Jaka Lakovic'le ilgili düşüncelerimizi de yazmak gerek.
Lakovic'i uzun uzadıya anlatmaya çok gerek yok aslında, Eray Abi resmi sitede de güzel özetlemiş. Benim söyleyebileceğim sistemimize nasıl uyum sağlayabileceği hakkına daha çok. Hepimizin bildiği gibi Lakovic'in en önemli özelliği muhteşem bir şutör olması. Bu konuda Avrupa'nın en iyi ismi belki de. Ben Lakovic'i eskiden beri pek sevmem, sebebini bilmiyorum ama bana itici gelir uzun yıllardır. Savunmadaki defolarını anlatmaya gerek yok. Lakovic oyundaysa rakibin 1 numarasını tutmak zorunda. O durumda da savunmada fiziki dezavantajıyla çok sorun yaşıyor, rakipler de genelde Lakovic'in adamından birebir ya da ikili oyun oynuyor. Bunu hem Milli düzeyden hem kulüp takımı düzeyinden biliyoruz. Bu eksiği nasıl kapayabiliriz sorusuna gelirsek, alan savunması iyi tercih olabilir. Aslında Oktay Mahmuti bu seçimi yaparak biraz kendisine de iş çıkardı. Şimdi onun koçluk yeteneklerine ve Lakovic'in bu zaafını örtecek savunma stratejisi geliştirmesine çok ihtiyacımız var, bunu yapacağına da inanıyorum.
Savunma yönündeki sıkıntılarını kenara bırakıp hücumu düşünürsek takıma zarar verebilecek bir oyuncu aslında. Slovenya'da, hatta Barcelona'da bile topu getirip kimseye vermeden üçlüğü yollayabilecek bir oyuncuydu. Bunu bizim takımımızda yapması bizi buraya getiren takım olgusuna büyük zarar verir. Ama Jerry Johnson'ı dizginleyen Mahmuti'nin Lakovic gibi bir oyuncuyu da kendi isteği doğrultusunda oynatacağına eminim. Ondan nasıl bir katkı almayı düşünüyoruz bilmiyorum ama topu ona teslim etmeyeceğimizi düşünüyorum ben.
Hep kötü yanlarından bahsettik, biraz da faydalı olacağı yerlerden bahsedelim. Şimdi düşünüyorum, Tutku-Andric ikili oyun oynuyor, diğer 3 oyuncu Lakovic, Nachbar, Shumpert. Hangisinin adamından yardım gelse üçlüğü yollayacak mesela, hele Lakovic'in adamı onu 1 saniye bile bırakamaz. Kısacası Lakovic oyundayken diğer oyuncuları çok rahatlatır, hiçbir şey yapmadan kenarda dursun, 4'e 4 geniş alanda oynarız. Bunun dışında yine zaman zaman sorumluluk aldığı dakikalar olacaktır. Müthiş şutörlüğünden, yılların getirdiği tecrübeden, liderlik vasfından, taraftarın hoşuna gidecek hırsından filan bahsetmiyorum bile, onları herkes biliyor.
Jamon Gordon transferi şimdi anlam kazandı, Lakovic ile Gordon birbirini tam anlamıyla tamamlayan oyuncular. Önceleri adını dahil bilmediğimiz yabancıları transfer ederdik, sağdan soldan araştırırdık, önceleri nasıl oynamış diye, hep böyle isimleri hayal ederdik.
Şimdi yukarıdakileri aklınızda çıkarın ve sadece şunun keyfini çıkarın.
Jaka Lakovic Galatasaray'da.