Değerli arkadaşlar,
Sizler için bıkıp usanmadan VNL 2023/2024 istatistiklerini, volleyballworld ve vnl.volleystation sitelerinde toptan tarama suretiyle elde etmiş olduğum değerleri, çapraz onay sistemi ile derledikten ve geniş bir database oluşturduktan sonra, anlamlı istatistikler olarak görüşlerinize sunuyorum. Bu konuda, özellikle İlkin Aydın konusunda yapılan türlü mesnetsiz ve hatta aşağılayıcı, en hafif deyimle küçümseyici yorumlara ilişkin, bu tür yorumları yapanların bir kez daha düşünmelerini ve kendi özeleştirilerini yapmalarını umuyorum.
Biraz uzun ve yorucu bir çalışma olması nedeni ile, çalışmayı özellikle hücum oyuncuları üzerinde yoğunlaştırdım. Birçok sitede birilerinin yapmış olduğu ve bir kısmı da hatalı rakamlardan oluşan çalışmaları derlemek yerine, belirttiğim gibi resmi otorite sayılan sitelerin ham verileri üzerinde kendi geniş database'imi oluşturarak, bu database üzerinden sonuçlar aldım ve bunları paylaşıyorum.
Bir İstatistikci olarak, çalışmamda yansızlık kuralına dikkat ederek, bazı temel değerleri de dikkate aldım. Buna göre çalışmaya en az 3 maç oynamış ve yine en az 5 sayı yapmış olma kriterini uyguladım. Bu yansızlık kuralına göre çalışmaya 45 smaçör ve 22 Pasör çaprazı dahil edilmiştir. Yine hücumcuları, kendi pozisyonlarına göre iki ayrı katagoride değerlendirdim. Bunlar Smaçör (Outside Hitter/OH-Strong Side Hitter-Power Hitter-Left Side Hitter-Wing Hitter) ve Pasör Çaprazı (Opposite Hitter/OPP) katagorileridir. Sol kısımda Smaçörler, sağ kısımda ise Pasör Çaprazları tabloları bulunmaktadır.
Diğer bir bilgi ise Smaçör pozisyonundaki oyuncuların, voleybol literatüründeki boy ortalaması 183cm olup bu çalışmada yer alan kadın smaçör oyuncularının boy ortalaması 184cm dir. Bu listede İlkin'in boyu 179cm verilmesine rağmen, gerçekte boyu 183cmdir yani bir kadın smaçöre göre ortalama, hatta ideal bir boya sahiptir. Tüm voleybol otoritelerince kabul edilmektedir ki, voleybolda pasörlükten sonra en zor mevki smaçörlük mevkisidir. Bunun nedeni, smaçör oyuncunun hem hücum, hem servis, hem de savunmada odaklı, hazır, çevik ve başarılı olmasının beklenmesidir.
Her bir tabloda, konusu itibarı ile ilk 20 ve devamında Misli com Sultanlar liginde halen oynayacak olan yeni transferler de dahil olmak üzere voleybolcular, performans sıralaması ile (Rank sıralamasında) ilk 20'lerin devamında yer almaktadır.
Hücumcular ile ilgili en önemli olan Tablo 1 olup, bu tabloda etkili hücum yer almaktadır. Etkili hücum, başarılı Hücumlardan, hücum hataları düştükten sonra, toplam hücuma oranlanması sonucunda hesaplanmaktadır. %30 ve üzeri, harika hücumcuları işaret etmekte olup, bunlar turuncu ile renklendirilmiştir.
Başarılı hücum Hücumda öldürülen topların, toplam hücumlara oranı ile hesaplanmakta ve ve söz konusu tabloda %50 ve üzeri alanlar da çok iyi hücumcuları işaret etmektedir.1 tabloda %30 üzeri ve 2. tabloda %50 ve üzeri alanlar exceptional (istisnai) hücumcular olarak adlandırılır.
Bu iki değerlendirme devamında, özellikle smaçörlerin görev ve sorumlulukları dikkate alındığında, servis ve karşılama gibi (Tablo 3 ve Tablo 5), başarılı smaçörlerin değerlendirilmesinde önemli bir kriter olduğundan, bu tablolamalar da yapılmıştır.
Tablo 4'de ise, bir diğer önemli istatistik değerlendirilmiştir. Bu tablodaki istatistik, oyuncunun her alanda (Hücum, servis, blok ve servis karşılamada) almış olduğu toplam sayıların, ilgili alanlarda kaybettirdiği toplam sayılardan düşülmesiyle elde edilen rakamın, oynadığı maç sayısına oranlanması ile elde edilen çok önemli bir gösterge olup, oyuncunun genel performansını ölçen bir değerlendirmedir.
Bakalım, bu istatistiklerde yer alan Vakıfbank, Eczacıbaşı ve THY gibi takımların oyuncuları veya oyuncu adayları ile İlkin'in performanlarını karşılaştırdığınızda yorumunuz ne olur. Diğerlerini geçtim, Julia Bergman diyerek, bu oyuncuyu yere göğe sığdıramayanların, bu istatistikler karşısında düşüncesi ne olur? Bu benim için hiç de sürpriz bir sonuç değil, çünkü NCAA maçlarını izledikten sonra, benzer çalışmayı yapmış ve Julia ile ilgili benzer sonuçları almıştım. Bu nedenledir ki Galatasaray için Julia gibi bir smaçör yerine, Kendal Kipp gibi fişek bir Çapraz daha faydalı olur demiştim. Bu arada şunu da dikkate almakta fayda var. NCAA'in en iyi smaçörü diye yutturulmaya çalışılan Julia, sadece kendi konferans ligindeki en iyi smaçör olarak seçilmiş (Amerikadaki sistemi bilen bilir) ancak tüm konferans liglerini içine alan NCAA AVCA (NCAA American Volleyball Coaches Association) değerlendirilmesinde, kendisine ancak 2. takımda yer bulabilmiş, buna karşın Logan Eggleston NCAA AVCA değerlendirmesinde 1 takımda MVP olmuştur. Bu bilgileri de, elimizdeki değerlerin ne olduğunun farkına varılır diye paylaşıyorum.
Son olarak, VNL maçları, gazozuna yapılan maçlar olmayıp, alınacak veya kaybedilecek puanlar nedeniyle, özellikle Olimpiyat elemelerinde önemli bir değerlendirme ölçütüdür. Çok güçlü takımların yeni yıldız adaylarını denedikleri doğrudur ancak bu deneme ve değişimler birçok dengeyi de gözettiğinden, yeni oyuncular rastgele seçilen oyuncular değildir. Bugünün yıldızlarının yerini alma kapasitesine sahip oyunculardır o nedenle de, yıldızlarla birlikte oynayan yeni oyuncular nedeniyle asla küçümsenmemesi gerekir.
Tabloları ekte paylaşıyorum. Objektif değerlendirme ve yorumlarınız başım üzerine.