Spor Toto Basketbol Ligi 2015-2016

herşey bir yana Murat Didin'i gerçekten severdim ne ara bu kadar omurgasız oldu anlamak mümkün değil. Recep Ankaralı'yı zaten konuşmaya gerek yok. Bende serinin 4-2 gibi biteceğini düşünüyorum ama Efes ataşehir de maç alırsa da kimse şaşırmasın.

Tahminim aksine seride düdükler Fbü lehine biraz daha ağır basıyor. (Özellikle bu maçta zirve yaptı.) Her ne kadar A.Çakı takımının genel seviyesini yukarıya taşısa da bu maçlarda Obra'ya karşı bir hamle üretemiyor. 12-0 seriden sonra ki Vesely'nin hareketleri ve hırsı, Granger'a teknik faullü aldırarak takımı ateşlemeyi başardı.

Arkadaşlar, hakem konuşuluyor fakat, fenerbahçe, efesle yaptığı son 6 euroleague maçını da kazandı. Üstelik bunlardan 2 tanesi fenebahçe için gazozuna sayılırken efes için ölüm kalım maçıydı.

2.maçın ilk devresinde Fener bir ara dayak yedi,sonra ikinci devre ibre tersine döndü. Çok eyyam yapıyorlar ama genel olarak bir yerden alıp bir yere taşıyacak bir maç olmadı neyseki. Bizim seride daha ciddi hatalar olmuştu hatta.

Burada Ahmet Çakının da ciddi başarısı var,saçma sapan oynayan bir takımı tekrar ayağa kaldırmak önemli bir iş. Ben olsam devam ederim, devam etmiyorlarsa Karşıyaka Beşiktaş gibi takımlarda görmek isterim. Ben çok beğeniyorum duruşunu, oynattığı veya oynatmaya çalıştığı oyunu. Ivkovic dede olsaydı şu an seri bitmişti

Serinin en sıkıntılı maçı idi hakemler açısından beğenmedim kendi adıma.

Efesi de çok beğenmedim ama bu maçta Fener'in eve dönme gazıyla Efesi yeneceğini düşünüyordum öyle oldu 4.maç daha zorlu geçecektir.

Serinin basketbol kalitesi açısından düşüşe geçtiği gibi bir durum da var sanki ilk maça oranla hatta ikinci maça oranla bu maçı daha vasat buldum.Umarim kalite artar.

Bu maçta görüldüki Efes deplasmanda FB'yi yenebilir....
Ama hakemleri yenemez...
Recep Ankaralı yine dehşet bir yönetim gösterdi. Hele bir pozisyon vardı, Kalinic'in gözünün önünde olan hücum faulü çalmadı, en uzaktaki hakem bu kadar bariz bir faule artık dayanamadı ve çaldı...
Ancak Efese acımadım. Sonuçta susmakta büyük bir suç. Biz onur mücadelesi verirken bize destek olmayanlar, tarafsız olanlar şimdi bu hakemleri çeksin biraz...

Tamam gazozuna maçlar da Efes Efes miydi o zaman? O zaman fener ölene dek Efes i yenmek zorunda aksi halde şike vardır. Saçma mantıkla çıkarım yapmayın.

SM-G900FQ cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Evet sizeydi. EL de son maçları fener kazanmış diye sonraki maçları da fener kazanacak diye bi çıkarım olmaz, olamaz.

Yok, ben demek istediğimi tam anlatamamışım o zaman.
Tabi ki bir maçı kazanmış olmak diğerleriinde kazanılaağı anlamına gelmiyor.
Fenerin galibiyetlerini sadece hakeme bağlamamak lazım, onunla ilgili olarak el maçlarından bahsettim. EL de sonuçta Türk hakemler yok.

Yani şu 3 maçı kim yönetirse yönetsin öyle biterdi. Benim rahatsız olduğum nokta hakemlerin eyyamcılığı. Efes Fener maçlarını hepimiz izliyoruz ama ben öyle ciddi bir doğranma görmüyorum. Tamamen abartılıyor, hakem fobisi bizde ciddi boyutlara ulaştı. Bunları kötü olmadıkları için söylemiyorum, hep hakeme bağlamak saçma olduğu için yazıyorum

Ben de abartıyı sevmiyorum, benim zannımca da büyük hakem hataları yoktu Efes maçında amma ve lakin kritik yerlerde komik kararlar çıkması da ayrı düşündürdü.

Hayır ben hakemle yendiler demedim ki zaten ? Üstteki postlarda hakemlerden konuşulunca,bende bundan bahsettim.Bu seride ki hakem düdüklerinin biraz daha Efes lehine olacağını düşünürken, Fbü lehine daha fazla olduğunu söyledim. Açıkça da görülüyor zaten. Ha evet seriyi apaçık etkileyen hakem düdükleri olmadı,olmasın zaten. İki takım 30 tane maç yapsa yine 24'ünü Fbü alır.
Ama bazen komik kararlar da çıkıyor.

Hayır ben hakemle yendiler demedim ki zaten ? Üstteki postlarda hakemlerden konuşulunca,bende bundan bahsettim.Bu seride ki hakem düdüklerinin biraz daha Efes lehine olacağını düşünürken, Fbü lehine daha fazla olduğunu söyledim. Açıkça da görülüyor zaten. Ha evet seriyi apaçık etkileyen hakem düdükleri olmadı,olmasın zaten. İki takım 30 tane maç yapsa yine 24'ünü Fbü alır.
Ama bazen komik kararlar da çıkıyor.
Benim için söylüyorsanız ben size yönelik bir ifadede bulunmadım. Şampiyonluğumuzun çalınması bizim üzerimizde ciddi bir travma yaşattı hala etkileri devam ediyor. Hakemlerin iyi olduğunu söylemiyorum hatta kötünün kötüsü durumundalar ama geçen senelerdeki olduğu gibi ordan alıp oraya verme gibi bir durum yok. Fener şu an ligin en iyi takımı bunu kabul ediyoruz adamlar finale çıktı maçı kazandılar ve şampiyon olacaklar gibi. Bu şampiyonluklarının da hakemle olacağını düşünmüyorum. Bizim seride de hakem olmasa kazanırdık gibi yorumlar vardı saçma buluyorum bunları. Biraz objektif olmak gerektiğini düşünüyorum. Bireysel bir eleştiride bulunmuyorum kendim de dahil genele yönelik fikirlerimi beyan ediyorum. Televizyonda bir Fener medyası olması ve onların fanatizme varan yorumları ne kadar saçmaysa bunlar da benim gözümde öyle.

Oncelikle belirteyim, Fener bizi de her turlu elerdi ki eledi, Efes'e karsi da 3-0 geride olsa dahi yuzde 45 sansi var diyebilirdim. Simdi yazacaklarimi "sonuç farkli olurdu"dan çok, "sonucun farkli olma ihtimalini dahi dusunemiyoruz" yonunde yorumlayabilirsiniz.

Yapilan hakem hatalarinin sayisi, huviyeti, zamanlamasi bazen takimlara net mesajlar veriyor. Efes de Fener de federasyon nezdinde lobisi olan takimlar sayilabilecegi için hakemlerin net bir kayirmasi yokmus gibi gozukuyor, Efes'e de eyyam dudukleri çaliyorlar fakat genel intibam su anda temas toleransini Fener lehine yorumluyorlar. Sikinti da burada basliyor, net hatali diyebilecegin duduklerde bariz bir dengesizlik yok ama faul de diyebilecegin temiz de diyebilecegin pozsiyonlari maç hatta seri sonunda degerlendirince standart sapmasi var. Ornegin Fener'in ikili sikistirma yaptigi anlarda temaslara çok tolerans gosteriyorlar. Duduklerin huviyetine gelirsek McCollum'un atis halindeki faulu hata mata degildi, oyun zaten durdugundan en kotu ihtimalle gorulmediyse monitore bakilabilirdi ve o anda o dudukte israr etmek takima "size kazandirmayacagim" mesaji veriyor, niyet o olmasa da dahi etki o oluyor. Hakemin goremeyecegi, yanlis gorecegi pozisyonlarda oyuncu sinirlenir ama takmaz oyununa bakar, bu tarz pozisyonlarda ise direncini tamamen yitirir. Galatasaray'in 10 sayi one geçse de son periyotta muhtemelen kaybetmis olacagi gerçegi, hakemlerin bu denli maksatli duduk çalmasini mesru kilmiyor. Hatta guçlunun lehine yapilan hatalari mesrulastirma retoriginin en onemli unsuru "zaten guçluler" gerçegini "guçluler zaten kazanir" sonucuyla es tutmaktir. Guçlunun seyrek de olsa kaybedebilecegi maçlarda kaybetme ihtimali, guçlunun gucunden dolayi ortadan kaldirilirsa buna totoloji denir. Dun Efes'e çalinan ikinci teknik faul de bu kapsamda bir duduk. Granger'in hareketi bence tartsimasiz teknik faul ama koça çalinan teknik faulun izahi yok. Bazen çok kuçuk kirilmalarin sonucu orantisiz olabiliyor, son periyotun 15 sayi farkla bitmis olmasini sonradan galibiyetin hakliligi yonunde degerlendirmek her zaman dogru bir yaklasim degil, "e zaten 6 sayi fazla yeseler de kazanirlardi" (ornek) mantigi gerçekte oyle islemiyor.

Sahsen sporun herhangi bir dalinda yasanan herhangi bir olaydan travma hissedecek kadar onem vermiyorum bunlara; bizim once kendi retorigimizi, tepkilerimizi gozden geçrimeye ihtiyacimiz oldugunu da dusunuyorum, hayalim ne olsun kufursuz tribun ki hayatimda bir an bile olsun kufurlu tezahurata katilmadim; ne var ki bu tarz "hatadir, olur" diyemeyecegimiz kararlarin yurtiçinde surekli ayni takimlarin lehine/aleyhine yapilmasi, "guçlu" ve "kazanmasi normal sayilan" takimlarin imajinin olusmasina da ciddi katkida bulunuyor. Kaya Peker'in potaya temasi ve kenardan havlu sallamasi, Markoishvili'ye yapilan faul, kadinlarda Horakova'nin 5 adimlar maçi uzatmaya goturen turnikesi... Bu kritik dakikalarda bu tarz duduklerin (CSKA maçini kenara koyarsak) Fener aleyhine çalindigi maçlari dusunuyorum, akilma hiçbir sey gelmiyor.

Bence fbden daha büyük lobisi ve gücü var efesin, açıkçası sezon içindeki bu maçlara baktığımda da -artık taraftarı olmadığı için mi bilmiyorum- efes lehine olan düdükler daha fazla çıkıyor. Tabi efes gs maçlarında bizim hakkımızı daha çok yiyorlar hakkımızı savunacak bir ağırlığı olan yöneticimiz olmadığı için, ama fb maçlarında da efes lehine daha çok hata var bence. Doğuşun yaptığı o savunmayı hiçbir euroleague maçında yaptırmazlar diye düşünüyorum, elleri ile sürekli temasta ve devamlı bir müdahale, itme var. Pozisyon bazında baktığımızda iki takım için de hatalı kararlar olabiliyor ama efesin elli kollu savunmasına hakemlerin göstereceği tolerans kadar uzayacak bu seri, tahminim 4-2 veya 4-3 ülker.

Fenerbahçe - Anadolu Efes arasında güzel ve çekişmeli bir final serisi oynanıyor, 3 maçıda izledim, bence hakemlerin maçı bir taraftan alıp, diğer tarafa verdiği bir maç olmadı.

İvkoviç varken ilk turda eleneceğini düşündüğüm Efes finale çıktı ve Fenerbahçe'yle başa baş şampiyonluk mücadelesi veriyor. Ahmet Çakı'yı burada tebrik etmek istiyorum, kısa sürede anca bu kadar olumlu işler yapılabilir.

Fenerbahçe'ye gelince, Bence Euroleague'de bu yıl en iyi performansı gösteren ekipti, hakederekde Euroleague'de final oynadılar. Ligde yerli rotasyonundan dolayı sıkıntı yaşıyorlar, Efes'e karşı yaşadıkları en büyük sorunda bu. Obradovic'in hakemler üzerinde ki etkiside doğal, bu işin en iyisi, bu yüzden ona karşı hakemlerin tutumuda farklı. Obradovic Panathinaikos'un başındayken de durum farksızdı. Bir işte ne kadar başarılıysan, gösterilen tolerans da o kadar fazla olur.

Serinin favorisi Fenerbahçe ama hâlâ Efes'in de şansının olduğunu düşünüyorum, Fenerbahçe daha dar rotasyonla oynuyor ve artık yorgunluk çok fazla belli oluyor.