Değerli forum takipçileri ve etkin katılımcı arakadaşlar,
Öncelikle hepinizin Kurban Bayramı'nı en içten dileklerimle kutlar, ailenizle mutlu ve huzur dolu nice bayramlar geçirmenizi dilerim.
Voleybol severler olarak, tatil günlerinde VNL'i izlemek de ayrı bir heyecan. Dün ne yazık ki Japonya'ya karşı kaybettik ama çıkarılan ilk 6 ile zaten bu sonuç kaçınılmazdı. Santarelli takımı deneyerek tanımaya çalışıyor ama denenmişlerin üzerine, önemli bir maçta önemli soru işaretleri oluşturan seçimler, tabii ki doğru değildi.
Santarelli ya,
1- Japonya'yı fazla önemsemedi (ki öyle olduğunu sanmıyorum).
2- İlkin'in hafif sakatlığı nedeni ile, oyuncumuzu maç başında riske etmek istemedi (olasıdır).
3- Takım içerisindeki veya yönetimdeki olası lobiciliğe yenik düştü (bu da bir olasılık diye düşünüyorum ki, bunun da bana göre gözlemlediğim nedenleri var).
Ancak neden her ne ise, dünkü maç sonrasında, İnşallah Santarelli'nin kafasındaki taşlar, önemli ölçüde yerine oturmuştur diye umuyorum.
2. set sonunda 5 sayı geride iken yapılan (Saliha-Hande / İlkin-Derya değişiklikleri, takıma muazzam bir enerji ve toparlanma getirdi. Bu değişiklikler, takım üzerinde ciddi bir fark yarattı ve o kadar geriden gelmemize rağmen, az kalsın seti alıp 1-1'e getiriyorduk. Ancak 2-0'dan 2-2'ye getirmek bile, bu oyuncuların yarattığı enerjiye, diğer oyuncuların da katılımı ile, maçı final setine taşımayı başardık. 5.sette olan oldu ve o ana kadar mükemmel istatistiklerle oynayan İlkin, gerçekten mükemmel bir smaç'a karşın 'monster blok' yedikten sonra, 2 zayıf pasta sayı üremeyip hataya neden olunca ve buna Gizem'in neden olduğu servis karşılama ve ace yeme ile, Ebrar ve diğer oyuncuların hataları sonucu adeta setten koptuk ve maçı 3-2 kaybettik. Sağlık olsun derken, buradan çıkarılacak önemli dersler olduğunu da düşünüyorum. Not olarak da düşmem gerekirse, bu maçtaki Derya Cebecioğlu, gerçekten çok çok iyi ve verimli idi. Keşke her maçı böyle oynasa.
Sizlerle önceden paylaşmış olduğum köşe hücumcuları VNL performansları tablosunu, 2. etap sonunda yeniden güncelleyerek ve bazı yeni İstatistikleri de ekleyerek (savunmadan top çıkarma) ekte yeniden bilgilerinize sunuyorum. Bu tabloları inceleyerek, kimlerin hangi noktada olduğunu görmenizi ve bazı görüş ve yorumların, ne kadar doğru veya yanlış olduğunu farketmenize yardımcı olacağını gösteren bilgilere, net olarak ulaşabilirsiniz.
Öncekinden daha çok veri içermesi nedeni ile, toparlamak ve çapraz bir şekilde doğruluk kontrollerini tamamlamak biraz zaman aldı ama herşeye değdi. Veriler önceden yapmış olduğum gibi volleyballworld ve vnl.volleystation sitelerindeki tablolardan süzülerek ve doğrulukları karşılaştırılarak derlenmiştir.
Buna göre açık ve net söylemem gerekir ki, bazı oyuncular neredeyse pamuklara sarılıp, özenle sahiplenilecek özelliklere sahiptirler. Bu oyunculardan birisi de Galatasaray'ımızın ve milli takımımızın oyuncusu İlkin Aydın'dır. İnanın ki 2000 doğumlu çok yönlü yetenekleri ile 1 tablo hariç (Maç Başına Net Sayı-22.sıra) tüm tablolarda ilk 20 içerisinde yer alan birkaç oyuncudan birisidir ve böyle oyuncular el üstünde tutulmalıdır. Ayrıca bu istatistiklerle, halen ligimizde oynayan veya oynayacak olan oyuncularla karşılaştırılmasında, Vargas ve Ebrar ile, tepede bulunan nadir bir oyuncudur. Umarım hep böyle devam eder.
Bu oyuncunun, böylesi bir başarılı hücum yüzdesi ve yine etkin hücum (hücum sayısından, hücum hataları düştükten sonra elde edilen yüzde) yüzdesi varken, bu oyuncuyu hücumda yeterince kullanmamak nasıl bir tercihdir anlamakta zorlanıyorum. Bir hücumcunun, maç başına sayısını artıran en önemli kaynak, yüksek yüzde ile ve yüksek hücum verimliliği ile alacağı sayılardır ki, bu yüzdeler, İlkin'de diğer oyunculara oranla bir hayli yüksektir. Bununla birlikte, oyuncumuzun atağa kalkmak için aldığı pas sayısı, ilk sıraları paylaşan oyuncuların almış olduğu pas sayıları ortalamasının neredeyse yarısı kadardır (İlkin aldığı hücum pası sayısı 116, buna karşın ortalama hücum pası ise yaklaşık 200). Yukarıda belirtmiş olduğum kuşkulardan birisi buna neden olabilirmi diye düşünmeden edemiyorum ama umarım Santarelli, önyargısız ve bilimsel olarak tüm bunların üstesinden gelir.
İlkin'in geliştirmesi gereken en önemli yönlerinden birisi, blok sezgileri ile kollarını doğru kullanarak blok yüzdesini artırmaktır. Bunu yapığı takdirde, sadece Türkiye'nin değil, Dünya'nın en iyi voleybolcularından birisi olmaya adaydır.
Son olarak, dün oynanan Japonya maçı ile derlediğim milli takımımız köşe oyuncuları istatistiklerini de bilginize ekte sunuyorum.
İlk dosyadaki turuncu satırlar, mükemmel hücumcuları, yeşil olanlar ise, ligimizde oynayacak diğer oyuncuları işaret etmektedir. Yansızlık kuralını çalıştırmak için, turnuvada en az 10 hücum sayısı ve en az 5 maç oynamış oyuncular filtrelenmiş, buna göre oluşturulan listede 44 smaçör ve 22 çapraz oyuncu yer almış ve sıralamalar buna göre yapılmıştır. Yine buna göre Emilia Weske, Jordan Thompson ve Andrea Drews gibi oyuncular, bu kriterler nedeni ile bu listeye dahil edilmemiştir. 3 Etap maçları sonunda yeniden değerlendirilecektir.
Sormak istediğiniz veya eklememi talep ettiğiniz herhangi bir bilgi olursa lütfen çekinmeden iletiniz. İlginiz, sunulması olası bilgileri zenginleştirecektir.