Preston Shumpert

Re: 9 # Preston Shumpert

Kulup yetkilileri konu hakkında resmi açıklama yapamasa bile, bir şekilde içeriden birilerinin bu olaya ilişkin bilgi vermesi gerekir. Kulupten ya da federasyondan.

Re: Shumpert'ın Vatandaşlık Meselesi

Vatandaşlık konusuna buradan devam edelim. Başlığın ön planda olması daha iyi olur.

Mesajları taşıyacağım buraya.

Mersin Reese'i vatandaş yapamamış mesela o da 3 sene TBL'de oynamıştı öyle değil mi ?

Re: 9 # Preston Shumpert

Ünsal Y.' Alıntı:
beyler ; sorunu ve çözümü yanlış yerde arıyorsunuz. Bu nedenle hülle yolu da doğal olarak kapalı oluyor. Sorun federasyonda değil devlette. Vatandaşlık kanunu gereği ; vatandaşlık hakkı kazanmak için; para kazandığınız bir işiniz olması lazım. Yani Shumpert vatandaşlık hakkı kazanmak için başvurduğunda; an itibariyle Galatasary'ın resmi oyuncusu olmak zorunda. Aksi takdirdde ; vatandaşlık hakkı kazanamaz. NAsıl ki ; gidip İtalyaya " MEraba ben Ünsal; beni İtalyan vatandaşı yapın " diyemiyorsam; Shumpert de; Arnavutluğun şu bu vs kulübünde oynarken " Merhaba ben Preston; beni Türk vatandaşı yapın " diyemez. O nedenle hülle yolu kapalı; işin federasyonla da bir alakası yok; federasyonun sadece kuralını koyup takipetmediği bir süreç o . Ki Shumpert de kurallara uyuyor; yani federasyonun " yok hacı " demek ; işi savsaklamak falan gibi bir lüksü yok. Araştırılması gereken konu; sezon öncesi sözleşmelerde; ilk resmi maç mı ; yoksa oyuncunun oynadığı ilk resmi maç mı kriterdir; onu görmeli. Eğer; süreç ilk resmi maçla sona eriyorsa; ve evraklar gerçekten yetişmediyse, hülle vs yollar kapalı kalacaktır .

Yalnız vatanadaşlığın kazanılması ile ilgili maddede 5 yıl olarak diye geçiyor bu süre...Ayrıyeten bazı maddelerde var uygulanmadığını bildiğimiz,ya sporcular için özel bir uygulama var,yada bu haller biraz esnetilebiliyor örneğin yeterli derecede Türkçe konuşmak gibi...

Neyse sizin dediğiniz konuya gelirsek madde şu;
f) Türkiye'de kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kimselerin geçimini sağlayacak gelire veya mesleğe sahip olmak,

Şimdi sizin verdiğiniz örneğe göre diyelimki ben 30 yaşında x kulübüne basketbol oynamak için geldim ve 5 yıl süre ile bu kulüpte oynadım,35 yaşına geldiğimde basketbolu bıraktım ancak bu ülkede kalmak istediğim için vatandaşlık başvurusu yaptım...Herhangi bir işte çalışmıyorum ancak yeterli bir gelire sahibim kendime ve sorumlu olduğum kişilere bakmak açısından,bunu ispat etmeninde birçok yolu olabilir,varlıklar yolu ile yani...bu örnekte bir sorun gözükmüyor değilmi hak açısından...

Zaten maddeye bakarsanız orda ''ve'' değil ''veya'' kullanılmış,yani ya mesleğe sahip olacaksın yada yeterli bir gelirin olacak diyor madde...Sizin bahsettiğiniz meslek durumu sanki çok net bir gereklilik değil gibi....Ayıryeten bu bir bireysel hak değilmidir,yani orda Galatasaray Cafe crown oyuncusudur ibaresinin geçmesi gerekirmi...Yanlış düşünüp yanlışmı yorumluyorum acaba?

Evet sporcular istisnai bir madde ile vatandaş oluyor.Aksi takdirde çalışma şartından önce başka bir çok şart nedeni ile vatandaş olamazlardı o Açıdan bir sıkıntı olacağını sanmıyorum ama tablonun geneli düne göre umudumu azaltı.

Peki sporcular için uygulanan özel maddenin içeriğine nerden ulaşabiliriz,acaba Ünsal beyin bahsettiği bir takımda oynaması ile ilgili zorunluluk ordamı geçiyor...

Kutay Çamcı' Alıntı:
[quote="Kerem BOZGEYİK":47m3t95o]Peki sporcular için uygulanan özel maddenin içeriğine nerden ulaşabiliriz,acaba Ünsal beyin bahsettiği bir takımda oynaması ile ilgili zorunluluk ordamı geçiyor...

Başvuru için aranan şartlar
MADDE 11- (1) Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancılarda;
a) Kendi millî kanununa, vatansız ise Türk kanunlarına göre ergin ve ayırt etme gücüne sahip olmak,
b) Başvuru tarihinden geriye doğru Türkiye'de kesintisiz beş yıl ikamet etmek,
c) Türkiye'de yerleşmeye karar verdiğini davranışları ile teyit etmek,
ç) Genel sağlık bakımından tehlike teşkil eden bir hastalığı bulunmamak,
d) İyi ahlak sahibi olmak,
e) Yeteri kadar Türkçe konuşabilmek,
f) Türkiye'de kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kimselerin geçimini sağlayacak gelire veya mesleğe sahip olmak,
g) Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak,
şartları aranır.
(2) Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancılarda, yukarıda sayılan şartlarla birlikte, taşıdıkları devlet vatandaşlığından çıkma şartı da aranabilir. Bu takdirin kullanılmasına ilişkin esasların tespiti Bakanlar Kurulunun yetkisindedir.
Türk vatandaşlığının kazanılmasında istisnai haller
MADDE 12- (1) Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak şartıyla Bakanlığın teklifi, Bakanlar Kurulunun kararı ile aşağıda belirtilen yabancılar Türk vatandaşlığını kazanabilirler.
a) Türkiye'ye sanayi tesisleri getiren veya bilimsel, teknolojik, ekonomik, sosyal, sportif, kültürel, sanatsal alanlarda olağanüstü hizmeti geçen ya da geçeceği düşünülen ve ilgili bakanlıklarca haklarında gerekçeli teklifte bulunulan kişiler.

b) Vatandaşlığa alınması zaruri görülen kişiler.
c) Göçmen olarak kabul edilen kişiler.

Madde-12'DEKİ İSTİSNAİ HALLERDE MADDE-11!DEKİ şartlar yerine gelmesede vatandaşlık olabiliyor diye düşünüyorum kaldı ki aksi olsa Shumpert çalışma şartından önce yeterli derecede türkçe konuşma ve 5 yıllık ikamet şartını karşılamıyor diğer yabancılar da ona keza.

Öte yandan iş bununlada bitmiyor zaten önelemede oynaması için federayon nezdinde sözleşme gerekiyor idi ise iş işten gemiş olmalı

Tabi fesih ve yeni bir sözleşme için açık bir kapı var mdıır bilemem klüpten birileri bilgi alsa sevap olacak[/quote:47m3t95o]

Gerçi orda şöyle bir mantıkta olabilir bu adam genel maddeler dışında özel bir haktan yararlanacak ise bu hakkın şartlarınıda yerine getirmek zorundadır...Yani sporcu olarak ayrıcalık istiyorsa hangi takımda sporcu olduğunu belirtmekle yükümlüdür...Yani Ünsal bey'İn deidğini destekleyen bir bakış bu..

Bu işin ucu iyi yerlere çıkmayacak gibi bakalım...Kulüple iletişim halinde olduğunu söyleyen birçok kişi var ancak böyle önemli bir konuda kimseden ses çıkmadı...

Oktay hoca sakatlar arasında saydı ama hadi hayırlısı...Belkide işlemler bitmiştir sadece sakat olduğu için oynamıştır diye düşünmek istiyorum .

Bir de şöyle düşünelim, eğer Shumpert'ın sadece vatandaşlık konusunda sorunu olsa ve hiç bir çıkış yolu kalmasa (sezona nasıl başlarsa öyle gider kuralından yola çıkarak) o zaman hoca da sağlıklı bir Shumpert'ı oynatırdı. Ne de olsa bu takımın önemli bir parçası.

Ben o yüzden sakatlığı olduğuna ve vatandaşlık konusunda problemi olmadığına inanıyorum, sakatlığı yoksa ve vatandaşlık konusunda problemi varsa bile açık bir kapı olduğunu ve bu kapının denendiği için kupa maçlarında oynamadığını düşünüyorum.

Ben hem sakatlık problemi olup hem de vatandaşlık işlemlerinin bitmediği kanısındayım yani biraz karamsarım.. :( ama herşey güzel olacak :p

Sıkıntı yok gibi gözüküyor şu an için. TBL'de 2010-11 sezonunda hangi statüde resmi maç oynamaya başladıysa, buna kupa da dahil, o şekilde devam ediyor oyuncu. Daha önce dediğim gibi Eurocup vs vs anlamsız kalıyor karşılaştırmalar için. Bağlayıcılığı yok zira. Sakatlığı var mı bilemiyorum ama kuralın uygulanış şekli bu, kitapta yazandan muaf olarak. Malum herşeyin kılıfının olduğu bir ülke burası, çok takılmamak lazım oraya.

Galatasaray Cafe Crown?ın, Efes Pilsen?den transfer ettiği Preston Shumpert?ın, Türkiye Kupası maçlarında oynamama sebebi sakatlık olarak açıklansa da, gerçeğin böyle olmadığı öğrenildi.
ABD?li oyuncunun Türk vatandaşlığına geçme işlemlerinin henüz tamamlanmadığı için kadroya alınmadığı ve bu yüzden kupa maçlarında ortaya çıktı.
Yönetmelik gereği, bir oyuncu yabancı kontenjanıyla lisansı çıktıktan sonra, vatandaşlığa geçse bile, aynı sezon yerli statüsüne geçemiyor. Bu maddeyi göz önünde bulunduran sarı-kırmızılı ekip, vatandaşlık işlemlerindeki sorun çözümleninceye kadar Spumpert?ı oynatmayarak, sezonun geri kalanında Türk statüsünde sahaya çıkarmayı planlıyor.

Milliyetten alıntı aslolan lisans ise sorun olmayabilir gerçi şu öğrenildi tarzı haberler hep kuşku uyandırır bende ..

Basket dergisinde de benzeri bir yazı var.
Spor Toto Türkiye Kupası?nda çeyrek finale kalan Galatasaray Cafe Crown?da Preston Shumpert?ın neden forma giymediği ortaya çıktı.

Milliyet gazetesinin haberine göre Shumpert, Türk vatandaşlığına geçmek için gerekli işlemlerin tamamlanması için kupada oynamadı. Sözleşmesi henüz federasyona yollanmayan Shumpert?ın vatandaşlık işleminin bu hafta içinde tamamlanarak ABD?li oyuncunun yerli statüsünde forma giyeceği belirtildi.
BASKET DERGİSİ

bu iyi bi haber demek ki böle bi girişim var ve bekleniyor. Shumpert Türk statüsünde oynayacak diyebiliriz.

Evet beyler milliyetteki haberi okuyunca ümidim arttı ve bu gelişme bile kulüpte Oktay Hoca'nın gelmesiyle işlerin planlı programlı yapıldığını gösteriyor. Bu şubedeki eski yöneticilik anlayışında talimatnameler bizim kadar bile okunmaz kupada oynatılıp sonra "Aaa hakkımız yeniyor" diye haybeden açıklamalar yapılırdı.