Galatasaray Alt Yapısı

.......İlayda Tokmak: Saha görüşünü çok beğendim, tam bir oyun kurucu aklıyla oynuyor o bakımdan, çok güzel paslar attı ama asiste çevrilemedi çoğu zaman bugün. Bu özellik fark yaratan bir özellik oyun kurucu için, daha da geliştirecektir iyi oyuncularla yan yana oynadığında da kendine güveni daha çok gelecektir. Eleştirim kendine güvenme konusunda olacak, şut denemeye korktu bugün ilk dış şutunu kaçırınca boş şutları denemedi o yüzden de şutunun nasıl olduğunu kestiremedim şimdilik. Nacizane diğer eleştirim de solunu çok kullanamıyor, top sürerken filan genelde sağından gitmeye çalışıyor, sol eli çok kuvvetli değil. O özelliğini de geliştirirse saha görüşünün iyi olması daha da değerlenecektir, rakipler onun sola gitmesine çalışacaklar çünkü ileri seviyede....

Bu, sol el konusunda da içiniz rahat olsun. Eğer farkettiyseniz o maç ilk yarı sol dirseğinde bandaj vardı, hatta maç öncesi iki kere bandaj değişti ki sıkı bandaj rahatsız etmiş ve hareketlerini kısıtlamıştı. Bandaj da bir önceki maçta dirseğine aldığı bir darbe sonucu yapılmıştı. Her neyse, bu nedenle o gün solunu fazla kullanamadı. Normalde her iki elini de aynı oranda kullanabiliyor. Örneğin gerektiğinde her maçta sağ elle olduğu kadar sol elle de dripling esnasında driplingi kesmeden tek elle isabetli ve uzun mesafeli paslar atar.
 
Bu, sol el konusunda da içiniz rahat olsun. Eğer farkettiyseniz o maç ilk yarı sol dirseğinde bandaj vardı, hatta maç öncesi iki kere bandaj değişti ki sıkı bandaj rahatsız etmiş ve hareketlerini kısıtlamıştı. Bandaj da bir önceki maçta dirseğine aldığı bir darbe sonucu yapılmıştı. Her neyse, bu nedenle o gün solunu fazla kullanamadı. Normalde her iki elini de aynı oranda kullanabiliyor. Örneğin gerektiğinde her maçta sağ elle olduğu kadar sol elle de dripling esnasında driplingi kesmeden tek elle isabetli ve uzun mesafeli paslar atar.

Driplingi kesmeden tek el uzun pasları gerçekten çok etkili abi bu turnuvada onlardan 3-4 tane denedi ve hepsi başarılıydı. Saha görüşü bu pasları ile de birleşince çok başarılı olacağına eminim, O bandaj şutunu da etkilemiştir muhakkak. İnşallah seneye fazlasıyla forma bulur Işıl'ın backupı olarak ligde, yeterince forma giyerse ablalarının yanında oyunu daha da gelişecektir. Onlarla maç oynamak antremanlardan çok daha farklı olur.

Maçtan sonra konuşmak için yaklaştık sana ama telefonla konuşuyordun rahatsız etmeyelim dedik bir süre bekledikten sonra:)
 
Turnuvanın ilk maçına İlayda’yı merak ettiğim için 1 maçlığına gideyim demiştim. Ama oynanan oyunu ve sahadaki mücadeleyi beğenince İnter’le hazırlık maçımızı izlememeyi göze alarak 3 maçımıza da gittim.
Öncelikle söylemem gereken şey çok iyi bir jenerasyonumuz var. Şuan A Milli Takımımız’a baktığımızda yaratıcı oyuncu sıkıntısı çekiyoruz ama Genç Millilerde hücum anlamında çok yetenekli isimler var gerçekten.

Koçumuz Fırat Okul teknik-taktik anlamında iyi bir koç. Fransa maçında 10 sayı geriye düştüğümüzde yaptırdığı tam saha pres çok etkili oldu örneğin. Ama aynı şeyleri oyuncu motivasyonu için söyleyemeyeceğim. Bir koç elbette sert olmalı, bu seviyeden oyuncuları şımartırsanız ilerisi için önünü alamazsınız ama Fırat Hoca fazla sert davranıyor. Biz Oktay Hoca’ya şaşırıyorduk molalarda, Fırat Hoca bazen kızları dövecek gibi. İlayda’ya da hatalı olmadığı zamanlarda bile sert çıkması nedendir anlayamadım, en çok üstüne gittiği oyuncu da İlayda oldu zaten. Bunun dışında rotasyonu da iyi ayarladığını söyleyemem. 2.maçta ilk yarının yıldızı İlayda’yı 2.devre sadece 3 dakika oynattı mesela. Bu bir bakıma oyunculara “Siz ne yaparsanız yapın benim ilk 5’im belli” demek. Gerçek bir turnuva olsa yine bir nebze anlayacağım ama son 2 maçta maç sonlarında Olcay-Ayşe’yi 15’er dakika aralıksız oyunda tutmasının amacını anlayamadım. Olcay son maçta 2 dakika kala fast break’e çıkamayacak kadar yorgundu, onlara da yazık.

Oyuncuları tek tek değerlendirecek olursam da;

İlayda Tokmak: Ondan beklediğimizden fazlasını bulduğumu söyleyebilirim kesinlikle. Öncelikle genel olarak bencil diyebileceğimiz bir takımda takımı oynatmaya çalışan bencillik yapmayan 1 numaralı oyuncu. Yani bir maçın sonunda istatistiklere bakarak onun iyi oynayıp oynamadığını söyleyemeyiz bunu anladım. Aynı durum Olcay-Ayşe için söz konusu değil, onlar istatistikleriyle varlar. İlayda’nın saha görüşü harika, tüm sahayı geçerek attığı paslar ve uzunları iyi beslemesi de önemli özelliği. Savunmada gayet iyi, elden top çalma özelliğine sahip. Hani şu oyun stiliyle bizim bu sene Işıl’ı yedekleyecek guardımız bile olabilir, Dee’nin, Torrens’in, Fowles’ın, Tina’ın olduğu takımda kesinlikle sırıtmaz. Eksik yönlerine gelirsek ilk maçta potaya hiç bakmadı, biraz özgüven eksikliği var gibiydi ama daha sonraki 2 maçta bunu da aştı. Sol elini pek kullanmıyor gibi, sol elle bitirmesi gereken turnikeyi sağ elle bitirdi mesela 2.maçta. Sanıyorum Olcay ve Özge’nin yıllardır bu turnuvaları oynadığı Milli Takım’da ilk ciddi senesi. O açıdan 3-4 turnuvada daha oynadığında çok daha iyi olacağını düşünüyorum. Kısacası bir Galatasaraylı olarak bu turnuvadan memnun kaldım. 2-3 seneye Galatasaray’ın ilk 5’inde başlayabilecek ve saf oyun kurucu yeteneklerine sahip bir oyuncuya sahibiz.

Olcay Çakır: Onunla ilgili söylememiz gereken şey müthiş fiziği olur sanırım. 1.82 boyuyla oyun kurucu oynuyor, sahadaki herkesten hızlı, sağ eliyle de ve sol eliyle de turnikeleri çok rahat bitiriyor. Potaya korkusuzca gitmesiyle fast breaklerde top ona gelince “Tamam bu pozisyon sayı olur” rahatlığını veriyor taraftara. Savunmada fiziğinin avantajıyla gayet iyi, mücadele seviyesi de üst düzeyde ki turnuvada 2-3 ayrı pozisyonda sakatlık tehlikesi geçirdi zaten. Bu jenerasyonun en iyi ismi gibi gözüküyor kısacası. Onun eksikliklerinin ilki de hemen hemen hiç şut atmaması. Ayşe kadar olmasa da o da içeriye penetre ettiğinde mutlaka bitirmeye çalışıyor. Onu şuan A seviyesindeki oyuncularla karşılaştırırsak Alba Torrens tarzında diyebiliriz. Biraz daha güçlenirse ve şutu üstünde çalışırsa gerçekten çok önemli bir oyuncu olacak. Belki de turnuva boyunca söylediğimiz gibi “Birsel’den de daha iyi” olacak. Keşke imkanımız olsa da alabilsek, MVP’ye tebrikler.

Özge Kavurmacıoğlu: Takımın kaptanı Özge açıkçası benim için hayal kırıklığı oldu. Elbette yine yetenekleriyle diğer oyunculara nazaran ön plana çıktı ama yapabileceği çok daha fazla şey varken sürekli şuta yönelik oynaması can sıkıcı. Bir bakıma bu jenerasyonun Bahar Çağlar’ı diyebiliriz. Fizik olarak çok iyi durumda, guardlardan önde fast breaklere koştuğu oldu. Size’ı gayet iyi, bu seviyeye fazla bile diyebiliriz. Ama diğer oyunculara karşı üstün fiziğini hiç kullanmadan sadece şut ile sayı buluyor. Çok yetenekli ama oyun tarzını değiştirmesi ve bizim Bahar’a hep söylediğimiz şey, agresif olması lazım. Yoksa yıllarca patlama yapacağını beklediğimiz oyunculardan biri olur.

Ayşe Cora: Hücum yetenekleri söz konusu olduğunda takımın en iyi hücumcusu kesinlikle. Topu verip bire bir oynatabileceğiniz bir oyuncu. Beşiktaş A Takımı’nda bu sene zaman zaman forma şansı buldu ve eminim ligimizdeki takımların 4’te 3’ünde çok rahat ilk 5 oynar. Onun da eksileri yine bencillik, pozisyonları fazla zorlamak, biraz istatistik peşinde koşmak. İyi bir koçun elinde çok önemli bir hücum oyuncusu olabilir, kariyeri boyunca muhtemelen bol bol sayı krallıkları kazanır. Bir üst seviye Genç Milli Takım’dan geldi bu turnuvaya ve son 2 maç oynadı, belki bunun da etkisiyle çok parlak bir turnuva geçirmedi ama yetenek olarak Olcay’la birlikte en önde şu jenerasyonda. Nitekim Fransa maçında son topu da o kullandı.

Betül Kalfalı: İlk 2 maç sonunda bu kızdan bir şey olmaz derken son maç hayran kaldık. Kendine güveni müthiş, hatta fazla bile diyebiliriz. Zaman zaman ben oldum havalarında olduğunu da gözlemledik, sanki biraz şımarık bir oyuncu gibi geldi bize, belki de öyle değildir. Fiziği gerçekten çok iyi, Milli Takım’ın sıkıntı çektiği 3 numara pozisyonuna çare olabilir ileride. İlk 2 maçta karavana attığı şutlardan sonra son maç 4/5 üçlük attı. Kendine güvenmesi gerçekten iyi ama her aldığı topu atması ve içeriye penetre ettiğinde tek opsiyonunun sayı bulmak olması onun eksileri. Takım oyununa pek yatkın değil gibi kısaca ama ortalama üstünde bir oyuncu olacağı kesin, zira koçun en çok güvendiği oyunculardan biriymiş gibi geldi bize. Şaziye İvegin’i hatırlattı bizlere.

Ferda Yıldız: Milli Takım’da en beğendiğimiz oyunculardan biriydi. Öncelikle müthiş bir şutör, inanılmaz temiz bir şutu var, boş kaldığında pek kaçırdığını görmedim. Kadın Basketbolu’nda şutun ne kadar önemli olduğunu biliyoruz, bu yüzden çok önemli bir rol oyuncusu olabilir ileride. Savunmada ayakları biraz yavaş ama bunu çalışarak düzeltebilir. Ayrıca takım oyununa da yatkın, boş kaldığında pas atılmadığında bile sesini çıkarmıyor. Ceyhun Hoca’nın onu takımımıza kazandırmasını isterdim açıkçası, bundan sonra daha dikkatle takip edeceğim bir oyuncu olacak Ferda.

Elif Emirtekin: En şaşırdığımız oyuncuydu kesinlikle. Her türlü verilen görevi yapan, inanılmaz iyi bir şut stili ve çok düzgün bir bileği olan, ribaundlara iyi konsantre olan bir görev oyuncusu. Şu seviyede 4 numara oynuyor ama muhtemelen ileride 3 numara oynamak zorunda kalacak. Ama bu çizgide devam ederse A Milli seviyesinde bir oyuncu olabilir, takip etmek gerek.

Nadya Zuyeva: Bu sayfalarda daha önce konuşulduğu için yazıyorum. Fizik olarak iyi seviyede, hücumu kısıtlı ama ribaundlarda ve savunmada iyi işler yapan bir oyuncu.

Gizem Sezer: Pota altında özellikle ribaundlarda çok etkili bir oyuncu diyebilirim. Ama aldığı ribaundları kolay kolay bırakmamayı öğrenmeli. Fiziğiyle iyi yer kaplıyor boyalı alanda, onu da ileride 1. Lig seviyesinde izleyeceğiz gibime geliyor.

4 Ağustos’ta Avrupa Şampiyonası oynayacakmış takım. Şu jenerasyon şuanki jenerasyonumuzdan daha iyi gibi geldi bana. O turnuvayı da takip edeceğim, sanırım madalya beklememiz sıra dışı bir beklenti olmaz bu takımdan. Şuan yetenekli ve yaratıcı oyuncu sıkıntısı çeken Milli Takımımız 5-6 sene sonra bu sıkıntıyı hiçbir şekilde çekmeyecek. Kısalarımız çok iyi ama uzunlarımız için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Orada da alttan gelen Hülya Çoklar çok önemli.

Not: Bu yazı Onur Yavuz’un izniyle foruma konulmuştur.

Maçları beraber izlemiştik Gazanfer ile, onun yazısı.
 
Olcay Cakir,Ferda Yildiz ve Ayse Corayi takimimiza kazandirmaliyiz kesinlikle benim anladigim yorumlardan.Uzun oyuncu konusundada yine devsirmelerle devam edecek gibi gozukuyor yorumlara gore.
 
t5tbf6.jpg


Dün 3 periyot sonundaki istatistikler.
 
Genç Kız Milli Takım’ın Avrupa Şampiyonası Mücadelesi Başlıyor

Bu yıl Romanya’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olan Avrupa Şampiyonası’nda mücadele edecek Genç Kız Milli Takım, yarın Romanya’ya gidecek.


Bu yıl 4-14 Ağustos tarihleri arasında Romanya’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olan Genç Kızlar Avrupa Şampiyonası’nda mücadele edecek olan Genç Kız Milli Takımımız, yarın şampiyonanın yapılacağı Romanya’ya gidecek.

Türk Havayolları’na ait TK 1045 sefer sayılı uçakla yarın saat 16:55’te Bükreş’e uçacak olan millilerimiz, buradan da TAROM’a ait uçakla grup maçlarının oynanacağı Oradea şehrine geçecek. Millilerimiz 15 Ağustos Pazartesi günü yurda geri dönecek.

Dörder takımlı dört grup halinde oynanacak şampiyonada millilerimiz İsveç, Rusya ve ev sahibi Romanya ile birlikte A Grubu’nda yer alıyor. Şampiyonada B Grubu’nda Polonya, Litvanya, Slovenya ve İspanya, C Grubu’nda Ukrayna, Belçika, İtalya ve Sırbistan, D Grubu’nda ise Slovakya, Fransa, Çek Cumhuriyeti ve Hollanda yer alıyor.

Genç Kız Milli Takımımız, A Grubu’ndaki ilk maçında 4 Ağustos Perşembe günü TSİ 13:30’da İsveç ile karşılaşacak. Millilerimiz grubundaki ikinci maçında 5 Ağustos Cuma günü TSİ 15:45’te Rusya ile karşılaştıktan sonra, son maçında ise ev sahibi Romanya ile 6 Ağustos Cumartesi günü TSİ 20:15’te karşı karşıya gelerek grup maçlarını tamamlayacak.

Genç Kızlar Avrupa Şampiyonası’nda gruplarını ilk üç sırada bitiren takımlar ikinci turda mücadele etmeye hak kazanacaklar.

Genç Kız Milli Takımımızın Avrupa Şampiyonası kadrosu teknik, idari ve oyuncu kadrosu şu isimlerden oluşuyor;

TEKNİK ve İDARİ KADRO

Füzen Sönmez Kadın MT Koordinatörü TBF
Oktay İsmet Yamakoğlu Menajer İstanbul Üniversitesi
Hasan Fırat Okul Antrenör İstanbul Üniversitesi
Halil Demirbilek Yard. Antrenör Galatasaray
Murat Kaya Yard. Antrenör Botaşspor
Şefika Kızıltoprak Doktor
Özlem Yalman Hakem
Mustafa Dede Masör Optimum TED Ankara Klj.


OYUNCU KADROSU

Olcay Çakır - Fenerbahçe
İlayda Tokmak - Galatasaray
Merve Aydın - Mersin Büyükşehir Belediyesi
Ferda Yıldız - Antalya Koleji
Ayşe Cora - Beşiktaş
Betül Kalfalı - İstanbul Üniversitesi
Didem Nakaş - İstanbul Üniversitesi
Elif Emirtekin - Botaşspor
Melike Yalçınkaya - Ceyhan Belediyesi
Nadya Zuyeva - Botaşspor
Gizem Sezer - İstanbul Üniversitesi
Özge Kavurmacıoğlu - Fenerbahçe


Kaynak: tbf.org.tr
 
Pelin Bilgiç yerine Merve Aydın alınmış kadroya. Sanırım sakattı ve iyileşmiş. O da bu takımın önemli isimlerinden galiba, yetenek yarışmasını kazanmıştı geçen sene.

Nedim Abi, bu sene Yıldız Takım'dan Genç Takım'a yükselen kimler var takımımızda? Resmi sitemiz basketbolda her yönüyle türevlerine fark ediyor ama altyapı hakkında hemen hemen hiçbir bilgi olmaması, takım kadrolarının bile olmaması can sıkıcı. Fenerbahçe'nin altyapısındaki herhangi bir oyuncuyla ilgili bilgilere ise çok rahat ulaşabiliyoruz. Bildiğim kadarıyla bu sene küçüklerden yıldızlara geçen takımımızda potansiyelli oyuncular var, Arda Abi onları yakından takip ediyordu, o daha iyi bilir.

10 Ağustos'taki maçı da seyirci alınırsa izlemek isterim aslında.
 
Pelin Bilgiç yerine Merve Aydın alınmış kadroya. Sanırım sakattı ve iyileşmiş. O da bu takımın önemli isimlerinden galiba, yetenek yarışmasını kazanmıştı geçen sene.

Nedim Abi, bu sene Yıldız Takım'dan Genç Takım'a yükselen kimler var takımımızda? Resmi sitemiz basketbolda her yönüyle türevlerine fark ediyor ama altyapı hakkında hemen hemen hiçbir bilgi olmaması, takım kadrolarının bile olmaması can sıkıcı. Fenerbahçe'nin altyapısındaki herhangi bir oyuncuyla ilgili bilgilere ise çok rahat ulaşabiliyoruz. Bildiğim kadarıyla bu sene küçüklerden yıldızlara geçen takımımızda potansiyelli oyuncular var, Arda Abi onları yakından takip ediyordu, o daha iyi bilir.

Merve'nin sakatlanması üzerine çağrılan Pelin, Merve düzelmiş olmalı ki, kadrodan çıkarılmış.

Yıldız takımı fazla takip etmediğim için, bu sene ara sıra genç takıma gelenler hariç, pek bir bilgim yok.
 
U18 Avrupa Şampiyonası'nın açılış maçında takımımız, İsveç'e 64-66 yenilip kötü bir başlangıç yaptı. Ayşe Cora'nın faul problemine girmesi hem takımı hem de kişisel istatistiklerini kötü etkiledi. İlayda ise fazla süre alamadı bu maçta.

7598.jpg
 
Maçı izleyemediğimiz için çok kesin yorumlar yapamayız tabiki ama istatistikten takip edebildiğim kadarıyla Fırat Hoca'nın rotasyonu yine iyi ayarlayamadığını söyleyebilirim.

Öncelikle bir takımın en iyi 5 oyuncusu her zaman ilk 5'te sahaya çıkmak zorunda değildir, bunu bu sene Oktay Mahmuti de net bir şekilde gösterdi bize. İlk beşimize bakıyoruz, Olcay-Ayşe-Betül-Özge-Gizem. Burada 5 oyuncunun 4'ü hep top kullanmak isteyen, hep ön plana çıkmak isteyen oyuncular. Burada ne yapabilir, kısalardan birini kesp Özge'yi 3'e alıp 2 uzunla başlayabilir yadakısalardan birini keser, İlayda ilk 5'te çıkar, böylece hücum-savunma dengesi rotasyonda da sağlanmış olur. Kenardan gelecek hücuma yatkın kısamız da o dakikalarda hücumu sürükler. Ama işte tam tersi oluyor, rotasyonumuzun hücum yönü zayıf kalıyor, ilk 5'imize ise sağlıklı hücum yapabilmemiz için 2 top lazım oluyor.

Yine takımda bu kadar egosu yüksek oyuncular varken her zaman arkadaşlarına bakmayı düşünen İlayda'yı niye az oynattığı merak konusu. Muhtemelen yaptığı 2 top kaybından dolayıdır ama aklımıza Hasan Şaş'ın malum repliği geliyor o zaman da.

Yine Fırat Hoca'nın bazı favori oyuncuları olduğunu ve kötü oynasalar bile onları hep oyunda tuttuğunu söylemiştik, benzer bir tabloyu burada da görüyoruz. Ayrıca hem rotasyonun selameti açısından hem de kendi iyiliği için Özge'nin süresinin azalması ve 3 numaraya kaydırılmayarak zaten fazla oyuncu bulunan orasının rahatlaması gerekiyor.

PG: İlayda/Merve (25 dk) - Olcay (15 dk)
SG: Ayşe (25 dk) - Olcay (10 dk) - Didem (5 dk)
SF: Betül (20 dk) - Ferda (20 dk)
PF: Özge (25 dk) - Elif/Nadya (15 dk)
C: Gizem (25 dk) - Melike (10 dk) - Özge (5 dk)

Şöyle bir rotasyon daha sağlıklı olur gibi gözüküyor. Umarım bu mağlubiyeti çabuk unutup önümüzdeki maçlarda gücümüzü gösteririz.
 

Üst