Ben de yolumuzu güzel buldum. Tahminime göre Paok-Asvel yolundan geçip Rytas-Cholet ikilisinden biriyle finalde karşılaşırız. Paok'u eğer maçlar Selanik'te oynansa bile geçeriz diye düşünüyorum, iyi bir atmosfer var orada ama aradaki kalite farkını kapatacak kadar değil. Yunanistan'daki kriz büyük takımları bile vurmuşken Paok'u da mutlaka etkilemiştir. Ben sanmıyorum bizi zorlayabileceklerini. Ayrıca elemeler Selanik'te olursa, ilk turu geçmemiz halinde bizim de taraftarımız olacaktır muhtemelen orada. O yüzden İstanbul olmuyorsa, Litvanya yerine Selanik olsun.
Asvel-Gravelines eşleşmesi ilginç olacak. Asvel NBA'den Hilton Armstrong'u kadrosuna kattı. Fena bir uzun değil, Avrupa seviyesinde iş yapacaktır. Ayrıca Asvel hücumda daha dengeli bir takım olarak gözüküyor. Matt Walsh gibi iyi bir skorerleri, Mensah-Bonsu gibi hem iyi ribaundçu, hem de vasat üstü bir pota altı skorerine sahipler. Walsh-Bonsu-Armstrong arka alanı kağıt üzerinde gayet düzgün duruyor. Arkalarında da Clifford Hammonds gibi kombo bir guard var. Gelabale gibi atletik bir isme de sahipler ancak ben onun takımda kalacağını sanmıyorum, Olimpiakos'un istediği haberleri çıkmıştı, son 2 senede iyi piyasa yaptı muhtemelen bir Euroleague takımına gider.
Gravelines ise klasik Fransız takımının özelliklerini barındırıyor. Çok atlet bir takımlar, özellikle guardlarıyla fark yaratabilerler. Ancak onlarda milli takım seviyesinde de çekilen organizasyonluk sorununu çekeceklerdir. Bokolo ve Albicy gibi Fransız milli takımının guardlarına sahipler. Guarddan başlayacak baskılı bir savunmayla fazla zorlanmadan yenebiliriz gibi geliyor bana Gravelines'i, eğer gelirlerse tabii. Burada yazın oynanan Türkiye-Fransa maçı oynanması gereken oyun hakkında bize fikirler verebilir. Çünkü Gravelines kalite düşük olsa da Fransa milli takımından izler taşıyor. Sözün özü; Asvel turun favorisi ancak Gravelines de ne yapacağı belli olmayan ilginç bir takım.
Olası bir final eşleşmesi için de muhtemelen Cholet-Rytas eşleşmesinin galibiyle oynarız. Cholet iyi bir takım ama bizi tarafsız bir sahada yenebileceklerini zannetmiyorum. Onlar da bizim gibi savunmayı ön planda tutan ancak yarı saha basketbolunda sorun yaşayacaklarını zannediyorum. Savunmada ise onlar da atletik oyuncularının da avantajıyla önemli bir savunma takımı ancak Rytas'a göre daha sınırlı bir takım. Benim tercihim Cholet olur ama Erman hocanın takımının savunma sertliği de Rytas'a ters gelebilir. Rytas önemli oyuncular kadrosuna kattı ancak onların da diğer takımların aksine savunmada daha fazla zorlanacaklarını ön görebiliriz. Yine de hücum kapasitesi olarak elemelerin en güçlü takımlarından biriler. Ayrıca Bajramovic (Telekom), Brad Newley (Beşiktaş) , Samardzinski-Seibutis (Olin) , Jasaitis (Galatasaray) , Rasic (Trabzon) gibi tanıdık simalara sahipler. Özellikle 2-3 numarada Seibutis-Newley-Jasaitis-Rasic-Gecevicius gibi geniş ve önemli skor opsiyonlarını barındıran bir rotasyona sahipler.
Toparlarsam, Rytas ve biz final için favoriyiz bence. Ancak elemeler tek maç üzerinden oynandığı için günlük performansların da etkili olacağını unutmamak gerekiyor. Her turda öncekinden biraz daha zor rakiplerle karşılaşmamız da önemli bir nokta olacaktır, performansı adım adım yükseltme adına. Rytas'ın ise daha sert maçlardan geçeceğini ve daha fazla yıpranmış olarak finale geleceğini -önceki turlarda bir kaza yaşanmassa- ön görebiliriz.
Euroleague için saldır Galatasaray!