Russ Smith

sanırım russ nasıl faydalı olur sorusuna cevap bulmak için doğru sözcük ehlileştirmek. ismail şenol da yazmış avrupadaki ilk maçına 4 gün önce çıkan inanılmaz bir potansiyel ama ehlileştirilmesi gerekir diye.

Müthiş potansiyel.Özellikleri arasında yarı sahadan üçlük sallamak,5 kişi arasına dalıp bol bol blok yemek,manasız şutlar,airball atışlar...

Takımda organizasyon namına hiçbir şey yokken adam gömme şenlikleri başlamış yine. Sanırsın ki üç senedir burada oynuyor olup tek başına maçı verdi!

Çok uzağa gitmeye gerek yok, geçen yıl takımı çok maçta sırtında taşıyan Mccollum'un geliş performansını da hatırlıyoruz. Bu paraya alabileceğiniz, ortalama Amerikan basketbol aklına sahip bir oyuncu. Yalnız 2. çeyrekte son şampiyona karşı koyduğu karakter bence ilerideki zamanlarda onu farklı bir sınıfa getirebilir Avrupa'da. Biraz oyunla ilgili ufku genişletirse Ocak ortası, Şubat başlarından itibaren bence çok başka bir oyuncu olur.

Alışma falan değil de daha kötüsü bana patlayıcı bir oyuncu gibi gelmedi anlatıldığı kadar.Ne aman aman bir hızı var,ne sıçrama yeteneği.Yani şöyle söyleyeyim Bo McCalleb ile 100 metre yarışsalar minimum 30 metre fark yer.Diğer oyun zekası eksiğidir,savunmada pozsyon almayı bilemesidir,çok güçsüz olmasıdır,serbest atışı airball yapmasıdır her şeyi geçtim de bu adamın etiketi olarak anlatılan özelliği bile yok bence.Ligde daha hızlı 10 tane falan oyuncu vardır minimum

Düzeleceğine dair umut nedir anlamak zor.Sorun Euro rookie olmasından ziyade anlatılan özellikleri barındırmaması,üstüne üstlük diğer özelliklerinin de çok kötü olması gibi gözüküyor.Uyumluk pek bir durum yok gibi.

Belki ufak tefek onun anlatılan patlayıcılığını gölgeyen bir ağrısı vardır,hafif sakatlığı vardır onu atlatınca patlayıcılığını görebiliriz.Ama şu haliyle dikkat çeken bir patlayıcılık özelliği falan yok

Bir ara kısa sürede 9 sayı attı.Ardından boş döndü.Yani adam attı mı coşan tiplerden.Gidebildiğim yere kadar devam diyor.Bir yerde frenleyip diğer arkadaşlarına dönmesi lazım.Teodosic'de attı arka arkaya ama sonra kaç kere aradan pas çıkardı.Oyun zekası düşük ya da fazla bencil bir oyuncu bu Russ.Düzen içinde oynamazsa sokak basketbolu oynar.Bir de Schilb yerine Justin Carter'ı bile tercih ederdim hiç olmazsa birkaç adam bloklar,atletizm katardı.Hoca bu Schilb'te ne buldu bu kadar anlamak mümkün değil

Russ ve Pleiss girdiğinde bariz şekilde geriye düştük. Hatta 2. çeyrekte Russ 9 sayı attığında bile fark 15 lere çıktı. İkisine de bol zaman gerekiyor. Russ'In Avrupa basketboluna alışması lazım. Ama bizim o kadar vaktimiz olacak mı? Meçhul.

Bizim Lise takımının yıldızı olur ancak..
Nihat Kardeşim acele etme böyle şeyler söylemek için:) geçen sene Mccollum için de 2.lig topçusu deniyordu,sonraki gelişimi ortada,zaten iyi bir oyuncuydu daha da iyi bir oyuncuya dönüştü Galatasaray kariyeriyle..

Russ Smith'e gelince bence Mccollum'dan daha yetenekli fakat mental olarak bence Mccollum kadar kuvvetli değil henüz,Mccollum ayrıca çok karakterli çok yürekli bir oyuncuydu ve oldukça coachable idi.Russ özelinde bunları henüz göremedik ama ben çok özel bir yetenek olduğunu düşünüyorum eğer uyumunu sağlar ve gelişmeye devam ederse çok daha iyi bir oyuncu olacaktır ama burada Ergin Ataman'a da çok iş düşüyor,Ergin Ataman çok ilginç bir adam,bir oyuncudan hemen vazgeçebiliyor çünkü aşırı pragmatist ama Russ özelinde daha sabırlı olmalı ve kendisi de Russ'ı sisteme dahil edebilmek için çabalamalı.Neticede bir oyuncuyu kullanmak,ondan verim almak,ona basamak atlatmak oyuncu kadar koçla da ilgili bir olay ve bence başlı başına bir koçluk meziyeti.

Nihat Kardeşim acele etme böyle şeyler söylemek için:) geçen sene Mccollum için de 2.lig topçusu deniyordu,sonraki gelişimi ortada,zaten iyi bir oyuncuydu daha da iyi bir oyuncuya dönüştü Galatasaray kariyeriyle..

Russ Smith'e gelince bence Mccollum'dan daha yetenekli fakat mental olarak bence Mccollum kadar kuvvetli değil henüz,Mccollum ayrıca çok karakterli çok yürekli bir oyuncuydu ve oldukça coachable idi.Russ özelinde bunları henüz göremedik ama ben çok özel bir yetenek olduğunu düşünüyorum eğer uyumunu sağlar ve gelişmeye devam ederse çok daha iyi bir oyuncu olacaktır ama burada Ergin Ataman'a da çok iş düşüyor,Ergin Ataman çok ilginç bir adam,bir oyuncudan hemen vazgeçebiliyor çünkü aşırı pragmatist ama Russ özelinde daha sabırlı olmalı ve kendisi de Russ'ı sisteme dahil edebilmek için çabalamalı.Neticede bir oyuncuyu kullanmak,ondan verim almak,ona basamak atlatmak oyuncu kadar koçla da ilgili bir olay ve bence başlı başına bir koçluk meziyeti.

Genel olarak katiliyorum. Bu tip oyuncularda en buyuk sikinti kolejde yildiz iken profesyonel hayatta bir anda sudan cikmis baliga donuyolar. Mccollum'da durum tam tersine idi, zayif bir kolej kariyerinden, israil ikinci liginden baslayarak cok buyuk emek gostererek yukseldi. Russ'in su anda ki olayi mental, ogrenecek cok seyim var diye bakarsa ilerler yoksa bizden dleague e geri doner. Tabi burda hocada kilit isim, bu tip adamlar sok cikar sok cikar yaparsan ambale olur. Daha kenara gelip kendini toplayip tekrardan girdiginde herseyi duzeltecek oyun karakteri yok. Örneğin lig maçında russ'ı öyle bir beşle oynatıcan ki adam kendini ısıtsın. Ama sen onu atıyosun göksenin diebler ve pleiss ile sahaya e o zaman top bunun elinde patlıyor. Oysa ki russ schilb micov daye ve tyus beşi veya micov'un 4 sinanın 2 olduğu bir bel ile oynat adamı. Bırak sahada yönlendirici oyuncular olsun buda bitirsin. Ama hoca hala takımla iletişimde değil, bu russ dan daha büyük sıkıntı. Oyuncular mutsuz suratları düşük.

Bu arada can bey sizin mesaj kutunuz dolu, konu ile alakasiz ama buradan haber verebildim.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Görüşünüze saygı duymakla beraber Russ Smith'in de Errick Mcollum'um da kesinlikle büyük takım oyuncusu olmadıklarını düşünüyorum

2. çeyrekte üst üste 9 sayı attı diye umutlanmak şu maç özelinde çok anlamsız. Yukarıda bir arkadaş da yazmış 9 sayı attığı o dönemde bırakın farkın erimesine aksine arttı. Takıma ivme verecek, ritim yakalatacak bir oyuncu değil gibi gözüküyor. 1'e 5 hücum edip atabildiği kadar atmak derdinde gibi.

Genel olarak katiliyorum. Bu tip oyuncularda en buyuk sikinti kolejde yildiz iken profesyonel hayatta bir anda sudan cikmis baliga donuyolar. Mccollum'da durum tam tersine idi, zayif bir kolej kariyerinden, israil ikinci liginden baslayarak cok buyuk emek gostererek yukseldi. Russ'in su anda ki olayi mental, ogrenecek cok seyim var diye bakarsa ilerler yoksa bizden dleague e geri doner. Tabi burda hocada kilit isim, bu tip adamlar sok cikar sok cikar yaparsan ambale olur. Daha kenara gelip kendini toplayip tekrardan girdiginde herseyi duzeltecek oyun karakteri yok. Örneğin lig maçında russ'ı öyle bir beşle oynatıcan ki adam kendini ısıtsın. Ama sen onu atıyosun göksenin diebler ve pleiss ile sahaya e o zaman top bunun elinde patlıyor. Oysa ki russ schilb micov daye ve tyus beşi veya micov'un 4 sinanın 2 olduğu bir bel ile oynat adamı. Bırak sahada yönlendirici oyuncular olsun buda bitirsin. Ama hoca hala takımla iletişimde değil, bu russ dan daha büyük sıkıntı. Oyuncular mutsuz suratları düşük.

Bu arada can bey sizin mesaj kutunuz dolu, konu ile alakasiz ama buradan haber verebildim.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Aynen öyle,Errick Mccollum'un hikayesi güzel bir başarı hikayesi hatta konuyla alakasız olacak ama iki senedir Errick Mccollum ve takımının kazandığı bir basketbol turnuvası var ve yanlış hatırlamıyorsam bu sezon da Errick ve takımı kişi başı 1'er milyon dolar kazanmışlar ve Errick ile ilgili de güzel bir blog yazısı vardı,hem bu turnuva hem genel kariyeriyle ilgili okumak isteyen arkadaşlar okuyabilir.Konudan uzaklaşmayacak olursak Errick tırnaklarıyla kazıya kazıya gelen oyunculardan ve Ergin Ataman az kalsın geçen sene onu bile kaybediyordu,Ergin Atamanın bu konuda oyuncularla iletişimi oldukça zayıf görünüyor ve oyunculardan kolay vazgeçiyor.Eee herkes de bir Carlos Arroyo değil,o yüzden de bazı oyuncuları kazanmak yönünde çaba göstermesi gerekiyor koçun,ezcümle durum bu ve koç bu çabayı benim yıllardır gözlemlediğim kadarıyla ya çok az gösteriyor ya da hiç göstermiyor.Yani bir oyuncuyu kaybetmek kolay ama önemli olan kazanmak.Dentmon ya da başka bir oyuncuyu değiştirebilirsin ama o gelen oyuncu da tutmayınca mesela olay yap-boz'a dönüyor ve bu hocanın kariyerinde çok fazla maalesef.

Errick mental olarak güçlü bir oyuncuydu o yüzden kendi tırnaklarıyla kazıyarak aldı dakikaları,kaldı ki ben Ergin Atamanın onu Mvp olmasına rağmen optimum şekilde kullanabildiğini düşünmüyorum bir tık daha iyi kullanabilirdi.Russ mental olarak Errick kadar kuvvetli görünmüyor,iletişim problemleri de olan bir oyuncuya benziyor ve koç bu oyuncuyu kazanmak için çaba göstermezse bu oyuncu çok yetenekli olmasına rağmen elimizden kayar gider ve Ergin Ataman buna çok yakın bir profil.Russ Smith gibi oyuncuları ilk hatasında kenara alırsan saha içinde özgürlük vermez en ufak hatasında kementi atarsan mental olarak da çok güçlü görünmediği için kaybetme ihtimalin çok fazla.Dediğim gibi herkes bir Carlos Arroyo değil bu oyuncuyu alıyorsan ondan Arroyo gibi hatasız takımı yönetmesini bekleyemezsin.Mesela Balıkesir maçında sen adamı niye ilk hatasında kenara alıyorsun,genel olarak oyuncuların hata yaptığında kolayca kenara alınmamaları taraftarıyım ama Russ gibi tecrübesiz ve ısınma aşamasında olan bir adama bunu hiç yapmamak lazım,yaparsan adamı kaybedersin çok net.Sinanı al mesela hata yaptığında kenara Sinan zaten bunları aşmış bir oyuncu ama gencecik çaylak bir guard'ı bu şekilde sürekli kenara almak bana doğru gelmiyor,dediğim gibi oyuncuyu kaybedersin.O yüzden de lig maçlarında ısınana kadar Russ Smith'in özellikle ilk beş başlaması gerektiğini ve takımın da biraz ona ayak uyduracak,onu fotoğrafın içine alacak şekilde oynaması gerektiğini düşünüyorum.

Mümkünse Smith isminde bir oyun kurucu almayalım. İyidir kötüdür yargıya varmak için demiyorum ancak Mccollum geçen sene iyi başlamadığında bile en kötü faul alıp katkı veriyordu. Ve ayrıca savunmada da çok acayip toplar çalabiliyordu (verdiği ekstra ribaunt katkısını da es geçmemek gerek). Ama Smith açıkçası bana hiç ışık vermiyor ilerisi için. Can'a şans verilip gelişmesi sağlansa daha mantıklı olabilir. Zira Can'ın basketbol zekasına sahip olduğunu düşünüyorum.

Antic Kalinic Sloukas mart ayına kadar basketbol oynadı mi geçen sene ? Kaldı ki bu oyuncular Avrupayı en iyi bilen basketbolcular. Biraz daha sabır lazım.

SM-G900FQ cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Smith ile ilgili çekincelerimi öncede yazmıştım. Üst seviye yetenekleri dahi olsa D-League dışında basketbol oynamamış bir adamın Euroleague'de ilk sezonunda önemli iş yapması çok zor.

Kaldı ki ciddi eksikleri de var. Çembere gittiğinde orta mesafe tehtidini hiç denemiyor. Pas düşüncesi sıfır yakın. Bu kadar opsiyonsuz oynayınca da bloklanma ihtimali artıyor.

McCollum ile de kıyaslamayın. McCollum, Smith'e göre çok daha güçlü ve ciddi bir orta mesafe tehtidi var.

Smith'ten en fazla bekleyeceğimiz 15 dakika gibi bir süre alıp oyuna girdiği anda tempoyu artırması, oyuna hava katması, kısa sürelerde 6-7 sayılık bir skor katkı yapması olmalı. Daha fazlası

olmaz. Maçı alıp gitmesini ya da takımın lideri olmasını beklersek çok büyük hayal kırklığı olur. 10 -15 dakika oynayacak bir rotasyon oyuncusuna da 850 bin dolar vermek facia

şutu olmayan delici guardlar en fazla mccaleb olabilirler. O da kısa sürede sönmüştü.. Avrupa basketbolunda şut çok önemli, adam serbest atışı airball atıyor.

Kendisi dün salonda beni en çok sinirlendiren kişiydi, hakemler de dahil buna. Sıcağı sıcağına adamı gömmemek için dün akşam bu başlığa yazmadım fakat bu sabah sakin kafayla düşününce de kendisine ümit bağlayacak pek sebep bulamıyorum. Aksi yönde düşünmem için ise sebebim çok. Kabaca bi pros-cons tablosu yaparsam eğer;

Russ Smith Eksileri

- Undersize. Kendi basketbol görüşümdür, undersize oyunculardan özellikle pg'lerden hiç hoşlanmıyorum. Dün salonda canlı gözle de net belli oluyor kendisi çok küçük. Vikipedia sayfasında yazdığına göre de 183 boyu ve yalnızca 75 kilo. En üst seviyede basketbol oynayan bir profesyonelin bu kadar fizik dezavantajı olmaması gerekiyor. Ayrıca bu fiziksel dezavantajını kapatmak için ekstra bir çabasını göremedim.

-Savunma. Savunması çok kötü, Aaron Jackson her pozisyonda maymun etti kendisini. Gelişir mi? Bilemiyorum Altan.

-Hücum. Kendisinin büyük bir hücum silahı olduğu yazılıp çiziliyor. Potaya driveları kuvvetli olabilir ancak hiçbir şekilde pası görmüyor/düşünmüyor. Takım arkadaşlarını da soğutuyor. Belki de kendisini göstermek için daha çok top kullanmak istiyordur. Kendisinin oyun kurucu olmadığını da eklemek isterim. Zaten Arroyo'dan beri oyun kurucu sahibi olamadık. Futboldaki sağ bek olayına döndü, bir sürü oyuncu geliyor gidiyor ve nihayetinde Sinan'ı oyun kurucu başlatmak zorunda kalıyoruz.

-Mental sıkıntılar. Kendisini şuan takımın bir parçası olarak görmediğini düşünüyorum. Hocayla da arasının iyi olduğunu söyleyemeyiz. Ergin Ataman da çok zor bir insan bunu kabul etmek lazım. Kendisiyle savaşa gidecek kadar bazı oyuncuları motive etse de bazı oyuncularla da hiçbir şekilde uyuşamıyor. Sanırım Ergin Ataman'ın Amerikalı çaylaklarla çalışmayı acilen bırakması lazım :) Maça giden arkadaşlar aynı fikirde mi merak ediyorum; dün kendisinin vücut dilini hiç beğenmedim. Bunu açıklaması biraz zor belki bir başkası daha doğru kelimelerle derdimi anlatır.

-Tecrübe. Kimse anasının karnından euroleague tecrübesi ve olgunluğuyla çıkmıyor muhakkak. Ancak ilk haftalar çok kritik ve olası bir 1-5, 0-6, 1-6 gibi bir sezon başlangıcında hepimizin tadı kaçar ve top8 şansımız imkansızlığa yaklaşır. Böyle bir senaryoda da ihale kendisine ya da Dentmona kalabilir. 2 aya kalmadan takımdan gönderilebilir bile.
Bu arada kendisinin 25 yaşında olduğunu yeni öğrendim. Tamam çaylak olabilir ama 25 yaşında bir oyuncunun daha olgun olması gerekiyor. Kendisinin Nba hayalleri var mıdır bilemeyeceğim ancak ekmek yiyeceği en üst seviye Euroleague ve bunu iyi kullanması gerekiyor. Bir daha bu seviyeleri göremeyebilir.

Sanırım kendisinin hatasıyla sevabıyla lig maçlarında çok süre alıp ortama ısınması gerek. Euroleague'de de alacağı sürelerin çoğunu daha tecrübeli Dentmonla geçmeliyiz.

Russ Smith artıları

-Hücumda kısa sürelerde skor patlaması yapması ve potaya gidebilmesi. Ancak bunları denerken de doğru pozisyonları seçmesi gerekiyor.

Çok acımasız oldu ancak kendisinden pek umudum yok. Umarım utandırır.

Hines'in üstüne dümdüz penetre edip turnike atmaya çalıştığı anda bitti zaten. Kendisi 1.83 iken karşısındaki oyuncunun kulaç uzunluğu 2.17. Hines yükselmeden çift elle kesti topu. Biraz da akıllı olacak oyuncu.