Sistem ve Kadro Yapısı

Teodosic demek istemiştir spanulis-teodosic ve papaloukas 3lüsü yani ;)

Aslında kadro tam olarak belli olmadan bu konuya yazmak istemiyordum ancak bir iki endişem var kadro konusunda, onları paylaşmak istiyorum.

-Birincisi 1 ve 2 numaralar arasındaki esneklik. Şimdi 1 ve 2 numaralı pozisyonlarda elimizde Tutku, Ender, Lakovic, Gordon ve Evren var. (Shipp'i 3 numara sayıyorum) Hadi diyelim ki Evren Beşiktaş'a gitti, kaldı 4 isim. Ortada 4 isim için 80 dakika hiç fena gözükmese de Tutku, Ender, Lakovic üçlüsünün 1 numaradan süre alınacağı düşünüldüğünde 2 numaradaki sürenin büyük bir bölümünü Gordon alacak gibi gözüküyor. 1 numarada ise geçen sene Efes Pilsen'den 3. guard olduğu için ayrılan Ender, yine 3. guard gibi gözüküyor. Bu 3 bir numaramıza 40 dakikayı sağlıklı bir şekilde paylaştırmak şimdilik zor gözüküyor. Eğer ortada "Lakovic 2 numaradan da süre alır" gibi bir düşünce olabilir, hatta muhtemelen bu transfer yapıldığına göre Lakovic 2 numaradan da süre alacaktır. Ancak bu durumda Tutku(Ender)-Lakovic guard ikilisinin sahada olduğu süre içinde savunmada zaafiyet yaşanabilir. Tabi yine bu durumu dengelemek için elimizde Caner-Furkan-Shipp gibi iyi savunmacılar var. Ancak yine de ne olursa olsun Tutku-Lakovic ikilisi aynı anda sahadayken savunmada zaman zaman sıkıntı yaşayabiliriz ve bu da en çok Furkan'ı ve gelecek olan 5 numarayı zorlar. Birey olarak değil takım olarak savunma yapan ekibiz ve Oktay hoca buna mutlaka yeni gelen isimlere de takım savunmasını aşılayacaktır ancak Tutku ve Lakovic gibi iki tane ayakları prime dönemindeki kadar hızlı olmayan iki ismin varlığı, savunmanın bütün yükünü pota altındaki uzunlarımızın sırtına bindirebilir.

-İkinci kafama takılan nokta ise 3 numara mevzuu. Şamil abi burda "3 numarada alınacak bu bir temenni değil bilgi" dedi ancak Eyüp abi de bugün Shipp'in 3 numaradaki performansına göre transfer yapılacak dedi. Benim buradaki endişem Shipp'in 3 numara rotasyonuna dahil edilmesi fikri. Shipp'in fark yarattığı alanlar neydi bu sene; savunması, diriliği, ribaundlara olan katkısı ve hücumda pota yakın pozisyonları bulabilmesi ve bitirebilmesi. Shipp 3 numara oynarsa ben iddia ediyorum ki etkinliği yarıya iner. Shipp fiziğiyle ve atletikliğiyle katkı veren bir isim ancak 3 numarada oynarsa hem kendisinden daha uzun ve güçlü isimleri savunacağı için daha çok yıpranacak, yine ribaund mücadelesinde daha uzun isimlerle eşleşeceği için eskisi kadar etkili olamayacak, hem de savunmada daha fazla boğuşacağı için o 40 dakikaya yakın sahada kalabilen adam, belki de daha erken yorulacak, yıpranacak. Shipp'in fark yarattığı nokta kesinlikle fiziği ve atletikliği. Eğer 3 numara oynarsa bu artıları kendinden daha uzun ve kalıplı oyuncularla karşılaşacağı için fark yaratmayacak, sadece dengeyi sağlayacaktır.

Kadro tam olarak belli olunca daha detaylı bir analiz yaparız, şimdilik endişelerimi dile getirmiş olayım.

Şu anki açıklamalara göre böyle bir kadromuz olacak gibi.
PG:Tutku-Ender-Göksenin-
SG:Gordon-Lakovic-Caner-Göksenin
SF:Shipp-Shumpert-Caner
PF:Furkan-Cevher-Shumpert
C:Ndong(istek)-Andric-Sertac
Gibi bir kadromuz olacak gibi ve oyunu daha çok çift guardla oynuyacağız.Mesela Ender-Lakovic ve Tutku-Gordon ikilisi ile maçlarda oynarız genelde.3 numarada Shipp sırıtmaz çünkü iyi bir fiziğe sahip ve sene boyunca zaten hep 3 numara oynadı.4 numarada Furkan ve Cevher yeter.Shumpertta zayıf maçlarda veya rakibe göre 4 oynar.5 numarada Pekovic olmazsa her ne kadar yaşlanmış olsada Ndongu almalıyız alabiliyorsak.Ama Pekovice iyi kontrat öneren takım Ndongu almakta zorlanmaz.Ndongla istenen ve özlenen pota altını karartıcak ve ribauntları Furkanla toplayacak bir uzunumuz olur.Ayrıca ikili oyunlarda uzun kolları ve 2.13lük boyuyla rahatlıkla potaya topu bırakacaktır Ndong.Mevcut kadromuz kurulursa şayet Euroleague gruplarına kalıcağımızı düşünüyorum.Birde top 16 ya kalırız ama sonrası artık Allah Kerim diyorum.Zaten mevcut savunmamız devam edecektir ve bu sene mevcut takviyelerle bir level daha savunmamız yukarı atacaktır.Geçen yılki sıkıntımız olan ribaunt sorununu bu yıl çözüceğimizi düşünüyorum.Birde Shipp bu yaz şutunu geliştirebilirse bizim için bir kazanç daha olur.Ayrıca gençlerden Göksenin ve Sertaç kadroda kalmalı.Ligde zayıf maçlarda 15-20 dk oynayıp as oyuncuları dinlendirme şansı buluruz hemde kendi gelişimleri açısından bu önemli olur.Ayrıca Göksenin için Gordondan savunma ve Lakovicten şut dersi görmek bile kazanç.Bu yıl Göksenininde şutunda gelişme görebiliriz Lakovicten dolayı.
Her şeyin gönlümüzce olması dileğiyle.

Şu anda Songalia haberleri artmış durumda.Oktay Hocanın dediklerine göre Songaliayı alıp transferi kapatacağız gibi duruyor.
PG:Tutku-Ender-Göksenin
SG:Lakovic-Gordon-Caner-Göksenin
SF:Shipp-Shumpert-Caner
PF:Songalia-Cevher-Shumpert
C:Andric-Furkan-Sertac-Songalia
Gibi bir rotasyon dağılımı olacak gibi duruyor.Songalia iyi transfer ama bizim ihtiyacımız saf 5 numara.Önümüzdeki sezon 5 numarada biraz sıkıntı yaşabiliriz.Ama bu sıkıntıyıda 4 numaralar aşabiliriz.

Kafam karışık aslında...
Kadro isimler baz alındığında güzel oldu...
Ancak 1 ve 4 numarada bolluk var...
Esas yeri 1 numara olan 4 oyuncuya sahibiz (Gordon, Lakovic, Tutku ve Ender)
Esas yeri 4 numara olan 4 oyuncuya sahibiz (Cevher, Luksa, Furkan, Darius)
Saf 5 numaramız Sertaç...
Saf 2 numaralar Shipp, Evren (BJK'a gideceği konuşuluyor) ve Göksenin
Bakıldığı zaman ilginç bir çelişki sadece transfer istenen 3 numaralarımız yerinin adamı gibi...
Shumpert, Caner, Haluk...
Görünen o ki...
Shipp 3 numaraya, Gordon ve Lakovic 2 numaraya, Furkan ve Luksa 5 numaraya kayacak...
O mevkilerde oynayamazlar demiyorum ama...
Umarım bir hata yapmamışızdır...
Herşey kurgulanan sisteme uygun olarak yapılmıştır...
Açıkcası çok oyuncunun önceden oynadığı mevki kayacak...
Kimya işi Oktay Hocada ve görünen o ki bu sefer işi her zamankinden zor...

Emrah Abi,

Bazı dediklerine katılmıyorum açıkçası.

Jamon Lucas Gordon saf bir 2 numara bana göre. Yoklukta 1 oynar ama top getirip oyun kuracak bir oyuncu değil. Yine Luksa yıllardır Euroleague'de 5 numara oynamış bir oyuncu. 4 numarada sadece bu sene Playofflarda yokluktan oynadı. Songaila ise aslında tam bir 4 numara ama yetenekleri ve fiziği itibariyle 5'e de kaydırabileceğimiz bir oyuncu. Furkan ve Lakovic konusuna ise katılıyorum, Furkan 4.5, Lakovic 1.5. Onu da düşünecek ve çözecek isim Oktay Mahmuti zaten :)

Benim en büyük endişem Lakovic'in savunması savunmada bir oyuncunun karar deik oluşturması tüm takımın savunması çok fazla etkileyebiliyor .Hücumda zzafı olan oyuncuları telafi etmek görece daha az sorun.

Birde Furkan'ın 5 numara olarak hücumda ne yapacağını tam olarak anlamış değilim sırtı dönük oyunu hç yok diye biliyorum ki bu beceri çok hızlı gelişmiyor ikili oyundan birşeyler çıkarabilir mi acaba ben pek görmedim.

Ah ulan Ermal gitmemiş olsan kusursuza yakın bi kadromuz olacaktı. Çok arayacağız Ermal'i. Şu transferlerdensonra kızgınlığım bir kat daha artıyor Ermal'e.

Transferlerimizi bu kadar erken bitirdiğimize göre, demektir ki bu Oktay Hocanın almak istediği oyuncular alındı. O yüzden güveniyorum bu kadroya. Geçtiğimiz seneye göre de çok güçlendik.

5 numarada sakatlık olmazsa sıkıntı olmaz, sırtı dönük oyun oynayan oyuncu olmasa bile. Andric ve Furkan gibi gelişime açık iki oyuncumuz var. 5 numarada sadece ikisi olduğundan bu durum gelişimlerini olumlu yönde etkileyecektir.

Geçen sene Ermal'in hücum gücünden çok yararlandık ama savunmamızı aksatan, ribaund sıkıntısı yaratan en önemli etkendi. Şimdi ise Furkan geldi onun yerine. Hücumda bir Ermal olamayabilir belki ama şutunu geliştirirse (ki biliyoruz çalışıyor) dinamizmi ve ribaund kovalama özelliğiyle takımımıza gereken katkıyı sağlar. Bu sene Andric'in yılı olacak zaten söylemeye gerek yok. Geçen sene devamlılığı yoktu şimdi Tutku, Ender, Lakovic gibi bir kombinde harika beslenecektir. Her maç +15 sayı yaparsa şaşırmayacağım :)

Euroleague'e kalırsak 5 numara transferi olur büyük ihtimalle ayrıca, bence.

Emrah Abi,

Bazı dediklerine katılmıyorum açıkçası.

Jamon Lucas Gordon saf bir 2 numara bana göre. Yoklukta 1 oynar ama top getirip oyun kuracak bir oyuncu değil. Yine Luksa yıllardır Euroleague'de 5 numara oynamış bir oyuncu. 4 numarada sadece bu sene Playofflarda yokluktan oynadı. Songaila ise aslında tam bir 4 numara ama yetenekleri ve fiziği itibariyle 5'e de kaydırabileceğimiz bir oyuncu. Furkan ve Lakovic konusuna ise katılıyorum, Furkan 4.5, Lakovic 1.5. Onu da düşünecek ve çözecek isim Oktay Mahmuti zaten :)

Gazanfer ne yalan söyliyeyim Gordon'u sadece Antalya'dan biliyorum...
Orada çoğunlukla 1 oynuyordu..
Sonra ne yaptı, Maourisi de kaç numarada yıldızlaştı, pek bir fikrim yok...

Ah ulan Ermal gitmemiş olsan kusursuza yakın bi kadromuz olacaktı. Çok arayacağız Ermal'i. Şu transferlerdensonra kızgınlığım bir kat daha artıyor Ermal'e.

Hiç bişi olmaz Şamil emin ol..Katkı veriyodu doğru ama bu sene oluşturalan kadro çok dinamik olacak..Ben daha önce de söylemiştim Ermal zaten bu sene kendine yer bulamicaktı bizde,ama bu taraftarı terketmek saflıktır onun için..

Oyun olarak,Tutku iyi paslar çıkaran biri,Ender içeri hızlı dalıp uzunları bulan biri,Gordon aynı şekilde çembere gitmekten korkmayan bi oyuncu,Lako ikili oyunları seviyo,3 lükler süper..Shumpert 3 lükler de öyle keza..Luksa ikili oyunlarda hızlı..Furkan çember altında sağlam..Orta mesafesi süper olan ve pota altında çalışkanlığı harika,ayakları Luksa gibi çabuk olan Darius geldi..E hem atletik hem dış atışları olan Cevher var..Yani Ermal'in sırtı dönük oynamasına kadar bu takım bir sürü alternatif geliştirmiş olacak..O alternatif ataklar sayesinde Ermal'i aramayız çok..

Hiç bişi olmaz Şamil emin ol..Katkı veriyodu doğru ama bu sene oluşturalan kadro çok dinamik olacak..Ben daha önce de söylemiştim Ermal zaten bu sene kendine yer bulamicaktı bizde,ama bu taraftarı terketmek saflıktır onun için..

Oyun olarak,Tutku iyi paslar çıkaran biri,Ender içeri hızlı dalığ uzunları bulan biri,Gordon aynı şekilde çembere gitmekten korkmayan bi oyuncu,Lako ikili oyunları seviyo,3 lükler süper..Shumpert 3 lükler de öytle keza..Luksa ikili oyunlarda hızlı..Furkan çember altında sağlam..Orta mesafesi süper olan ve pota altında çalışkanlığı harika,ayakları Luksa gibi çabuk olan Darius geldi..E hem atletik hem dış atışları olan Cevher var..Yani Ermal'in sırtı dönük oynamasına kadar bu takım bir sürü alternatif geliştirmiş olacak..O alternatif ataklar sayesinde Ermal'i aramayız çok..

dediklerin doğru şeyler ancak bir an geliyoki post up oynaman gerekiyor yani hücum öyle gelişiyor. O zamanda post up'ı iyi oynayabilen bir oyuncuya gerek duyuyorsun. Senin takımında ermal yada onun gibi post oyununu iyi oynayan bir oyuncu senin hücumununa çeşitlilik katar.

Yapılan yabancı transferleri benim için tam bir hayal kırıklığı. Evet Lakovic isim olarak büyük bir oyuncu ama her sene gittikçe geriye giden bir performansı var. Efes'in kadrosunda istemediği,basketbolunu beğenmediğim Ender'i aldık. Sadece üçlüğü olan Cevher'i. Ribaund alacak,sert savunma yapacak bir uzun transferi beklerken, Songaila'yı aldık. Tam bir tez konusu olur. Süper savunma takımıydık deniliyor. Kime göre? fener'den her playoff maçı 85-90 sayı yedik. Hep geriden gelen veya başabaş giden bir basketbol stratejisi ile başarılı olmamız çok zor. Maçı koparabilecek,daha net basketbol oynayabilecek bir takım yaratılabilirdi.Abartmıyorum geçen sene yakaladığımız enerjiyle, Rochieste ,Jerry,Rancik gibi oyuncuların yerine 1 kademe yukarı oyuncular alınmış olsaydı,şuan şampiyonluk şarkıları söylüyor olabilirdik. Yeni sponsorlukla maddi imkanlarımız artıcak deniliyordu, hani nerde maliyetli büyük bir oyuncu? En azından 5 numara için böyle bir isim bekliyordum. Mesela Barac gibi bir oyuncu alınamaz mıydı? Geçen sene niye şampiyon olamadık diye soranlar verdiğimiz ribaundlara baksınlar. Evet Oktay hoca'ya büyük saygı duyuyorum ama yapılan transferler bize kademe atlatacak oyuncular değil. Furkan ve Andric gibi tecrübesiz oyunculara hem savunma hem de hücum anlamında 5 numarayı emanet etmek, Ceo'culuk oynamak gibi gereksiz bir macera. Sonuç olarak geçen sene yaptığımız müthiş çıkışla aynı orantıda transferler yapılmadı.Yapılan transferleri tek bir kelimeyle "sönük" olarak değerlendiriyorum.

dediklerin doğru şeyler ancak bir an geliyoki post up oynaman gerekiyor yani hücum öyle gelişiyor. O zamanda post up'ı iyi oynayabilen bir oyuncuya gerek duyuyorsun. Senin takımında ermal yada onun gibi post oyununu iyi oynayan bir oyuncu senin hücumununa çeşitlilik katar.

Ermal'in kötü oynadığı maçlarda Luksa ile çok maç kazandık biz..Aynı durumun tersi de oldu tabi ama artık çok daha fazla tercihimiz var hücumda..Tabi ki hücum şekli yüzünden bi eksiklik ama maç kaybediyosak buna bağlanılmaz..Ben hep aynı örneği veriyorum,Oly-Barça takımlarında ne adamlar vardı,EL final kesin deniyodu(ben de diyodum) ne yapabildiler? Pana'nın tüm hücum opsiyonları tam mıydı? Ama basketbol dersi vererek kazandılar..

Bu kadar oyuncu aldıktan sonra,bu kadar opsiyon varken Ermal'e takılmamak lazım..Dediğim gibi oyun stili olarak önemli bi kayıp ama bu takım o eksikliği kapatmalı,çünkü o potansiyel fazlasıyla var..

Cok hizli oynayacaz bu sene Ermal bu takimin oyuncusu olamazdi.

Heh bi de onu söyleyecektim iyi hatırlattın abi..Ermal sürekli arkasını dönüp oynarsa takımda diğerlerinin ritmi bozulur..Geçen sene mecburduk çünkü zaten skor yükünü çekenler belliydi..Ama Ermal'e topu at,sırtını yaslasın,dönsün de falan..Bütün dış şutörlerin ritmi bozulur..Ki dikkat edenler varsa Haluk ve Shumpert'ın yüzdelerinin düşmesinin önemli bi etkeni de bu durumdur..

Hem hücumda hem savunmada önemli zaaflarımız var ama geçen senenin aksine Oktay hoca eline top geldiği anda yüksek yüzdeyle şut sokabilecek ya da hemen potaya yönelebilecek bi sistem oturtmaya çalışıyo bu transferlerle..Eğer ki post up a bu kadar bağlı olacağımızı düşünse ya Ermal'i bi şekilde tutardı ya da onun yerine birini alırdı zaten..

Bi de bi durum daha var..Ermal sırtı dönük oynuyodu ama dönüp potaya yönelemediğinde ve şut attığında genellikle sokamıyordu..O işi Luksa iyi yapıyor,alçak posttan hafif geri çekilerek atışı..Songaila'da orta mesafe şutu falan diyoruz ama,pota altında iyi mücadele eder ve çok çabuk yönelir potaya..Bu bakımdan da Ermal'in eksiklerini büyük ölçüde kapatırlar diye düşünüyorum..

geçen sene Oktay Hoca ilk çeyreği başladığı 5 ile bitiriyordu genelde..2. çeyreğe de farklı bir 5 ile başlıyordu..özellikle Jerry-Ermal , Tutku-Luksa açısından çok istikrarlı devam etti..Bu sene hangi oyuncuları yanyana daha fazla izleriz diye merak ediyorum..ana hücum silahımız olacak pick n roll açısından ilk 5 te Lakovic-Songaila sonradan da Tutku-Luksa yı aynı anda parkede göreceğimiz kesin gibi..bunun yanında reboundlar ve savunmada dengeyi sağlamak için

Ender - Lakovic - Shumpert - Songaila - Furkan

Tutku - Gordon - Shipp(Caner) - Cevher - Luksa şeklinde sürelerin verilmesi yüksek olasılık gibi geliyor bana..

Bu forumda Cevher'in herhangi bir maçını izleyen (GS maçları hariç) çok ama çok az galiba...
Cevher üçlük atmaktan başka bir işe yaramıyor diye lanse ediliyor...
Oysa BJK'ın yıllardır ribaundlarda en önemli silahı....
En hırslı oyuncusu...

Evet hızlı oynacağız, evet Oktay hoca çabuk uzunlarla oynamayı seviyor, evet 4 kısalı sistemde çoğunlukla başarılı olduk, evet özellikle tepe pick and rol dan çok ekmek yedik.
Ama en kritik topların özellikle maç toplarının potaya olabildiğince yakın oynanmasından yanayım. Bu halimizle dış şut performansına çok bağlı bir takım olduk gibime geliyor.
Ayrıca Ermal gibi alçak post oyunlarında başarılı bir oyuncunun dış oyuncuların şut performansların olumlu yönde etkileyeceğini düşünüyorum.-içeri girip çıkan topların savunmanın dengesini ve konsantrasyonunu bozduğu gerçeğinden hareketle-
Alçak posttan net bir oyunu olmayan bu yapımızla nasıl hücum setlerimiz olacak merakla bekliyorum.-sadece pick and rollerin yetmeyeceğini düşünüyorum.-
Heyecanla bekliyorum sezonun başlamasını

Jaka, Lucas ve Furkan sayesinde fast-break sayılarıda çokça bulacağız gibime geliyor. Sadece pick and roll ve şut hazırlama ile hücumlarımız kısıtlı kalmaz.

Jaka 20/ Tutku 15/ Ender 15
Lucas 20/ Evren 10/ Göksenin ?
Shipp 20/ Caner 10/ Haluk 10/ Melih ?
Sumpert 20/ Cevher 15/ Furkan 15
Songaila 15/ Luksa 15/ Sertaç ?

Şeklinde olucak büyük ihtimalle rotasyonumuz. Rebound sıkıntısı çekmemek için Cevher, Furkan, Shipp ve Lucas'dan en az ikisi sahada olacaktır.
Allround oyuncu sıkıntımız hala devam ediyor bu yüzden Shipp takımda kalacaktır. 3 ve 5 numaralarda size ve boy sıkıntımız var bunu atletik oyuncularımız ve yardım savunmamızla aşmaya çalışacağız. Cevher, Furkan, Lucas ve Luksa en iyi atletlerimiz. Dolayısıyla sahada en çok kalacak oyuncularımız bu sezon Furkan ve Lucas olacaktır takımımızın yapısına göre.

İlk beşimiz

Jaka - Lucas - Shumpert - Songaila - Furkan

ikinci beşimizde

Tutku - Evren - Shipp - Cevher - Luksa olur büyük ihtimalle...

Ender - Göksenin - Caner - Haluk - Sertaç beşi ise en az süre alacak beş olabilir.