Re: 2007-2008 Transfer Sezonu.
Ben kendim adıma bu seneden ümitsizim.Yanlış anlamayın transfer olmadığından değil.Bakıyorumda biz niye,nasıl şampiyon olalım yada final oynayalım...
Kimlr var ki elimizde Türk...
Tufan Ersöz,Cüneyt Erden,Murat Kaya,Cemal Nalga,Fatih Solak,Erdem Türetken,İsmet Hacıoğlu... Başka var mı hatırlayamıyorum.
Hangisine "ya bu adam bizi çok iyi yerlere getirir" diyebiliriz...Belki Cüneyt Erden o da formda olursa,az biraz da Tufan Ersöz...
Erdem Türetken,Cemal Nalga,Murat Kaya iyi rol oyuncuları olurlar.Ancak "roller biraz figüranlığa kayan roller".Bir final maçında bu adamların hiçbirinden maksimum verim alamazsın.Son dakikalarda elini taşın altına sokabilecek çok az oyuncumuz var.Ama bu ligde bu rolde olan en az 7-8 oyuncu sayabilirim.
İbrahim Kutluay,Ömer Onan,Mirsad Türkcan,Haluk Yıldırım,Ermal Kurtoğlu bence ki çoğu kişi karşı çıkacak ama Bekir Yarangüme,Muatcan Güler ki geçen sene çok gördük maçın kritik anlarında coştuğunu (Ömer kızacağına eminim bu konuda) bunun gibi oyuncular hep verimlilik puanları,takıma kritik anlarda sayı buldurma ihtimalleri çok yüksek oyuncular.Bizde ise en iyimser tahminle 1.5 oyuncu çıkıyor.Düşündüm de en kritik nokta Türk oyuncular.Efes niye son 2 sezonda başarılı olamıyorum ki? Çok üst düzeyde yabancıları olsa da Türk oyuncuları eski havasında değil.Biraz eskilere gidecem ama Efes'in 90lı yılların ortasında ve 200li yılların başlarında ki Türk oyuncuları dşününce kimler yoktu ki.Volkan Aydın,Ufuk Sarıca,Mirsad Türkcan,Tamer Oyguç,Ömer Onan,Kerem Tunçeri,Hido hep üst düzey kadrolar.Yada geçen sene Fenerbahçe Ülker de İbrahim Kutluay,Ömer Onan,Mirsad Türkcan...Yada hani 90ların sonuna damga vuran bir Tofaş vardır ya o zamanlar da Şemsettin Baş (gülmeyin),Serkan Erdoğan,Alper Yılmaz,Mehmet Okur gibi oyucular vardı.Yani heran herşeyi yapabilecek özgüveni yrinde olan isimler.Genç olsalar bile nerede ne yapacaklarını bilen isimler.
Bizde ise şuan bu isimler pekte fazla değil.En önemli noktaların başında bu geliyor.Yabancılar iyi,kötü idare ediyor.
Şimdi gelelim bibaşka konuya.Yabancılar iyi kötü idare ediyor dedikte özellikle bu sene Telekom'un yabancılarına yetişmemiz imkan değil.Bildiğimzi Erwin Dudley,yine bildiğimiz Khalid-El Amin ve gene bildiğimiz Michael Wright.2000den sonra Türkiye'e gelmiş en iyi 10 yabancıyı say desek heralde bu 3 isimde listemizde olurdu.Ayrıca yeni birini daha aldılar.Euroleague de 16 sayı ort. varmış.O da büyük transfer belli.EE Fenrbahçe Ülker'e baktığımızda genç isimler aldı diyoruz ama Soloman farkı var,bunu da kimse gözardı edemez.Ama bu 2 genç oyuncuda Türkiye standartları için hiçte fena isimler değil.Özellikle bir de Zalgris'li Masiulis'i alırlarsa çok iyi iş yapmış olurlar.Efes'e de bakarsak onlar zaten geleneksel iyi yabancı oyuncu transferlerini yaptılar.Bizde mi?Bizde şuan "tık" yok.Ha soruyorum size?
Bizim alacağımız adam Dudley'den mi iyi olacak? Soloman'dan mı iyi olacak? Yoksa Drew Nicholas'tan mı iyi olacak? Yada guardımız El-Amin'in 2 kat üstü mü olacak?
Ben ne yazik ki olamaz diyorum.Denk bile olamaz.Biraz üstü işte Nba de oynuyor.Yada Pna'da,Cska da.Örnek Trajan Langton yada Marcus Brown...
Kötü bir tablo farkındayım.Ama daha bitmedi ki...
Sponsorumuz kim?Ülker-Cafe Crown.Ülker sahiplri hangi akımlı? Fenerli... Peki onlar için kimin şampiyonluğu daha büyük arzu şeklinde olur Fenerbahçe'nin.Heleki 2 sene üst üste.Vay be.Geçen sene biz demiyormuyduk.Fenere sütlü çikolata bize acı kahve diye.Bir sene sonra ne değişecek.Bütçe mi arttı? Köpek havlar,havlar susun diye önüne bir kemik atarsın susar... Biz bu urumdayız,ne yazik ki...
Sponsor değişmeliydi.Diğer'i 5 milyon dolar verse bile değişmeliydi.Bence öyle.görüyorum ki sizce de öle.
Gelelim Murat Hocaya.Yetersizsin hoca.Çok yetersizsin.Geçen sene iç sahada ki her maça gittim.2 numaralı oynumuz var,başka oynumuz yoktu.Guard topu getiriyor uzun dışarıda top alıyor.Diğer uzun kısaya perde koyuyor.Kısa Fitch topu alıyor artık allah ne verdiyse...Eğer derseniz olur mu ya? Bizde en az 10 hücüm farklılığı vardı.O zaman derim ki Fener'den 40 sayı fark yemezdik ozaman.Okadar çabuk çözülen bir takımız ki.Murat hoca geçen sene başı Avrupa ilk tercihi değilmiydi? Orası olmadı,bize geldi.Yalansa diyin.Erman hocadan kimin için vazgeçtik? Murat Didin,Ergin Ataman,Çetin Yılmaz,Aydın Örs? Hayır.Murat Özyer için.Geleceği parlak ama hala çok eksiği ve diğer sayığım isimler arasında orta sınıf bir antrenör için.Kimin sayesinde.Ülker grubu sayesinde.Bu hoca Malik benim oynuma uymaz diyen ama Fitch'i getirtip onun sokak basketbolunnu izleyen hoca değil mi? İşte biraz daha savunmacısı ve ribauntcsu.Fark bu.Ama Dixon daha skorer ve daha iyi bir bitiriciydi.Büyük fark olmasa da bu tuhaf.Murat Hoca takım oyunu istemiyor muydu?Evet.2'de pek takım oyunu göremedim be.Penetre sayı yada pas şut.Bitti gitti.
Çok uzattım.Ama bu anlattıklarım sonucunda ben nasıl inanim? Neye inanim? Kombinemizi aldık aşık olduğumuz için takımımıza.Ama ileride bir ışık görmekte zorlanıyorum.Çünkü gerçekçiyim.Mark Twain ne demiş:
Kötümser yalnız tüneli görür, iyimser tünelin sonundaki ışığı görür, gerçekçi tünelle birlikte hem ışığı hem de gelecek treni görür. ...
Umarım tüm dediklerimde haksız çıkarım...
Yarın gecede taraftarın gözüyle taraftarın beklentilerini yazacam.