi komik bir hedefin tek başına yaterli olmayacağını gösteriyor. Bu yılı saymazsak, 2012-13 den beri 6 kere f4 oynamış, 3 kere de finalde kaybetmişiz (hepsi de 10 sayının üstünde). Bir yerden bakınca 6 senede 3 kez 2. olmak güzel görünse de bir loser lık benim gözüme çarpıyor.

Güncel konumuza gelirsek, son yıllardaki başarımız ile ilgili bu 3 konu üzerinden tartışmalar devam ediyor; bütçe, yabancı/yerli oyuncu sayısı ve sürekli katılım imkanı.

Bütçe ve katılım garantisi konusu birlikte çözüldü Ülker ile ortaklığa gidilerek. Bizler (Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş) saçma tartışmalar içindeyken ülke basketbolunu Efes ve Ülker temsil ediyordu ve A lisansını bir şekilde aldılar. Murat Ülker, sadece taraftarı olduğu için sponsor olmadı ki Fenerbahçeye, ticari olarak da uygun şartlar oluştu, 2006-2007 den beri kendi takımlarının yapacağından çok daha iyi reklam yapma imkanına ulaştılar. Aziz Yıldırım dan başka böyle birteklif götüren oldu mu kendisine, olsa kabul edermiydi onu bilemiyorum tabi. Yani A lisansı da babamızdan miras kalmadı, karşılığı verilerek elde edildi.

Sanırım 2014 e kadar da hem sampiyonlar/finalistler gidebiliyordu A lisansları olmasa bile (ki siz de böyle gittiniz birkaç sefer) hemde eleme maçları oynayıp gitme şansları vardı. Bir haksız rekabetden söz edilecekse, bu Fenerbahçe-Galatasray arasında değil, Euroleague ile diğer takımlar arasındaydı. Biz bununla mücadele etmenin bir yolunu bulduk, sizin bulamamış olmanız bizim suçumuz değil. Bence, yaşanan bazı olaylar olmasaydı hala gitme imkanı bulabiliyor olurdu Galatasaray. Bugünkü durum ile bu mümkün değil, Euroleague e siz alın ben takım kurararım diyemezsiniz.

Yerli yabancı konusu da bitmeyen bir başka tartışma. Sanırım bu sene Galatasaray futbol takımı da bir maçta sahaya 11 yabancı ile çıkmıştı.
Malesef 70 milyondan 70 tane üst seviyede basketbolcu/futbolcu yetiştiremiyoruz. Yerli oyuncun yoksa malesef başarılar ya tesadüfi oluyor yada şansa (tabi birde yerli kuralının değişmesi var, artık mecburiyetten Oğuz, Emir gibi adamlara 1,5-2 milyon vermek zorunda kalmıyorsunuz. Kalinic 500 bine oynuyordu bu seneye kadar, Guduric de o seviyelerde, yabancı sınır kalmasaydı bu paraya Göksenin, Melih falan bile imkansızdı). Bizim başarımız da sadece parayla alakalı değil, şansa, tesadüfen, bir şekilde takımın başına Obradovic i getirmemizle değişti herşey. Yoksa 2008 de 2010 da vs de vardı bu seviyede bütçeler. Obra kaldığı sürece Fenerbahçe basketbolu hep üst seviyede olacak, o gittiğinde de bugünkü Efes gibi oluruz herhalde. Boby Dixon (dickson değil) ı Türk yapan sanırım Ergin Ataman idi, sizin başınızdayken, yani onu da biz yapmadık.

Bu senede eğer Zalgiris i geçersek (favori biziz ama tek maç, herşey olabilir) gene kupayı alırız diye düşünüyorum.

Evet cekememezlik arti klasik hicbir sey yapmayip bende de bu imkanlar olsa bende yapardim diyen simitci dayi savunmasi. Ulke icinde ayni kalibredeki iki klupten bir tanesi bazi seyleeri dogru yapmiyor ve bu konudaki cevap bu ucuz bahaneler olamaz. Biz Banvit gibi eti budu belli olan kucuk bir camia değiliz bizim mazeretimiz imkanlarin yetersizliği olamaz. Bu mazeret değil ayibimiz olabilir ancak.

Kaldi ki bu A lisans omurluk değil. Ulker dolayisiyla olan A lisans anlasmasi 2011 yilinda bitti. Eurolig yeniden anlasma imzaladi. 2016 yilinda da tekrardan on yillik uzatti. Yakin zamanda takim sayisini arttiracaklar ve bizim adimiz adaylar arasinda neden gecmiyor. Onun da mi cevabi A lisans.

Son bir soru futbolda Real Madrid uc sene ust uste sampiyonlar ligi finaline cikti. O para ve imkanlar bizde olsa biz de cikardik mi diyorsunuz yoksa adamlar buyuk is basardi mi diyorsunuz.