Sezon içinde Kerem Tunçeri ve Kerem Gönlüm isimleri geçiyordu ama maalesef ikisi de olmadı gibi görünüyor.
Yerli transferi açısından vasat bir sezon geçireceğimiz gerçek. Yine de Türk olarak sayabileceğimiz en iyi 4 guarddan biri olan
Ender'i almak kısıtlı oyuncu havuzunda güzel bir hamle. Ender'in oyun yapısı Tutku'ya benziyor aslında, ikisi de delici, ikisi de penetre üzerinden asist yapmayı seviyor, ikisi de oyun tıkandığı an üçlükle oyunu açmayı seviyor, ikisi de fizik olarak ince ve zayıf ama iyi mücadele eden oyuncular.
Kerem Gönlüm'ü beklerken
Cevher hamlesi beni hiç tatmin etmedi açıkçası. Bu seneki Beşiktaş maçlarında bench arkasında periyot aralarında konuştuğumuz şeylerden biri hep aynıydı. "Cevher çok kötü oynuyor." Cevher aslında yetenek olarak Türkiye'nin en yetenekli uzun forvetlerinden biri, saha içindeki performansından ziyade saf yeteneklerini değerlendirirsek; iyi bir şutör, penetre edebiliyor, atletik ve fiziği çok iyi, mücadeleci. Ama işte bunları sahaya yansıtmakta güçlük çekiyor nedense. Rancik'le oyun stili çok benziyor aslında, Rancik'in yerine onun daha yeteneklisini, Türk olanını ama daha bencil olanını aldık diyebiliriz. Ama son yıllarda çoğu özelliğini kenara atıp sadece şuta dayalı bir oyunu vardı. Bundan kurtulması gerek.
Eldeki tüm yerli oyunculara baktığımızda;
Tutku-Ender
Evren-Göksenin
Caner-Haluk
Cevher-Şampırt-İlkan
Ermal-Sertaç
bu 11 oyuncuyu görüyoruz. Melih'i ayrı tuttum, kiralanır muhtemelen. EL oynarsak Sertaç'ın da kiralanacağını düşünüyorum hatta.
11 yerli oyuncuya sahibiz. Bunların 3'ü genç ama TBL'de görev verildiğinde katkı verebilecek oyuncular. 1'i de Haluk gibi yaşlı ve sadece sakatlıklarda oynayacak oyuncu. Euroleague'e katılırsak 5 yabancıyla girmek ise intihar olur. 6 yabancı kullanacağımızı düşünürsek toplamda 17 kişilik bir oyuncu kadromuz oluyor. Haluk'u ekstradan sayarsak, gençlerden birinin daha kiraya verileceğini düşünürsek bu sayı 15'e düşüyor.
Bu durumda yine gereğinden çok daha fazla kalabalık bir rotasyonumuz var. 1 oyuncu gitmeli ama kim? Tutku gitmez. Ender-Cevher yeni transfer. Gençler gitmez. Geriye Evren-Caner-Ermal kalıyor. Euroleague gibi bir arenada geniş uzun rotasyonuna ihtiyacımız var kesinlikle. Ermal 10 dakika civarı süre alır muhtemelen ve hücum gücü, pivot hareketleriyle özel bir oyuncu, o da gitmez.
Geriye bir tek Caner ve Evren kalıyor.
Şimdi bu 2 oyuncuya baktığımızda, genel görüş Evren aslında daha yetenekli ama Caner çok daha fazla katkı veriyor. Bu 2 oyuncu da kalmasına kalsın aslında ama böyle olursa süreleri inanılmaz düşecek ikisinin de. Caner yeri gelir hiç süre almamayı kabul eder ama Evren'in bunu kabul edeceğini pek sanmıyorum. 2. olarak çoğu kişi Evren'in şut ritminin sakatlık yüzünden bozulduğunu söylüyor, bana göre ise bunun sebebi geriye çekilen çizgiler ve Mahmuti'nin oyun sistemi. Cem Akdağ zamanı topu ilk aldığında pick'n roll sonrası üçlüğü gönderebiliyordu Evren ama çizgiler geri çekilince atış tekniğiyle beraber en çok zorlanan oyunculardan biri oldu, hem de buna Oktay Mahmuti izin vermiyor. Sezon içinde atamadıkça kötüye gitti, özgüveni iyice düştü, bomboşken bile korkarak atar oldu. Evren oyundayken 5'e 4 hücum etmek Oktay Hoca'nın elini bağlayan en önemli unsurdu belki final serisinde. Caner'in bu sezon inanılmaz şut attığı maçlar olmasına rağmen, onun şut performansını da hiç beğenmiyorum mesela ama en azından güvenli atıyor, top potaya gidesiye kadar girip girmediği belli olmuyor Evren'deki gibi.
Yine bu 2 oyuncuyu karşılaştırmaya devam edersek Evren geçtiğimiz sezonki performansının hatrına piyasada hala değerli bir oyuncu. Ondan kazanabileceğimiz iyi bir miktar olabilir ki takımdaki çoğu oyuncudan yüksek maaş aldığını düşünürsek de maaş bütçemizi de rahatlatır. Caner ise her takımda bulunması gereken görev oyuncusu, süre almaz ama ses etmez, kötü oynar ama illaki bir yerden bir ribaund alır, bir top çalar, bir hücum faul yaptırır.
Bunların üstüne sene başından beri zaten gelişinden hoşnut olmadığım kişi de Evren olunca onun gitmesini daha mantıklı buluyorum ben, kendisi açısından da iyi olacak belki de bu. Bir de Göksenin 2 numarada Evren'in yaptıklarını yapabilir, Evren'in bu yaz yapması gereken şut çalışmasını yaparsa da Türk Basketbolu yeni Ömer Onan'ını kazanabilir, bunun üstünde de durmakta fayda var.
Kısacası Türk oyunculardan ya kimse gitmeyecek, ya da Evren gönderilecek gibime geliyor benim. Haluk da genelde kenarda oturup, gerektiği durumda kadroya dahil olacak sanki.
Yabancılara geçersek, Oktay Hoca'nın göz bebeği
Shipp ve oyun stili Avrupa'da çok az uzunda bulunan
Andric'in gönderilmeyeceği hemen hemen kesin gibi. Jerry muhtemelen ayrılır, Ender gibi delici bir guarddan sonra daha oturaklı ve daha istikrarlı yabancı bir guard alırız diye düşünüyorum.
Burada aklıma gelen ilk isim
Terrell McIntyre. Euroleague tecrübesi üst seviyede Avrupa'daki en iyi ABDli guardların başında geliyor. Alabilir miyiz? Bence alabiliriz. 33 yaşında, Siena için önemli olan sistem olduğu için bırakmayacakları oyuncu yok. Çok aşırıya kaçmayan bir ücretle alabiliriz gibime geliyor. Buradaki alternatif önerim hem 1 hem 2 oynama becerisine sahip, oyun zekası üst seviyede olan
Nikos Zizis. Bu 2 isim de olmuyorsa yine
Vlado Ilievski de son alternatifim olsun.
Combo Guard transferini yaptıktan sonra sırada fizik olarak çok güçlü, TBL'i düşünürsek
Preldzic ile eşleşebilecek bir oyuncuya ihtiyacımız var. Burada bana kalırsa uzaklara gitmemize gerek yok, çözüm dibimizde,
Bostjan Nachbar. Türkiye'yi çok iyi tanıyan, 2.06 boyuyla ve güçlü fiziğiyle 3 numarada herkese üstünlük sağlayabilecek olan, Şampırt 4 oynadığında 3 oynayarak fizik dezavantajımızı kapayabilecek olan, sahada herşeyi yapan, taraftarla birlikte oyunu 1 seviye yukarı çıkabilen, Avrupa Basketbolu'nun en değerli forvetlerinden Nachbar. Ayrıca her türlü basketbola uyum sağlayabilir, NBA'de bile fiziksel olarak güçlü kalabilmiş ve çok iyi ortalamalar çıkarabilmiş bir oyuncu. Oktay Mahmuti'nin elinde en önemli kozumuz olacağına şüphem yok. Ayrıca takım ruhu diyoruz, bir kavga çıkarsa Nachbar'ı orada görürsünüz, saha içinde de yaptığı hareketlerle tribünde bizlere çok özel anlar yaşatacaktır, gelirse üçlüleri de o çektirir
Alternatif olarak
Jonas Maciulis, Dawid Hawkins, Pete Mickael diyeyim, bu paragrafı da kapatayım.
Uzun rotasyonuna 1 yabancı gerekiyor şimdi. Andric ve Ermal'in eksikliklerini kapayacak şekilde fizik olarak çok iyi durumda, ribaund ve blok canavarı diyebileceğimiz tarzda bir pivota ihtiyacımız var. Bu tanıma uyan oyuncu
Boni Ndong, forumdan sürekli isteyen biri de vardı sanırım
Ama alınması tabiki çok zor. Alternatif olarak yine inanılmaz hırslı, taraftarla çoşacak, Andric'in Milli Takım'dan partneri ve çok yetenekli bir
Mario Kasun var. O da olmazsa
Robert Archibald, Sasha Kaun yine bu özelliklerde, yönelebileceğimiz isimler.
Bu transferi de tamamlayınca 5 yabancımız oluyor ama sakatlık gibi sorunlara karşı 6 yabancıyla oynamakta fayda var. Burada işte Oktay Hoca'nın tercihi önemli. Evren'den vazgeçerse eğer, 2 numaraya
Alan Anderson gibi,
Keith Langford gibi kilit açacak, müthiş skorer bir oyuncu katabiliriz, oyunumuza çeşitlilik katar. Eğer Evren gitmezse, İlkan ve Sertaç'ı kiralık olarak göndermek isterse de
Randal Falker gibi savaşçı ve süreyi sorun etmeyecek bir oyuncu alabiliriz.
Çok uzun bir yazı oldu, ben hepsini okuyamam diyecek olursa da, 2 alternatif kadroyu şöyle toplayayım.
McIntyre - Tutku - Ender
Shipp - A.Anderson - Göksenin
Nachbar - Caner - (Haluk)
Şampırt - Cevher - İlkan
Kasun - Andric - Ermal
2.senaryo;
McIntyre - Tutku - Ender
Shipp - Evren - Göksenin
Nachbar - Caner - (Haluk)
Şampırt - R.Falker - Cevher
Kasun - Andric - Ermal
İlk kadro daha iyi duruyor sanki...