Mustafa Cengiz Yönetimi ve Basketbol

Ne takıma sponsor bulabiliyorlar ne gerektiğinde transfer yapabiliyorlar ne maaşları zamanında ödeyebiliyorlar. 3 Sezondur takımın bütçesi son 15 yılın en düşüğü ve 3 yıldır düzenli olarak bütçe düşürüyorlar.

2019 Mart'ında ibra edilmedikten sonra bıraksalar magma tabakasına kadar alçalmazlardı...
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Edilecek küfür, söylenecek söz, yapılacak benzetme ve kullanılacak metafor kalmadı bende. GSBasket'in Twitter hesabından son 3 sezondaki kepazelikleri ve koltuk sevdalarını anladıkları dilden açıklamamız gerekiyor.
 
Bu kadar kepazeliğin üstüne yetersiz ve son 2018'den sonra başarısız 2,5 sezon geçiren Orhun Ene'yi de getirirlerse tüyü dikmiş olurlar. Bize koç değil para koyabilecek, sponsor bulabilecek, federasyonda hakkımızı arayabilecek ve Ertuğrul Erdoğan'a güven verebilecek bir başkana ve yönetime ihtiyacımız var.
 
Ben de Orhun hocanın burada başarılı olabileceğini düşünüyorum. Trinchieri Partizan'dayken onu da çok istiyordum bizim için, Partizan'a gidebiliyorsa bize de gelebilirdi pekala. Şimdi Bayern'de neler yapabildiğini görüyoruz. Bütçe düşük olmasına rağmen, geçtiğimiz sene bizden düşük veya eşit bütçeyle daha iyi işler yapan takımlar vardı. Avrupa'da da çok erken elenmiştik. Ertuğrul hocanın başarılı olduğu noktalardan birisi yabancı seçimleriydi ki bunların 3-4'ünü euroleague e gönderdi. Ama guard seçiminde hep geç kaldı ve yanlış yaptı. Bu taa Klobucar'dan başlayan bir süreçti. O zaman yine İstanbuldan öğrencisi Ayberk'i aldı takıma ama hala bir faydasını görmedik. Bu sezon da transfer hataları, maçlarda coaching hataları, kendi seviyemizde takımlara kolay mağlubiyetler, savunma zaafları, 2-5 numaralarda sıkntılar gibi sorunlar yaşadık. Hoca Zalgiris' e gidemediği için bence yolundan çıktı iyice. Zaten ben Zalgiris'e gidebileceğini de hiç düşünmedim. Onun yerine Zalgiris'e gelen Martin Schiller, Zalgiris'te harikalar yaratıyor. Erturğrul hoca oraya gitse ben yine bu seviyeye gelebileceklerini sanmıyorum. İşte orada yönetim, sponsor, taraftar desteği olacaktı. Ve Euroleague de hedefi olan en azından top 8 hedefi olan bir takımda çalışacaktı. Ama yeterli olmadığını düşündüler. Bu sene bizim takımımız günah keçisi olmamalı. Hoca aklını takıma veremiyor. Yönetim ödemeleri şu anda yapıyor diye biliyorum. Her ne kadar sponsor olmasa da belirli bütçe verildi hocaya. Yeterli oyuncular bulamadı. Eğer maçlar kaybedilmeye devam ederse, hocanın bizle devam etmesi imkansız. Bu pota altı ve perimetre savunmasıyla, kendi ölçümüzde takımları çok zor yeneriz.
 
Ertuğrul hocayla sineğin yağını çıkartıp kendi çapımızı aşmaktansa Orhun Ene'yle vasatı oynayıp şerefli 3.'lük kazanmak ha. Orhun paşa gelmez bu bütçelere, kargaşaya, seneye atacaktır kendini bir şirket takımına.
 
Kendi altyapımızdan çıkmış bizde de çalışmış önemli basketbolcuyu şirket aşığıymış gibi göstermek te tuhaf. Şerefli 3.lükleri kazanan Ertuğrul hoca değil miydi? Ne zaman gördük şampiyonluklara oynadığımızı? Ben illa Orhun Ene de gelsin demiyorum .Ama başka hocalarda gelebilir. Tofaş'ın bütçesi geçtiğimiz sezonlarda bizim çok da üstümüzde değildi hem bütçelere bakacak olursak. Ertuğrul hocanın kalma kriteri nedir peki senin nezdinde? KAç maç daha kaybetmemiz gerekiyor. Pota altını eleğe çevirdiler. Hocaya biraz daha bütçe verip bir pivot mu almak lazım yoksa üstüne, bir de RJ Hunter'ı gönderip yerine başka bir oyuncu mu? Daha kaç tane oyuncu gönderip, kaç tanesine merhaba demek lazım? Fenerbahçe'yi geçen senelerde yendik diye mi sevinelim? Tamam bütçemiz belki çok düşük olabilir, ama bakalım bir Karşıyaka'nın yaptıklarına, geçen sene onlar da bize yakın bütçelerle Efes ve Fener'e kafa tuttu. Sen bence hangi hoca ismini söylesek, Ertuğrul Erdoğan'ın arkasına sığnacaksın. Ve onun bizim zor zamanlarımızda bizimle olduğunu söyleyip, Kıt kanaat başarılı olduğunu söyleyeceksin. Ben başarılı olduğu yerler var diyorum kesinlikle, Özellikle Euroleague'e gönderdiği 3-4 oyuncu başarıdır. Ama herşeyin bir sonu olmalı. Hoca bundan sonra toparlar mı göreceğiz ama ben sanmıyorum.
 
Orhun Ene çok iyi gittiği için mi ayrıldı Tofaş'tan? Sene başı herkeste sıkıntı olur, hele de bizim gibi komik paralara takımlarda. Tofaş yatırımı 1 yıl düşürdü, 2. yılın başında ayrıldı zaten. Benim bildiğim Tofaş'ın lig finali oynadığı sezona kadar kurduğu takımların en aşağı bütçesi 5.5-6 milyon dolardı, Ertuğrul hocaya 3 yılın toplamında bu kadar para vermiş miyizdir emin değilim. Ertuğrul hocanın sadece oyuncu kazanma ve Galatasaray'ın Avrupa'daki menajerler ve medya arasındaki felaket imajını ortadan kaldırma çabası bile Orhun Ene'nin 10 yıl uğraşsa kazandıramayacağı bir yatırımdır. Oyun olarak zaten birisinin anyada ötekinin konyada olması ve Ertuğrul Erdoğan'dan sonra şu kadroya gelecek Orhun Ene'nin, Ergin Ataman üstüne gelen Oktay Mahmuti'den başka bir şey olamayacağı ortada. Sene sonu deseniz yine eyvallah diyeceğim de sene başı kıt kanaat bütçeyle kadro kuran ve takım yapmaya çalışan adamın emeğini 2 maçtaki mağlubiyete bakıp başka bir yetersiz koç için hiç etmek ne demektir?

Ayrıca benim bildiğim altyapı topçumuz Orhun Ene gerçekten ihtiyaç duyduğumuz birkaç zamanda kulübümüzü içinde bulunduğu zorluklardan dolayı reddetmiştir. Hiç yoktan ekonomi olarak refaha çıkıp en azından borçsuzluğa ve cezasızlığa gittiğimiz ortamda Orhun Ene'yi ödüllendirmenin bir lüzumu yok. Bizim Ertuğrul Erdoğan'dan sonraki hocamız yabancı olmalı. Ergin Ataman veya Ufuk Sarıca'yı getirebilecek ekonomi ve vizyonumuz olmadığına göre sonraki koçumuzun potansiyelli bir yabancı koç olması şubenin daha hayrına olacaktır.
 
Yazdıklarınızda akla yatan kısımlar var, ama öncelikle ben bütçeler arasında uçurum olduğunu düşünmüyorum. Orhun Ene kısmına gelecek olursak ben illa o konuda dayatmıyorum. Gelecekse yabancı bir koç ta olabilir. Ama benim şahsi fikrim olarak Ertuğrul Erdoğan'ın çok fazla başarılı bir koç olduğunu düşünmüyorum. Bu söylediğimin testi olarak sadece Zalgiris Kaunas'ı gösterebiliriz. Eğer Ertuğrul Hoca oraya gitmiş olsaydı görebilirdik, başarılı olup olamayacağını. Ama bunu olurdu, olmazdılarla bir sonuca bağlayamayız. Bundan sonra elimizdeki önemli soru şu: 2 transfer daha yaparak Ertuğrul hocaya şans verilmeli mi? Geçtiğimiz 2 senenin hatrına diyorsak verilmeli. O zaman acaba takım daha iyi yerlere gelebilir mi? Özellikle pivot ve RJ Hunter yerine? Takımın ciddi şekilde toparlanmaya ihtiyacı var. Bunları Ertuğrul hoca düzeltebilecek mi? Ben bu konularda pek umutlu değilim. Umarım yanılırım.
 
Tofaş'ın yatırımı final oynadığı yıldan beri kademeli olarak düşüyor zaten. Geçen sene çeyrek final yapmıştı sanırım Eurocup iptal olduğu dönemde öncelikle başarısız olduğunu düşünmüyorum. Abartılı reaksiyonlarından ötürü kendisini pek sevmem aslında ama önce bazı şeyleri unutmamak gerek. Yabancı koçla bu şube dönmez. Bizim bildiğimiz bilmediğimiz saha dışı bir sürü sorun var hiçbir yabancı hoca kaldıramaz bunu. Ben hocanın sene sonu devam etmeyeceğini düşünüyorum. Mevcut yönetim zaten hocayla sözleşmeyi uzatmayı çok istemiyordu o yüzden kötü sonuçlar bir süre daha devam ederse hocayla yolların ayrılması da artık bir ihtimal.

Tartıyı eline aldığında hocanın sevabı günahından ağır basar ciddi ciddi 1.5 milyon eurolara kadro yapıyoruz artık. Ama şunu da unutmamak gerek. Orhun Ene pek zora gelen bir insan değil. Yani bütçe düşerken dahi maaşları gününde yatan bir takımda kilpatrick-semaj gibi ikiliyi yan yana getirip 5. haftadan görev bırakmak bizim kadar karışık şubede ne kadar tahammül eder bence zor.

Ertuğrul Hoca kulübü ciddi manada -'den 0'a 0'dan elindeki imkanlar ölçüsünde +'ya getirdi. En azından gittikten sonra arkasında 3 senede ödenecek bir borç bırakmayacak. Giderse yolu açık olsun, kalırsa da umarım bazı şeyleri değiştirmeyi başarır.
 
Ertuğrul hocayla yola çıkmışken koç değişikliği olacağını sanmıyorum hele ki kadrolar kurulmuşken.Ancak Orhun Ene ile Galatasarayın aşısının tutacağını inanıyorum.Belki bir gün kesişir yollar.
 
Hala takıma transfer yapmıyorlar, koça güven vermiyorlar, sponsor bulmuyorlar ,istifa etmiyorlar ve klüpte boşuna yer işgal ediyorlar.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
En az 5M bütçe ile yola çıkılmadıkça kim gelirse gelsin, kim ne yaparsa yapsın boş boş boş. Senin kalibren 1-2 milyon Euro’lara ucuz Amerikalı basketçilerden iyi bir kimya oluşturmak, yahut oyuncuların potansiyelini parlatıp eurolige satmak değil. Senin ismin Galatasaray. Allem edip kallem edip en kötü 5-6M bütçe yaratıp sponsor bilmem ne bulup sağlam bir temel atmak ve iyi bir headcoachla iyi isimleri alıp sezona hedef koyarak girmekle mükellefsin. Senin rakibin Sassari, Tenerife değil, sen Pana ile Milano ile euroligde rakip olup oynayacaksın. Çapını unutursan çaptan düşersin. Nereden geldiğini unutma. Çok değil, 3-5 yıl geriye dönüp bak. Bayern’in yaptığı yatırımdan daha iyi temel atıp üzerine koyup F8 yapıp, iki yıl sonra eurocup kazandıktan dibin dibini görmek yakışmıyor. Benim sözüm mevcut yönetime değil, onlardan zaten bir halt olmayacağı çoktan aşikar. Her kim gelecekse bunu yapıp Galatasaray’ı yakın geçmişteki günlerine geri döndürmeli, döndürmekle de mükellef! Basket topunu bomba sanan Fenerli bile milyon Euro’lara kurulan takımı oturup eurolig izleyebiliyorsa Galatasaray taraftarının da buna hakkı vardır. Galatasaray’ın derdi ne Göksenin, ne Ege ne de Aliağa Petkim olmalı... Tekrar söylüyorum, sen bi taban oluşturup bütçe sponsor yaratıp en kötü 5-6M bütçe kurmadığın sürece söz söyleme hakkın yok. Her sene güç bela kurduğun kadronu eurolig takımı gelir alır gider. Senin vizyonun da bu olmamalı. Ben bu saçmalıkları ne görmek ne de duymak istiyorum.
 
Bu yönetimi savunanları hiç anlamıyorum.Tüm branşlarda profesyonellik sıfır.Nereden tutsan elinde kalıyor.Kaynak yaratmak senin işin.Para yok diye ağlamayacaksın.İşin ehli yöneticileri de her branşa vereceksin.İşini yapacaksın.Futbol harici tüm antrenörler antrenörlük dışında meziyetsiz.O kadar yük verilmez.Bir yerde patlıyor.Efe Güven de Ertuğrul Erdoğan da Nedim Özbey de Ataman Güneyligil de sadece işlerini yapmak durumunda olsalar daha başarılı olurlar.Ancak bütün işlerle ilgilenmek durumunda kaldıkları için başarı imkansız gibi bişey,Bu isimlerden Fatih Terim olması beklenemez.
 
Son donemde oyle bir hale geldiki sube neresinden tutsan elinde kalir.

- 6 ay once futbol yoneticisi baskan yokken kendini kulubun sahibi sanip amator subeleri kapatmaliyiz diye plan yapti.
- gelir belgenmedigi icin ceza yedik.
- ana sponsor sessiz sedasiz cekildi, konu havada kaldi.
- koc ayrilmak istedi, anlasamadi geri dondu.
- hizli hucum felsefesi ile takim kuruldu, sahada henuz bu anlayisi goremedik. Ust uste kotu sonuclar ile moraller de coktu.

Durum ve gidisat kotu. 5-6m butce ve eurolig ben de isterim ama su ara ona cok uzagiz arkadaslar. Once bu bazisi skandal olan konulari duzeltmemiz sart.
 

Üst